Επιλογή γλώσσας

Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2022

48ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» 1η μέρα

«Κατακλυσμός» την 1η μέρα στις εκδηλώσεις της Θεσσαλονίκης

Άνοιξε τις πύλες του το 48ο Φεστιβάλ ΚΝΕ – «Οδηγητή» στο πρώην στρατόπεδο «Καρατάσιου» στη Δυτική Θεσσαλονίκη με τη σημερινή πρώτη ημέρα των εκδηλώσεων να είναι αφιερωμένες στη μνήμη του μεγάλου ηθοποιού, σκηνοθέτη και συντρόφου Κώστα Καζάκου.


Ο λαός της Θεσσαλονίκης και ιδιαίτερα η νεολαία, μαθητές, φοιτητές, νέοι εργαζόμενοι και νέα ζευγάρια έχουν αρχίσει από νωρίς το απόγευμα να εξερευνούν τη «κόκκινη πολιτεία» που στήθηκε στο «Καρατάσιου» και επισκέπτονται τα στέκια, τις γωνιές και τις εκθέσεις του Φεστιβάλ.

Κοσμοπλημμύρα από την πρώτη μέρα των εκδηλώσεων του 48ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στη Θεσσαλονίκη, που ξεκίνησαν την Πέμπτη στο πρώην στρατόπεδο Καρατάσιου με σύνθημα «Η νέα γενιά με το ΚΚΕ, “για το μεγάλο, το ωραίο, το συγκλονιστικό” Σοσιαλισμός η απάντηση τον 21ο αιώνα» και θα κορυφωθούν το Σάββατο με την κεντρική πολιτική ομιλία από τον Δημήτρη Κουτσούμπα, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.


Ο χώρος πλημμύρισε από χιλιάδες νέους αλλά και ανθρώπους κάθε ηλικίας που έδωσαν το παρόν στο καθιερωμένο ραντεβού με το ΚΚΕ και τη Νεολαία του την ΚΝΕ. Στο μεγάλο αντάμωμα με την πολιτική του πρόταση αλλά και την πολιτιστική του διάσταση, που φέτος εξελίσσεται σε χώρο με πολύ μεγαλύτερη έκταση από πέρσι και φιλοξενεί 4 σκηνές με πλούσιο πρόγραμμα.

Ενδεικτική της ακόμα μεγαλύτερη επιτυχίας που προοιωνίζεται για τις τριήμερες εκδηλώσεις, ήταν η εικόνα της κεντρικής σκηνής όπου κυριολεκτικά επικρατούσε το αδιαχώρητο.

 Οι εκδηλώσεις της πρώτης μέρας ήταν αφιερωμένες στον μεγάλο κομμουνιστή ηθοποιό Κώστα Καζάκο, που έφυγε από τη ζωή αφήνοντας πολύτιμη παρακαταθήκη με το έργο του και τη ζωή του. Συγκινητικές ήταν οι στιγμές που ανάμεσα στο πρόγραμμα της κεντρικής σκηνής, παρεμβάλονταν ηχητικά ντοκουμέντα από αποσπάσματα συνέντευξής του Κώστα Καζάκου για τα 40χρονα του Φεστιβάλ ΚΝΕ – Οδηγητή, από απαγγελία του Επιτάφιου του Γιάννη Ρίτσου στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τις 9 Μάη στη Θεσσαλονίκη και από δήλωση στήριξης στο ΚΚΕ, στις πρηγούμενες εκλογές.


Στο εργατικό στέκι, έγινε συζήτηση με τίτλο «Συμπόρευση με το ΚΚΕ, για να μπουν στο προσκήνιο οι σύγχρονες ανάγκες μας». Συμμετείχαν: Γιάννης Φραγγίδης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στη «Μαλαματίνα» και της ΠΟΕΕΠ, Ηλίας Νεοχωρίτης, πρόεδρος Σωματείου Εργαζομένων «e-food», Νίκος Τζανετής, γραμματέας του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Μεταλλείων και Λατομείων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΜΛΑ). Ακόμα ένας εκλεγμένος συνδικαλιστής του Σωματείου ΕΝΕΔΕΠ (λιμάνι COSCO) και ο Λεωνίδας Στολτίδης, βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ.


Στο στέκι Γυναικών το ενδιαφέρον μονοπώλησε η συζήτηση με φοιτήτριες με θέμα «Γίνε εσύ η πρωταγωνίστρια της ζωής σου».

 Στο φοιτητικό Στέκι, συναυλίες με τους: «Σε+ Με πατιρντι», «Λόγος απειλή» - LOBO - «Tiny jackal», Ιουλία Καραπατάκη.


Στη Μαθητική σκηνή τα μέλη και οι φίλοι των μαθητικών οργανώσεων της ΚΝΕ, απόλαυσαν χορευτικές επιδείξεις από την ομάδα μελέτης και διάδοσης του Μικρασιατικού πολιτισμού «Ανατολής Ίχνη», συμμετείχαν σε Workshop επίδειξης πρώτων βοηθειών από γιατρό και διασκέδασαν με τους «Rast Maqam» επί σκηνής.

Στη διάρκεια της βραδιάς περιηγήθηκαν στη διαδραστική έκθεση με τίτλο «Με τη δύναμη της γνώσης μπορούμε να γνωρίσουμε τον κόσμο με την δύναμη της οργάνωσης μπορούμε να τον αλλάξουμε», που εξελίσσονταν με ένα μεγάλο τρισδιάστατο βιβλίο, μια διαδραστική οθόνη και τρίλιζα με φωτογραφίες, συνθήματα και στιγμιότυπα από δράσεις και γεγονότα του τελευταίου 1,5 χρόνου όπως οι μαθητικές κινητοποιήσεις, δράσεις και παρεμβάσεις των μαθητών με αφορμή τη δολοφονία του νεαρού Αλκη, κλπ.


 Στον Παιδότοπο, πραγματοποιήθηκε το παιχνίδι «Ένα Φιδάκι συναντά τον εργαζόμενο άνθρωπο», το εργαστήρι εικαστικών: «Τα πρόσωπα του Πικάσο», ενώ σε εξέλιξη είναι αθλοπαιδιές, ομαδικά και ψυχαγωγικά παιχνίδια.

Το πρόγραμμα θα κορυφωθεί με το πρόγραμμα της κεντρικής και της λαϊκής σκηνής:


Στην κεντρική σκηνή, αφιέρωμα στον Θάνο Μικρούτσικο με τον Γιώργο Αετόπουλο και τον Κώστα Καρμπά και συναυλία με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου.


Στη λαϊκή σκηνή αφιέρωμα στη Μικρασιατική Καταστροφή με τον Βασίλη Κασούρα και γλέντι με τον Βαγγέλη Κορακάκη.

1 σχόλιο:

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου