Επιλογή γλώσσας

Τρίτη 16 Αυγούστου 2022

Χιροσίμα - Ναγκασάκι και αντιιμπεριαλιστικός αγώνας


Ηταν στις 6 και 9 Αυγούστου του 1945 όταν οι ΗΠΑ στην κυριολεξία ισοπέδωσαν τις ιαπωνικές πόλεις της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι αντίστοιχα, με τη ρίψη των δύο ατομικών βομβών. Πέρα από τις ανυπολόγιστες υλικές καταστροφές, πάνω από 180.000 υπολογίζονται οι άμαχοι που έχασαν τη ζωή τους και στις δύο πόλεις, ενώ πάνω από 300.000 είναι τα καταγεγραμμένα θύματα της ραδιενέργειας στις δύο αυτές πόλεις, που πέθαναν από λευχαιμία, καρκίνο του πνεύμονα, του θυρεοειδούς και του στήθους, καθώς κι από άλλες μακροχρόνιες επιπτώσεις της ραδιενέργειας.

Οσο κι αν η ιμπεριαλιστική προπαγάνδα επιχειρεί να διαστρεβλώσει την ιστορική μνήμη, χρησιμοποιώντας το ψέμα της «στρατιωτικής αναγκαιότητας» των πληγμάτων, προκειμένου να συγκαλύψει τους πραγματικούς στόχους, τα ίδια τα ιστορικά γεγονότα της περιόδου εκείνης αποδεικνύουν ότι ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος είχε ουσιαστικά τελειώσει, αφού ήδη η Ιταλία (τον Σεπτέμβρη του 1943) και η Γερμανία (τον Μάη του 1945) είχαν συνθηκολογήσει, ενώ η Ιαπωνία, περικυκλωμένη και με κατεστραμμένες τις ναυτικές δυνάμεις της, ήταν πια ζήτημα χρόνου να παραδοθεί.

Στο στόχαστρο η ΕΣΣΔ και οι λαοί

Η ρίψη των ατομικών βομβών, λοιπόν, από τις ΗΠΑ αποτελούσε ξεκάθαρα μια επίδειξη ισχύος απέναντι στη Σοβιετική Ενωση, η οποία είχε αποκτήσει αυξημένο κύρος στους λαούς για την τεράστια συμβολή της στη συντριβή του ναζισμού. Απώτερο στόχο είχε να τρομοκρατήσει τους λαούς, την ΕΣΣΔ, το ανερχόμενο επαναστατικό και εργατικό κίνημα. Δεν είναι τυχαίο, εξάλλου, ότι η ιμπεριαλιστική θηριωδία στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι σηματοδότησε το ξεκίνημα του λεγόμενου «Ψυχρού Πολέμου», στο πλαίσιο του οποίου η απειλή του πυρηνικού πλήγματος απέναντι στην ΕΣΣΔ πήρε οργανωμένη μορφή από τις ΗΠΑ. Επιπλέον, μόλις τέσσερα χρόνια μετά τον Αύγουστο του 1945, το 1949, τα πιο ισχυρά ιμπεριαλιστικά κράτη έθεσαν τα θεμέλια της δημιουργίας της στρατιωτικής τους οργάνωσης ενάντια στην ΕΣΣΔ, με τη δημιουργία του Βορειοατλαντικού Συμφώνου (ΝΑΤΟ).

Στον αντίποδα, η ύπαρξη της ΕΣΣΔ, των Λαϊκών Δημοκρατιών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, η δημιουργία του Συμφώνου της Βαρσοβίας συνέβαλαν ως αντιστάθμισμα στην ιμπεριαλιστική επιθετικότητα. Φανέρωσαν την ανωτερότητα του σοσιαλισμού, που παρά τις όποιες αδυναμίες κι αντιφάσεις του κατάφερε ωστόσο να εγγυηθεί την ειρήνη, τη φιλία, την αλληλεγγύη μεταξύ των λαών, αποτρέποντας τον πυρηνικό όλεθρο. Η απειλή, όμως, ενός πυρηνικού πλήγματος δεν έπαψε ποτέ να υπάρχει και μάλιστα εντάθηκε μετά την παλινόρθωση του καπιταλισμού στις αρχές της δεκαετίας του 1990 και πολύ περισσότερο τα τελευταία χρόνια, στο πλαίσιο των οξυμένων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών. Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς... Γιουγκοσλαβία, Ιράκ, Αφγανιστάν, Συρία, Λιβύη και πόσες άλλες περιοχές σε ολόκληρη την υδρόγειο, που στιγματίστηκαν από τους θανάτους χιλιάδων αθώων από συμβατικά και μη όπλα, εξαιτίας της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας και των σφοδρών ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.

Κλιμακώνονται οι ανταγωνισμοί και η επιθετικότητα ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ με Ρωσία και Κίνα

Σήμερα, 77 ολόκληρα χρόνια από τη ρίψη των ατομικών βομβών από τις ΗΠΑ στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι, οι λαοί βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την κλιμάκωση των ανταγωνισμών και της επιθετικότητας ανάμεσα στους ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και τη Ρωσία και την Κίνα στο φόντο του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία, με το ενδεχόμενο γενίκευσής του να έχει μπει για τα καλά στην ημερήσια διάταξη.

Στο έδαφος αυτό, οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, τον Ιούνη του 2022 και η «Νέα Στρατηγική Αντίληψη» που αποφασίστηκε, η διεύρυνση του ΝΑΤΟ με νέα κράτη - μέλη, όπως η Σουηδία και η Φινλανδία, η αντίστοιχη διεύρυνση της ΕΕ με την Ουκρανία, τη Μολδαβία και μια σειρά από άλλες χώρες, ρίχνουν λάδι στη φωτιά του πολέμου. Αποκαλύπτουν τη γενικότερη πολεμική προπαρασκευή που βρίσκεται σε εξέλιξη, προειδοποιώντας για μεγάλους κινδύνους. Το ΝΑΤΟ ενισχύει ακόμη περισσότερο την ικανότητά του να παρεμβαίνει σε όλη την υδρόγειο. Αναδιατάσσει σε θέση μάχης τις στρατιωτικές δομές και δυνάμεις του. Εκσυγχρονίζει το πυρηνικό και συμβατικό οπλοστάσιό του. Προετοιμάζεται για τη μονιμοποίηση των δυνάμεων του στην Ανατολική Ευρώπη.

Οι νέες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις που βρίσκονται στα σκαριά ντύνονται με παλιά και νέα προσχήματα, όπως οι υβριδικές απειλές, η κυβερνοασφάλεια και η αποκαλούμενη κλιματική κρίση, η ενεργειακή κρίση, η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του Διεθνούς Δικαίου και άλλα. Η επικίνδυνη ευρωατλαντική προπαγάνδα, που επιχειρεί να στοιχίσει τους λαούς πίσω από τα ευρωατλαντικά συμφέροντα και επιδιώξεις, έχει ξεπεράσει κάθε όριο, την ώρα που οι λαοί καλούνται να πληρώσουν τόσο με τον ιδρώτα τους όσο και με το αίμα τους την ξέφρενη κούρσα των εξοπλισμών στο πλαίσιο των επιθετικών, αμερικανοΝΑΤΟικών πολεμικών σχεδιασμών.

Το πρώτο πυρηνικό πλήγμα συστατικό στοιχείο της «Νέας Στρατηγικής Αντίληψης» του ΝΑΤΟ

Ηδη απ' τη Σύνοδο Κορυφής της Βαρσοβίας, το 2016, εξεταζόταν το δόγμα του «πρώτου πυρηνικού πλήγματος» και στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, τον Ιούνη του 2021, υιοθετήθηκε η απόφαση για το πρώτο πυρηνικό πλήγμα ως στοιχείο της Στρατηγικής «ΝΑΤΟ 2030». Η απόφαση αυτή σημαίνει ότι το ΝΑΤΟ μπορεί να πλήξει πρώτο με πυρηνικά όπλα μεγάλης ισχύος τους αντιπάλους του, αν εκτιμήσει ότι απειλείται. Δεν είναι τυχαίο ότι αυτές οι αποφάσεις, οι οποίες εξειδικεύονται παραπέρα στη «Νέα Στρατηγική Αντίληψη» του ΝΑΤΟ που αποφασίστηκε στη Σύνοδο της Μαδρίτης, λαμβάνονται στη διάρκεια της εξέλιξης του ιμπεριαλιστικού πόλεμου στην Ουκρανία, με τη Ρωσία να έχει ισχυρό πυρηνικό οπλοστάσιο και να απειλεί με αντίποινα.

Στοιχεία, μάλιστα, που συνηγορούν στα παραπάνω, προοιωνιζόμενα κινδύνους, αποτελούν η αποστολή μεγάλων ΝΑΤΟικών δυνάμεων σε γειτονικές χώρες, η αποστολή πιο προηγμένων δυτικών όπλων στην Ουκρανία, αλλά και η χρήση από τη Ρωσία νέων όπλων, όπως υπερηχητικών πυραύλων μεγάλης ακρίβειας, ικανών να φέρουν πυρηνικά όπλα, ή η χρήση θερμοβαρικών βομβών που φέρεται να έκανε στη Μαριούπολη (Αζοφστάλ).

Απογειώνεται η ελληνική εμπλοκή

Σε αυτό το κουβάρι των ανταγωνισμών, που μυρίζουν μπαρούτι και βάφονται από το αίμα των λαών, η κυβέρνηση της ΝΔ φέρει βαριές ευθύνες γιατί απογειώνει την ελληνική εμπλοκή. Κλιμακώνει την αντιλαϊκή επίθεση με βαριές συνέπειες στη ζωή του λαού, που βιώνει την αβάσταχτη ακρίβεια, την ενεργειακή φτώχεια, την επίθεση στο δικαίωμα στη δουλειά, στη μόρφωση, συνολικά την όξυνση των προβλημάτων του. Την ίδια στιγμή, επιδιώκοντας να παίξει τον ρόλο του πρωτοπαλίκαρου για τους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς και με τη στήριξη των άλλων κομμάτων του ευρωατλαντισμού, μετατρέπει τη χώρα μας σε μια απέραντη πολεμική βάση, αλλά ταυτόχρονα και σε στόχο αντιποίνων.

Παίρνει επιθετικές κι επικίνδυνες πρωτοβουλίες. Συμφωνεί και συντάσσεται μέχρι κεραίας με τις αποφάσεις των Συνόδων Κορυφής του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Προχώρησε στην ψήφιση της Ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας για τις Βάσεις που προετοίμασε η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αναβαθμίζοντας περισσότερο τις ήδη υπάρχουσες αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις και δημιουργώντας νέες. Να θυμηθούμε ότι έχουν προετοιμαστεί ήδη από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ οι αμερικανοΝΑΤΟικές εγκαταστάσεις στον Αραξο για να υποδεχτούν πυρηνικά όπλα. Η κυβέρνηση όλο το προηγούμενο διάστημα έστειλε πολεμικό υλικό στο πεδίο του πολέμου στην Ουκρανία. Πήρε την απόφαση για την αποστολή ελληνικών ενόπλων δυνάμεων στην Ομάδα Μάχης του ΝΑΤΟ στη Βουλγαρία! Λαμβάνει συγχαρητήρια γιατί βγαίνει πρωταθλήτρια στις ΝΑΤΟικές δαπάνες για εξοπλισμούς που δεν έχουν καμιά απολύτως σχέση με την ασφάλεια και την άμυνα της χώρας, ξεπερνώντας κατά πολύ τη νόρμα του 2% του ΑΕΠ, που έχει τεθεί από το ΝΑΤΟ.

Οι μύθοι ότι η παραπέρα πρόσδεση της Ελλάδας στους επιθετικούς πολεμικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, αλλά και η αξιοποίηση στρατιωτικών και πολιτικών υποδομών της χώρας μας οποτεδήποτε κριθεί αναγκαίο για τους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, μπορούν τάχα να συμβάλουν στην προστασία της άμυνας, της ασφάλειας, των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας ενάντια στην τουρκική επιθετικότητα, καταρρίπτονται πανηγυρικά από την ίδια την πραγματικότητα.

Ο κίνδυνος ενός θερμού επεισοδίου είναι υπαρκτός και η κυβέρνηση φέρει βαριές ευθύνες για τον εφησυχασμό που καλλιεργεί. Η κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας, οι αξιώσεις στο πλαίσιο του δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας», οι διαρκείς παραβιάσεις του θαλάσσιου, εναέριου χώρου και της ελληνικής κυριαρχίας, σε συνδυασμό με τις ίσες αποστάσεις από τους ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και τη λογική του «βρείτε τα μεταξύ σας», ενισχύουν την τουρκική επιθετικότητα, ρίχνουν νερό στον μύλο των συνεχών προκλήσεων! Αποκαλύπτεται ότι απώτερος στόχος είναι η διατήρηση της συνοχής στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ με το βλέμμα στραμμένο σ' έναν οδυνηρό συμβιβασμό για τη συνεκμετάλλευση του φυσικού πλούτου της περιοχής υπό ευρωατλαντική εποπτεία, σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.

Μπροστά στις νέες πυρηνικές απειλές ορθώνεται η πάλη των λαών

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο αναδεικνύεται η αναγκαιότητα για το ακόμη μεγαλύτερο δυνάμωμα του αντιιμπεριαλιστικού - αντιπολεμικού κινήματος. Η ΕΕΔΥΕ σε αυτές τις συνθήκες αναπτύσσει απ' άκρο σ' άκρο της χώρας μας μια πολύμορφη δράση, τόσο αυτοτελώς, όσο και μαζί με εργατικά σωματεία, συλλόγους γυναικών, νεολαιίστικους φορείς, άλλους φορείς του λαϊκού κινήματος προκειμένου να ενημερώσει τον λαό για τις πολύ επικίνδυνες εξελίξεις, να αποκαλύψει την αιτία των ιμπεριαλιστικών πολέμων, των ανταγωνισμών, μα πάνω απ' όλα να κινητοποιήσει, να συσπειρώσει ευρύτερες δυνάμεις για να εκφραστεί αποφασιστικά η καταδίκη της αντιλαϊκής πολιτικής που από τη μια ματώνει καθημερινά τη λαϊκή οικογένεια και τα παιδιά της κι από την άλλη στρώνει τον δρόμο για το πολεμικό σφαγείο.

Είναι σημαντικό που σε όλη αυτήν τη δραστηριότητα συναντιόμαστε με στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, και αποστράτους που από πρώτο χέρι ζούνε καθημερινά το τι θα πει εμπλοκή, που βιώνουν όλα αυτά τα χρόνια την ολοένα μεγαλύτερη πρόσδεση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, που ανησυχούν και δεν θέλουν η χώρα μας να στέλνει στρατιωτικές δυνάμεις και πολεμικό υλικό εκτός συνόρων στοχεύοντας άλλους λαούς, που αντιλαμβάνονται τον βρώμικο ρόλο του ΝΑΤΟ σε βάρος της κυριαρχίας της χώρας μας.

Οι επιστολές από φαντάρους και τις οικογένειές τους που καταδικάζουν την εμπλοκή της Ελλάδας στους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς και αναδεικνύουν την προώθηση των συμφερόντων των εκμεταλλευτών των λαών από την κυβέρνηση, μας γεμίζουν ελπίδα. Οι αντιδράσεις της κυβέρνησης, όπως συνέβη πρόσφατα με τον φαντάρο στη Ρόδο, αποκαλύπτουν τον βαθύ φόβο της ότι η στάση των πρωτοπόρων φαντάρων θα βρει κι άλλους μιμητές, κουρελιάζοντας το ευρωατλαντικό αφήγημα και τη σιγή νεκροταφείου, που νυχθημερόν πασχίζουν να επιβάλουν! Οι προσπάθειες της κυβέρνησης να τρομοκρατήσει τους φαντάρους θα πέσουν στο κενό! Χαιρετίζουμε την παλικαρίσια αυτή στάση τους. Εκφράζουμε την αμέριστη στήριξη κι αλληλεγγύη μας.

Μας γεμίζει αισιοδοξία αλλά ταυτόχρονα ανεβάζει και τις ευθύνες μας το πλατύ άνοιγμα του προηγούμενου διαστήματος με αφορμή το Πανελλαδικό Διήμερο Αντιιμπεριαλιστικής Δράσης της ΕΕΔΥΕ, τις μεγάλες κινητοποιήσεις ενάντια στην ψήφιση της Ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας για τις Βάσεις, ενάντια στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη. Συναντηθήκαμε με χιλιάδες εργαζόμενους, γυναίκες, νεολαίους που ανησυχούν για τις εξελίξεις, που δεν θέλουν η χώρα μας να μετατρέπεται σε πολεμικό ορμητήριο κατά άλλων λαών. Φάνηκε ότι υπάρχει ένα διακριτό ρεύμα λαϊκής αντίστασης που συσπειρώνει ευρύτερες λαϊκές δυνάμεις και που χρειάζεται να δυναμώσει ακόμη περισσότερο.

Οι πρωτοβουλίες των Επιτροπών Ειρήνης με συσκέψεις, συζητήσεις, πικετοφορίες, οι εκδηλώσεις για τα 77 χρόνια από το πυρηνικό ολοκαύτωμα στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι, που ξεδιπλώθηκαν στην Αττική και στην υπόλοιπη Ελλάδα, μπορούν και πρέπει να αποτελέσουν αφορμή για να συνεχιστεί και να κλιμακωθεί το πλατύ άνοιγμα των Επιτροπών Ειρήνης. Να γίνουν αφορμή για το παραπέρα δυνάμωμα του αντιπολεμικού - αντιιμπεριαλιστικού κινήματος!


Ελπίδα ΠΑΝΤΕΛΑΚΗ
Γενική Γραμματέας της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου