Επιλογή γλώσσας

Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2022

Οι ανθρακωρύχοι της Καλογρέζας κατεβαίνουν σε απεργια


"Προδότες και εγκληματίες"

Σαν σήμερα, 1η Σεπτέμβρη 1943, οι ανθρακωρύχοι της Καλογρέζας κατεβαίνουν σε απεργια συμπαράστασης σε 50 τροχιοδρομικούς που είχαν συλληφθεί απο τους ναζί μετά την πρόσφατη απεργία (24/8), με απειλή άμεσης εκτέλεσης.

Η αστυνομία επιτέθηκε, διέλυσε την συγκέντρωση της Καλογρέζας και συνέλαβε πέντε εργάτες. Το απόγευμα της ίδιας μέρας μια μεγάλη εργατική πορεία 1200 ατόμων απο την Νέα Ιωνία και την Καλογρέζα κατευθύνεται στο αστυνομικό τμήμα απαιτώντας την απελευθέρωση των συναδέλφων τους.

Μόλις η διαδήλωση φτάνει στην συμβολή της Λ.Ηρακλείου με την οδό Μικράς Ασίας, ο επικεφαλής της Χωροφυλακής Αλεξόπουλος δίνει το σύνθημα και οι χωροφύλακες πυροβολούν κατευθείαν πάνω στους διαδηλωτές.

Επι τόπου δολοφονούνται ο Γεράσιμος Κεραμιδάς (32 ετών) και ο Παναγιώτης Γεωργίου (60 ετών) ενώ εξέπνευσε αργότερα ο Παναγιώτης Κούτρας (25 ετών). Όλοι ήταν ανθρακωρύχοι απο την Καλογρέζα. Τραυματίστηκαν άλλοι πέντε εργάτες.

Η εν ψυχρώ δολοφονία των εργατών που διαδήλωναν ενάντια στην τρομοκρατία των ναζί κινητοποίησε άμεσα την αντίσταση. 27 Σεπτέμβρη,την ώρα που ο Αλεξόπουλος περπατούσε στην γέφυρα της Νέας Ιωνίας, βρέθηκε μπροστά σε μια ομάδα αγνώστων που ξαφνικά τράβηξαν περίστροφα και τον άφησαν στον τόπο.

Στο πτώμα βρέθηκε ένα χαρτί: "Ο ΕΛΑΣ έτσι τιμωρεί τους προδότες" και στους τοίχους της Αθήνας εμφανίστηκαν συνθήματα όπως "οι προδότες θα ακολουθήσουν τον Αλεξόπουλο-ΕΛΑΣ".
Τα γεγονότα θεωρούνται και η ιδρυτική ενέργεια της "Οργάνωσης Περιφρούρησης Λαϊκού Αγώνα (Ο.Π.Λ.Α.)", που ήταν τμήμα του ΕΛΑΣ και της ηρωικής αντιφασιστικής αντίστασης ενάντια στους εγκληματίες ναζί και τους δωσίλογους συνεργάτες τους στην κατεχόμενη Ελλάδα.

Πηγή: Ιάσονας Χανδρινός "Το τιμωρό χέρι του λαού-Η δράση του ΕΛΑΣ και της ΟΠΛΑ στην κατεχόµενη πρωτεύουσα (1942-1944)" , εκδόσεις Θεμέλιο, σελ 154-156.

 Ο.Π.Λ.Α. : Οργάνωση Προστασίας Λαϊκών Αγωνιστών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου