Επιλογή γλώσσας

Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2022

Μια μέρα σαν τη σημερινή


 16/11/1831

Πεθαίνει ο Πρώσος στρατιωτικός και θεωρητικός του πολέμου Καρλ Φίλιπ Γκότφριντ φον Κλάουζεβιτς, διάσημος για τη ρήση του «ο πόλεμος είναι η συνέχεια της πολιτικής με άλλα μέσα».

16/11/1917

Ο Ζ. Κλεμανσώ σχηματίζει κυβέρνηση στη Γαλλία.

16/11/1918

Η Ουγγαρία ανακηρύσσεται ανεξάρτητη Δημοκρατία.

16/11/1922

Γεννιέται ο Πορτογάλος συγγραφέας Ζοζέ ντε Σόζα Σαραμάγκου (βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας, 1998).

16/11/1933

Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν τη Σοβιετική Ένωση, 16 ολόκληρα χρόνια μετά τη Μεγάλη Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση.

16/11/1943

Ο Σοβιετικός παρτιζάνος.Kονσταντίν Αλεξάντροβιτς Τσέχοβιτς , ανατίναξε έναν κινηματογράφο στην κατεχόμενη από τους Ναζί ρωσική πόλη Πόρχοφ* σκοτώνοντας σε μια στιγμή 760 Ναζί, συμπεριλαμβανομένων 2 στρατηγών και 40 αξιωματικών .

16/11/1950

Στη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Συνεδρίου των Υπερασπιστών της Ειρήνης που διεξήχθη στη Βαρσοβία (16-22/11/1950) ιδρύεται το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης. 

Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης

16/11/1951

Εκδίδεται η καταδικαστική σε θάνατο απόφαση του στρατοδικείου για το Νίκο Μπελογιάννη και άλλα 11 στελέχη του ΚΚΕ (Ε. Ιωαννίδου, Στ. Γραμμένο, Δ. Καλοφωλιά, Θ. Γεωργιάδου, Αφρ. Μανιάτη, Αθ. Κανελλόπουλο, Δ. Κανελλόπουλο, Π. Παπανικολάου, Στ. Δρομάζο, Καλ. Παπαδοπούλου και Λ. Κόττου).Άλλοι 15 κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν σε ποινές, που κυμαίνονταν από ισόβια δεσμά έως και τριετή φυλάκιση με αναστολή. 

Εκδίδεται η καταδικαστική σε θάνατο απόφαση του για το Νίκο Μπελογιάννη και άλλα 11 στελέχη του ΚΚΕ

16/11/1952

Βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα. Πρώτο κόμμα με 49,22% έρχεται ο Ελληνικός Συναγερμός του στρατάρχη Παπάγου, ο οποίος σχηματίζει κυβέρνηση. Η ΕΔΑ λαμβάνει το 9,55%, αλλά δεν εκλέγει βουλευτές λόγω του πλειοψηφικού συστήματος

16/11/1967

Κορυφώνεται μια ακόμη κρίση στην Κύπρο. Δυνάμεις της ελληνοκυπριακής πλευράς, με επικεφαλής τον ίδιο τον Γρίβα, μπαίνουν στο υπό τουρκοκυπριακό έλεγχο χωριό του Αγίου Θεοδώρου. Οι συγκρούσεις γενικεύονται, με τη χρήση τεθωρακισμένων, βαρέων όπλων και πυροβολικού. Το βράδυ της 15ης του Νοέμβρη, οι δυνάμεις του Γρίβα, ο οποίος κινείται βάσει σχεδίου που έχει εγκριθεί προκαταβολικά από τη χούντα της Αθήνας, καταλαμβάνουν τα χωριά Κοφινού και Αγιος Θεόδωρος.

Τα γεγονότα της Κοφινού προκαλούν μείζονα κρίση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, καθώς η Τουρκία προχώρησε σε επιδεικτικές παραβιάσεις του κυπριακού θαλάσσιου και εναέριου χώρου. Στα παρασκήνια έχει ήδη αρχίσει το έγκλημα σε βάρος της Κύπρου, το οποίο ολοκληρώθηκε τον Ιούλη του 1974. 

 ΗΠΑ και χούντα «στήνουν» το έγκλημα της Κύπρου

16/11/1970

Πεθαίνει ο πολιτικός Κωνσταντίνος Τσαλδάρης, 2 φορές πρωθυπουργός της Ελλάδας.

16/11/1971

«Έσβησε», τραγουδώντας στη Νέα Υόρκη, Στράτος Παγιουμτζής.

 Στράτος Παγιουμτζής

16/11/1973

Με ανακοίνωσή του το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ «καλεί το λαό μας να εκδηλώσει μαζικά τη συμπαράστασή του στους φοιτητές».

Η αλληλεγγύη στους αγωνιζόμενους φοιτητές κορυφώνεται. Έξω από το Πολυτεχνείο έχουν συγκεντρωθεί δεκάδες χιλιάδες λαού, ενώ το μεσημέρι ενώθηκαν μαζί τους και αγρότες των Μεγάρων. Την ίδια μέρα οι φοιτητές της Θεσσαλονίκης προχώρησαν επίσης σε κατάληψη του Πολυτεχνείου της πόλης. Έως το βράδυ οι φοιτητές στο Πολυτεχνείο Θεσσαλονίκης είχαν ξεπεράσει τις 2.500. Κινητοποιήσεις έγιναν και στα Ιωάννινα. 

Οι κομμουνιστές ήταν εκεί!

16/11/1980

Η πορεία για το γιορτασμό του Πολυτεχνείου δέχεται τη βάρβαρη επίθεση της αστυνομίας. Η 20χρονη εργάτρια Σταματίνα Κανελλοπούλου και ο Κύπριος φοιτητής Ιάκωβος Κουμής χάνουν τη ζωή τους από χτυπήματα κλομπ αστυνομικών, ενώ οι τραυματίες ανέρχονται σε 150.

5 σχόλια:

  1. "Το αγόρι που νίκησε τα τανκς": Σαν σήμερα,16 Νοέμβρη 1973, στην διάρκεια της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, όργανα της χούντας δολοφονούν το 17χρονο μαθητή Διομήδη Κομνηνό.
    Ο Κομνηνός, με καταγωγή απο την Κύπρο, προπαρασκευαζόταν για τις εξετάσεις του Πολυτεχνείου και ονειρευόταν να γίνει μηχανικός η αρχιτέκτονας. Ήθελε να αγωνιστεί για την δημοκρατία.
    Την νύχτα της 16ης Νοεμβρίου 1973 βρισκόταν στο Πολυτεχνείο,ενώ λιγο πριν είχε συμμετάσχει και στις κινητοποιήσεις στην Νομική. Αργότερα, μεταξύ 21:30 και 21:45,βρέθηκε στη διασταύρωση των οδών Μάρνης και Γ' Σεπτεμβρίου, μαζί με άλλους συμμαθητές του, μεταφέροντας τραυματίες, με κίνδυνο της ζωής του.
    Δολοφόνοι της χούντας, απο την φρουρά του υπουργ.Δημοσίας Τάξεως, τον σημάδευσαν απο κοντινή απόσταση, 10 μέτρα. Η σφαίρα τον βρήκε στην καρδιά. Ο θάνατός ήταν ακαριαίος.
    Μεταφέρθηκε απο διαδηλωτές και τον γιατρό Α. Κοντόπουλο στο Σταθμό Πρώτων Βοηθειών του ΕΕΣ και από εκεί, νεκρός,στο Ρυθμιστικό Κέντρο Αθηνών(μετέπειτα Γεν.Κρατικό).
    Ο δημοσιογράφος της βελγικής και ολλανδικής τηλεόρασης Άλμπερτ Κόεραντ, που τράβηξε το φιλμ δευτερολέπτων με την είσοδο του άρματος μάχης στο Πολυτεχνείο, περιέγραψε μια συγκλονιστική ιστορία ("The boy who braved the tanks"-"Το αγόρι που νίκησε τα τανκς") για την γνωριμία του με τον Πατέρα του Κομνηνού, λίγες εβδομάδες μετά τα γεγονότα, ο οποίος του περιέγραφε τον γιό του σαν να ήταν ακόμα ζωντανός, ότι ήταν στα γεγονότα, ότι πέρασε με επιτυχία στις εξετάσεις κ.α.
    Μετά απο τρία χρόνια και αρκετές συζητήσεις, ο Κοέραντ, πήγε στο σπίτι:"Όταν χτύπησα το κουδούνι του σπιτιού του Γιάννη μου άνοιξε μια κυρία και τη ρώτησα αν ήταν η μητέρα του αγοριού."Θέλω να σας συγχαρώ για τον εξαιρετικό γιο σας. Άκουσα ότι πέρασε από τους πρώτους στις εξετάσεις. Ο σύζυγός σας μου είπε ότι θα γίνει μηχανικός.." "Ο γιος μου, απάντησε με θλίψη στη φωνή,δε θα γίνει ποτέ μηχανικός και δε θα μπει ποτέ στο Πανεπιστήμιο, πέθανε πριν από τρία χρόνια".
    Μετά η φωνή της πνίγηκε σε ένα λυγμό, "Σκοτώθηκε από σφαίρα αστυνομικού στην πύλη του Πολυτεχνείου".
    Το όνομα του Διομήδη Κομνηνού, του πρώτου νεκρού της εξέγερσης του 1973, του μαθητή που έδωσε την ζωή του και το λαμπρό μέλλον που είχε μπροστά του για να σώσει ανθρώπους απο τα κτήνη της χούντας, διαβάζεται στο προσκλητήριο νεκρών κάθε 17 Νοέμβρη, με όλα τα ονόματα των νεκρών της εξέγερσης.Όταν η χούντα δολοφόνησε τον μαθητή, η ανακοίνωση που έβγαλε έλεγε "μεταξύ φονευθέντων είναι και ο Δ.Κομνηνός, ετών 17 με βεβαρημένο παρελθόν".
    Ο κομμουνιστής συγγραφέας Δημήτρης Ραβάνης-Ρεντής έγραψε:
    "Βεβαίως,
    είχε βεβαρυμένο παρελθόν ο Διομήδης.
    5 χρονών,στους ώμους του Πατέρα του
    φώναζε για λευτεριά στην Κύπρο,
    10 χρονών,ξυπόλυτος,
    με μια φέτα ψωμί στην τσέπη,
    βάδιζε στην πορεία της ειρήνης,
    στα 12 ζητούσε δημοκρατία.
    Στα 17
    μ'ένα πλακάτ στο χέρι:
    ψωμί-παιδεία-ελευθερία"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σαν σήμερα, 16 Νοέμβρη 1973, στην διάρκεια της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, η αστυνομία της χούντας δολοφονεί τον 35 εργάτη οικοδόμο Δημήτρη Κυριακόπουλο. Το βράδυ, ενω βρισκόταν στην περιοχή του Πολυτεχνείου, προσβλήθηκε απο δακρυγόνα και του επιτέθηκαν αστυνομικοί με γκλόμπ.
      Πέθανε από οξεία ρήξη αορτής, τρεις ημέρες αργότερα. Ο Κυριακόπουλος, που είχε καταγωγή απο τα Καλάβρυτα, ήταν ένα απο τα οκτώ παιδιά της οικογένειας του. Ο Πατέρας του είχε εκτελεστεί (δολοφονηθεί) απο τους ναζί στο ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων, 13 Δεκέμβρη του 1943.

      Διαγραφή
    2. "Με παραδέχεσαι ρε; με την πρώτη τον βρήκα στο κεφάλι": Έτσι πανηγύριζε ο φασίστας χουντικός αξιωματικός Ντερτιλής όταν πυροβόλησε πισώπλατα τον 20χρονο Μιχάλη Μυρογιάννη, στα γεγονότα του Πολυτεχνείου.
      Ο Μυρογιάννης ήταν ηλεκτρολόγος από τη Μυτιλήνη που ζούσε στην Αθήνα. Το μεσημέρι 18 Nοέμβρη 1973, στην καταστολή που ακολούθησε την εισβολή της αστυνομίας στο Πολυτεχνείο, ο Μυρογιάννης δέχθηκε επίθεση απο χωροφύλακες. Τραυματισμένος απο το ξύλο, άρχιζε να τρέχει για να ξεφύγει.
      Όταν ο Ντερτιλής είδε τον νεαρό να τρέχει, τον πυροβόλησε εν ψυχρώ στο κεφάλι, στην διασταύρωση Πατησίων και Στουρνάρη. Μεταφέρθηκε στον Σταθμό Πρώτων Βοηθειών του Ε.Ε.Σ σε κωματώδη κατάσταση και κατόπιν στο "Ρυθμιστικό Κέντρο Αθηνών",όπου πέθανε αυθημερόν.
      Σύμφωνα με την κατάθεση του οδηγού του Ντερτιλή που ήταν αυτόπτης μάρτυρας, λίγο αργότερα ο Ντερτιλής κόλλησε το περίστροφο στο στομάχι ενός υπαλλήλου των τρόλεϋ και και τον φοβέριζε ότι θα τον σκοτώσει αν δεν εξαφανιστεί. Όταν βρέθηκε προς τον ΟΤΕ (όπου υπήρχε πολύ κόσμος), έβγαλε ξανά το περίστροφό του και άρχισε να πυροβολεί.
      Έδινε διαταγές με το περίστροφο στο χέρι και έλεγε στους ΛΟΚατζήδες: "Βαράτε στο ψαχνό, πέντε παλιόπαιδα θα μας κάνουν ό,τι θέλουν;" και αργότερα στους χωροφύλακες "τι φοβάστε ρε; Βαράτε στο ψαχνό, εγώ έκανα την αρχή."
      Στην δίκη είπε ψέματα στο δικαστήριο ότι δεν γνώριζε τον οδηγό του και ότι δεν τον είχε δεί ποτέ. Ο δολοφόνος καταδικάστηκε σε ισόβια και πέθανε στη φυλακή το 2013. Για αυτόν τον"ήρωα" το ΓΕΣ και το υπουργείο του Γ.Παπαντωνίου ετοίμαζαν παράσημο το 2002! Τελικά ο υπουργός ανακοίνωσε ότι έγινε "λάθος".
      Στην κηδεία του την ακολουθία έψαλε ο Μητροπολίτης πρώην Καλαβρύτων Αμβρόσιος που δήλωσε ότι ο φασίστας δολοφόνος Ντερτιλής είναι "ήρωας σαν τον Κολοκοτρώνη και τον Σωκράτη". Την κηδεία παρακολούθησαν διάφοροι φασίστες, χουντικοί, ναζί και ακροδεξιοί (από την Χρυσή Αυγή, το ΛΑΟΣ κ.α.) Ορισμένοι ήταν και ένοπλοι, αφού πυροβόλησαν αρκετές φορές στον αέρα.
      Το όνομα του Μυρογιάννη διαβάζεται στο προσκλητήριο νεκρών κάθε 17 Νοέμβρη, μαζί με όλα τα ονόματα των νεκρών της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, τα ονόματα αυτών που έδωσαν την ζωή τους για να γίνεται σήμερα η πορεία του Πολυτεχνείου, για να υπάρχουν δημοκρατικά δικαιώματα.
      Αθάνατοι!

      Διαγραφή
  2. «Μ' ένα γαρύφαλλο ξεκλείδωσε όλη την αθανασία. Μ' ένα χαμόγελο έλαμψε τον κόσμο για να μη νυχτώνει»
    Εκδίδεται η καταδικαστική σε θάνατο απόφαση του στρατοδικείου για το Νίκο Μπελογιάννη και άλλα 11 στελέχη του ΚΚΕ (Ε. Ιωαννίδου, Στ. Γραμμένο, Δ. Καλοφωλιά, Θ. Γεωργιάδου, Αφρ. Μανιάτη, Αθ. Κανελλόπουλο, Δ. Κανελλόπουλο, Π. Παπανικολάου, Στ. Δρομάζο, Καλ. Παπαδοπούλου και Λ. Κόττου).

    https://gkagkarin.blogspot.com/2022/11/blog-post_247.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ζοζέ Σαραμάγκου, σε όλη τη ζωή του πάλεψε για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση

    Ο νομπελίστας κομμουνιστής Πορτογάλος συγγραφέας Ζοζέ Σαραμάγκου γεννήθηκε 16 Νοέμβρη 1922 στο χωριό Aζινιάγκα της Πορτογαλίας.
    https://gkagkarin.blogspot.com/2022/11/blog-post_678.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου