Επιλογή γλώσσας

Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2022

Αμερικανοί επιθεωρούν την 110 Πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα


ΒΑΘΑΙΝΕΙ Η ΕΜΠΛΟΚΗ

Υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία του αμερικανικού Κογκρέσου έφτασε την Τρίτη στη Λάρισα και στην 110 Πτέρυγα Μάχης, για να επιθεωρήσει την ανάπτυξη εκεί 8 UAV τύπου «MQ-9 Reaper» της Αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας (USAFE) με το προσωπικό υποστήριξής τους.

Συγκεκριμένα, την ώρα που ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος στην Ουκρανία φουντώνει, με ανυπολόγιστους κινδύνους για τους λαούς, η χώρα, με ευθύνη της κυβέρνησης και των κομμάτων του ευρωατλαντικού τόξου, «αναβαθμίζεται» ως ΝΑΤΟικό ορμητήριο, με τις ΗΠΑ να αναπτύσσουν σε ένα ευρύ πλέγμα βάσεων τις δυνάμεις τους, «επενδύοντας» ταυτόχρονα μεγάλα ποσά για να επεκτείνουν και παραπέρα τις υποδομές τους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη στοχοποίηση της χώρας από άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Σε αυτό το πλαίσιο, πρόσφατα μεταστάθμευσαν στην 110 τα 8 UAV με το προσωπικό υποστήριξής τους. Η μεταστάθμευση έχει διάρκεια ενός έτους, «θα ενισχύσει τη διαλειτουργικότητα, τις δυνατότητες και την αποτρεπτική ικανότητα του ΝΑΤΟ» και έλαβε χώρα «σύμφωνα με τις προβλέψεις υλοποίησης» της νέας Συμφωνίας για τις Βάσεις (MDCA), όπως αναφέρεται από το ΓΕΕΘΑ. Σημειωτέον, τα εν λόγω UAV έχουν εμβέλεια έως 1.800 χιλιόμετρα και αυτονομία 40 ώρες πτήσης. Μπορούν έτσι να επιχειρούν σε Μαύρη Θάλασσα, Ανατ. Ευρώπη και πάνω από την Ουκρανία, μια ανάσα από Ρωσία και Λευκορωσία, μεταδίδοντας π.χ. άμεσα εικόνα σε αμερικανοΝΑΤΟικά και ουκρανικά στρατηγεία και διοικήσεις για τις κινήσεις των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Σημειωτέον, αμερικανικά μέσα επιστρέφουν στην 110 ΠΜ μετά από σχεδόν ενάμιση χρόνο, έπειτα από εργασίες αναβάθμισης στο πλαίσιο της MDCA, με τους Αμερικανούς να ρίχνουν περισσότερα από 33 εκατ. δολάρια προκειμένου το αεροδρόμιο να μπορεί να φιλοξενήσει «υψηλής αξίας μέσα», όπως είναι και τα αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού KC-135 που συχνά σταθμεύουν εκεί. Μάλιστα, στις αρχές του 2023 αναμένεται να παραδοθεί το πρώτο από τα υπό κατασκευή υπόστεγα.

Η αντιπροσωπεία του αμερικανικού Κογκρέσου, πλαισιωμένη από τον Ακόλουθο Αμυνας της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα, επισκέφθηκε αυτές τις εγκαταστάσεις, συνομίλησε με προσωπικό που έχουν αναπτύξει οι Αμερικανοί, ενώ είχαν και συναντήσεις και με Έλληνες αξιωματούχους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου