Εντείνεται η κινητικότητα και στη Λευκορωσία
Με ανοιχτές πλέον «προειδοποιήσεις» για πόλεμο μεταξύ Λευκορωσίας και Ουκρανίας και περίπου 4.700 Αμερικανούς στρατιώτες να έχουν αναπτυχθεί στην ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, μόλις λίγα χιλιόμετρα από τα σύνορα Ρουμανίας - Ουκρανίας, ο κίνδυνος επέκτασης και παραπέρα κλιμάκωσης της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας μεγαλώνει μέρα με τη μέρα.
Η 101η Αερομεταφερόμενη Μεραρχία του Στρατού των ΗΠΑ - με βάση το Φορτ Κάμπελ στο Κεντάκι - θεωρείται «ελίτ» της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας και αναπτύσσεται στην Ευρώπη για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν 80 χρόνια, εν μέσω της αντιπαράθεσης μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας στην κρίσιμη περιοχή της Μαύρης Θάλασσας. Εκπαιδεύεται σχεδόν καθημερινά μαζί με δυνάμεις της Ρουμανίας και σύμφωνα με στρατιωτικούς που μίλησαν στο αμερικανικό δίκτυο CBS News, φέρει εξοπλισμό και μπορεί να αναπτυχθεί μέσα σε λίγες ώρες στο πεδίο της μάχης. Η απόφαση για τη μετεγκατάσταση πάρθηκε το περασμένο καλοκαίρι.
Η μονάδα του συνταγματάρχη Edwin Matthaidess, που μίλησε στο CBS, βρίσκεται αυτήν τη στιγμή πιο κοντά στην ουκρανική επικράτεια από οποιαδήποτε άλλη αμερικανική δύναμη και «παρακολουθεί στενά» τις ενέργειες των ρωσικών δυνάμεων, «θέτοντας στόχους εκπαίδευσης» και πραγματοποιώντας ασκήσεις που μιμούνται «ακριβώς» όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία.
Οι διοικητές των «Screaming Eagles» είπαν επανειλημμένα στο CBS News ότι είναι διαρκώς «έτοιμοι να πολεμήσουν απόψε» και να υπερασπιστούν το έδαφος του ΝΑΤΟ, προσθέτοντας μάλιστα ότι εάν οι μάχες στην Ουκρανία κλιμακωθούν ή υπάρξει οποιαδήποτε επίθεση στο ΝΑΤΟ είναι εντελώς έτοιμοι να περάσουν τα σύνορα με την Ουκρανία.
Η ανάπτυξη αμερικανικών δυνάμεων στη Ρουμανία αυξάνει τον κίνδυνο για τη Ρωσία και η Μόσχα θα το λάβει υπόψη της στις αποφάσεις για την ασφάλειά της, σχολίασε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμ. Πεσκόφ, επισημαίνοντας πως σε κάθε περίπτωση «δεν οδηγεί σε αύξηση της προβλεψιμότητας και της σταθερότητας» στην περιοχή.
Στο μεταξύ, σε μια ακόμη ένδειξη κλιμάκωσης, την ίδια στιγμή που η Μόσχα προειδοποιεί ότι η Ουκρανία σκοπεύει να χρησιμοποιήσει «βρώμικη βόμβα», δηλαδή συμβατικά εκρηκτικά με ραδιενεργό υλικό, ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, παρακολούθησε χθες άσκηση των στρατηγικών πυρηνικών δυνάμεων της Ρωσίας.
Ηταν η πρώτη τέτοια άσκηση της Ρωσίας μετά την εισβολή στην Ουκρανία, ενώ πριν από λίγες μέρες πραγματοποιήθηκε αντίστοιχη άσκηση του ΝΑΤΟ.
Αφού επανέλαβε τους ισχυρισμούς περί επικείμενης χρήσης «βρώμικης» βόμβας από την Ουκρανία, σε σύσκεψη με τους επικεφαλής μυστικών υπηρεσιών της «Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών» (στην οποία συμμετέχουν αρκετές πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες), ο Πούτιν προειδοποίησε ότι ο κίνδυνος μιας σύγκρουσης σε όλο τον κόσμο και στην περιοχή είναι μεγάλος και πως η ασφάλεια πρέπει να ενισχυθεί γύρω από τις κρίσιμης σημασίας υποδομές.
Επισήμανε ακόμη πως η Ουκρανία έχει γίνει εργαλείο των ΗΠΑ, που την χρησιμοποιούν ως «πολιορκητικό κριό» εναντίον της Ρωσίας και άλλων πρώην Σοβιετικών Δημοκρατιών.
Μετά από βδομάδες καταγγελιών από τη λευκορωσική κυβέρνηση για «προκλήσεις» στα σύνορά της από ουκρανικό έδαφος κι ενώ χιλιάδες Ρώσοι στρατιώτες συγκεντρώνονται στα σύνορα Λευκορωσίας - Ουκρανίας, χτες ο ουκρανικός στρατός κατηγόρησε με δημόσιο βίντεο την ηγεσία της Λευκορωσίας ότι «σχεδιάζει να παρασύρει τον λαό της χώρας σε έναν βρώμικο πόλεμο, να τον οδηγήσει στον θάνατο». «Αν ο στρατός της Λευκορωσίας υποστηρίξει τη ρωσική επιθετικότητα, θα απαντήσουμε με ολόκληρο το οπλοστάσιό μας», προστίθεται, σύμφωνα με το BBC.
Το υπουργείο Αμυνας της Λευκορωσίας απάντησε με δικό του βίντεο, στο οποίο επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι «δεν θέλουμε πόλεμο και δεν απειλούμε κανέναν. Αλλά θα απαντήσουμε χωρίς καθυστέρηση στις προκλήσεις και τις προβοκάτσιες».
Σε κάθε περίπτωση, στα σύνορα Λευκορωσίας - Ουκρανίας έχει αναπτυχθεί κοινή στρατιωτική δύναμη Ρωσίας - Λευκορωσίας και μάλιστα πραγματοποίησε κοινές ασκήσεις, ενώ στη χώρα έχει επιβληθεί καθεστώς «αντιτρομοκρατικού συναγερμού». Χτες ο Λευκορώσος υπουργός Αμυνας, Β. Κρένιν, δήλωσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας πραγματοποιούν εκ περιτροπής αποστολές στα νότια σύνορα της χώρας και είναι έτοιμες να απαντήσουν σε πιθανές προκλήσεις από δυτικά και νοτιοδυτικά (Πολωνία, Ουκρανία).
«Εάν δούμε κινδύνους και προκλήσεις, θα μετακινήσουμε αμέσως τις δυνάμεις και τις μονάδες μας για να αποκρούσουν μια πιθανή επίθεση», πρόσθεσε ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού της Λευκορωσίας.
Υπενθυμίζεται πάντως ότι αναλυτές επισημαίνουν το ενδεχόμενο η «κινητικότητα» στη Λευκορωσία να αποτελεί έναν αντιπερισπασμό προς το Κίεβο, την ώρα που οι ρωσικές δυνάμεις πιέζονται έντονα στη Χερσώνα και προετοιμάζονται σφοδρές μάχες εκεί, όπως και στα ανατολικά.
Την ίδια στιγμή, η Πολωνία εξετάζει το ενδεχόμενο κατασκευής «οχυρώσεων» κατά μήκος των συνόρων της με τον ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ, παρόμοιες με αυτές που υπάρχουν κατά μήκος του πολωνο-λευκορωσικού τμήματος των συνόρων, δήλωσε ο Kρ. Σομπολέφκι, γγ του κυβερνώντος κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS).
Τον Σεπτέμβρη ρωσικά ΜΜΕ είχαν μεταδώσει ότι το Καλίνινγκραντ θα υιοθετήσει μια πολιτική «ανοιχτών ουρανών», για «να επεκτείνει τη γεωγραφία των πτήσεων και να προσελκύσει νέους αερομεταφορείς» από τη Μέση Ανατολή και την Ασία, με την πολωνική κυβέρνηση να επισημαίνει σκοπιμότητες της Μόσχας, ώστε να χρησιμοποιήσει μετανάστες ως «εργαλείο για υβριδικό πόλεμο».
Η άφιξη της αμερικανικής μεραρχίας στη Ρουμανία |
Τηλεφωνικές επικοινωνίες με επίκεντρο την Ουκρανία είχε ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, με τους νέους ηγέτες της Βρετανίας και της Ιταλίας, ενώ παράλληλα προειδοποίησε εκ νέου τη Ρωσία να μην κάνει χρήση πυρηνικών.
Ο Μπάιντεν και ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ρ. Σούνακ, υπογράμμισαν την ανάγκη να στηρίξουν την Ουκρανία και «η Ρωσία να λογοδοτήσει για την επιθετικότητά της», να συνεργαστούν για να αντιμετωπίσουν «τις προκλήσεις που εγείρει η Κίνα» και «για να διασφαλίσουν βιώσιμους και προσιτούς ενεργειακούς πόρους», ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ συζήτησε τηλεφωνικά με την πρωθυπουργό της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, ιδίως για την κοινή δέσμευσή τους να συνεχίσουν να προσφέρουν στρατιωτική στήριξη στην Ουκρανία.
Νωρίτερα την Τρίτη ο Σούνακ, στην πρώτη του επικοινωνία με ηγέτη άλλης χώρας, διαβεβαίωσε τον Πρόεδρο της Ουκρανίας, Β. Ζελένσκι, ότι μπορεί να υπολογίζει στην «ακλόνητη υποστήριξη» του Λονδίνου στο Κίεβο στον πόλεμο με τη Ρωσία.
Στο μεταξύ, ΗΠΑ και ΝΑΤΟ θεωρούν πως οι προειδοποιήσεις της Μόσχας για «βρώμικη βόμβα» που σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει το Κίεβο, είναι δικαιολογία για κλιμάκωση. Το αμερικανικό Πεντάγωνο επανέλαβε ότι εάν η Ρωσία χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα ή βόμβα με ραδιενεργά υλικά θα υπάρξουν συνέπειες.
Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Αμυνας, Πατ Ράιντερ, διευκρίνισε πως η ρωσική πλευρά έχει ενημερωθεί γι' αυτές σε διάφορα «επίπεδα». «Δεν πρόκειται να υπεισέρθω σε συγκεκριμένες λεπτομέρειες για το πώς, το πότε και το πού. Αλλά δεν χρειάζεται να ειπωθεί καν πως είναι κάτι που παίρνουμε πολύ σοβαρά και συνεχίζουμε να παρακολουθούμε 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα», είπε.
Η δε Ρωσία επανέλαβε ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τις κατηγορίες της εναντίον της Ουκρανίας, ότι κατασκευάζει μια «βρώμικη βόμβα» και «αμφιβάλλει» πως οι επιθεωρήσεις της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) θα αποδείξουν πως δεν ισχύει κάτι τέτοιο.
Το θέμα συζητήθηκε με πρωτοβουλία της Ρωσίας, στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ενώ κατόπιν αιτήματος του Κιέβου, η ΙΑΕΑ ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι επιθεωρητές της θα επισκεφθούν εντός των επόμενων ημερών τις δύο υποδομές που καταγγέλλει η Μόσχα.
Ο Ρώσος υπουργός Αμυνας, Σ. Σοϊγκού, είχε συνομιλίες χτες για το θέμα με τους ομολόγους του της Κίνας και της Ινδίας, έπειτα από τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε με υπουργούς Αμυνας χωρών του ΝΑΤΟ.
«Οι σφοδρότερες των μαχών» πρόκειται να διεξαχθούν στην υπό ρωσική κατοχή νότια επαρχία Χερσώνα και την ομώνυμη πόλη, δήλωσε χτες ο Ολ. Αρεστόβιτς, σύμβουλος του Ουκρανού Προέδρου, προσθέτοντας πως ο ρωσικός στρατός ενισχύεται για να αντιμετωπίσει τις ουκρανικές δυνάμεις που προσπαθούν να προελάσουν.
Τις τελευταίες βδομάδες βρίσκεται σε εξέλιξη η εκκένωση αμάχων - περίπου 70.000 υπολογίζεται πως έχουν εγκαταλείψει την περιοχή - και η αποχώρηση στρατιωτικών και διοικητικών δομών προς την ανατολική πλευρά του Δνείπερου ποταμού, ενώ ο ανώτατος Ρώσος διοικητής για την επιχείρηση στην Ουκρανία έχει προαναγγείλει «δύσκολες αποφάσεις» στη Χερσώνα, την οποία κατέλαβαν οι Ρώσοι από την αρχή του πολέμου και τους τελευταίους μήνες επιχειρεί να την ανακαταλάβει η Ουκρανία. Οι ουκρανικές αντεπιθέσεις έχουν ενταθεί από τότε που η Χερσώνα, η Ζαπορίζια, το Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ προσαρτήθηκαν από τη Ρωσία μετά τα δημοψηφίσματα εκεί, αλλά φαίνεται πως έχουν μόνο μικρά εδαφικά κέρδη.
«Στη Χερσώνα όλα είναι ξεκάθαρα. Οι Ρώσοι ανεφοδιάζονται, ενισχύουν τις δυνάμεις τους εκεί», δήλωσε ο Αρεστόβιτς. «Αυτό σημαίνει ότι κανείς δεν προετοιμάζεται να αποσυρθεί. Αντιθέτως, οι σφοδρότερες μάχες θα διεξαχθούν για τη Χερσώνα», συμπλήρωσε ο ίδιος.
Η Χερσώνα είναι ιδιαίτερα σημαντική από στρατηγική άποψη. Ελέγχει τόσο τον δρόμο προς την Κριμαία, που ενσωματώθηκε στη Ρωσία το 2014, όσο και τις εκβολές του Δνείπερου, του τεράστιου ποταμού που διατρέχει την Ουκρανία.
Ρωσικές πηγές αναφέρουν πως ο ουκρανικός στρατός ετοιμάζεται να αντεπιτεθεί σε όλο το μήκος του μετώπου, στα νότια (Χερσώνα), αλλά και στα ανατολικά (Ντονμπάς).
Στο μεταξύ, σύμφωνα με ρεπορτάζ του «Foreign Policy» η Ρωσία φέρεται να στρατολογεί κομάντος του πρώην κυβερνητικού στρατού του
Αφγανιστάν, που είχαν εκπαιδευτεί από Αμερικανούς και Βρετανούς για να πολεμήσουν κατά των Ταλιμπάν, προκειμένου αυτοί να μεταφερθούν στο μέτωπο στην Ουκρανία.«Εχει προταθεί σε μέλη του επίλεκτου Σώματος Καταδρομών του Εθνικού Στρατού του Αφγανιστάν, που εγκαταλείφθηκαν από τις ΗΠΑ και τους δυτικούς συμμάχους όταν η χώρα έπεσε στα χέρια των Ταλιμπάν, να ενταχθούν στον ρωσικό στρατό για να πολεμήσουν στην Ουκρανία», σημειώνει το FP.
Παράλληλα, συνεχίζονται οι δηλώσεις φιλορώσων αξιωματούχων πως στη Ζαπορίζια έχει συγκεντρωθεί σημαντική δύναμη ξένων μισθοφόρων, οι οποίοι διαμένουν σε οικιστικά συγκροτήματα μέσα στην πόλη μαζί με αμάχους, οι οποίοι αξιοποιούνται ως ανθρώπινες «ασπίδες».
Μέχρι στιγμής, ο ρωσικός στρατός ελέγχει περίπου το 70% της περιφέρειας Zαπορίζια, αλλά όχι την ομώνυμη πόλη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου