Επιλογή γλώσσας

Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2022

Μόσχα και Πεκίνο συμφώνησαν στην εμβάθυνση της στρατιωτικής συνεργασίας


Η Ρωσία και η Κίνα συμφώνησαν να εμβαθύνουν τη συνεργασία τους σε θέματα ασφάλειας με το βάρος να δίνεται στη διενέργεια κοινών ασκήσεων, όπως ανακοίνωσε σήμερα το Συμβούλιο Ασφαλείας της Ρωσίας.

«Οι δύο πλευρές συμφώνησαν σε περαιτέρω στρατιωτική συνεργασία με το βάρος να δίνεται σε κοινές ασκήσεις και περιπολίες, καθώς και στην ενδυνάμωση των επαφών μεταξύ των γενικών επιτελείων», σύμφωνα με το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Η ανακοίνωση εκδόθηκε ενώ ο γραμματέας του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας Νικολάι Πατρούσεφ επισκέπτεται την Κίνα για διαβουλεύσεις σε θέματα ασφάλειας και συναντήσεις με αξιωματούχους.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Reuters»)


 
«Κατάφωρη παραβίαση» των δεσμεύσεων των ΗΠΑ οι δηλώσεις Μπάιντεν για Ταϊβάν

Η Κίνα κατήγγειλε ως «κατάφωρη παραβίαση» των διπλωματικών δεσμεύσεων της Ουάσιγκτον τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, ο οποίος έδωσε τη διαβεβαίωση ότι οι ΗΠΑ θα υπερασπιστούν στρατιωτικά την Ταϊβάν.

«Πρόκειται για κατάφωρη παραβίαση της σημαντικής δέσμευσης των ΗΠΑ να μην υποστηρίξουν την ανεξαρτησία της Ταϊβάν. Στέλνει σοβαρό, αρνητικό μήνυμα (υποστήριξης) προς τις αυτονομιστικές δυνάμεις που αγωνίζονται για την ανεξαρτησία της Ταϊβάν», δήλωσε η Μάο Νονγκ, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

Η Κίνα επιφυλάσσεται του δικαιώματος να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για να απαντήσει σε ενέργειες που διαιρούν τη χώρα, είπε η εκπρόσωπος. «Πρόθεσή μας είναι να κάνουμε το καλύτερο στην προσπάθεια για ειρηνική επανένωση. Την ίδια στιγμή, δεν θα ανεχθούμε οποιαδήποτε ενέργεια έχει ως στόχο την απόσχιση».

Η εκπρόσωπος κάλεσε τις ΗΠΑ να διαχειρισθούν τα θέματα που σχετίζονται με την Ταϊβάν «προσεκτικά και όπως αρμόζει», προειδοποιώντας την Ουάσιγκτον για τον κίνδυνο σοβαρής βλάβης των αμερικανοκινεζικών σχέσεων και της ειρήνης στα Στενά της Ταϊβάν.

«Δεν υπάρχει παρά μία Κίνα στον κόσμο, η Ταϊβάν αποτελεί μέρος της Κίνας και η κυβέρνηση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας είναι η μόνη νόμιμη κυβέρνηση της Κίνας», κατέληξε η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, «Reuters»)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου