Επιλογή γλώσσας

Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2022

Κρατικός προϋπολογισμός του 2023


Άρχισε στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2023, ο οποίος προδιαγράφει την κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης σε συνθήκες υψηλού πληθωρισμού, ακρίβειας, ενεργειακής κρίσης, φτώχειας, αβεβαιότητας και ανασφάλειας, για να συνεχίσει η Ελλάδα να είναι «πρωταθλήτρια στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος». Η συζήτηση θα διαρκέσει έως και το Σάββατο, οπότε και θα ψηφιστεί με τη διαδικασία της ονομαστικής ψηφοφορίας.

Το στίγμα του νέου κρατικού προϋπολογισμού το δίνει ευθύς εξαρχής η εισηγητική του έκθεση, στην οποία αναφέρεται ότι «το 2023 ο δημοσιονομικός σχεδιασμός αναμένεται να κινηθεί σε συγκριτικά στενότερα περιθώρια έναντι της μεγάλης δημοσιονομικής επέκτασης που ακολουθήθηκε για τις κρίσεις της πανδημίας και της Ενέργειας την περίοδο 2020 - 2022», με το σχετικό μήνυμα να στέλνεται στον λαό.

Εντελώς ενδεικτικά:

- Το σύνολο των φόρων και των χαρατσιών που θα επιβαρύνουν τα νοικοκυριά φτάνει τα 56,7 δισ. ευρώ, και σίγουρα αυτές οι προβλέψεις θα ξεπεραστούν, αφού ο πληθωρισμός και η ακρίβεια θα συνεχίσουν να εξαϋλώνουν το λαϊκό εισόδημα.

- Τα φορολογικά έσοδα αυξάνονται κατά 2 δισ. ευρώ, ενώ διατηρείται η βαθιά αντιλαϊκή αναλογία άμεσων και έμμεσων φόρων.

- Παγώνουν οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων, κάτι που σε συνθήκες έκρηξης του πληθωρισμού σημαίνει απώλειες για μία ακόμα χρονιά.

- Παγώνουν οι δαπάνες για την Υγεία, παρά τα τεράστια προβλήματα που καταγράφονται στην ανύπαρκτη Πρωτοβάθμια Φροντίδα και στα υπό κατάρρευση νοσοκομεία, όπως και για την Παιδεία.

- Οι δαπάνες για συντάξεις, που εμφανίζονται αυξημένες, στην πραγματικότητα είναι πολύ πίσω από τις ανάγκες και τις απώλειες που είχαν οι συνταξιούχοι όλα τα προηγούμενα χρόνια. Η αύξηση αυτή αποτελεί μια ελάχιστη αναπλήρωση, με δεδομένη την έκρηξη του πληθωρισμού.

- Μειώνονται οι δαπάνες για τα οικογενειακά επιδόματα, τα επιδόματα ΑμεΑ, τα στεγαστικά, το επίδομα ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

- Οι περιβόητες εξαγγελίες για τη δήθεν «ανακούφιση» του λαού είναι περίπου 4 - 5 δισ. όλα κι όλα, τα οποία όπως έχει αποδειχθεί δεν μπορούν να καλύψουν σε καμία περίπτωση ούτε καν τις βασικές ανάγκες. Μέρος τους αφορά επίσης τη θωράκιση των ομίλων, ενώ τα πληρώνει ο λαός από την άλλη τσέπη μέσω της φορολογίας.

- Στα ταμεία των επιχειρηματικών ομίλων πάνε συνολικά 15,3 δισ. για την «πράσινη - ψηφιακή μετάβαση»: Τα 8,3 δισ. από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και τα υπόλοιπα από το Ταμείο Ανάκαμψης, που κι αυτά θα τα χρυσοπληρώσει ο λαός.

 

1 σχόλιο:

  1. Oι παρεμβάσεις των βουλευτών του ΚΚΕ στη συζήτηση στη Βουλή
    https://www.902.gr/eidisi-synehomenis-rois/voyli/314933/oi-paremvaseis-ton-voyleyton-toy-kke-sti-syzitisi-sti-voyli

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου