Επιλογή γλώσσας

Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2022

Επιχειρούν να ανοίξουν τα εμπορικά καταστήματα και στις 2 Γενάρη


Να κατοχυρωθεί ως μέρα αργίας για τον κλάδο του Εμπορίου απαιτεί η Γραμματεία Εμπορίου - Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ
 
Το αίτημα να κατοχυρωθεί η 2 Γενάρη ως επίσημη αργία για τον κλάδο του Εμπορίου, στον οποίο χιλιάδες εργαζόμενοι έρχονται αντιμέτωποι με ωράρια - λάστιχο, δουλειά τις Κυριακές και εντατικοποίηση ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του εορταστικού ωραρίου, θέτει επί τάπητος η Πανελλαδική Γραμματεία Εμπορίου - Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ. «Στις 2 Γενάρη να μην ανοίξει καμία εμπορική επιχείρηση!», τονίζει και καλεί τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, τα κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία «να φρενάρουν με παρεμβάσεις τους τις όποιες διαθέσεις έχουν οι εργοδοσίες για άνοιγμα των καταστημάτων» τη συγκεκριμένη μέρα.

Στην ανακοίνωσή της η Πανελλαδική Γραμματεία αναδεικνύει τις εξοντωτικές συνθήκες δουλειάς που αντιμετωπίζουν οι εμποροϋπάλληλοι, καθώς από τις 25 Νοέμβρη μέχρι τις 2 Γενάρη τα καταστήματα λειτουργούν συνεχώς, με εξαίρεση τρεις μόλις μέρες (25 και 26 Δεκέμβρη, 1 Γενάρη). Σαν να μην έφτανε αυτό, μια σειρά από εμπορικά κέντρα, αλυσίδες και σούπερ μάρκετ σπεύδουν να ενημερώσουν το προσωπικό πως πρόκειται να ανεβάσουν τα ρολά τους και τη Δευτέρα 2 Γενάρη.

«Πάνω στην εξάντληση των χιλιάδων εμποροϋπάλληλων σε όλα τα εμπορικά καταστήματα απλώνεται η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων, που ειδικά αυτές τις μέρες κορυφώνεται. Ομως, τις ίδιες μέρες, αυτές των εορτών, στα πρόσωπα των χιλιάδων εμποροϋπάλληλων στα μαγαζιά, στα ταμεία, στην εξυπηρέτηση, στα πρόσωπα των εργαζομένων που μεταπηδούν από πόστο σε πόστο, δεν υπάρχει ούτε το τυπικό, παγωμένο χαμόγελο. Η κόπωση έχει φτάσει στο κόκκινο!», τονίζει η Γραμματεία του ΠΑΜΕ.

«Για τους επιχειρηματικούς ομίλους δεν αρκούν η γαλέρα του ωραρίου - λάστιχο, το κόψιμο των ρεπό, τα διαλείμματα με το σταγονόμετρο και οι αμέτρητες απλήρωτες υπερωρίες, επιχειρούν να ανοίξουν τα καταστήματα και στις 2 Γενάρη, μέρα που για χιλιάδες εμποροϋπαλλήλους ήταν μέρα ξεκούρασης από το συνεχές και αδιάκοπο ωράριο των γιορτών», καταγγέλλει. Ετσι, μια σειρά επιχειρήσεων, «όπως π.χ. η "ΑΒ Βασιλόπουλος", τα "Jumbo", ήδη έχουν δώσει το σήμα για να ανοίξουν τα καταστήματά τους», ενώ «εμπορικά κέντρα, όπως στο "River", αναφέρονται σε "διακριτική ευχέρεια" των εμπορικών αλυσίδων για να ανοίξουν».

Στο μεταξύ, η Πανελλαδική Γραμματεία επισημαίνει ότι σε χρονικό διάστημα ενός και πλέον μήνα, από τις 25 Νοέμβρη μέχρι τις 2 Γενάρη, τα εμπορικά καταστήματα είναι κλειστά μόνο για τρεις μέρες, ανήμερα των Χριστουγέννων, στις 26 Δεκέμβρη και την Πρωτοχρονιά. «Δηλαδή, σε μία περίοδο που εντάχθηκαν ως εργάσιμες μέρες όλες οι Κυριακές, υπήρχαν η Black Friday και η cyber Monday (...) και την ίδια στιγμή σε αρκετούς δήμους οργανώνονταν "λευκές" και "κόκκινες" νύχτες με ωράριο συνεχές ως τα μεσάνυχτα, οι εργαζόμενοι στο Εμπόριο θα μπορούν να ξεκουράσουν το σώμα και το μυαλό τους, θα μπορούν να διαθέσουν χρόνο στις οικογένειές τους και στην ψυχαγωγία τους ακριβώς 3 μέρες!», καταγγέλλει.

«Στις 2 Γενάρη να μην ανοίξει καμία εμπορική επιχείρηση!», απαιτεί η Πανελλαδική Γραμματεία και διεκδικεί να κατοχυρωθεί η 2 Γενάρη ως επίσημη αργία για όλο τον κλάδο του Εμπορίου.

«Να οριστεί η 2 Γενάρη επίσημη αργία για το Εμπόριο και να μην ανοίξει καμία εμπορική επιχείρηση», απαιτεί και ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. «Να μη δεχτούμε να μας κόβουν τα ρεπό μας, το διάλειμμά μας, να μας κάνουν "λάστιχο"», σημειώνει και καλεί τους εργαζόμενους να απευθύνονται στο σωματείο τους, να καταγγέλλουν κάθε προσπάθεια της εργοδοσίας για παραβίαση του ωραρίου και των δικαιωμάτων τους. Μεταξύ άλλων, ο Σύλλογος διεκδικεί: Να πληρωθούν όλες οι υπερωρίες. Να καταβληθεί το Δώρο Χριστουγέννων χωρίς καμία καθυστέρηση. Να δοθούν κανονικά τα ρεπό και οι άδειες που δικαιούνται οι εργαζόμενοι. Να μην ανοίξει κανένα κατάστημα στις 2 Γενάρη και να οριστεί η συγκεκριμένη μέρα επίσημη αργία.

 

3 σχόλια:

  1. Βήμα -βήμα το πάνε και με περισσή πονηριά για να καταργήσουν κι άλλη αργία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ιχνηλατη, Όλα τα αντεργατικά μέτρα περνάνε πρώτα απο το εμπόριο πχ ωρομίσθιο.
      ΔΣΕ

      Διαγραφή
  2. ...Όλοι οι εργαζόμενοι για ένα κομμάτι ψωμί δουλεύουμε, που από ότι φαίνεται στις μέρες είναι πάρα πολύ ακριβό. Είναι ακριβό γιατί τα ψίχουλα που μας δίνουν δεν φτάνουν να καλύψουμε τις ανάγκες μας , ενώ εμείς δίνουμε τον ιδρώτα μας ,διακινδυνεύοντας εν αγνοία μας και την σωματική μας ακεραιότητα.
    ...
    https://www.902.gr/eidisi/ergatiki-taxi/315774/sovaros-traymatismos-ergazomenis-se-soyper-market

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου