Επιλογή γλώσσας

Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2022

Νέα σενάρια μετά τη ρωσική αποχώρηση από την πόλη της Χερσώνας


 Η Μόσχα ξεκαθαρίζει ότι θεωρεί ακόμα τη Χερσώνα «ρωσικό έδαφος», ενώ το Κίεβο ζητά περισσότερα όπλα για πόλεμο «μέχρι τέλους»

Σε νέα φάση εισέρχεται η ιμπεριαλιστική σύγκρουση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας, μετά την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από το βορειοδυτικό τμήμα της στρατηγικής σημασίας περιοχής της Χερσώνας, ενώ η Μόσχα αφήνει να εννοηθεί ότι εξακολουθεί να θεωρεί τη Χερσώνα «μέρος της Ρωσίας», με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Συγκεκριμένα, τα ρωσικά στρατεύματα αποσύρονται από τη δυτική πλευρά του ποταμού Δνείπερου, όπου βρίσκεται και η πόλη Χερσώνα, η πρώτη και μοναδική πρωτεύουσα ουκρανικής περιφέρειας που η Ρωσία κατέλαβε ήδη από τον Φλεβάρη, στην αρχή της εισβολής. Η Ρωσία συνεχίζει να ελέγχει πάνω από το μισό της περιφέρειας της Χερσώνας, μαζί και μια χερσαία οδό που συνδέει τη Ρωσία με την Κριμαία, κάτι που αποτελεί έναν από τους βασικούς στόχους της ρωσικής στρατιωτικής επιχείρησης.

Σε κάθε περίπτωση, παραμένουν ερωτήματα για τις επόμενες κινήσεις που πιθανώς προετοιμάζει η Μόσχα, για το αν πέρα από την υπεράσπιση των ουκρανικών εδαφών που συνεχίζει να ελέγχει σχεδιάζει ανασυγκρότηση και αντεπίθεση για ανακατάληψη των εδαφών από τα οποία τώρα αποσύρθηκε.

Η Ουκρανία ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι η πόλη της Χερσώνας βρίσκεται σχεδόν υπό τον έλεγχό της, γεγονός που ενισχύει τη θέση της ότι μπορεί να νικήσει τη Ρωσία στο πεδίο της μάχης και με βάση αυτό να ζητήσει να συνεχιστούν αμείωτες οι ήδη τεράστιες ροές δυτικών εξοπλισμών.

Κρεμλίνο: Το καθεστώς της Χερσώνας δεν αλλάζει

Η απόσυρση γίνεται περίπου έναν μήνα μετά τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων και την προσάρτηση της Χερσώνας, της Ζαπορίζια, του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ από τη Ρωσία, με τον Πρόεδρό της Βλ. Πούτιν να τονίζει τότε ότι θα είναι «για πάντα» ρωσικά εδάφη.

Το Κρεμλίνο δήλωσε την Παρασκευή ότι η απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων από τη Χερσώνα δεν θα αλλάξει το καθεστώς της περιοχής ως τμήματος της Ρωσίας. Οπως είπε ο εκπρόσωπος, Ντμ. Πεσκόφ, το καθεστώς της περιοχής είναι «καθορισμένο και συγκεκριμένο» και δεν είναι δυνατόν να γίνουν αλλαγές.

«Είναι ένα θέμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας - είναι νομικά συγκεκριμένο και καθορισμένο. Δεν υπάρχουν αλλαγές και δεν μπορεί να υπάρξουν αλλαγές», δήλωσε ο Πεσκόφ και πρόσθεσε ότι η Μόσχα δεν έχει μετανιώσει που ανακοίνωσε την προσάρτηση της Χερσώνας και τριών άλλων περιοχών, σε μια θριαμβευτική εκδήλωση στη Μόσχα στις 30 Σεπτέμβρη.

Εκτοτε η Μόσχα υπογραμμίζει ότι θα υπερασπιστεί τα ρωσικά εδάφη - άρα και όσα προσαρτήθηκαν - «με όλα τα μέσα» που διαθέτει, και ότι το πυρηνικό της δόγμα για υπεράσπιση της Ρωσίας «ισχύει και για τα νέα εδάφη».

Νέοι εξοπλισμοί στο Κίεβο από ΗΠΑ, Βρετανία και Ισπανία

Μόλις μία μέρα μετά την ανακοίνωση της απόσυρσης των ρωσικών στρατευμάτων, το υπουργείο Αμυνας των ΗΠΑ ανακοίνωσε άλλο ένα πακέτο στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, αξίας 400 εκατ. δολαρίων, με έμφαση στην ενίσχυση της ουκρανικής αεράμυνας, προσθέτοντας ότι περιλαμβάνει τέσσερα συστήματα αεράμυνας «Avenger» και αντίστοιχους πυραύλους «Stinger».

Συνολικά η στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ στην Ουκρανία ανέρχεται τώρα σε 19,3 δισ. δολάρια από την ανάληψη της διοίκησης του Τζο Μπάιντεν, τον Γενάρη του 2021, και σε 18,6 δισ. δολάρια από την έναρξη της ρωσικής εισβολής.

Το πακέτο περιλαμβάνει επίσης ρουκέτες για τα συστήματα αεράμυνας τύπου «Hawk», που έχει υποσχεθεί η Ισπανία στην Ουκρανία. Η Μαδρίτη θα στείλει δύο ακόμα συστήματα «Hawk», αμερικανικής κατασκευής, επιπλέον των τεσσάρων που απεστάλησαν την περασμένη βδομάδα.

Κατά τ' άλλα θα σταλούν πυρομαχικά για συστήματα πολλαπλής εκτόξευσης πυραύλων HIMARS, πυρομαχικά πυροβολικού, περισσότερα από 20 εκατ. φυσίγγια, 100 τροχοφόρα οχήματα πολλαπλών χρήσεων υψηλής κινητικότητας (HMMWV), 400 εκτοξευτές χειροβομβίδων, εξοπλισμός κατεδάφισης για την εκκαθάριση εμποδίων και προστατευτικός εξοπλισμός για το κρύο, καθώς ενισχύονται οι προετοιμασίες για τις πολεμικές επιχειρήσεις του χειμώνα.

Ταυτόχρονα, η Ουάσιγκτον βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τη Νότια Κορέα για την αγορά οβίδων πυροβολικού, προκειμένου να σταλούν στην Ουκρανία, σύμφωνα με δημοσιεύματα. Η Σεούλ επιμένει ότι ο τελικός χρήστης των πυρομαχικών θα πρέπει να είναι οι ΗΠΑ και ότι η πολιτική της να μη χορηγεί θανατηφόρα βοήθεια στο Κίεβο δεν έχει αλλάξει, ωστόσο η αναπλήρωση των αμερικανικών αποθεμάτων δίνει και πάλι αυξημένες δυνατότητες αποστολής αμερικανικών οβίδων στο Κίεβο.

Η Βρετανία θα συνεχίσει να παρέχει στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων «άλλων 1.000 πυραύλων εδάφους - αέρος και περισσότερων από 25.000 κιτ ακραίων χειμερινών συνθηκών για τα στρατεύματα», ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Ρ. Σούνακ αμέσως μετά την ανακοίνωση της ρωσικής απόσυρσης από τη Χερσώνα.

Εξάλλου ο γγ του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτενμπεργκ φρόντισε να επισημάνει με ικανοποίηση ότι η επιχειρησιακή υποστήριξη του ΝΑΤΟ «κάνει τη διαφορά» στο πεδίο της μάχης.

Ο Ουκρανός στρατιωτικός αναλυτής Γ. Μπουτούσοφ τόνισε πως με τα αμερικανικά πυραυλικά συστήματα ΗIMARS οι διελεύσεις του ποταμού κατέστησαν τόσο επικίνδυνες που «η υπεράσπιση των ρωσικών θέσεων εκεί έχει καταστεί αδύνατη», ενώ τόσο Ρώσοι όσο και Δυτικοί αναλυτές σημειώνουν ότι στο εξής ρωσικοί στόχοι στην Κριμαία βρίσκονται μέσα στο βεληνεκές των HIMARS.

«Διπλά μηνύματα» για διαπραγματεύσεις και ένταση των μαχών

Την ώρα που εντείνεται η συζήτηση για το ενδεχόμενο διαπραγματεύσεων, το Κίεβο επιμένει ότι ο πόλεμος συνεχίζεται «μέχρι τέλους».

«Πρέπει να πάμε μέχρι τέλους - στο πεδίο της μάχης και στη διπλωματία - ώστε οι ουκρανικές σημαίες να φαίνονται παντού στη χώρα μας, σε όλα τα διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορά μας», δήλωσε ο Ουκρανός Πρόεδρος Β. Ζελένσκι.

Από την πλευρά του ο Ουκρανός υπουργός Αμυνας, Ολ. Ρεζνίκοφ, προέβλεψε ότι «ο χειμώνας θα επιβραδύνει κάθε δραστηριότητα στο πεδίο της μάχης για όλους τους εμπλεκόμενους».

Υπονοούμενα και «διπλά μηνύματα» σχετικά με την πιθανότητα διαπραγματεύσεων Ουκρανίας - Ρωσίας έρχονται τις τελευταίες μέρες και από τις ΗΠΑ.

Ο επικεφαλής των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγός Μ. Μίλεϊ, αφού έκανε λόγο για 100.000 Ρώσους νεκρούς και τραυματίες και για πιθανώς αντίστοιχο αριθμό ουκρανικών απωλειών, ανέφερε ότι «αν υπάρχει ευκαιρία για διαπραγμάτευση, όταν μπορεί να επιτευχθεί ειρήνη (...) πρέπει να αδράξεις τη στιγμή».

«Οποιοσδήποτε εδαφικός συμβιβασμός μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας εξαρτάται από την Ουκρανία», δήλωσε ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ενώ η επίσημη θέση της Ουάσιγκτον είναι «πλήρης εδαφική ακεραιότητα» της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης και της Κριμαίας.

Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζ. Σάλιβαν, επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν ασκεί καμία πίεση στην Ουκρανία σχετικά με πιθανές διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, απλά ...«συμβουλεύουμε ως εταίροι». Χαρακτήρισε τη ρωσική απόσυρση από την πόλη Χερσώνα «σημαντικό ορόσημο», διευκρινίζοντας πως «αυτό δεν είναι το τέλος του πολέμου, γιατί η Ρωσία συνεχίζει να κατέχει τμήματα της ουκρανικής επικράτειας».

Νωρίτερα μέσα στη βδομάδα, ο Ζελένσκι και άλλοι Ουκρανοί αξιωματούχοι είχαν αποκλείσει ουσιαστικά συνομιλίες με τη Ρωσία, θέτοντας ως όρους την αποκατάσταση των συνόρων της Ουκρανίας (συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας), αποζημίωση για τις ρωσικές επιθέσεις, τιμωρία των υπευθύνων για «εγκλήματα πολέμου», αλλά και εγγυήσεις με τη μορφή σύγχρονης αεράμυνας, αεροσκαφών, αρμάτων μάχης και πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς από κράτη του ΝΑΤΟ.

ΗΠΑ - Ρωσία ξεκινούν συνομιλίες για τη New START

Πάντως, ο Ρώσος αναπληρωτής ΥΠΕΞ, Σ. Ριάμπκοφ, επανέλαβε ότι «είμαστε ανοιχτοί σε διάλογο χωρίς καμία προϋπόθεση», συμπληρώνοντας πως αν το Κίεβο «λάβει εντολή» από ορισμένες δυτικές κυβερνήσεις «θα υπήρχαν καλύτερες πιθανότητες για διάλογο». Αλλά και ο Πεσκόφ σημείωσε ότι οποιεσδήποτε διαπραγματεύσεις για την Ουκρανία θα πρέπει να διεξάγονται πρωτίστως με την Ουάσιγκτον, καθώς το Κίεβο ενεργεί «κατόπιν εξωτερικών εντολών».

Από την πλευρά του, ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σ. Λαβρόφ, δήλωσε «προθυμία» για συνομιλίες με τους «Δυτικούς» αν επιδιώξουν μια συζήτηση αποκλιμάκωσης, που θα λαμβάνει υπόψη τα ρωσικά συμφέροντα.

Να σημειωθεί εδώ πως οι ηγέτες της Ουγγαρίας, Β. Ορμπαν, και της Τουρκίας, Ρ. Τ. Ερντογάν, «συμφώνησαν ότι υπάρχει επείγουσα ανάγκη για κατάπαυση του πυρός, συνομιλίες και ειρήνη» στην Ουκρανία, κατά τη συνάντησή τους στο περιθώριο της συνόδου της Οργάνωσης Τουρκικών Κρατών στο Ουζμπεκιστάν, και κάλεσαν τους ηγέτες άλλων χωρών να καταβάλουν κοινές προσπάθειες για την επίτευξη αυτού του στόχου.

Στο μεταξύ, μετά από την ένταση της «πυρηνικής ρητορικής» μεταξύ Μόσχας και ευρωατλαντικού άξονα όλο το τελευταίο διάστημα, Ρωσία και ΗΠΑ ανακοίνωσαν την απόφασή τους να ξαναρχίσουν τις συνομιλίες σχετικά με την ανανέωση της Συνθήκης New START για τα στρατηγικά και πυρηνικά όπλα - που είχαν διακοπεί με την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία - και οι δύο πλευρές θα συναντηθούν «σύντομα στο Κάιρο», όπως ανακοίνωσε το ρωσικό ΥΠΕΞ. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επιβεβαίωσε ότι θα συζητηθεί η επανάληψη των επιθεωρήσεων βάσει της Συνθήκης.

Προετοιμασίες για ευρύτερη σύγκρουση

Σε κάθε περίπτωση, τα κράτη συνεχίζουν να προετοιμάζονται για κλιμάκωση της γεωπολιτικής αντιπαράθεσης στην Ανατολική Ευρώπη και για το ενδεχόμενο ευρύτερης ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης.

Η Λιθουανία θα επενδύσει προκειμένου να είναι έτοιμη να φιλοξενήσει στο έδαφός της μια ολόκληρη ταξιαρχία του γερμανικού στρατού μέχρι το 2026, σημείωσε ο ΥΠΕΞ της χώρας μετά τη συνάντησή του στο Βερολίνο με την Γερμανίδα ομόλογό του, Αναλένα Μπέρμποκ. Η Γερμανία έχει δηλώσει ότι - στον ανταγωνισμό της και με άλλες ευρωατλαντικές δυνάμεις - θα αυξήσει την «ευθύνη» της στο ευρωπαϊκό σκέλος του ΝΑΤΟ και παράλληλα θα δημιουργήσει τον ισχυρότερο στρατό της Ευρώπης.

Στη Ρωσία, η εταιρεία μισθοφόρων «Wagner» θα εκπαιδεύσει μαχητές και θα κατασκευάσει οχυρώσεις σε δύο περιοχές που συνορεύουν με την Ουκρανία, δήλωσε ο επικεφαλής της, Γ. Πριγκόζιν. Οπως είπε, η «Wagner» «βοηθά και θα βοηθήσει» τον πληθυσμό των μεθόριων περιοχών Μπέλγκοροντ και Κουρσκ, που πλήττονται συχνά από ουκρανικά πυρά, να οργανώσει πολιτοφυλακές, να κατασκευάσει εγκαταστάσεις κ.λπ. «Οποιος θέλει ειρήνη, προετοιμάζεται για πόλεμο», δήλωσε χαρακτηριστικά.


Ε. Μ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου