Επιλογή γλώσσας

Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2022

Αδειο το καλάθι και γεμάτα απόγνωση τα λαϊκά νοικοκυριά


Σε κατάσταση απόγνωσης βρίσκονται εκατομμύρια λαϊκά νοικοκυριά που ζουν τον εφιάλτη του σούπερ μάρκετ και της αδυναμίας να αγοράσουν τα αναγκαία καταναλωτικά προϊόντα για να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες.

Με τον πληθωρισμό να βρίσκεται πάνω από το 12%, το 83% των καταναλωτών δηλώνει ότι έχει μειώσει δραστικά την αγορά προϊόντων μεταξύ των οποίων και βασικά είδη και το 71% των εργαζομένων δηλώνει ότι «κόβει» από είδη διατροφής! Και δεν είναι μόνο αυτό.

Οι τιμές στο πετρέλαιο θέρμανσης και τα καύσιμα είναι κυριολεκτικά στα ύψη, ενώ η φορολογική αφαίμαξη των νοικοκυριών δεν έχει προηγούμενο. Μέσα σε 9 μήνες έχουν πληρώσει πάνω από 40 δισ. σε άδικους φόρους, 5 δισ. παραπάνω από όσα υπολόγιζε η κυβέρνηση.

Για να γίνει κατανοητό τι συμβαίνει με τα βασικά καταναλωτικά προϊόντα, μέσα σε μερικούς μήνες είχαμε αυξήσεις στις τιμές: Γαλακτοκομικά και αυγά έως και 60%. Ψωμί και δημητριακά 18,4%. Κρέατα 17,6%. Ελαια και λίπη 17%. Αφεψήματα (καφές, κακάο, τσάι) 14,3%. Λοιπά τρόφιμα 12,6%. Λαχανικά έως 10%. Ζάχαρη, σοκολάτες, γλυκά, παγωτά 6,2%.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, η κυβέρνηση με θράσος δηλώνει ότι «το καλάθι του νοικοκυριού» έρχεται να απαντήσει στο πρόβλημα της ακρίβειας, ενώ αντίθετα πρόκειται για ένα πυροτέχνημα το οποίο μόνο ως εμπαιγμός μπορεί να εκληφθεί από τα λαϊκά στρώματα. Ακόμα, η κυβέρνηση επιχειρεί να καλλιεργήσει ψεύτικες προσδοκίες στον λαό μέσω των διαφόρων επιδομάτων, που και αυτά πλέον, όπως ξεκαθαρίζουν οι αρμόδιοι υπουργοί, «κόβονται» για να υπάρχει «δημοσιονομική ισορροπία». Μόνο που αυτό αφορά τους εργαζόμενους, αφού ταυτόχρονα ο προϋπολογισμός για το 2023 προβλέπει δεκάδες δισ. ευρώ «πακέτα» για τη στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων.

Χτες, κατατέθηκε από την κυβέρνηση η τροπολογία για το «καλάθι του νοικοκυριού», το οποίο θα είναι σε ισχύ μέχρι τις 31 Μαρτίου 2023. Οπως αναφέρεται στην τροπολογία, υπόχρεες συμμετοχής στο καλάθι του νοικοκυριού είναι «οι επιχειρήσεις υπεραγορών τροφίμων και άλλων προϊόντων που ασκούν δραστηριότητες λιανικής πώλησης (super market) των οποίων ο συνολικός ετήσιος κύκλος εργασιών υπερβαίνει τα 90.000.000 ευρώ ετησίως, βάσει των οικονομικών καταστάσεων της αμέσως προηγούμενης, από έναρξη ισχύος του παρόντος, διαχειριστικής περιόδου.

Αυτό λοιπόν που διαφημίζει η κυβέρνηση είναι κάποια προϊόντα που απλά θα πωλούνται με ...μικρότερες ανατιμήσεις σε σχέση με τα υπόλοιπα, γεγονός που συνιστά μία ακόμα κοροϊδία στους καταναλωτές. Ετσι, οι λαϊκές οικογένειες θα συνεχίσουν να κόβουν από τα ψώνια τους και αξίζει να αναφέρουμε ότι την περίοδο Γενάρη - Αυγούστου 2022 οι πωλήσεις γαλακτοκομικών και των κατεψυγμένων έπεσαν κατά 5%. Ομως, ταυτόχρονα, οι ιδιοκτήτες σούπερ μάρκετ θησαυρίζουν. Ο συνολικός τζίρος για τα ταχυκίνητα καταναλωτικά αγαθά στην εξεταζόμενη περίοδο ανήλθε στα 5,41 δισεκατομμύρια ευρώ, κινούμενος ανοδικά με 3,5%, σε σύγκριση με τα 5,23 δισεκατομμύρια ευρώ που ήταν οι πωλήσεις οκταμήνου του 2021.

Εμπαιγμός!

Εμπαιγμό χαρακτήρισε την τροπολογία για το λεγόμενο «καλάθι του νοικοκυριού» ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μιλώντας χτες στην Ολομέλεια της Βουλής. Οπως τόνισε: «Η επίθεση που δέχεται ο λαός μας όλο αυτό το διάστημα, μέσα από την εκτόξευση της ακρίβειας, σε συνδυασμό με το τσακισμένο από τις πολιτικές των κυβερνήσεων ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, λαϊκό εισόδημα, σπάει κόκαλα αυτή τη στιγμή, διαμορφώνει συνθήκες επιδείνωσης της θέσης των λαϊκών στρωμάτων και η κυβέρνηση με τι έρχεται να απαντήσει; Με τη συγκεκριμένη τροπολογία για το καλάθι, λέει, του νοικοκυριού. Εμπαιγμός.

Γιατί ούτε φτηνά ούτε επαρκή εμπορεύματα εξασφαλίζει και φτάνετε στο σημείο να υποδείξετε στον κόσμο τι θα καταναλώσει. Αλήθεια; Από πού και ως πού, εσείς που είσαστε με την ελευθερία την ατομική; Με αυτή τη λογική, οδηγείτε στη συμπίεση των αναγκών του λαού, να βολεύονται με αυτά τα ψίχουλα τα οποία θα του προσφέρουν και αν του προσφέρουν οι εκάστοτε επιχειρηματικοί όμιλοι και οι κυβερνητικές πολιτικές με τις διάφορες επιδοτήσεις. Και βεβαίως το καλάθι αυτό ούτε την ακρίβεια αντιμετωπίζει, ούτε την αξιοπρεπή διαβίωση των λαϊκών στρωμάτων. Αποτελεί δηλαδή κοροϊδία και θα δώσει απάντηση το εργατικό - λαϊκό κίνημα με την απεργία του Νοέμβρη που επικεντρώνει στην πάλη απέναντι στην ακρίβεια για γενναίες αυξήσεις στους μισθούς μέσα από τις ΣΣΕ και όχι μέσα από τους αντιδραστικούς νόμους Βρούτση - Αχτσιόγλου».

Αντίστοιχα η βουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου επισήμανε πως «σήμερα, περίοδο μεγάλης ακρίβειας, ενεργειακής φτώχειας, ιμπεριαλιστικού πολέμου, αλλά και αβεβαιότητας και ανασφάλειας, όσα καλάθια του νοικοκυριού και αν εμφανίσετε, κοροϊδία είναι. Με τίποτε δεν μπορεί να κρυφτεί ότι το καπιταλιστικό σύστημα δείχνει όλη τη σαπίλα του, κάθε μέρα».

Οι συνέπειες

Την ίδια ώρα πληθαίνουν όλο και περισσότερο τα στοιχεία που αποτυπώνουν την πραγματικότητα. Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία του Ελληνικού Δικτύου για την καταπολέμηση της φτώχειας:

  • Το 19,6% βρίσκεται σε κίνδυνο εισοδηματικής φτώχειας
  • 14,8% βιώνει υλικές στερήσεις σε βασικά αγαθά
  • 26,3% δυσκολεύεται στην πληρωμή των λογαριασμών κοινής ωφέλειας
  • 36,2% δεν είχε την οικονομική δυνατότητα να υποβληθεί σε ιατρική εξέταση ή θεραπεία
  • 42,1% δεν υποβλήθηκε σε οδοντιατρική εξέταση
  • 3.092.000 άτομα αντιμετωπίζουν ταυτόχρονα κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού
  • 52,4% των ανέργων είναι μακροχρόνια άνεργοι
  • 13,6% των ατόμων 18-64 ετών ζουν σε νοικοκυριά με χαμηλή απασχόληση
  • 23,7% είναι ο κίνδυνος φτώχειας ή αποκλεισμού για παιδιά

Επιπλέον, σύμφωνα με το Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης:

  • Το 65% και 59% αντίστοιχα αναφέρει δυσκολία στην αποπληρωμή των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος και θέρμανσης.
  • 7 στους 10 έχουν περιορίσει δαπάνες για ψυχαγωγία και ταξίδια, ενώ δύο στους τρεις φαίνεται να περιόρισαν τις δαπάνες για ένδυση και υπόδηση και ένας στους δύο ακόμα και αυτές των βασικών καταναλωτικών αγαθών, όπως τα τρόφιμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου