Επιλογή γλώσσας

Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2022

Ενας στους πέντε ανθρώπους σε κίνδυνο φτώχειας στην ΕΕ


Τα στοιχεία αφορούν το 2021, ενώ ήδη η αντιλαϊκή κλιμάκωση διαμορφώνει ακόμα χειρότερο τοπίο

Την άθλια κατάσταση που διαμορφώνει η καπιταλιστική εκμετάλλευση για τους λαούς της Ευρώπης για να αυγατίζουν τα κέρδη των μονοπωλίων αποτυπώνουν τα στοιχεία της Eurostat για την επίσημη φτώχεια στην ΕΕ το 2021 που δημοσιοποιήθηκαν χτες, καθώς ένας στους πέντε πολίτες στα 27 κράτη - μέλη στερείται τα στοιχειώδη για την επιβίωσή του και την κάλυψη των βασικών αναγκών του.

Η παραπέρα κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης τη χρονιά που διανύουμε, με την τεράστια ακρίβεια και τα ρεκόρ δεκαετιών που καταγράφει ο πληθωρισμός, όπως και με τα αυξανόμενα σημάδια για την εκδήλωση μιας νέας κρίσης στην Ευρωζώνη, προδιαγράφει ένα ακόμα πιο εφιαλτικό τοπίο, απέναντι στο οποίο ελπίδα δίνουν οι σημαντικοί εργατικοί - λαϊκοί αγώνες που αναπτύσσονται σε μια σειρά από χώρες.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την Eurostat, το 2021, 95,4 εκατομμύρια άνθρωποι, που αντιστοιχούν στο 21,7% του πληθυσμού στην ΕΕ, διέτρεχαν κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού, δηλαδή ζούσαν σε νοικοκυριά που αντιμετώπιζαν τουλάχιστον έναν από τους τρεις σχετικούς κινδύνους: Κίνδυνο φτώχειας, σοβαρή υλική και κοινωνική στέρηση, διαβίωση σε νοικοκυριό με πολύ χαμηλή «ένταση εργασίας». Το 2020 τα αντίστοιχα στοιχεία αφορούσαν 94,8 εκατομμύρια ανθρώπους (21,6% του πληθυσμού).

Σημειώνεται επίσης ότι περίπου 5,9 εκατομμύρια άνθρωποι (1,3% του συνολικού πληθυσμού) ζούσαν σε νοικοκυριά που αντιμετώπιζαν και τους τρεις κινδύνους φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού ταυτόχρονα.

Τα υψηλότερα ποσοστά ανθρώπων που κινδυνεύουν από φτώχεια ή κοινωνικό αποκλεισμό καταγράφηκαν στη Ρουμανία (34%), στη Βουλγαρία (32%), στην Ελλάδα (28%) και την Ισπανία (28%).

Υπουργοί Εμπορίου G7: «Πιο στιβαρή πολιτική απέναντι στην Κίνα»

Στο μεταξύ, ο ιμπεριαλιστικός ανταγωνισμός μεταξύ του ευρωατλαντικού μπλοκ, των συμμάχων του και των Κίνας - Ρωσίας κλιμακώνεται σε όλα τα επίπεδα.

Ολοκληρώνοντας χτες τη διήμερη συνάντησή τους, οι υπουργοί Εμπορίου του G7 εμφανίστηκαν έτοιμοι - διά στόματος προεδρεύοντος Γερμανού αντικαγκελαρίου, Ρ. Χάμπεκ - να σταματήσουν την «εμπορική αφέλεια» απέναντι στο Πεκίνο, να πάρουν νέα μέτρα και να εφαρμόσουν «μια εμπορική πολιτική πιο στιβαρή απέναντι στην Κίνα».

Παράλληλα, ο επίτροπος της ΕΕ για το Εμπόριο, Β. Ντομπρόβσκις, δεν έκρυψε ότι «η Κίνα είναι μια από τις ανησυχίες μας όσον αφορά τη στρέβλωση του ανταγωνισμού, τις επιδοτήσεις στις βιομηχανίες, τη διαφάνεια».

Οι 7 υπουργοί ανακοίνωσαν επίσης ότι θέλουν να «εντείνουν τις προσπάθειές» τους για να εμποδίσουν τη Ρωσία να «επωφελείται» οικονομικά από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Βρισκόμαστε σε μια γεωπολιτική κατάσταση στην οποία η ιδέα του παγκόσμιου εμπορίου για τη βελτίωση της ζωής των ανθρώπων (...) δοκιμάζεται σκληρά», σημείωσε ο Χάμπεκ, ενώ οι ομόλογοί του διαβεβαίωσαν ότι «εμείς οι υπουργοί Εμπορίου του G7 υπογραμμίζουμε πως η διαφοροποίηση του εμπορίου και η διεύρυνση των εμπορικών σχέσεων σε μια αμοιβαία επωφελή βάση είναι ζωτικής σημασίας για (...) τη βελτίωση της ανθεκτικότητας και της βιωσιμότητας των οικονομιών μας».

Παρούσα στη σύνοδο ήταν και η Ουκρανή υπουργός Οικονομίας, Γιούλια Σβίριντενκ, καθώς οι υπουργοί Εμπορίου συζήτησαν τη δημιουργία ενός «χρηματοδοτικού μηχανισμού» που θα αποσκοπεί στη συγκέντρωση ιδιωτικών και δημόσιων πόρων για τη μελλοντική «ανοικοδόμηση» της Ουκρανίας.

Barclays: Προς «ολοένα και πιο συγχρονισμένη ύφεση»

Στο μεταξύ, έκθεση της βρετανικής τράπεζας Barclays επισημαίνει πως η διεθνής καπιταλιστική οικονομία έχει πληγεί από την ενεργειακή κρίση της Ευρώπης, τα επαναλαμβανόμενα lockdowns στην Κίνα και την επιθετική πολιτική αύξησης των επιτοκίων από Κεντρικές Τράπεζες.

Εκτιμά πως η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται σε πορεία για μια «ολοένα και πιο συγχρονισμένη ύφεση». Ειδικότερα, προβλέπει ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί από 2,8% το 2022 στο 2,2% το 2023, με οριακή ανάπτυξη (ουσιαστικά στασιμότητα) 0,2% στις ΗΠΑ, μείωση κατά 1,1% στην Ευρωζώνη και ανάπτυξη 4,5% στην Κίνα.

Στο μεταξύ, μετά την Ευρωζώνη διαπιστώθηκε υποχώρηση της βιομηχανικής παραγωγής και στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χτες η Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα, η βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε κατά 0,2% τον Αύγουστο, ενώ η μεταποιητική παραγωγή αυξήθηκε οριακά 0,1% μετά την άνοδο τον Ιούλη κατά 0,6%. Επιπλέον, το ομοσπονδιακό υπουργείο Γεωργίας αποφάσισε να δώσει 2 δισ. δολάρια για τη χρηματοδότηση Τραπεζών Τροφίμων και για σχολικά γεύματα, καθώς η αύξηση της ακρίβειας και οι χαμηλοί μισθοί κάνουν δύσκολη υπόθεση την επαρκή σίτιση των πιο φτωχών Αμερικανών.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, χτεσινό άρθρο των «Financial Times» ανέφερε πως οι Αμερικανοί παραγωγοί σχιστολιθικού πετρελαίου αδυνατούν να αυξήσουν περαιτέρω την παραγωγή τους για να «σώσουν» την ΕΕ. Σημειώνεται ότι στα τέλη Δεκέμβρη οι χώρες της ΕΕ αναμένεται να θέσουν σε εφαρμογή το εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου.

Βέλγιο: Με την αντεργατική φαρέτρα της πανδημίας

Καθώς κεφάλαιο και κυβερνήσεις επιδιώκουν να φορτώσουν τα «σπασμένα» στους εργαζόμενους, αξιοποιούν την αντεργατική «τεχνογνωσία» από την περίοδο της πανδημίας.

Ετσι, στο Βέλγιο, η κυβέρνηση για να στηρίξει τις «ενεργοβόρες» βιομηχανίες μελετά την ενεργοποίηση ενός μηχανισμού «ανεργίας λόγω ενεργειακής κρίσης», με αναστολές συμβάσεων εργασίας και μείωση μισθών, κατά το ανάλογο μοντέλο που είχε εφαρμοστεί την περίοδο της πανδημίας.

Πληροφορίες που μεταδίδουν βελγικά ΜΜΕ αναφέρουν πως εταιρείες, των οποίων το ενεργειακό κόστος αντιπροσωπεύει τουλάχιστον το 3% του συνολικού κόστους παραγωγής, θα μπορούν να ενεργοποιήσουν τον μηχανισμό αυτό, ώστε οι εργαζόμενοι να λαμβάνουν το 70% των αποδοχών τους.

Μέτρα υπέρ των εταιρειών στην Πορτογαλία

Στην Πορτογαλία η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση ανακοίνωσε μέτρα ύψους 1,4 δισ. ευρώ για τη στήριξη των εταιρειών, όπως δάνεια και φοροελαφρύνσεις, για να αντιμετωπίσουν τον υψηλό πληθωρισμό. Στα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται επίσης ενισχύσεις για τις «ενεργοβόρες» βιομηχανίες, στήριξη στον τομέα των σιδηροδρομικών μεταφορών προϊόντων ή ακόμη μείωση φόρων. Την προηγούμενη βδομάδα είχε παρουσιαστεί ένα πακέτο μέτρων για τη «στήριξη» δήθεν των νοικοκυριών.

Στη Γαλλία, η κρατική εταιρεία ηλεκτρισμού EDF ανακοίνωσε πως αναμένει ότι η χαμηλότερη παραγωγή θα μειώσει τα βασικά κέρδη της κατά 29 δισ. ευρώ το 2022. Η EDF, που είναι σε φάση πλήρους κρατικοποίησης, δήλωσε ότι η πυρηνική παραγωγή θα διαμορφωθεί στο χαμηλότερο όριο ενός εύρους 280 - 300 τεραβατωρών που είχε ανακοινωθεί προηγουμένως, το οποίο ήταν ήδη χαμηλό 30 ετών.

Στη Μόσχα ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης, Αλεξάντερ Νόβακ, δήλωσε ότι οι εξαγωγές φυσικού αερίου προς την ΕΕ θα μειωθούν κατά 50 δισ. κυβικά μέτρα (bcm) φέτος. Πέρσι, οι ρωσικές εξαγωγές φυσικού αερίου προς την ΕΕ ανήλθαν σε περίπου 150 δισ. κυβικά μέτρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου