Επιλογή γλώσσας

Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2022

Ρωσικό πολεμικό πλοίο εντοπίστηκε να πλέει κοντά στον στόλο του αμερικανικού αεροπλανοφόρου Τζορτζ Μπους

Το αεροπλανοφόρο «George WH Bush»

Σε σημείο έντασης μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ αναδεικνύεται το Στενό του Οτράντο, στην Αδριατική θάλασσα, καθώς ρωσικά και αμερικανικά πολεμικά πλοία  εντοπίστηκαν να πλέουν πολύ κοντά μεταξύ τους.

Ερωτηματικά προκαλεί και η παρουσία ενός ρωσικού πλοίου μεταφοράς καυσίμων στην περιοχή, όπου συγκεντρώνονται αγωγοί φυσικού αερίου, ενεργειακά δίκτυα και καλώδια Ίντερνετ μεταξύ Ιταλίας και Βαλκανίων.

Σύμφωνα με ιταλικές ιστοσελίδες που παρακολουθούν την κίνηση πλοίων στην Αδριατική, το ρωσικό πλοίο «Academic Pashin», το οποίο χαρακτηρίζεται ως πλοίο μεταφοράς καυσίμων του ρωσικού πολεμικού ναυτικού, έφτασε στην περιοχή του Οτράντο από την Ρωσική βάση της Ταρτούς στην Συρία. Το πλοίο συνοδεύεται από την κορβέτα «Steregushchiy» του Ρωσικού πολεμικού ναυτικού.

Το «Academic Pashin»
Το «Academic Pashin»

Την Τρίτη το «Steregushchiy», εντοπίστηκε να κινείται σε απόσταση 4 χιλιομέτρων από το αμερικανικό καταδρομικό «Leyte Gulf», το οποίο συνοδεύει το αεροπλανοφόρο «George WH Bush», τη ναυαρχίδα του αμερικανικού στόλου.

Επίσης, σύμφωνα με καταγραφές δορυφόρων που αναμεταδίδουν ιστοσελίδες, το «Academic Pashin» εντοπίστηκε σήμερα να είναι ακίνητο στο σημείο της Αδριατικής Θάλασσας όπου στον πυθμένα της βρίσκεται ο αγωγός Trans Adriatic Pipeline (TAP). Τις προηγούμενες ημέρες το συγκεκριμένο πλοίο, πέρασε και από την περιοχή όπου βρίσκεται ποντισμένο το υποβρύχιο καλώδιο οπτικών ινών OteGlobe, που συνδέει την Ιταλία με την Ελλάδα.

Αργά το απόγευμα, το «Academic Pashin» ξεκίνησε και πλέει νότια έχοντας φτάσει ανοικτά της Κέρκυρας.

Σε κάθε περίπτωση και τα δύο αυτά συμβάντα, αναδεικνύουν την επικίνδυνη κατάσταση που διαμορφώνεται στην Αδριατική θάλασσα και το Ιόνιο πέλαγος, τα οποία μπορεί να μετατραπούν σε πεδίο ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης, όπως συνολικά ολόκληρη η ανατολική Μεσόγειος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου