Επιλογή γλώσσας

Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2022

Απτον Σίνκλερ

 
Απτον Σίνκλερ, στράτευσε την τέχνη του για την κοινωνική δικαιοσύνη

Στις 20 Σεπτεμβρίου 1878 γεννιέται ο Απτον Σίνκλερ, γόνος οικογένειας πτωχευμένων αριστοκρατών του Νότου.  Μυθιστοριογράφος, συγγραφέας –μεταξύ περισσότερων των 90 βιβλίων του — του «Βασιλιά Άνθρακα», ενός βιβλίου που στηρίχθηκε στους σκληρούς αιματηρούς αγώνες των ανθρακωρύχων στις ΗΠΑ.

O A. Σίνκλερ ήταν από τους ελάχιστους Αμερικανούς συγγραφείς που αφιέρωσε τη ζωή του στον αγώνα για κοινωνική δικαιοσύνη και στράτευσε την τέχνη του στην υπηρεσία αυτού του σκοπού. Συνειδητός σοσιαλιστής, έφερε στο φως κοινωνικές συνθήκες που προορίζονταν να μη βγουν σε κοινή θέα.

Πλατύτατη κοινωνική απήχηση είχε το μυθιστόρημά του «Ζούγκλα» (1905), που στηλίτευε την καπιταλιστική εκμετάλλευση στα σφαγεία του Σικάγου.

Η συμμετοχή του συγγραφέα στο σοσιαλιστικό κίνημα από το 1903 εντείνει την κοινωνική του κριτική στα μυθιστορήματα του, όπως η « Μητρόπολη». «… Σοσιαλιστής, αισθηματίας χωρίς θεωρητική κατάρτιση», έγραφε για τον Σίνκλερ ο Λένιν. Υπερασπίζεται την Οχτωβριανή Επανάσταση και στα τελευταία χρόνια της ζωής του μάχεται κατά του πυρηνικού πολέμου και εκδηλώνει τη συμπάθειά του προς τη Σοβιετική Ενωση.

ΗρακλήςΚακαβάνης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου