Επιλογή γλώσσας

Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2022

Συνεχίζονται οι σφοδρές μάχες στα νοτιοανατολικά της Ουκρανίας


Οι ουκρανικές δυνάμεις, με τη βοήθεια του στρατιωτικού εξοπλισμού που απέστειλαν οι χώρες του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένων των αμερικανικών συστημάτων πολλαπλής εκτόξευσης πυραύλων (HIMARS), συνεχίζουν την επιχείρηση αντεπίθεσης στις προσαρτημένες από τη Ρωσία, περιοχές της νοτιοανατολικής Ουκρανίας. Την ίδια ώρα, οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να στείλουν και νέα οπλικά συστήματα στην κυβέρνηση του Κιέβου, με έμφαση στην αεράμυνα, καθώς συνεχίζονται τα ρωσικά χτυπήματα σε ενεργειακές και άλλες υποδομές της χώρας.

Οι σκληρές μάχες συνεχίζονται στα ανατολικά και στα νότια, όπου ο ουκρανικός στρατός επιχειρεί να ανακτήσει εδάφη, ιδιαίτερα στην Χερσώνα, όπου χθες ολοκληρώθηκε η εκκένωση των κατοίκων της.

Οι ουκρανικές δυνάμεις υποστήριξαν ότι έχουν καταστρέψει 278 ρωσικά μαχητικά κατά τη διάρκεια των οκτώ μηνών πολέμου, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε σήμερα ο αρχηγός των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων Βαλέρι Ζαλούζνι.

Να σημειωθεί ότι το ουκρανικό κοινοβούλιο ενέκρινε σήμερα το προσχέδιο προϋπολογισμού για το 2023, που προβλέπει έλλειμμα ρεκόρ, ύψους 38 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ένα πλάνο δαπανών που, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της χώρας, θα βοηθήσει «να έρθει πιο κοντά η νίκη απέναντι στη Ρωσία». Μετά την ψηφοφορία ο πρωθυπουργός Ντένις Σμίχαλ είπε ότι το ΑΕΠ θα μειωθεί κατά 32% φέτος και ότι ο πληθωρισμός για το 2022 εκτιμάται ότι θα ανέλθει στο 29,3%.

Από την άλλη, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, ανακοίνωσε σήμερα ότι η ρωσική αεράμυνα κατέρριψε χθες οκτώ ουκρανικά μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα και κατέστρεψε 13 ρουκέτες HIMARS, Olkha και Uragan. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας, αντιστράτηγος, Ογκόρ Κονασένκοφ, είπε επίσης ότι τα ρωσικά στρατεύματα προελαύνουν στη νότια περιοχή του Ντόνετσκ και έχουν σταματήσει την προσπάθεια αντεπίθεσης του ουκρανικού στρατού. Ο ίδιος δήλωσε ακόμη ότι οι ρωσικές δυνάμεις απέκρουσαν επιθέσεις στην περιοχή Νικολάγιεφ-Κρίβοι Ρογκ και στην περιοχή Κουπιάνσκ.

Στο μεταξύ, η Ρωσία και η Ουκρανία αντάλλαξαν σήμερα 214 στρατιώτες αιχμαλώτους πολέμου.

Εκτόξευση πυραύλου από πυρηνικό υποβρύχιο
 
Το υποβρύχιο «Αρχιστράτηγος Σουβόροφ» (Πηγή: wikimedia) 
Το υποβρύχιο «Αρχιστράτηγος Σουβόροφ» (Πηγή: wikimedia)

Την ίδια ώρα, ένα νέο, πυρηνοκίνητο υποβρύχιο που πρόκειται σύντομα να ενταχθεί στις τάξεις του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού εκτόξευσε με επιτυχία έναν βαλλιστικό πύραυλο, στο πλαίσιο των τελικών δοκιμών του, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας.

Στην ανακοίνωση, το υπουργείο αναφέρει ότι το «Αρχιστράτηγος Σουβόροφ» εκτόξευσε έναν διηπειρωτικό πύραυλο Μπουλάβα με ψεύτικη κεφαλή στη βόρεια Λευκή Θάλασσα, ο οποίος έφτασε στο πεδίο των δοκιμών, στην Καμτσάτκα της Ρωσικής Άπω Ανατολής.

Οι πύραυλοι Μπουλάβα είναι σχεδιασμένοι για να μεταφέρουν πυρηνικές κεφαλές.

Το «Αρχιστράτηγος Σουβόροφ» είναι το δεύτερο υποβρύχιο τύπου Borei-A που κατασκευάζεται. Η Μόσχα λέει ότι είναι εξοπλισμένο με προηγμένα όργανα πλοήγησης, σόναρ και οπλικά συστήματα για την εκτόξευση πυραύλων και τορπιλών.

«Όχι» της Ελβετίας σε αποστολή πυρομαχικών στην Ουκρανία

Η Ελβετία απαγόρευσε στη Γερμανία να στείλει πυρομαχικά ελβετικής κατασκευής στην Ουκρανία για τα άρματα αντιαεροπορικής άμυνας που θέλει να παραδώσει το Βερολίνο στο Κίεβο.

«Δεν υπάρχει ακόμη λόγος να απαντήσουμε θετικά στο αίτημα της Γερμανίας να στείλει ελβετικό πολεμικό υλικό στην Ουκρανία» με βάση τον νόμο περί ουδετερότητας και την ελβετική νομοθεσία για το πολεμικό υλικό, ανέφερε ο Γκι Παρμελέν, υπουργός Οικονομίας σε επιστολή του προς την Γερμανίδα υπουργό Άμυνας, Κριστίν Λάμπρεχτ.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, πρόκειται για 12.400 πυρομαχικά που προορίζονται για το Gepard, ένα σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας, που οι Ουκρανοί ζητούν ιδίως για να καταστρέψουν πυραύλους κρουζ και drones καμικάζι που εκτοξεύουν οι ρωσικές δυνάμεις.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, TASS, Ria Novosti)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου