Επιλογή γλώσσας

Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2022

«Ελευθερία επιλογής» το να πληρώνουν οι ασθενείς, κατά την κυβέρνηση


ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ

«Φύλλο και φτερό» από το ΚΚΕ τα άθλια κυβερνητικά επιχειρήματα. Την καθολική αντίθεσή τους μετέφεραν οι εκπρόσωποι φορέων κατά την ακρόαση

Με τη συζήτηση επί των άρθρων του νομοσχεδίου, ενώ είχε προηγηθεί στην Επιτροπή η διαδικασία της ακρόασης των εξωκοινοβουλευτικών φορέων, όπου η πλειοψηφία των συνδικαλιστικών εκπροσώπων των υγειονομικών απαίτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου, συνεχίστηκαν χθες οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες επί του εκτρωματικού σχεδίου νόμου της κυβέρνησης για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη.

«Αυτό το νομοσχέδιο κάνει ένα ακόμα ποιοτικό βήμα ενίσχυσης της επιχειρηματικής λειτουργίας των δημόσιων νοσοκομείων και της περαιτέρω ενίσχυσης της εμπορευματοποίησης των εργασιών των δημόσιων μονάδων Υγείας», ανέφερε χαρακτηριστικά στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιώργος Λαμπρούλης, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου.

Η δε αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μ. Γκάγκα προσπάθησε να υπονομεύσει και να στοχοποιήσει τους συνδικαλιστές και τα σωματεία των υγειονομικών, παρουσιάζοντας δικές της αυθαίρετες εκτιμήσεις για «σχεδόν μηδαμινή συμμετοχή» στη χθεσινή στάση εργασίας. Και, την ίδια στιγμή που δεν υπάρχει ούτε ένας φορέας υγειονομικών που να συμφωνεί με το νομοσχέδιο, η ίδια εκ μέρους της κυβέρνησης καταφέρθηκε εναντίον τους, λέγοντας με βάση τα δικά της «στοιχεία» ότι «αυτό είναι το πόσο καλά αντιπροσωπεύουν τους γιατρούς και τους υγειονομικούς αυτοί που φέρονται ως συνδικαλιστές εκπρόσωποι των γιατρών και των νοσοκομείων»...

Συνεχίζοντας την πρόκληση και τον εμπαιγμό, είπε πως «αυτό που κάνουμε με το νομοσχέδιο είναι ότι δίνουμε περισσότερες επιλογές και έναν βαθμό ελευθερίας που δεν υπήρχε και που είναι απαραίτητος σε όλα τα συστήματα». Μια ...ελευθερία δηλαδή οι ασθενείς να πληρώνουν ακόμα περισσότερα και οι γιατροί να μετατρέπονται σε κυνηγούς πελατείας μέσα στο δημόσιο νοσοκομείο. Οπως η ίδια είπε, «να μπορείς να δουλέψεις έξω, εάν το θες, εάν το θέλει ο ασθενής», καθώς επικαλέστηκε ασθενείς που θέλουν μανιωδώς να πληρώνουν.

Δίνοντας την κατάλληλη απάντηση, ο Γ. Λαμπρούλης επεσήμανε ότι «το επιχείρημα που ακούγεται - και όχι μόνο από την κυβερνητική πλειοψηφία - περί "δυνατότητας ελεύθερης επιλογής" τρόπου αντιμετώπισης του προβλήματος υγείας είναι εξοργιστικό, αλλά συγχρόνως βγάζει και όλο τον κυνισμό της πολιτικής που εφαρμόζετε και εσείς αλλά και οι προηγούμενοι που κυβέρνησαν, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, υπηρετώντας πιστά αυτό το απάνθρωπο σύστημα». Και πρόσθεσε: «Τώρα πείτε μου, αλήθεια, πόσο ελεύθερος να επιλέξει γιατρό είναι ο άνεργος, ο χαμηλοσυνταξιούχος, ο εργάτης που αμείβεται με εξευτελιστικούς μισθούς, ο ανασφάλιστος, το άτομο με ειδικές ανάγκες που παρακαλάει στα ΚΕΠΑ και προσπαθεί να παίρνει τον βαθμό αναπηρίας για να πάρει το ισχνό επίδομα των 300 ευρώ; Τι λέτε σε όλους αυτούς, αλλά και σε άλλους που για να κλείσουν ένα ραντεβού χρειάζονται μήνες με αυτό το άθλιο σύστημα Υγείας που έχετε διαμορφώσει όλοι σας; "Αν θέλεις να βρεις γιατρό, πλήρωσε, βάλε βαθιά το χέρι στην τσέπη, διαφορετικά περίμενε στις ατελείωτες λίστες των εξωτερικών ιατρείων, ή στις τεράστιες λίστες των χειρουργείων των δημόσιων νοσοκομείων αν δεν έχεις να πληρώσεις", αυτό είναι το μήνυμα της κυβέρνησης».

«Ωμός εκβιασμός στους ασθενείς, εκβιασμός και στους γιατρούς του δημόσιου συστήματος Υγείας», συνέχισε, «αφού στην ουσία τούς σπρώχνετε, για να ενισχύσουν το εισόδημά τους, να βγουν παγανιά στην πιάτσα της αγοράς και να χρησιμοποιήσουν ως δεξαμενή πελατείας τα δημόσια νοσοκομεία».

«Φιλελεύθερες ιδεοληψίες και εμμονές» διέκρινε ο ΣΥΡΙΖΑ διά στόματος Α. Ξανθού στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης, ενώ, σαν να μην υπάρχει η διαχρονική στρατηγική κεφαλαίου και ΕΕ, πουθενά στην ομιλία του δεν μίλησε για την επιχειρηματική δράση και την κερδοφορία της σε βάρος της Υγείας του λαού, πολιτική που έχει και φέρει και όλα αυτά τα χάλια στο δημόσιο σύστημα Υγείας.

Το ΠΑΣΟΚ επιφυλάχθηκε για την Ολομέλεια, καθώς βρήκε ότι υπάρχουν θετικές διατάξεις. Επιφύλαξη δήλωσε και η Ελ. Λύση, ενώ το ΜέΡΑ25 καταψήφισε.

Καθολική η απόρριψη από τους εκπροσώπους των φορέων

Την πλήρη εναντίωσή τους στο νομοσχέδιο - έκτρωμα της κυβέρνησης για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη κατέθεσαν χτες όλοι οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των γιατρών και των νοσηλευτών, στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, κατά τη διάρκεια της ακρόασης των εξωκοινοβουλευτικών φορέων.

Η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), Αφροδίτη Ρέτζιου, έδειξε με συγκεκριμένα παραδείγματα τι προωθεί η κυβέρνηση. Εφερε το τραγικό παράδειγμα ακτινολόγου στο Νοσοκομείο Γιαννιτσών ο οποίος έκανε 13 συνεχόμενες 24ωρες ενεργές εφημερίες, την ώρα της εφημερίας ένιωσε αδιαθεσία, έκανε ο ίδιος αξονική τομογραφία στον εαυτό του και διαπιστώνοντας σοβαρό πρόβλημα διακομίστηκε εσπευσμένα σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, όπου νοσηλεύεται σε ΜΕΘ. «Κάλυπτε στην εφημερία του, μόνος του, και το Ακτινοδιαγνωστικό Τμήμα και τον αξονικό τομογράφο», επεσήμανε η πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ. Σε αυτόν τον γιατρό, τόνισε, η κυβέρνηση προτείνει «να κάνει και απογευματινό ιατρείο, εκτός από τις δεκατρείς 24ωρες ενεργείς εφημερίες τον μήνα, δυο φορές τη βδομάδα, για να μπορέσει να ενισχύσει το εισόδημά του. Αναρωτιόμαστε αν μπορείτε να του το προτείνετε. Φέρνετε αυτό το έκτρωμα, λέμε εμείς, παρά την καθολική αντίθεση των χιλιάδων νοσοκομειακών γιατρών, των συλλογικών τους οργάνων, της Ομοσπονδίας και των μεγαλύτερων ενώσεων της χώρας».

Απαντώντας δε στις προκλήσεις περί «ελευθερίας επιλογών» που τάχα φέρνει η κυβέρνηση, απηύθυνε το ερώτημα: «Για ποια ελευθερία κάνετε λόγο; Πρόκειται για ωμό εκβιασμό και μάλιστα την ώρα της ανάγκης, της αρρώστιας, την ώρα που οι ασθενείς αντικρίζουν τον θάνατο. 'Η θα πληρώσεις για την υγεία σου ή είσαι καταδικασμένος σε πολύμηνες, πολύχρονες αναμονές για μια διάγνωση, για μια θεραπεία, για ένα χειρουργείο. Δηλαδή ή θα πληρώσεις για την υγεία σου ή δεν θα επιβιώσεις».

Οσο για το κυβερνητικό αφήγημα ότι τα κενά υπάρχουν εξαιτίας της άρνησης των γιατρών να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για τις προκηρυσσόμενες θέσεις, η πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ τόνισε ότι «προκηρύσσετε κάποιες θέσεις μέσα σε μια θάλασσα τραγικών ελλείψεων» και υπογράμμισε ότι οι κενές θέσεις δεν είναι αποτέλεσμα της έλλειψης ενδιαφέροντος των γιατρών, αλλά των απάνθρωπων ωραρίων και των πολύ χαμηλών μισθών.

Για την κυβέρνηση, συνέχισε, προτεραιότητα αποτελεί η πλήρης ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ αντί για μαζικές μόνιμες προσλήψεις και υψηλού επιπέδου παροχές Υγείας για το λαό, ενώ με το νομοσχέδιο νομιμοποιείται το πλιάτσικο στις τσέπες των ασθενών και το δημόσιο νοσοκομείο θα μετατραπεί σε δεξαμενή άντλησης πελατείας για τα ιδιωτικά ιατρεία.

Κατήγγειλε ακόμα το γεγονός ότι ενώ η κυβέρνηση μέσω του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ είχε εξαγγείλει αυξήσεις της τάξης του 10%, τελικά στην πράξη έγιναν 5%, με τα ποσά να κυμαίνονται από 50 έως 90 ευρώ, την ώρα που αγνοεί σχετικές τελεσίδικες αποφάσεις του ΣτΕ για την καταβολή των αυξήσεων.

Οσον αφορά την αξιολόγηση και τις κρίσεις, η Αφρ. Ρέτζιου είπε πως δεν πρόκειται να βοηθήσουν την κατάσταση, αφού «το πρόβλημα δεν είναι η ίδια η διαδικασία των κρίσεων, αλλά ότι δεν προκηρύσσονται θέσεις». Η ξεκάθαρη θέση της Ομοσπονδίας, τόνισε, είναι προσλήψεις με μόνη προϋπόθεση το πτυχίο και τον τίτλο της ειδικότητας. Αντίθετα, η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο φτάνει να αξιολογεί και τους επικουρικούς που έδωσαν τη μάχη με την πανδημία. Δηλαδή τους αξιολογεί τώρα για να δει «αν τα κατάφεραν καλά».

Συνεχίζοντας να δείχνει με παραδείγματα την επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων αλλά και των παρεχόμενων υπηρεσιών Υγείας που θα επιφέρει το νομοσχέδιο, αναφέρθηκε στους αναισθησιολόγους, οι οποίοι τώρα καλούνται να ξεπεράσουν τα ασφαλή - για τους ίδιους και τους ασθενείς - όρια που μέχρι σήμερα υπάρχουν και είναι 40 ώρες εβδομαδιαίας απασχόλησης, σε εργασίες προ και μετά χειρουργείου, και 25 ώρες συνεχούς απασχόλησης εντός του χειρουργείου εβδομαδιαίως. «Αυτά τα όρια, με το νομοσχέδιο που έρχεται, καταργούνται», επεσήμανε.

Αναφορικά με τις θέσεις μερικής απασχόλησης που εισάγει το νομοσχέδιο για τρεις μέρες τη βδομάδα, τέσσερις ώρες τη μέρα, διερωτήθηκε απευθυνόμενη προς τον υπουργό Υγείας: «Τι θα γίνεται τις υπόλοιπες μέρες της βδομάδας, το απόγευμα ποιος θα καλύπτει τους ασθενείς;». Για να καταλήξει: «Part time γιατροί, part time κάλυψη των λαϊκών αναγκών».

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), Μ. Γιαννακός, είπε ότι «διαφωνούμε με το νομοσχέδιο και κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, με κινητοποιήσεις, να μην ψηφιστεί από τη Βουλή».

«Η ΕΙΝΑΠ απορρίπτει το νομοσχέδιο», είπε η πρόεδρος της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά, Μ. Παγώνη.

Τέλος, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθ. Εξαδάκτυλος, όσο κι αν προσπάθησε να λειάνει τη βαρβαρότητα του νομοσχεδίου, αναφερόμενος στους ειδικευόμενους γιατρούς σημείωσε ότι «σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να είναι σαφές ότι οποιαδήποτε ρύθμιση για τους ειδικευόμενους πρέπει να εξυπηρετεί πρωτίστως, αποκλειστικά και μόνο τις ανάγκες εκπαίδευσής τους και δεν θα πρέπει να δίνεται καμία δυνατότητα στο σύστημα να καταχράται αυτής της αναγκαιότητας και να τους χρησιμοποιεί ως εργατικά επιστημονικά χέρια εργαζομένων για την κάλυψη των κενών του», όπως κάνει το νομοσχέδιο. Ακόμα, έκανε λόγο για ανάγκη «γενναίων αυξήσεων, πολλαπλασιασμού των μισθών των γιατρών του ΕΣΥ», ενώ για τη μερική απασχόληση είπε ότι «ομοφώνως πιστεύουμε ότι δεν εξυπηρετεί».

 Μία αντιδραστική «τομή» στη δημόσια περίθαλψη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου