«Η συνεργασία μας στην ασφάλεια με τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ Τουρκία και Ελλάδα δεν είναι αποτέλεσμα μεροληψίας ή ανισορροπίας απέναντι σε οποιονδήποτε μεμονωμένο εταίρο», επεσήμανε μεσοβδόμαδα ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αγκυρα Τζεφ Φλέικ, προσθέτοντας ότι «πρωταρχικός μας στόχος, που συμμεριζόμαστε με τους ΝΑΤΟικούς μας συμμάχους Τουρκία και Ελλάδα, είναι η σταθερότητα σε όλη την περιοχή» αλλά και ότι «η αμυντική μας συνεργασία με την Ελλάδα ενισχύει την ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ».
Ο δε Βεντάντ Πατέλ, αναπληρωτής εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ, ο οποίος ανέλαβε την επομένη να εκφράσει τη δυσαρέσκεια της Ουάσιγκτον για τους κοινούς ενεργειακούς σχεδιασμούς Τουρκίας - Ρωσίας, έσπευσε να ξεκαθαρίσει όχι απλά ότι «πρώτα και κύρια η Τουρκία αποτελεί έναν μακρόχρονο και πολύτιμο ΝΑΤΟικό σύμμαχο» αλλά και ότι «όσον αφορά την ενεργειακή συζήτηση (...) και στην περίπτωση της Τουρκίας εργαζόμαστε μαζί τους στενά, προκειμένου να στηριχθούν οι δικές τους προσπάθειες για τη μακροπρόθεσμη ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας».
Επιπλέον, ο αρμόδιος για τη διεύρυνση Ευρωπαίος επίτροπος Ολιβερ Βαρχέλι κάλεσε τα κράτη - μέλη της ΕΕ να κατανοήσουν πως η Τουρκία είναι «πολύ σημαντικός περιφερειακός παίκτης» και πως «πρέπει επίσης να κατανοήσουμε εσωτερικά ότι η Τουρκία είναι ένας βασικός σύμμαχος του ΝΑΤΟ - το να έχουμε την Τουρκία στο πλευρό μας είναι προς το συμφέρον μας». Είπε ακόμα ότι «θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με την Τουρκία, φυσικά, χωρίς να διστάζουμε να εστιάζουμε την προσοχή στα προβλήματα που βλέπουμε» αλλά και ότι η σχέση Αγκυρας - ΕΕ έχει «πολύ βαθιές ρίζες»...
Ολα αυτά ενώ στον απόηχο της Συμφωνίας ΗΠΑ - Ισραήλ - Λιβάνου φουντώνουν οι συζητήσεις και προτροπές για αντίστοιχες «διευθετήσεις» σε όλη την περιοχή, δηλαδή με την άμεση εμπλοκή των ΗΠΑ και των ίδιων των μονοπωλιακών κολοσσών που βάζουν χέρι στον φυσικό πλούτο της περιοχής, διαμορφώνοντας τους όρους για παραπέρα όξυνση των ανταγωνισμών.
Από τη δική της μεριά, η τουρκική κυβέρνηση εκτός από τις προκλήσεις συνέχισε και τις προτροπές για άμεση διοργάνωση νέας συνάντησης, με τον Τούρκο υπουργό Αμυνας Χ. Ακάρ να επαναλαμβάνει μέσα στη βδομάδα τις κατηγορίες για στρατιωτικοποίηση ελληνικών νησιών κατά παράβαση Συνθηκών, προσθέτοντας ότι «ακόμα κι έτσι η Τουρκία λέει "ας βρεθούμε και ας συζητήσουμε"». Παράλληλα αναγνώρισε ότι οι στρατιωτικές υποδομές στην Ελλάδα που αναβαθμίζονται μέσα και από τη Συμφωνία με τις ΗΠΑ θα χρησιμοποιούνται «ενάντια στη Ρωσία», ενώ επέμεινε ότι τα προβλήματα Ελλάδας και Τουρκίας μπορούν να λυθούν ή να τεθούν υπό έλεγχο «χωρίς να ζημιωθούν οι δύο χώρες, οι αντίστοιχες περιοχές και το ΝΑΤΟ».
Την ίδια ώρα η Τουρκία βάζει και τις στρατιωτικές δυνατότητές της στο «τραπέζι» του ιμπεριαλιστικού παζαριού: Την Τρίτη έγινε γνωστό ότι προχώρησε σε δοκιμαστική εκτόξευση του «Tayfun», εγχώριας κατασκευής βαλλιστικού πυραύλου, στην περιοχή Ριζούντα στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας, με τα αστικά επιτελεία να εκφράζουν ικανοποίηση επειδή «πλήξαμε στόχο στα 561 χιλιόμετρα». Ο Ακάρ χαρακτήρισε «υποχρέωση» την ανάπτυξη «αμυντικής βιομηχανίας», υπενθυμίζοντας ότι «η Τουρκία είναι μια δυνατή, αξιόπιστη, αποτελεσματική σύμμαχος» και «αυτό πρέπει να το ξέρουν όλοι»...
Την ίδια ώρα η κυβέρνηση της ΝΔ, με τη στήριξη και των υπόλοιπων αστικών κομμάτων, στέλνει σήματα παζαριού και διευθετήσεων, εντός του ευρωατλαντικού πλαισίου.
Στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την Παρασκευή, ο Κυρ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι «τα παράθυρα του διαλόγου είναι ανοιχτά», χαρακτήρισε θετικό ότι υπήρξε πρόσφατα επικοινωνία μεταξύ των υπουργών Αμυνας των δύο χωρών, λέγοντας ότι υπό προϋποθέσεις μπορεί να συνεχιστεί. Πρόσθεσε ότι στην Τουρκία εναπόκειται να αλλάξει τη συμπεριφορά της για να επιστρέψουν οι δύο κυβερνήσεις στο τραπέζι του διαλόγου.
Νωρίτερα ο Ελληνας ΥΠΕΞ, Ν. Δένδιας, είχε παρουσιάσει τη Συμφωνία Ισραήλ - Λιβάνου - ΗΠΑ ως «ένα ακόμα επιτυχημένο παράδειγμα ειρηνικής επίλυσης τέτοιων διαφορών στη Μεσόγειο», αναφερόμενος και σε «περιθώρια μεσολάβησης συμμάχων» και στα Ελληνοτουρκικά, που «θα υπήρχαν αν η τουρκική πλευρά είχε διάθεση να μιλήσει με εμάς». Μιλώντας την Παρασκευή στον ρ/σ «ΣΚΑΪ», ο υπουργός είπε για το τουρκολιβυκό μνημόνιο ότι «η Τουρκία στη σχέση της με τη Λιβύη έχει κάνει ένα λάθος, το οποίο υποθηκεύει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις για μια σειρά ετών». Εστειλε δε σήμα ότι ουδείς έχει διάθεση να αποκλείσει την Τουρκία από τη θάλασσα, «όμως έχει μία φοβική αντίληψη ή μία αντίληψη ότι πρέπει να κυριαρχήσει σε όλα». Τόνισε ακόμα ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που στηρίζει ανοιχτά την «ευρωπαϊκή προοπτική» της Τουρκίας και έχει προσπαθήσει με κάθε τρόπο να τείνει «χείρα βοήθειας» στη γείτονα.
Εξάλλου την Παρασκευή ο Ν. Δένδιας αναμενόταν να μεταφέρει στην Γερμανίδα ομόλογό του Αναλένα Μπέρμποκ (σε συνάντησή τους στο περιθώριο της Συνόδου των ΥΠΕΞ της Διαδικασίας του Βερολίνου για τα Δυτικά Βαλκάνια) τον «έντονο προβληματισμό» της ελληνικής κυβέρνησης για το εξοπλιστικό πρόγραμμα της Γερμανίας προς την Τουρκία, την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση ετοιμάζεται και για έναν νέο γύρο γερμανικών εξοπλισμών (βλ. σχετικό θέμα).
Στο μεταξύ, «προβληματισμό» έχει προκαλέσει στην ελληνική κυβέρνηση το γεγονός ότι ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας Μπένι Γκαντς ματαίωσε το ταξίδι του στην Ελλάδα, το οποίο ήταν προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί την Παρασκευή (θα έδινε το «παρών» στην πρώτη επίσημη επιθεώρηση στην 120 Πτέρυγα Εκπαίδευσης Αέρος στην Καλαμάτα, όπου δημιουργείται «Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης» πιλότων, με ανάδοχο την ισραηλινή εταιρεία κατασκευής αμυντικών εξοπλισμών «Elbit»). Ο Γκαντς επικαλέστηκε έκτακτες υποχρεώσεις στη χώρα του, ανακοινώνοντας ωστόσο λίγο αργότερα ότι την προσεχή Τετάρτη 26 Οκτώβρη θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία, όπου θα συναντηθεί με τον ομόλογό του Χ. Ακάρ...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου