Επιλογή γλώσσας

Πέμπτη 18 Αυγούστου 2022

Απειλές για νέα χτυπήματα στην Κριμαία


Δολιοφθορά από σαμποτέρ καταγγέλλει το ρωσικό υπουργείο Αμυνας για τις εκρήξεις στην Τζανκόι

 Με απειλές για χτυπήματα κατά της Κριμαίας και για περαιτέρω χτυπήματα σε στόχους ρωσικού ανεφοδιασμού, κυρίως στον νότο, η ουκρανική κυβέρνηση - μαριονέτα του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, με τις πλάτες του ευρωατλαντικού άξονα, ανακοίνωσε ότι προετοιμάζει αντεπίθεση για την κατάληψη της Χερσώνας, της Ζαπορίζια και άλλων στρατηγικών περιοχών, ενόσω η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία συμπληρώνει έξι μήνες.

Στόχος της Ουκρανίας είναι να δημιουργήσει «χάος μέσα στις ρωσικές δυνάμεις», πλήττοντας γραμμές ανεφοδιασμού των ρωσικών στρατευμάτων, αποθήκες πυρομαχικών και άλλα αντικείμενα στρατιωτικής υποδομής, σύμφωνα με τον σύμβουλο του Ζελένσκι, Μ. Ποντόλιακ, ο οποίος άφησε νέες υπόνοιες ότι το Κίεβο βρίσκεται πίσω από τις πρόσφατες εκρήξεις στην Κριμαία.

Οπως είπε μιλώντας στον «Guardian», ενδέχεται να πραγματοποιηθούν περισσότερες επιθέσεις «τους επόμενους δύο ή τρεις μήνες», παρόμοιες με τα μυστηριώδη περιστατικά στην Κριμαία, επιθέσεις για τις οποίες το Κίεβο δεν αναλαμβάνει επίσημα την ευθύνη.

«Σίγουρα συμφωνώ με το ρωσικό υπουργείο Αμυνας, το οποίο προβλέπει περισσότερα περιστατικά αυτού του είδους τους επόμενους δύο ή τρεις μήνες. Νομίζω ότι μπορεί να δούμε περισσότερα τέτοια να συμβαίνουν», είπε ο Ποντόλιακ, προσθέτοντας ότι θεωρεί πως οι επιθέσεις μπορεί να είναι αποτέλεσμα της δράσης ανταρτών.

Μεγάλες εκρήξεις προκλήθηκαν σε μια ρωσική προσωρινή αποθήκη πυρομαχικών στην Κριμαία προχτές, ενώ την περασμένη βδομάδα είχαν προηγηθεί εκρήξεις σε άλλη στρατιωτική βάση της χερσονήσου, που χρησιμοποιείται ως ζωτικός σταθμός για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Την Τρίτη το βράδυ το ρωσικό υπουργείο Αμυνας απέδωσε σε ενέργειες σαμποτέρ τις εκρήξεις που είχαν σημειωθεί το πρωί της ίδιας μέρας σε στρατιωτική αποθήκη στην περιοχή Τζανκόι της Κριμαίας. Εκτός από την αποθήκη, αρκετές μη στρατιωτικές εγκαταστάσεις υποδομής υπέστησαν ζημιές, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτροφόρων γραμμών, ενός εργοστασίου παραγωγής Ενέργειας, μιας σιδηροδρομικής γραμμής και μιας σειράς κτιρίων κατοικιών.

Παράλληλα ο κυβερνήτης της Κριμαίας, Σ. Ακσιόνοφ, δήλωσε χτες ότι η υπηρεσία ασφαλείας FSB διέλυσε έναν «τρομοκρατικό πυρήνα» έξι ατόμων μιας απαγορευμένης ισλαμιστικής οργάνωσης, χωρίς να αναφέρει αν ευθύνονται για τις δολιοφθορές.

«Οι δραστηριότητες των τρομοκρατών συντονίζονταν, όπως θα περίμενε κανείς, από το έδαφος του τρομοκρατικού κράτους της Ουκρανίας», δήλωσε, προσθέτοντας ότι πρόκειται για μέλη της ισλαμιστικής οργάνωσης «Χιζμπ Ουτ Ταχρίρ», η οποία είναι εκτός νόμου στη Ρωσία.

Παράλληλα, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο RIA ο ρωσικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας με βάση την Κριμαία απέκτησε νέο διοικητή μετά τις εκρήξεις των τελευταίων ημερών.

Αν επιβεβαιωθεί η απομάκρυνση του διοικητή Ιγκόρ Οσίποφ, θα σηματοδοτήσει τη σημαντικότερη απόλυση αξιωματούχου του ρωσικού στρατού από την έναρξη της εισβολής μέχρι τώρα. Το RIA έγραψε ότι ο νέος αρχηγός, Βίκτορ Σοκολόφ, παρουσιάστηκε στα μέλη του Στρατιωτικού Συμβουλίου του στόλου, στο λιμάνι της Σεβαστούπολης.

Απειλές για χτυπήματα στη γέφυρα Κερτς

Σε άλλο σημείο των χτεσινών δηλώσεών του ο Ποντόλιακ ξεκαθάρισε ότι η Ουκρανία θεωρεί νόμιμο στρατιωτικό στόχο τη γέφυρα της Κριμαίας, που συνδέει τη χερσόνησο με τη ρωσική ηπειρωτική χώρα. «Είναι μια παράνομη κατασκευή και η κύρια πύλη για τον εφοδιασμό του ρωσικού στρατού στην Κριμαία. Τέτοια αντικείμενα πρέπει να καταστραφούν», είπε.

Η γέφυρα του Κερτς, μήκους 19 χλμ., εγκαινιάστηκε από τον Ρώσο Πρόεδρο Βλ. Πούτιν τον Μάη του 2018. Ηταν ένα κολοσσιαίο και δαπανηρό έργο με σκοπό να συνδεθεί η Κριμαία με την ηπειρωτική Ρωσία, τέσσερα χρόνια μετά την ενσωμάτωσή της.

Στον απόηχο της τελευταίας επίθεσης, ο Βολ. Ζελένσκι προέτρεψε τους Ουκρανούς να μείνουν μακριά από τις ρωσικές στρατιωτικές βάσεις και τις αποθήκες πυρομαχικών «σε έδαφος που καταλαμβάνεται προσωρινά από τους κατακτητές», όπως στην Κριμαία, σε άλλες περιοχές στη νότια Ουκρανία, στο Ντονμπάς και στο Χάρκοβο.

Στο μήνυμά του ο Ουκρανός Πρόεδρος είπε ότι οι εκρήξεις στην Κριμαία μπορεί να έχουν διάφορες αιτίες, συμπεριλαμβανομένης της ανικανότητας, «όμως όλα σημαίνουν το ίδιο πράγμα: Η καταστροφή των logistics των κατακτητών, των πυρομαχικών, του στρατιωτικού και άλλου εξοπλισμού και των θέσεων διοίκησης σώζει ζωές ανθρώπων μας».

Ταυτόχρονα δημοψηφίσματα ζητούν οι φιλορωσικές αρχές της Χερσώνας

Οι αρχές της Χερσώνας θα ήθελαν τα δημοψηφίσματα στα «απελευθερωμένα εδάφη» για ένταξη στη Ρωσία να διεξαχθούν την ίδια μέρα, δήλωσε χτες η αναπληρώτρια επικεφαλής της φιλορωσικής στρατιωτικοπολιτικής διοίκησης της περιοχής, επαναφέροντας το ενδεχόμενο για ταυτόχρονα δημοψηφίσματα σε Χερσώνα, Ζαπορίζια και ενδεχομένως Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ.

«Η περιοχή της Χερσώνας είναι σχεδόν πλήρως απελευθερωμένη. Περιμένουμε την πλήρη απελευθέρωση του Ντονέτσκ και να έχουμε μία μέρα ψηφοφορίας για όλες τις περιοχές», είπε, ενώ ισχυρίστηκε ότι μέρα με τη μέρα όλο και περισσότεροι άνθρωποι υποστηρίζουν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για ένταξη στη Ρωσία.

Σε μια προσπάθεια να προλάβει αυτήν την ντε φάκτο εξέλιξη, η Ουκρανία επιχειρεί να αποκόψει τη Χερσώνα, τη μοναδική πόλη που κατέχει η Ρωσία στη δυτική όχθη του ποταμού Δνείπερου, καταστρέφοντας οδικές και σιδηροδρομικές γέφυρες και χρησιμοποιώντας πυραυλικά συστήματα μεγάλου βεληνεκούς, όπως τα HIMARS των ΗΠΑ και άλλα αντίστοιχα που έχουν στείλει Βρετανία και Γερμανία.

Εδώ και βδομάδες οι ουκρανικές δυνάμεις στοχεύουν μεθοδικά τις γραμμές ανεφοδιασμού των ρωσικών στρατευμάτων που κατέχουν τη στρατηγικής σημασίας περιοχή και πόλη Χερσώνα, η οποία δημιουργεί χερσαίο διάδρομο με την Κριμαία.

Αντί για μια μεγάλη επίθεση στην πόλη, η οποία ήταν από τις πρώτες που έπεσαν κατά τη ρωσική εισβολή, ο ουκρανικός στρατός έχει επικεντρωθεί σε μια τακτική φθοράς και το Κίεβο ζητάει περισσότερα όπλα μεγάλου βεληνεκούς.

Στο μεταξύ οι ουκρανικές Ενοπλες Δυνάμεις παρέλαβαν από τη Λετονία 6 πυροβόλα Μ-109, αμερικανικής κατασκευής. Από το ξεκίνημα της ρωσικής εισβολής μέχρι σήμερα η Ουκρανία έχει λάβει 7 διαφορετικά είδη οβιδοβόλων διαμετρήματος 155 χιλιοστών, που είναι τυποποιημένα στα κράτη - μέλη του NATO, προς αντικατάσταση των σοβιετικής εποχής κανονιών που διέθετε. Τα ΝΑΤΟικά οβιδοβόλα θεωρούνται στη Δύση πιο ακριβή.

Η Λετονία παρέδωσε επίσης στην Ουκρανία 4 ελικόπτερα σοβιετικού σχεδιασμού.

ΝΑΤΟ: Να αποχωρήσουν τα ρωσικά στρατεύματα από τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια

Την αποχώρηση όλων των ρωσικών στρατευμάτων από τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια απαίτησε χτες ο γγ του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτενμπεργκ, ενώ η περιοχή σε μεγάλο βαθμό ελέγχεται από τη Μόσχα.

Ο Στόλτενμπεργκ εξέφρασε «ανησυχίες» για τους κινδύνους που ενέχει η ρωσική κατάληψη του πυρηνικού εργοστασίου, που είναι το μεγαλύτερο στην Ευρώπη και τις τελευταίες βδομάδες έχουν ενταθεί οι μάχες κοντά και γύρω από αυτό.

Ο ίδιος υπογράμμισε την ανάγκη να επιθεωρήσει τις εγκαταστάσεις του πυρηνικού εργοστασίου η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA), κάτι που απαιτεί να έρθουν σε συμφωνία Μόσχα και Κίεβο ώστε να διασφαλιστεί ότι η αποστολή θα φτάσει εκεί με ασφάλεια.

Ο σταθμός κατελήφθη στις αρχές Μάρτη από τα ρωσικά στρατεύματα. Από τις αρχές Αυγούστου, στο πλαίσιο των επιθέσεων της Ουκρανίας στον νότο, Κίεβο και Μόσχα αλληλοκατηγορούνται για τους βομβαρδισμούς. Σε μία περίπτωση βλήματα έπεσαν κοντά σε ένα κτίριο αποθήκευσης ραδιενεργών υλικών, και σε μια άλλη οι βομβαρδισμοί προκάλεσαν την αυτόματη διακοπή ενός αντιδραστήρα.

Στο μεταξύ, χτες η ουκρανική κρατική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας «Energoatom» κατήγγειλε μια «άνευ προηγουμένου» κυβερνοεπίθεση «από το ρωσικό έδαφος» στον ιστότοπό της, διευκρινίζοντας ότι δεν έχει διακοπεί η πρόσβαση σε αυτόν.

Η αστυνομία της Ζαπορίζια ανακοίνωσε χτες ότι συνέλαβε δύο υπαλλήλους του πυρηνικού σταθμού, διότι κατεύθυναν το πυροβολικό της Ουκρανίας για να πραγματοποιεί χτυπήματα.

Επίσης οι ουκρανικές δυνάμεις βομβάρδιζαν χτες έντονα την Ενεργκοντάρ, την πόλη όπου βρίσκεται ο σταθμός, ανακοίνωσε η φιλορωσική στρατιωτικοπολιτική διοίκηση της πόλης.

Μακρόν και Μόντι επιδιώκουν «τέλος στη σύρραξη»

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμ. Μακρόν και ο πρωθυπουργός της Ινδίας Ν. Μόντι συμφώνησαν την Τρίτη, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας, να «εργαστούν μαζί προκειμένου να λάβει τέλος η σύρραξη» στην Ουκρανία, ανέφερε η γαλλική προεδρία. Η Ινδία έχει αποφύγει να καταδικάσει ανοιχτά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και στις ψηφοφορίες στον ΟΗΕ, ενώ παράλληλα αυξάνει τις εισαγωγές ρωσικών υδρογονανθράκων και άλλων προϊόντων, έχει παραγγείλει ρωσικά πυραυλικά συστήματα S-500 κ.λπ.

Από την πλευρά του ο Μακρόν τόνισε την «αποφασιστικότητα της Γαλλίας να συνεχίσει να υποστηρίζει την Ουκρανία».

Στη Λβιβ ο γγ του ΟΗΕ και ο Τούρκος Πρόεδρος

Στη Λβιβ της δυτικής Ουκρανίας έφτασε χτες ο γγ του ΟΗΕ Αντ. Γκουτέρες, όπου σήμερα θα συναντηθεί με τους Προέδρους της Ουκρανίας, Βολ. Ζελένσκι, και της Τουρκίας, Ρ. Τ. Ερντογάν, κατόπιν πρόσκλησης του πρώτου.

Ο Γκουτέρες θα ταξιδέψει στην Οδησσό αύριο Παρασκευή και το Σάββατο θα επισκεφτεί το Κοινό Συντονιστικό Κέντρο στην Κωνσταντινούπολη, το οποίο απαρτίζεται από αξιωματούχους της Ρωσίας, της Ουκρανίας, της Τουρκίας και του ΟΗΕ, που επιβλέπουν τις εξαγωγές σιτηρών και λιπασμάτων.

Σε ξεχωριστή συνάντηση ο Γκουτέρες θα συζητήσει με τον Ζελένσκι την κατάσταση γύρω από τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, τα πυραυλικά χτυπήματα στη φυλακή αιχμαλώτων πολέμου Γελένοβκα - με δεκάδες Ουκρανούς νεκρούς, που η Μόσχα ισχυρίζεται ότι προέρχονται από τις ίδιες τις ουκρανικές δυνάμεις - αλλά και την προοπτική εξεύρεσης διπλωματικής λύσης για τον τερματισμό του πολέμου.

Πάνω από μισό εκατομμύριο τόνοι σιτηρά εξήχθησαν από την Ουκρανία μέσω της Μαύρης Θάλασσας από τις αρχές Αυγούστου, ανακοίνωσε ο ΟΗΕ, προσθέτοντας ότι έχουν εγκριθεί 36 διελεύσεις από και προς την Ουκρανία. Από τα προϊόντα που εξήχθησαν, πάνω από το 1/4 είχε προορισμό την Τουρκία, το 22% το Ιράν και τη Νότια Κορέα, το 8% την Κίνα και το 6% την Ιρλανδία, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

«La Repubblica»: Παραλίγο σύγκρουση ΝΑΤΟ - Ρωσίας στην Αδριατική

Η ιταλική εφημερίδα «La Repubblica» αποκάλυψε ότι το ρωσικό πυραυλικό καταδρομικό «Varyag», το οποίο αυτήν την περίοδο βρίσκεται στα ύδατα της Μεσογείου, εμπόδισε την ομάδα κρούσης του αεροπλανοφόρου του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ «Τρούμαν» στην Αδριατική Θάλασσα, που σκόπευε να εγκαταλείψει την περιοχή, αποκλείοντας το κανάλι του Οτράντο για τη διέλευση του στόλου του ΝΑΤΟ που βρίσκεται στο Ιόνιο Πέλαγος.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, αποφασίστηκε να μην επεκταθεί το περιστατικό, καθώς οι εντάσεις μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας ήταν πολύ σοβαρές και ο κίνδυνος άμεσων συγκρούσεων ήταν πολύ μεγάλος. «Κανείς δεν το παρατήρησε, αλλά πριν από τρεις βδομάδες ο ρωσικός στόλος στην Αδριατική ήταν στα πρόθυρα σύγκρουσης με πλοία του ΝΑΤΟ. Συνέβη στα ιταλικά ύδατα, κατά μήκος της ακτής σε Αμπρούτζο και Απουλία», αναφέρει η «La Repubblica». Το δημοσίευμα δεν έχει επαληθευτεί αλλά ούτε και διαψευστεί από τις δύο πλευρές.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου