Επιλογή γλώσσας

Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2022

Ψήφισαν από κοινού την ισχυροποίηση της λυκοσυμμαχίας του ΝΑΤΟ


ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, σε πλήρη σύμπνοια, ψήφισαν χτες από κοινού στην Ολομέλεια της Βουλής τα πρωτόκολλα ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, διαδικασία που συνιστά ακόμα μεγαλύτερη ισχυροποίηση της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας των πολέμων, των επεμβάσεων και των μεγάλων κινδύνων για τους λαούς.

Οπως ανέδειξε το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή καταψηφίζοντας τα πρωτόκολλα, πρόκειται για εξαιρετικά επικίνδυνη εξέλιξη που δίνει νέα ώθηση στην επιθετική στρατηγική του ΝΑΤΟ, στους ανταγωνισμούς ΗΠΑ - ΕΕ με Ρωσία, Κίνα, για πλουτοπαραγωγικές πηγές, δρόμους μεταφοράς, αγορές, που έχουν ανάψει τη φωτιά του πολέμου και στην ευρύτερη περιοχή.

Επιπλέον αναδεικνύεται για μια ακόμα φορά πως όταν η συζήτηση και η ψήφος φτάνουν στα «ιερά και όσια» της στρατηγικής του κεφαλαίου, φεύγουν από τη μέση οι όποιες αποχρώσεις μεταξύ των αστικών κομμάτων που ανταγωνίζονται για τη διακυβέρνηση και οι «σφοδρές αντιπαραθέσεις» τους μετατρέπονται σε «εποικοδομητική κριτική» και «εθνική ομοψυχία».

Μεγαλύτερο «ξέπλυμα» του ΝΑΤΟ και της ΕΕ δεν γίνεται

ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ όχι μόνο υπερψήφισαν, αλλά σε όλη τη διάρκεια της συζήτησης έκοψαν και έραψαν υπέρ των ...αξιών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

«Η μέρα είναι σημαντική διότι η Ελληνική Δημοκρατία διά της συντριπτικής πλειοψηφίας των κομμάτων και των βουλευτών καλωσορίζει στη ΝΑΤΟική συμμαχία τη Φινλανδία και τη Σουηδία», ανέφερε σε πανηγυρικό τόνο ο υπουργός Εξωτερικών στην αρχή της ομιλίας του, που αποτέλεσε μεταξύ άλλων και ένα μνημείο ωμής παραδοχής της εμπλοκής της χώρας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία, στο ευρύτερο πλαίσιο γενίκευσης της αντιπαράθεσης, όπως ο ίδιος την σκιαγράφησε.

Συγκεκριμένα, τόνισε ότι η είσοδος Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ θα «ενισχύσει» τη «συμμαχία», καθώς «με τις εξελιγμένες στρατιωτικές τους δυνατότητες θα συμβάλουν στην ενίσχυση των επιχειρησιακών ικανοτήτων της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, κάτι που στην παρούσα συγκυρία έχει μεγάλη σημασία».

Ταυτόχρονα, ισχυρίστηκε ότι οι δύο αυτές χώρες «θα διευρύνουν τον αριθμό των χωρών μέσα στο πλαίσιο της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας που συνυπογράφουν ένα κοινό πλαίσιο αρχών και αξιών όπως αυτές οι αρχές και οι αξίες εκπροσωπούνται και στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα». «Η ελληνική εξωτερική πολιτική έκανε μεγάλη προσπάθεια για μακρά σειρά ετών να εστιάσει το ΝΑΤΟ σε αυτό το πλαίσιο αρχών και αξιών, κάτι που νομίζω σε μεγάλο βαθμό στέφθηκε με επιτυχία με το Στρατηγικό Δόγμα που εγκρίθηκε στη Μαδρίτη εδώ και λίγους μήνες», συνέχισε, μιλώντας για το δόγμα πολέμου που υπογράφτηκε εκεί και που αποτελεί πολεμικό ανακοινωθέν απέναντι στα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον λαό μας και όλους τους λαούς.

Στο ίδιο μήκος κύματος, αυτό της παραπλάνησης του λαού για τον χαρακτήρα της λυκοσυμμαχίας, επέμεινε ότι «το ΝΑΤΟ πρέπει να αναδείξει το αξιακό του πλαίσιο και ότι ακριβώς μέσα από αυτό το αξιακό πλαίσιο θα αναδειχθεί ότι η παραβατικότητα, η αμφισβήτηση της κυριαρχίας εδαφικού χώρου συμμάχου και φίλης χώρας είναι έξω από τις αρχές της Συμμαχίας και θα καλυφθεί έτσι από το αξιακό σύνολο το έλλειμμα του άρθρου 5 της Συνθήκης που δεν επιτρέπει την αντιμετώπιση απειλής όταν προέρχεται από χώρα - μέλος». Κι αυτά τα ισχυρίστηκε ο υπουργός, όταν η τουρκική προκλητικότητα, με την πλάτη ζεσταμένη από τους Ευρωατλαντικούς, έχει ξεπεράσει κάθε όριο, με δεκάδες παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου καθημερινά και υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά, γεγονός που αποδεικνύει ότι καμία διασφάλιση δεν υπάρχει εντός ΝΑΤΟ και των σχεδιασμών του.

Επιμένοντας ωστόσο να παρουσιάζει την εμπλοκή ως δήθεν εγγύηση, στάθηκε «στην επιλογή της Αλεξανδρούπολης στη συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες το 2019 (σ.σ. η πρώτη "επικαιροποίηση" τη Συμφωνίας για τις βάσεις). Γιατί η Αλεξανδρούπολη αποτελεί και ενεργειακό και στρατηγικό και εμπορικό κόμβο».

«Η ζωή ήρθε να αποδείξει σε σύντομο χρόνο τι τεράστια επιτυχία αποτελούσε αυτή η επιλογή», να δοθούν ο λιμένας και το οδικό - σιδηροδρομικό δίκτυο του Εβρου προς χρήση των ΑμερικανοΝΑΤΟικών, ανέκραξε και τόνισε πως «ξέρουμε όλοι ότι η Αλεξανδρούπολη αποτελεί τον κύριο λιμένα ενίσχυσης της Ουκρανίας από το ΝΑΤΟ. Η απόσταση μέχρι την Οδησσό είναι μικρότερη από την απόσταση μέσω των Στενών και, επίσης, αν δει κανείς τις γεωγραφικές αποστάσεις από τις άλλες επιλογές καταλαβαίνει τι σημασία έχει», παρουσιάζοντας την Αλεξανδρούπολη ως βασικό δίαυλο διοχέτευσης αμερικανοΝΑΤΟικού οπλισμού προς την κυβέρνηση Ζελένσκι, με ό,τι κινδύνους συνεπάγεται αυτό για τον λαό μας λόγω της στοχοποίησης της περιοχής και της χώρας ολόκληρης από αντίπαλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Μπουρνούς, ανέφερε ότι «οι συνέπειες αυτού του άγριου πολέμου μαζί και η επιθετική αναθεωρητική και ρεβανσιστική ρητορική της ρωσικής ηγεσίας αποσταθεροποιούν ολόκληρη την περιοχή, φοβίζουν γνήσια τους γειτονικούς λαούς», που τάχα βρίσκουν καταφύγιο στις αγκάλες των... εγγυητών της ειρήνης του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Ενώ την ίδια ώρα που η ΕΕ είναι χωμένη ως τον λαιμό στον πόλεμο, επανέλαβε τις αστειότητες ότι «είναι κραυγαλέα εδώ η απουσία» μιας «στρατηγικά αυτόνομης ΕΕ», που «με συνείδηση της τεράστιας οικονομικής και γεωπολιτικής της βαρύτητας θα είχε έναν ρόλο περισσότερο εξισορροπητικό», θα μπορούσε να «προσφέρει μια εναλλακτική επιλογή από το ΝΑΤΟ στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης», «θα είχε έναν ρόλο περισσότερο εξισορροπητικό (...) θα άμβλυνε τον ανερχόμενο ανταγωνισμό ΗΠΑ και Κίνας και των συμμάχων τους».

Ο δε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Ζαχαριάδης διευκρίνισε ότι αυτονομία της ΕΕ σημαίνει ότι «η Ενωση θα έχει το μέγεθος, τη θέση, τη σχέση να επηρεάσει τις εξελίξεις εντός της συμμαχίας» και ότι «η ΕΕ οφείλει να έχει θέση ως Ενωση εντός του ΝΑΤΟ. Αυτό είναι κρίσιμο για την Ελλάδα και για τα ζητήματα εντάσεων στην ευρύτερη περιοχή μας με την Τουρκία».

Αυτές είναι οι αξίες σας!

Δίνοντας την κατάλληλη απάντηση στα περί «αξιών» του ΝΑΤΟ που λιβάνισαν όλοι τους, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης αναφέρθηκε στον εγκληματικό ρόλο του ΝΑΤΟ από τότε που ιδρύθηκε με στόχο αρχικά τα λαϊκά κινήματα που προέκυψαν μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και την ανατροπή του σοσιαλισμού. Σημείωσε ότι μετά τις ανατροπές στις σοσιαλιστικές χώρες, που έλεγαν, όπως ο τότε ΣΥΝ, ότι θα μπαίναμε σε έναν κόσμο ειρήνης και συνεργασίας, το ΝΑΤΟ διεύρυνε τη δολοφονική δράση του σε όλο τον κόσμο. Υπενθύμισε τον διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας ξεκινώντας τον αναθεωρητισμό των συνόρων, τους βομβαρδισμούς του λαού της με βόμβες απεμπλουτισμένου ουρανίου και τον βομβαρδισμό σχολείων ακόμα και της μαιευτικής κλινικής του Βελιγραδίου. Υπενθύμισε τι έγινε σε Αφγανιστάν, Ιράκ, Λιβύη, Συρία, τα πραξικοπήματα, όπως της Ουκρανίας το 2014, με τη ματωμένη λίστα να μην έχει τελειωμό. «Αυτές είναι οι αξίες σας», τόνισε, σημειώνοντας ότι «τώρα πλέον έχουμε νέο μοντέλο "πλυντηρίου" του δολοφονικού ρόλου της ματωμένης ιστορίας του ΝΑΤΟ από όλη τη Γη σχεδόν. Εχουμε το "πλυντήριο" ΣΥΡΙΖΑ, που είναι σύγχρονο και μετά μιλάνε και για αριστερά».

Οσο για τους ισχυρισμούς των αστικών κομμάτων ότι ΝΑΤΟ και ΕΕ θα προστατεύουν την Ελλάδα από την Τουρκία σημείωσε: «Κόλαφος και εδώ». Ανέδειξε δε τη λογική των «ίσων αποστάσεων» που ενισχύει την επιθετικότητα της αστικής τάξης της Τουρκίας. Σημείωσε ότι τα περί γεωστρατηγικής αναβάθμισης της χώρας αφορούν την προσπάθεια της ελληνικής αστικής τάξης να διεκδικήσει το δικό της μερδικό από τη λεία των ανταγωνισμών σπρώχνοντας τον λαό και τη χώρα στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Ν. Παπαναστάσης, ανέδειξε τη «συμπόρευση των αστικών κομμάτων ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ στην επέκταση του δολοφονικού μηχανισμού του ΝΑΤΟ», ο οποίος «δεν είναι τίποτα άλλο παρά ο στρατιωτικός βραχίονας των πολυεθνικών που υπηρετεί με στρατιωτικούς όρους τα συμφέροντά τους». Χαρακτήρισε «εξέλιξη εξαιρετικά επικίνδυνη» την επικύρωση της ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ τονίζοντας ότι «ρίχνει λάδι στη φωτιά του πολέμου στην Ευρώπη και έχει φαρδιά - πλατιά την υπογραφή όλων σας». Τόνισε ότι οι εργαζόμενοι, συνολικά ο λαός «έχουν χρέος δυναμώνοντας την πολύμορφη πάλη τους να καταδικάσουν μαζικά την επικίνδυνη πολιτική που εμπλέκει τον λαό σε ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, επεμβάσεις και πολέμους».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου