Επιλογή γλώσσας

Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2022

Αναβαθμίζεται ο κίνδυνος για «άμεση σύγκρουση» ΝΑΤΟ - ΕΕ με τη Ρωσία


 Μεγάλη αναμέτρηση προαναγγέλλεται στη Χερσώνα, ενώ εντείνεται η στρατιωτική κινητικότητα στη Λευκορωσία

 Για μεγάλη στρατιωτική κλιμάκωση στο πεδίο προετοιμάζονται, όπως όλα δείχνουν, τα δυο ιμπεριαλιστικά στρατόπεδα που συγκρούονται στην Ουκρανία, την ώρα που η Μόσχα συνεχίζει να «προειδοποιεί» πως ΕΕ και ΝΑΤΟ «βρίσκονται σε μια επικίνδυνη γραμμή άμεσης στρατιωτικής σύγκρουσης με τη Ρωσία».

Την κρισιμότητα της κατάστασης - σε συνθήκες που οι δυνάμεις του Κιέβου επιχειρούν με ΝΑΤΟικά όπλα να ανακαταλάβουν εδάφη ουκρανικών περιοχών που έχει προσαρτήσει η Ρωσία και η Μόσχα δηλώνει ότι θα τα υπερασπιστεί «με όλα τα μέσα» - δείχνει και η τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν την Παρασκευή οι υπουργοί Αμυνας της Ρωσίας και των ΗΠΑ, Σ. Σοϊγκού και Λ. Οστιν. Σύμφωνα με τη Μόσχα, κατά τη συνομιλία αναφέρθηκαν σε «πιεστικά ζητήματα διεθνούς ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένης της κατάστασης στην Ουκρανία». Ο δε Οστιν «τόνισε τη σημασία της διατήρησης γραμμών επικοινωνίας εν μέσω του συνεχιζόμενου πολέμου». Η τελευταία επικοινωνία των δυο υπουργών ήταν τον περασμένο Μάη.

Η ΕΕ προχωρά στην εκπαίδευση 15.000 Ουκρανών στρατιωτικών

Η πρόσφατη απόφαση της ΕΕ να συγκροτήσει μια αποστολή εκπαίδευσης χιλιάδων Ουκρανών στρατιωτών σε διάφορα κράτη - μέλη ενισχύει τη συμμετοχή της ΕΕ και τη μετατρέπει σε συμβαλλόμενο μέρος στη σύγκρουση στην Ουκρανία, «προειδοποίησε» το ρωσικό ΥΠΕΞ.

Μέσα σε δύο χρόνια, θα εκπαιδεύσει περισσότερους από 15.000 στρατιωτικούς διαφόρων επιπέδων διοίκησης. Η ΕΕ διαθέτει σχεδόν 107 εκατ. ευρώ γι' αυτό, «γεγονός που αναμφίβολα την καθιστά συμβαλλόμενο μέρος στη σύγκρουση», ανέφερε η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ. Ενδεικτικά, η Ισπανία ανακοίνωσε ήδη πως θα εκπαιδεύσει 400 Ουκρανούς, ενώ βασικός κόμβος της αποστολής αναφέρεται ότι θα είναι η Πολωνία.

Για τη συνεχώς αυξανόμενη ροή όπλων του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία το ρωσικό ΥΠΕΞ επισήμανε πως «φέρνουν τη Συμμαχία πιο κοντά σε μια επικίνδυνη γραμμή άμεσης στρατιωτικής σύγκρουσης με τη Ρωσία», αναφέροντας πως η δυτική στρατιωτική υποστήριξη έχει ήδη φτάσει τα 42,3 δισ. δολάρια, εκ των οποίων τα 28,3 δισ. χορηγήθηκαν από τις ΗΠΑ.

Παράλληλα η ΕΕ συζητά μεγαλύτερη πολιτική και οικονομική πίεση προς τη Ρωσία. Οι ηγέτες της Βαλτικής στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Πέμπτης επέμειναν για τη δημιουργία «ειδικού δικαστηρίου για τη δίωξη των εγκλημάτων της Ρωσίας στην Ουκρανία», παρότι ακόμη δεν υπάρχει ευρεία συναίνεση για μια τέτοια απόφαση. Η ΕΕ πρέπει να αρχίσει να ασχολείται με το πώς θα λογοδοτήσει στη δικαιοσύνη η Ρωσία για τις ενέργειές της στον πόλεμο, δήλωσε ο Λετονός πρωθυπουργός Κρ. Κάρινς, αναφερόμενος στα συνεχιζόμενα ρωσικά χτυπήματα σε δεκάδες υποδομές Ενέργειας, που έχουν αφήσει πολλές περιοχές της Ουκρανίας χωρίς ρεύμα και θέρμανση ενόψει του χειμώνα.

Ο Ουκρανός Πρόεδρος, Β. Ζελένσκι, «προειδοποίησε» την ΕΕ πως «η Ρωσία προκαλεί ένα νέο κύμα μετανάστευσης Ουκρανών προς τις χώρες της ΕΕ», δημιουργώντας όσο το δυνατόν περισσότερα προβλήματα με την Ενέργεια στην Ουκρανία.

Επιπλέον οι ηγέτες της ΕΕ θα συζητήσουν πώς θα αξιοποιηθούν τα περισσότερα από 300 δισ. ευρώ «παγωμένων» ρωσικών περιουσιακών στοιχείων για στήριξη στην Ουκρανία, δήλωσε η πρωθυπουργός της Εσθονίας, Κ. Κάλλας. Το ζήτημα της χρήσης «παγωμένων» ρωσικών κεφαλαίων για την «ανοικοδόμηση» της Ουκρανίας βρίσκεται στο τραπέζι εδώ και καιρό, ωστόσο εξακολουθούν να καταγράφονται διαφορετικές προσεγγίσεις, συμπεριλαμβανομένων επιφυλάξεων για το «προηγούμενο» που θα δημιουργηθεί στις καπιταλιστικές διεθνείς μπίζνες.

Μεγάλη αναμέτρηση προετοιμάζεται στη Χερσώνα

Σύμφωνα με ρωσικές πηγές, η Ουκρανία συγκεντρώνει δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες για να αντεπιτεθεί στα κατεχόμενα από τη Ρωσία εδάφη στη Χερσώνα. Τα εδάφη αυτά, όπως και τα εδάφη του Ντονμπάς και της Ζαπορίζια που ελέγχονται από ρωσικές δυνάμεις, έχουν προσαρτηθεί στη Ρωσία και η Μόσχα δηλώνει πως θα τα υπερασπιστεί «με όλα τα μέσα».

Την Τετάρτη, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλ. Πούτιν επέβαλε στρατιωτικό νόμο στις προσαρτημένες περιφέρειες Χερσώνα, Λουγκάνσκ, Ντονέτσκ και Ζαπορίζια και διέταξε ειδικά μέτρα υψηλού επιπέδου ετοιμότητας σε 8 ρωσικές περιοχές που γειτνιάζουν με την Ουκρανία. Σε αυτό το πλαίσιο, μεταξύ άλλων, περιορίζεται η ελευθερία μετακινήσεων εντός και εκτός των περιοχών, ενώ επιβάλλεται «καθεστώς υψηλού συναγερμού» στις κεντρικές και νότιες περιφέρειες.

Από την Τρίτη έχει ξεκινήσει η απομάκρυνση περίπου 60.000 αμάχων από περιοχές της Χερσώνας που ελέγχει η Ρωσία, λόγω «επικείμενης ουκρανικής επίθεσης» και προκειμένου ο ρωσικός στρατός να «δράσει αποφασιστικά».

Ο διοικητής των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία, στρατηγός Σ. Σουροβίκιν, ισχυρίστηκε ότι οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις τραβούν όλες τις εφεδρείες τους στην πρώτη γραμμή του μετώπου, σε μια προσπάθεια «του ουκρανικού καθεστώτος να παραβιάσει τις άμυνές μας» και μάλιστα δεν απέκλεισε «τη λήψη μιας πολύ δύσκολης απόφασης».

Ερμηνεύοντας τις δηλώσεις αυτές η αμερικανική «δεξαμενή σκέψης» Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου και το βρετανικό υπουργείο Αμυνας εκτιμούν πως η κατάσταση στη Χερσώνα φαίνεται να είναι τόσο πιεστική για τις ρωσικές δυνάμεις, που ετοιμάζονται να υποχωρήσουν εγκαταλείποντας τις θέσεις τους δυτικά του ποταμού Δνείπερου.

Οι φιλορωσικές αρχές της περιφέρειας της Χερσώνας κατηγόρησαν την Παρασκευή τις ουκρανικές δυνάμεις ότι σκότωσαν τέσσερις ανθρώπους, βομβαρδίζοντας με αμερικανικούς πυραύλους HIMARS τη γέφυρα Αντονόφσκι στον Δνείπερο, η οποία χρησιμοποιείται για την απομάκρυνση αμάχων.

Ο Κ. Στρεμούσοφ, αναπληρωτής επικεφαλής της ρωσικής διοίκησης της Χερσώνας, περιέγραψε την πόλη «σαν φρούριο, που προετοιμάζει την άμυνά της».

Στο μεταξύ, ο Ζελένσκι ισχυρίστηκε ότι οι ρωσικές δυνάμεις ναρκοθέτησαν το υδροηλεκτρικό φράγμα Καχόβκα της Χερσώνας με πάνω από 18 εκατ. κυβικά μέτρα νερού και μια έκρηξη θα προκαλούσε μαζικές πλημμύρες οικισμών κατά μήκος του ποταμού Δνείπερου. Αντίστοιχες καταγγελίες για ουκρανική προβοκάτσια στο υδροηλεκτρικό φράγμα έχουν κάνει φιλορώσοι αξιωματούχοι της περιοχής και μάλιστα ισχυρίζονται πως η ουκρανική υπηρεσία ασφαλείας SBU είχε ζητήσει πληροφορίες από τον πρώην διευθυντή του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια για το τι θα συνέβαινε στον πυρηνικό σταθμό σε αυτή την περίπτωση. Την ίδια ώρα μαίνονται επικίνδυνες μάχες και στρατιωτικές επιχειρήσεις στην περιοχή του ελεγχόμενου από τις ρωσικές δυνάμεις πυρηνικού σταθμού. Ουκρανικές δυνάμεις επιχείρησαν την Τετάρτη να ανακαταλάβουν τον σταθμό, όμως η απόπειρά τους απωθήθηκε έπειτα από ώρες μαχών, μετέδωσαν ρωσικά ΜΜΕ.

Εντείνεται η στρατιωτική κινητικότητα στη Λευκορωσία

Ολο και περισσότερες ενδείξεις για ενδεχόμενη μεγαλύτερη εμπλοκή της Λευκορωσίας στην ιμπεριαλιστική σύγκρουση συγκεντρώνονται τις τελευταίες βδομάδες, με αναλυτές να μην αποκλείουν να πρόκειται για «κίνηση αντιπερισπασμού», ώστε οι ουκρανικές δυνάμεις στο Κίεβο να βρίσκονται σε επιφυλακή και να μη σταλούν στην πρώτη γραμμή του μετώπου στα ανατολικά και στα νότια.

Στο πλαίσιο της κοινής στρατιωτικής δύναμης Ρωσίας - Λευκορωσίας, που συγκροτήθηκε πριν λίγες μέρες, περίπου 9.000 Ρώσοι στρατιώτες μετακινήθηκαν στα σύνορα Λευκορωσίας - Ουκρανίας, ενώ διεξάγονται κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με πραγματικά πυρά και εκτοξεύσεις αντιαεροπορικών πυραύλων «σε τέσσερα πεδία βολής».

Την τελευταία φορά που οι δυνάμεις των δύο χωρών πραγματοποίησαν κοινές ασκήσεις ήταν τον Φλεβάρη, αμέσως πριν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Τότε πολλές ρωσικές δυνάμεις διέσχισαν τα ουκρανικά σύνορα στην πορεία τους προς το Κίεβο, ενώ το έδαφος της Λευκορωσίας αξιοποιήθηκε και για ρωσικά πυραυλικά χτυπήματα.

Στο μεταξύ, το υπουργείο Αμυνας της Λευκορωσίας άρχισε να καλεί πολίτες για να ελέγξουν την καταλληλότητά τους για στρατιωτική θητεία, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για «ρουτίνα» και ότι δεν σχεδιάζει κινητοποίηση.

Η Λευκορωσία βρίσκεται πάντως σε κατάσταση «τρομοκρατικού συναγερμού», με τις αρχές να επικαλούνται παραβιάσεις του εναέριου χώρου της από ουκρανικά εδάφη, συλλήψεις Ουκρανών και Λευκορώσων κατασκόπων και άλλες «προκλήσεις».

Η δε λευκορωσική υπηρεσία του αμερικανικού «Radio Liberty», επικαλούμενη δορυφορικές φωτογραφίες της αμερικανικής εταιρείας «Planet Labs», αναφέρει ότι τους τελευταίους μήνες στο στρατιωτικό αεροδρόμιο «Ζιαμπρόφκα», κοντά στη μεθοριακή πόλη Γκομέλ, αυξήθηκε ο αριθμός των στρατιωτικών φορτηγών και εμφανίστηκαν νέες συστοιχίες πυραύλων S-300 και S-400.

ΗΠΑ: «Γκρίνιες» Ρεπουμπλικάνων για την απεριόριστη βοήθεια στην Ουκρανία

Ρήγματα διακρίνονται ανάμεσα σε τμήματα του κεφαλαίου στις ΗΠΑ αναφορικά με τα τεράστια ποσά που έχουν χορηγηθεί από τον αμερικανικό προϋπολογισμό για στρατιωτική και οικονομική στήριξη της Ουκρανίας, και μάλιστα σε φάση που η αμερικανική καπιταλιστική οικονομία εισέρχεται σε ύφεση.

Παρότι δεν αμφισβητείται η στρατηγική σημασία που έχει η Ουκρανία για τις ΗΠΑ στην Ανατολική Ευρώπη στην αναμέτρησή τους με τη Ρωσία και με την Κίνα - γεγονός που αποτυπώνεται και στις μεγάλες διακομματικές πλειοψηφίες που στηρίζουν μέχρι τώρα τους πακτωλούς στρατιωτικής και οικονομικής βοήθειας των ΗΠΑ προς το Κίεβο - αυξάνονται οι «επικρίσεις» για το θέμα από Ρεπουμπλικάνους βουλευτές.

Ισχυρός Ρεπουμπλικάνος κοινοβουλευτικός από την Καλιφόρνια, ο Κέβιν Μακάρθι, διεμήνυσε ότι «εν μέσω ύφεσης δεν μπορούμε να υπογράψουμε λευκή επιταγή για την Ουκρανία».

Από τον Γενάρη του 2022 οι ΗΠΑ έχουν χορηγήσει πάνω από 28 δισ. δολάρια στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία και δεκάδες δισ. δημοσιονομικής στήριξης.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, οι Ρεπουμπλικάνοι είναι πιθανό να εξασφαλίσουν την πλειοψηφία των εδρών στη Βουλή των Αντιπροσώπων στις επικείμενες ενδιάμεσες εκλογές, και ο ίδιος ο Μακάρθι φιλοδοξεί να γίνει πρόεδρος του Σώματος.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, δήλωσε ότι μια πιθανή πλειοψηφία Ρεπουμπλικάνων στο Κογκρέσο (Βουλή των Αντιπροσώπων και Γερουσία) θα μπορούσε να μπλοκάρει την επιπλέον στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία από τον Γενάρη.

«Ανησυχώ γι' αυτό, γιατί έχουν πει ότι θα την κόψουν», είπε ο Μπάιντεν σε δημοσιογράφους.

Ο Ουκρανός Ντ. Αραχαμία, στέλεχος της κυβέρνησης Ζελένσκι, δήλωσε «σοκαρισμένος» με τα σχόλια του Μακάρθι, προσθέτοντας πως σε πρόσφατη συνάντηση στην Ουάσιγκτον έλαβε διαβεβαιώσεις ότι «η δικομματική υποστήριξη της Ουκρανίας στον πόλεμο με τη Ρωσία θα παραμείνει κορυφαία προτεραιότητα ακόμη κι αν κερδίσουν οι Ρεπουμπλικάνοι στις εκλογές».

Χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο οι Ρεπουμπλικάνοι να προσπαθούν να κερδίσουν τη μερίδα των ψηφοφόρων που είναι δυσαρεστημένοι με την «άνευ όρων» στήριξη των ΗΠΑ στην Ουκρανία, ωστόσο οι δηλώσεις του Μακάρθι είναι μια ένδειξη για αντιθέσεις μέσα στις ΗΠΑ.

Το 32% των Ρεπουμπλικάνων ψηφοφόρων θεωρούν ότι οι ΗΠΑ παρέχουν υπερβολική υποστήριξη στην Ουκρανία (από 7% τον Μάρτη), σύμφωνα με δημοσκόπηση του Pew Research Center.

Σε κάθε περίπτωση, οι Ρεπουμπλικάνοι δεν αμφισβητούν ότι «η Ουκρανία είναι σημαντική» για την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, αλλά, όπως είπε ο επικεφαλής τους στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, Μ. ΜακΚόλ, θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν τη βοήθεια προς την Ουκρανία, θέλουν όμως περισσότερο έλεγχο, κάτι που ήδη απασχολεί το Πεντάγωνο και γι' αυτό έχει συστήσει αντίστοιχη Επιτροπή.

Αλλοι Ρεπουμπλικάνοι «δείχνουν» προς τους «Ευρωπαίους συμμάχους», υπογραμμίζοντας ότι οι ΗΠΑ έχουν ξοδέψει περισσότερα για την Ουκρανία απ' ό,τι όλοι οι Ευρωπαίοι μαζί, και καλούν την ΕΕ να αρχίσει να αντιμετωπίζει το Ουκρανικό ως πρόβλημα που βρίσκεται στην «αυλή της».


Ε. Μ

2 σχόλια:

  1. Εξαιρετικός ο "Ρ" του σ/κ! Πολύ ενδιαφέροντα κύρια άρθρα. Μην το χάσετε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Διαβάστε στο «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου», 22 - 23 Οκτώβρη:

      Πανελλαδική Γενική Απεργία στις 9 Νοέμβρη: Καμία αναμονή - απεργιακός ξεσηκωμός! Στον αγώνα για να μην πληρώσει ο λαός! Στην τελική ευθεία η προετοιμασία της μεγάλης μάχης. Από χώρο σε χώρο και από κλάδο σε κλάδο περνάει ο «παλμός» της απεργίας. Την Τρίτη 25 Οκτώβρη «νεκρώνει» το λιμάνι του Πειραιά. Απεργούν συντονισμένα ναυτεργάτες, λιμενεργάτες, μεταλλεργάτες. Απεργιακές και άλλες κινητοποιήσεις σε εργοτάξια, εργοστάσια, υπηρεσίες και άλλους χώρους, για αυξήσεις στους μισθούς και Συλλογικές Συμβάσεις, μέτρα ενάντια στην ακρίβεια και την ενεργειακή φτώχεια. Στους δρόμους μαζί με την εργατική τάξη και οι βιοπαλαιστές ΕΒΕ. Πολλαπλασιάζονται οι αποφάσεις συμμετοχής στις απεργιακές κινητοποιήσεις. Ανάσες αισιοδοξίας από τις μεγάλες απεργίες στη Γαλλία και σε άλλες χώρες της Ευρώπης
      Σήμερα Σάββατο το μεγάλο αγροτικό συλλαλητήριο στην «Agrotica», στη Θεσσαλονίκη
      Ιμπεριαλιστικός πόλεμος στην Ουκρανία: Αναβαθμίζεται ο κίνδυνος για «άμεση σύγκρουση» ΝΑΤΟ - ΕΕ με τη Ρωσία. Προετοιμασίες για μεγάλη αναμέτρηση στη Χερσώνα, εντείνεται η στρατιωτική κινητικότητα στη Λευκορωσία. Με χίλια πρόσωπα η εμπλοκή της χώρας μας στον πόλεμο, «κρίκος» και στον πυρηνικό σχεδιασμό.
      Ανακοίνωση της ΚΕ του ΚΚΕ: Για την Οικονομική Εξόρμηση Νοέμβρη - Δεκέμβρη 2022
      Εξεταστική για τις υποκλοπές: Αφού έθαψαν την αλήθεια, εκφώνησαν και τον ... επικήδειο. Η ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, στη συζήτηση για το πόρισμα την Παρασκευή στη Βουλή.
      Σύνοδος της ΕΕ για την Ενέργεια: Αντιθέσεις που βαθαίνουν πίσω από τα «φώτα» της συμφωνίας.
      Άρθρο: Δίνοντας πολιτικές μάχες με το Κάλεσμα της ΚΕ.
      Ελληνοτουρκικά: Η ΝΑΤΟική «σταθερότητα» πρωταγωνιστεί σε προκλήσεις και παζάρια.
      Υγεία: Να απορριφθεί το νομοσχέδιο για τη Δευτεροβάθμια Περίθαλψη. Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ
      Μπροστά στην 22η Διεθνή Συνάντηση των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων.
      Φρίκη με την 12χρονη στον Κολωνό: Κανένας συμβιβασμός με το σύστημα - βούρκο που γεννάει τέρατα

      https://www.902.gr/eidisi/mme/310111/diavaste-sto-rizospasti-toy-savvatokyriakoy-22-23-oktovri

      Διαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου