Επιλογή γλώσσας

Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2022

Νέα έργα ξεκίνησαν οι Αμερικανοί στη Σούδα


Επιβεβαιώνεται το ρεπορτάζ του «Ριζοσπάστη» για τις νέες επεκτάσεις υποδομών και δυνατότητες της βάσης για πόλεμο

Νέα έργα ξεκίνησαν οι Αμερικανοί στη Σούδα, επεκτείνοντας και παραπέρα τις δυνατότητες της βάσης, προκειμένου να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών για δεκαετίες μπροστά. Συνέπεια και των δύο «επικαιροποιήσεων» της Ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας για τις βάσεις, όπως δρομολογήθηκαν επί ΣΥΡΙΖΑ και υλοποιήθηκαν επί ΝΔ.

Επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ του «Ριζοσπάστη» στις 13 Ιούλη φέτος σχετικά με τα σχέδια τότε των Αμερικανών, τη Δευτέρα ξεκίνησαν οι εργασίες (σε πρώτη φάση εκσκαφές θεμελίωσης και διαμόρφωση του χώρου) για την κατασκευή ενός νέου κέντρου τηλεπικοινωνιών της βάσης.

Συγκεκριμένα, η αμερικανική κυβέρνηση έδωσε συμβόλαιο ύψους 37 εκατ. δολαρίων σε εταιρεία, το οποίο αφορά την κατασκευή ενός Κέντρου Επικοινωνιών («Communications Center») στην «US Naval Support Activity (NSA) Souda Bay».

Ο κατασκευαστής έχει επίσης πάρει σειρά τέτοιων συμβολαίων, π.χ. έργα στην Καμπούλ του Αφγανιστάν, στην Ντόχα του Κατάρ ή στο Αμπου Ντάμπι των ΗΑΕ, με ό,τι σημαίνει αυτό και για τις προδιαγραφές που μπαίνουν για τη Σούδα και τον χαρακτήρα της ως προπυργίου των ΑμερικανοΝΑΤΟικών στην Ανατολική Μεσόγειο. Αλλωστε, η κατασκευή προχωρά με βάση τις κατευθύνσεις της Διοίκησης Μηχανικών Συστημάτων Ναυτικών Εγκαταστάσεων (Naval Facilities Engineering Systems Command - NAVFAC) του Ναυτικού των ΗΠΑ.

Το σχέδιο αφορά καταρχάς την κατασκευή μιας πολυώροφης εγκατάστασης για το εκεί απόσπασμα της Naval Computer and Telecommunications Area Master Station Atlantic (NCTAMS LANT). Είναι κομμάτι της NAVIFOR (Διοίκησης Πληροφοριών του Ναυτικού των ΗΠΑ) με αποστολή επισήμως τη διεκπεραίωση σημάτων και τη διαχείριση δεδομένων, όπου «αυτός ο συνδυασμός επικοινωνιών και τεχνολογιών υπολογιστών είναι το κλειδί για να διασφαλιστεί ότι ο πολεμιστής έχει πρόσβαση στις σωστές πληροφορίες τη σωστή στιγμή», όπως αναφέρεται αρμοδίως.

Μετά και την προχτεσινή εξέλιξη ο διοικητής της βάσης, πλοίαρχος Odin J. Klug, τόνιζε σχετικά ότι «αυτή η νέα εγκατάσταση πρόκειται να βοηθήσει να προχωρήσουμε περισσότερο στον 21ο αιώνα, και θα έλεγα, θα αποτελέσει το θεμέλιο για να μπούμε στον 22ο».

Αποθήκευση επικίνδυνων υλικών

Στη Σούδα γίνονται κι άλλα έργα, προς «βελτίωση των εγκαταστάσεων» προκειμένου η βάση να ανταποκριθεί «στις προκλήσεις του στρατηγικού ανταγωνισμού σε ένα εξελισσόμενο περιβάλλον απειλής», όπως σημειώνεται από αρμόδιες πηγές.

Ειδικότερα, στο Μαράθι κατασκευάζεται - με προϋπολογισμό 5 εκατομμύρια δολάρια και επιβλέπουσα διοίκηση την προαναφερθείσα NAVFAC - ένα Κέντρο Ανεφοδιασμού, Logistics Support Center (LSC), ως συμπλήρωμα στο «Forward Logistics Site Souda Bay» (FLS Souda Bay), την προωθημένη ΝΑΤΟική βάση ανεφοδιασμού που ήδη διατηρούν εκεί.

Με βάση τα σχέδιά τους, προχωρούν στην κατασκευή ενός κτιρίου αποθήκης εμβαδού 1.360 τετραγωνικών, με σκοπό να υποστηρίζει αρτιότερα λειτουργίες logistics, όπως αποθήκευση προϊόντων σίτισης και γενικά φορτίου πλοίων.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, θα έχει επίσης χώρο υλικοτεχνικής υποστήριξης αλλά και αποθήκευσης HAZMAT - «hazardous material», δηλαδή «επικίνδυνα υλικά», διεθνής όρος που αναφέρεται σε τοξικά χημικά, καύσιμα, πυρηνικά απόβλητα, αλλά και βιολογικούς, χημικούς και ραδιολογικούς παράγοντες.

Στρατηγική επέκταση

Τέλος, στη Σούδα ολοκληρώθηκε έργο ύψους 16 εκατ. δολαρίων που περιλάμβανε ένα νέο σύστημα ανεφοδιασμού αεροσκαφών μέσω αγωγών και κρουνών (αντί βυτιοφόρων), επιτρέποντας τον ταυτόχρονο ανεφοδιασμό πολλαπλών αεροσκαφών και μια «στρατηγική» - όπως χαρακτηρίζεται αρμοδίως - επέκταση του σχετικού χώρου στάθμευσης αεροσκαφών, προκειμένου να διευκολύνεται η κίνηση, στάθμευση και υποστήριξή τους, καθώς και ο αποτελεσματικότερος χειρισμός του φορτίου των μεταγωγικών.

Η δουλειά αυτή είναι ευθύνη του τμήματος καυσίμων της Naval Supply Systems Command, που είναι εγκατεστημένο στη Σούδα και στελέχη του οποίου σύμφωνα με πληροφορίες εμφανίζονται ιδιαίτερα ικανοποιημένα για το γεγονός ότι μπορούν πλέον να ανεφοδιάζουν ταυτόχρονα διπλάσια αεροσκάφη από ό,τι πριν, μειώνοντας συνολικά τον χρόνο απόκρισης σε αιτήματα ανεφοδιασμού. Αλλωστε, εξυπηρετούν εκεί αεροπλανοφόρα και αεροσκάφη που κινούνται στις ζώνες ευθύνης του 6ου και του 5ου Στόλου των ΗΠΑ, από τον Ατλαντικό μέχρι τον Ινδο-Ειρηνικό.

Διόλου τυχαία, μετά τις εργασίες αυτές το αεροπορικό σκέλος της Σούδας έχει πλέον τη δυνατότητα να φιλοξενήσει μία ολόκληρη Μοίρα αμερικανικών μαχητικών, όπως έγινε το καλοκαίρι, όταν στο πλαίσιο της άσκησης «Poseidon's Rage '22», μεταστάθμευσαν στην 115 Πτέρυγα Μάχης 10 F-35 και 14 F-15 των Αμερικανών, μαζί με το προσωπικό υποστήριξής τους.

Η βάση έχει επίσης τη δυνατότητα να συμβάλει στην υλοποίηση του νέου αεροπορικού δόγματος της US AIR FORCE, το Αgile Combat Employment, το οποίο βασίζεται λιγότερο σε μεγάλες, κύριες υπερπόντιες βάσεις και περισσότερο στην ανάπτυξη και συντήρηση αεροσκαφών σε διάσπαρτες προωθημένες τοποθεσίες σε συνεννόηση με «συμμάχους και εταίρους». Σε αυτό το πλαίσιο, τον Οκτώβρη μεταστάθμευσαν στη Σούδα 4 μαχητικά αεροσκάφη F-22 RΑPTOR από την 90th Expeditionary Fighter Squadron και 2 αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού KC135, καθώς και το προσωπικό υποστήριξής τους.

Αλλά και σε μια πιο πρόσφατη εξέλιξη, στο διάστημα 9-18/11 πραγματοποιείται με επίκεντρο την Αεροπορική Βάση της Σούδας η διμερής άσκηση «FALCON EYE 3», μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας. Στο πλαίσιό της έχουν μετασταθμεύσει στη Σούδα 6 μαχητικά F-15, 7 μεταγωγικά αεροσκάφη C-130, 1 αεροσκάφος πολλαπλού ρόλου και εναέριου ανεφοδιασμού καθώς και προσωπικό υποστήριξης εδάφους της σαουδαραβικής Αεροπορίας.

Συν τα ...τρέχοντα

Ολα αυτά ενώ στη βάση συνεχίζεται και η ...συνηθισμένη της δραστηριότητα, καθώς από τη Σούδα απογειώνονται σχεδόν καθημερινά κατασκοπευτικά αεροσκάφη των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ. Π.χ. σύμφωνα με διαθέσιμα στοιχεία, χτες σηκώθηκαν από εκεί ένα κατασκοπευτικό RC-135U της USAF και πέταξε έως τα ανοιχτά της Συρίας, ενώ ένα αντίστοιχο RC-135W της βρετανικής RAF πέταξε έως πάνω από το Βόρειο Ιράκ.

Να καταγραφεί, εξάλλου, ότι τα έργα στη Σούδα «τρέχουν» παράλληλα με άλλα που δρομολογούνται ή ήδη υλοποιούνται στην αεροπορική βάση της Λάρισας και σε αυτή της Αεροπορίας Στρατού στο Στεφανοβίκειο, όπως επίσης στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

Στο μεταξύ, στο ίδιο πλαίσιο εμπλοκής, συνεχίζονται κάθε είδους «εκπαιδευτικές» δραστηριότητες αμερικανοΝΑΤΟικής κοπής, που συγκεντρώνουν εδώ μια τεράστια δύναμη πυρός του ευρωατλαντικού άξονα.

Π.χ. το διάστημα 5-13/11 διεξήχθη η πολυεθνική άσκηση με την επωνυμία «NIRIIS - 22» που έλαβε χώρα στην ευρύτερη περιοχή της Κρήτης και νότια της Πελοποννήσου, με τη συμμετοχή προσωπικού και μέσων των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδας, των ΗΠΑ και του Ισραήλ. Επίσης συμμετείχαν οι δύο στολίσκοι του ΝΑΤΟ που επιχειρούν στη Μεσόγειο, SNMG2 και SNMCMG2, με τους ΝΑΤΟικούς να γνωστοποιούν ότι στο πλαίσιο της άσκησης κινητοποίησαν περισσότερα από 20 πλοία, υποβρύχια και άλλα σκάφη. Οπως αναφέρεται από το ΓΕΕΘΑ, «εκτελέστηκαν εκπαιδευτικές δραστηριότητες σε όλες τις μορφές του Ναυτικού Πολέμου».

Τέλος, τη Δευτέρα (και μέχρι τις 18/12) η φρεγάτα «ΑΔΡΙΑΣ» εντάχθηκε στη δύναμη της Ομάδας Συνοδείας του γαλλικού αεροπλανοφόρου «CHARLES DE GAULLE» στη Μεσόγειο Θάλασσα.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου