Επιλογή γλώσσας

Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2022

Εκτός Κοινωνικού Τιμολογίου χιλιάδες νοικοκυριά!


ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΦΤΩΧΕΙΑ

Η αύξηση των αντικειμενικών αξιών «κόβει» οικογένειες από τις φτηνές χρεώσεις

Εκτός κοινωνικού τιμολογίου της ΔΕΗ μένουν πολλές λαϊκές οικογένειες, μετά την αύξηση των αντικειμενικών αξιών σε πάνω από 7.000 περιοχές, που σε συνδυασμό με τις υψηλές τιμές ρεύματος και την ακρίβεια που θερίζει, δημιουργεί τεράστια προβλήματα. Ετσι, οικογένειες με πολλά προβλήματα καλούνται τώρα να πληρώσουν «χρυσάφι» το ρεύμα, αφού πλέον η αξία του σπιτιού που διαμένουν υπερβαίνει το όριο αξίας ακίνητης περιουσίας που είναι 120.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος του νοικοκυριού.

Χαρακτηριστική είναι η καταγγελία που έφτασε στην εφημερίδα μας από μονογονεϊκή οικογένεια συνταξιούχου με ποσοστό αναπηρίας 75% και ένα ανήλικο παιδί. Η οικογένεια (τα στοιχεία είναι στη διάθεση της εφημερίδας) αποκλείστηκε από το Κοινωνικό Τιμολόγιο διότι οι αντικειμενικές αξίες στην περιοχή που διαμένει ανέβηκαν από τα 1.550 ευρώ το τ.μ. στα 2.100 ευρώ και επομένως η αξία του σπιτιού, το όποιο χτίστηκε το 1960, αποτελεί κόφτη για την ένταξη. Ακόμα, στην καταγγελία σημειώνεται χαρακτηριστικά: «Σε σχέση με πέρυσι, δεν έχει αλλάξει τίποτα στην κατάσταση της υγείας μου, την οικονομική μου κατάσταση και το ετήσιο εισόδημά μου. Το μόνο που άλλαξε είναι η αντικειμενική αξία του οικήματος. Κάτι το οποίο είναι εντελώς άσχετο με τη δυνατότητά μου να πληρώσω το κανονικό τιμολόγιο».

Το «ψαλίδισμα» επεκτείνεται και σε μια σειρά επιδόματα που συνδέονται με την αξία της οικίας των νοικοκυριών. Για παράδειγμα, η ενίσχυση για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα δίνεται σε όσους η φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας δεν ξεπερνά τα 90.000 ευρώ στο μονοπρόσωπο νοικοκυριό με επίσης προσαύξηση 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος. Αντίστοιχα κριτήρια ισχύουν και για τα επιδόματα στέγασης και θέρμανσης όπως και για την έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ.

Ερχονται και «νέα τσεκούρια» για τα λαϊκά στρώματα

Στο μεταξύ, τα νέα τιμολόγια για τον μήνα Οκτώβρη αναμένεται να ανακοινώσουν σήμερα οι εταιρείες προμήθειας ηλεκτρικού ρεύματος, σύμφωνα με το νέο σύστημα τιμολόγησης που καθιερώθηκε από τον περασμένο Αύγουστο και αμέσως μετά, ενώ πιθανότατα αύριο Τετάρτη θα υπάρξουν οι ανακοινώσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος σχετικά με το ύψος της επιδότησης για τον ίδιο μήνα.

Παρά τα όσα διαρρέουν τα αστικά μέσα ενημέρωσης περί «χαμηλότερης τιμολόγησης» τον Οκτώβρη συγκριτικά με τον Σεπτέμβρη και αυτόν τον μήνα θα πέσει άγριο «τσεκούρι» στα λαϊκά νοικοκυριά από τα μονοπώλια παροχής ηλεκτρισμού, ενώ και το νέο σύστημα επιδότησης που θα εφαρμόσει το υπουργείο, υποτίθεται με στόχο την ενίσχυση της «εξοικονόμησης», έχει στόχο να μειωθούν τα κονδύλια που χορηγεί ο κρατικός προϋπολογισμός και ουσιαστικά θα περιορίζει ακόμη περισσότερο το δικαίωμα του λαού για επαρκή και φτηνή ηλεκτρική ενέργεια.

Σύμφωνα με τις πρώτες διαρροές, το εύρος τιμών το οποίο θα ανακοινώσουν οι εταιρείες σήμερα, αναμένεται να κινηθεί μεταξύ 0,6-0,7 ευρώ/Kwh, από 0,78 ευρώ που ήταν τον Σεπτέμβρη, τιμή που στον καταναλωτή θα φτάσει πέριξ των 0,15 ευρώ μετά την κρατική επιδότηση - δηλαδή το «ζεστό» χρήμα - που θα λάβουν άμεσα οι εταιρείες. Η κυβέρνηση σχεδιάζει να κινηθεί σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για αναγκαστική μείωση της κατανάλωσης, οπότε θα εφαρμόσει ένα «κλιμακωτό» μοντέλο, στο οποίο το ύψος της επιδότησης θα είναι αντιστρόφως ανάλογο του ύψους της κατανάλωσης ηλεκτρισμού.

Σε γενικές γραμμές φαίνεται ότι θα υπάρξουν τρία επίπεδα καταναλώσεων και αντίστοιχων επιδοτήσεων, οι χαμηλές έως 500 Kwh που θα λαμβάνουν και την υψηλότερη επιδότηση, οι μέσες έως 1.000 Kwh με εμφανώς μειωμένο ποσό και οι άνω των 1.000 Kwh που θα μειώνεται ακόμη περισσότερο. Και στα τρία αυτά κλιμάκια η επιδότηση θα είναι χαμηλότερη από τον προηγούμενο μήνα, ενώ θα υπάρχει ένα... «μπόνους» σε όσους επιτυγχάνουν μείωση κατανάλωσης κατά 15% συγκριτικά με τον ίδιο μήνα του περασμένου χρόνου...

Βαρύς θα είναι και ο λογαριασμός για τους καταναλωτές φυσικού αερίου, οι οποίοι ακόμη και μετά την κρατική επιδότηση που θα χορηγήσουν ΔΕΠΑ και κρατικός προϋπολογισμός, θα κληθούν να καταβάλλουν διπλάσια τιμή συγκριτικά με πέρσι...

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
«Ανησυχίες» και μέτρα για «φάσεις έκτακτης ανάγκης» στις εφοδιαστικές αλυσίδες

Προβλέψεις για μπλακάουτ και αστρονομικούς λογαριασμούς Ενέργειας στα λαϊκά νοικοκυριά

 Μέτρα για τη διασφάλιση των κρίσιμων εφοδιαστικών αλυσίδων για τα ευρωπαϊκά μονοπώλια επεξεργάζεται η ΕΕ, σε συνθήκες μεγάλης όξυνσης του ιμπεριαλιστικού ανταγωνισμού του ευρωατλαντικού μπλοκ με Ρωσία - Κίνα και ενώ πληθαίνουν συνεχώς οι προβλέψεις για νέα ύφεση στην Ευρωζώνη.

Σε ένα τέτοιο έδαφος βγαίνουν ακόμα πιο έντονα «στον αφρό» οι ενδοκαπιταλιστικές αντιθέσεις στην ΕΕ, την ίδια ώρα που κοινή συνισταμένη παραμένει η κλιμάκωση της επίθεσης κατά των λαών.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σ. Μισέλ, σε συνέντευξή του στο «Politico» απαίτησε «πιο δραστικά μέτρα» για την «αντιμετώπιση» των υψηλών τιμών Ενέργειας. Οι προτάσεις της Κομισιόν είναι «μια αρχή, αλλά πρέπει να γίνουν περισσότερα», ανέφερε.

«Εχουμε το πρόβλημα σύνδεσης μεταξύ των τιμών του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας», πρόσθεσε, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά: «Δεν το ανακαλύψαμε σήμερα αυτό το πρόβλημα. Εχουμε ξεκινήσει να το συζητάμε πριν από ένα χρόνο, πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία». Επανέλαβε δε «μπηχτές» για καθυστερήσεις από την πλευρά της Κομισιόν: Ανέφερε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «συμφώνησε πριν από το καλοκαίρι να αναθέσει στην Επιτροπή να παρουσιάσει πιο συγκεκριμένες προτάσεις», προσθέτοντας πως «είναι καλό που υπάρχει μια ανακοίνωση ότι η Επιτροπή θα εργαστεί για αυτό».

Ειδικότερα για το φυσικό αέριο, πέρα από τα μέτρα «εξοικονόμησης» που προωθεί η ΕΕ, πλήττοντας πρώτα από όλα τους λαούς, ο Σ. Μισέλ προέτρεψε την Κομισιόν να επιταχύνει τις διεργασίες για κοινές αγορές φυσικού αερίου, ισχυριζόμενος ότι θα δώσει στην ΕΕ τη δυνατότητα να διαπραγματευτεί «φθηνότερα μακροπρόθεσμα» συμβόλαια με χώρες όπως η Αλγερία ή το Κατάρ.

Παραπέμποντας εξάλλου στις απαιτήσεις μονοπωλίων για ακόμα μεγαλύτερες κρατικές ενισχύσεις στις επενδύσεις της «πράσινης» Ενέργειας, ανέφερε ότι τα περίπου 280 δισ. ευρώ που έχουν διατεθεί σε επιδοτήσεις για την «αντιμετώπιση» της «ενεργειακής κρίσης» είναι χρήματα που θα μπορούσαν να είχαν επενδυθεί, αλλά αντίθετα «καίγονται με κάθε λίτρο βενζίνης ή κιλοβατώρα ηλεκτρικής ενέργειας» που καταναλώνουν οι Ευρωπαίοι και θα επιβαρύνουν το δημόσιο χρέος.

Οι προτάσεις της Κομισιόν για τις εφοδιαστικές αλυσίδες

Μέτρα για αλλαγή των κανόνων ώστε να αναδιοργανωθούν οι αλυσίδες εφοδιασμού των ευρωπαϊκών μονοπωλίων και παράλληλα να αυξηθούν οι προμήθειες «κρίσιμων αγαθών» που σχετίζονται με την «ενεργειακή κρίση» πρότεινε χτες η Κομισιόν.

Σύμφωνα με τις χτεσινές ανακοινώσεις, αναλόγως των εξελίξεων, προβλέπεται μεταξύ άλλων μια «φάση επαγρύπνησης», κατά την οποία «θα ζητήσουμε από τα κράτη - μέλη να ανταλλάξουν εθελοντικά πληροφορίες σχετικά με τις αλυσίδες εφοδιασμού αγαθών και υπηρεσιών στρατηγικής σημασίας», ενώ «σε εξαιρετικές περιπτώσεις», η Κομισιόν «μπορεί να ζητήσει από τα κράτη - μέλη να ενισχύσουν το απόθεμά τους για τέτοια στρατηγικά αγαθά και υπηρεσίες».

Αντίστοιχα προβλέπεται και μια «φάση έκτακτης ανάγκης», η οποία «θα ενεργοποιηθεί από το Συμβούλιο όταν μια ξαφνική και απροσδόκητη κρίση πλήξει την ενιαία μας αγορά». Σε αυτήν τη φάση, ο Μηχανισμός Εκτακτης Ανάγκης της Ενιαίας Αγοράς θα διασφαλίζει ότι «τα κράτη - μέλη περιορίζουν την ελεύθερη κυκλοφορία (...) μόνο σε ό,τι είναι απολύτως απαραίτητο για την αντιμετώπιση της κρίσης».

Η Επιτροπή «θα μπορεί επίσης να συστήσει στις εταιρείες να επεκτείνουν ή να επαναπροσδιορίσουν την παραγωγή προϊόντων που σχετίζονται με την κρίση», ενώ «σε εξαιρετικές περιπτώσεις, η Επιτροπή δύναται επίσης να ζητήσει πληροφορίες από εταιρείες σχετικά με την παραγωγή τους, να επιταχύνει τη διάθεση στην αγορά πολύ απαραίτητων προϊόντων ή να καλέσει τις εταιρείες να δώσουν προτεραιότητα στις παραγγελίες για συγκεκριμένα αγαθά».

Σε περίπτωση που οι επιχειρήσεις δώσουν λαθεμένες ή παραπλανητικές πληροφορίες αναφέρεται ότι θα προτείνεται να αντιμετωπίσουν πρόστιμα έως και 300.000 ευρώ και εκείνες που δεν συμμορφώνονται με μια εντολή για την ιεράρχηση βασικών προϊόντων θα υποστούν ημερήσια πρόστιμα ίσα με το 1,5% του μέσου ημερήσιου τζίρου.

Οι προτάσεις αυτές έρχονται στο τραπέζι καθώς παρατηρείται ξανά συμφόρηση σε πάνω από 9.000 λιμάνια και τερματικούς σταθμούς σε όλο τον κόσμο με αποτέλεσμα νέα διαταραχή στην εφοδιαστική αλυσίδα που αυξάνει τα κόστη και τους χρόνους παράδοσης. Η κατάσταση είναι χειρότερη κυρίως σε ευρωπαϊκά λιμάνια, λόγω της μεγάλης ζήτησης για εισαγωγή άνθρακα.

Νέες προειδοποιήσεις για ύφεση στην Ευρωζώνη

Το ίδιο διάστημα, οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του αμερικανικού δικτύου «Bloomberg» διέκριναν για μια ακόμη φορά τον σοβαρό κίνδυνο ύφεσης στην Ευρωζώνη, εκτιμώντας πως έχει φθάσει «στο υψηλότερο επίπεδο» από τον Ιούλη του 2020.

Οι εν λόγω οικονομολόγοι διακρίνουν πιθανή ύφεση σε δύο συναπτά τρίμηνα του επόμενου 12μηνου κατά 80%, από 60% που είχε καταγράψει προηγούμενη έρευνα.

Γερμανία: «Καμπανάκι» για τετραψήφιους λογαριασμούς ρεύματος

Ο δε «λογαριασμός» αποστέλλεται σταθερά στους λαούς. Στη Γερμανία ο υπουργός Οικονομίας, Ρ. Χάμπεκ, ξαναχτύπησε «καμπανάκι», αναφέροντας ότι τα λαϊκά νοικοκυριά «κινδυνεύουν» να βρεθούν αντιμέτωπα τον ερχόμενο χειμώνα ακόμη «και με τετραψήφια ποσά στους λογαριασμούς Ενέργειας». Ο Χάμπεκ παραδέχθηκε ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει «σε κοινωνική κατάρρευση» τονίζοντας πως αυτό «δεν πρέπει να συμβεί».

Σε σχέση με τη διατήρηση των λιγνιτικών μονάδων σε λειτουργία, ο Χάμπεκ τη χαρακτήρισε «λάθος από την άποψη της πολιτικής για το κλίμα, αλλά αναγκαία» λόγω των συνθηκών.

Χαρακτηριστικά είναι και τα στοιχεία που δημοσίευσε η Eurostat, σύμφωνα με τα οποία η τιμή του ψωμιού στην ΕΕ αυξήθηκε κατά 18% τον Αύγουστο. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις σε ετήσια βάση καταγράφονται σε Ουγγαρία και Λιθουανία, με 66% και 33% αντίστοιχα. Την περασμένη Παρασκευή, η Eurostat επιβεβαίωσε ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη έφτασε σε υψηλό όλων των εποχών, στο 9,1%, τον Αύγουστο.

Σε αυτό το φόντο ο Γερμανός καγκελάριος, Ολαφ Σολτς, ανακοίνωσε χτες πως ξεκινά το Σαββατοκύριακο περιοδεία σε χώρες του Κόλπου. Σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει νέα επαρκή ενεργειακά αποθέματα, σχεδιάζει να ταξιδέψει σε Σαουδική Αραβία, Κατάρ και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), με επίκεντρο παζάρια για αύξηση του εφοδιασμού της Γερμανίας με φυσικό αέριο.

Επιπλέον, χτες, η διαχειρίστρια εταιρεία του γερμανικού πυρηνικού σταθμού «Isar 2» επιβεβαίωσε την ύπαρξη διαρροής στο εργοστάσιο, σημειώνοντας πως δεν έθεσε σε κίνδυνο την ασφάλεια. Το υπουργείο Ενέργειας της Γερμανίας, από την πλευρά του, ανακοίνωσε πως απαιτούνται εργασίες για την επισκευή της διαρροής, που θα διαρκέσουν μια βδομάδα, κατά τη διάρκεια της οποίας οι εργασίες θα σταματήσουν, ώστε ο πυρηνικός σταθμός να μπορεί να λειτουργήσει μετά τις 31 Δεκέμβρη.

Την ίδια ώρα, στη Φινλανδία, η διαχειρίστρια του ηλεκτρικού δικτύου της χώρας «Fingrid» κάλεσε τους πολίτες να είναι έτοιμοι για μπλακάουτ τον χειμώνα εξαιτίας πιθανών ενεργειακών ελλείψεων. Αυτό εκτός των άλλων μπορεί να συμβεί επειδή η Φινλανδία εξαρτάται από τις εισαγωγές για την κάλυψη των αναγκών της και είναι αντιμέτωπη με μείωση εισαγωγών Ενέργειας από τη Σουηδία, λόγω της καθυστέρησης κατά δύο μήνες της επαναλειτουργίας του πυρηνικού αντιδραστήρα Ringhals 4. Παράλληλα, η εταιρεία «Karhu Voima Oy», τμήμα της «KSS Energia», υπέβαλε χτες αίτημα για υπαγωγή στο πτωχευτικό δίκαιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου