Επιλογή γλώσσας

Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2022

Το θράσος των «πεφτοσυννεφάκηδων»


Από τη στιγμή που «έσκασε» η νέα υπόθεση διαφθοράς
στην Ευρωβουλή, με εμπλοκή και της Εύας Καϊλή, εμφανίστηκαν ξανά οι γνωστοί «πεφτοσυννεφάκηδες»... «Απίστευτο», «μεγάλο σκάνδαλο», «πρωτοφανές».

Αυτές ήταν μερικές από τις πρώτες αντιδράσεις, στελεχών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ευρωβουλευτών, πολιτικών, αναλυτών και δημοσιογράφων. Ποιο ήταν το πρωτοφανές; Οτι μια σειρά ευρωβουλευτές, σύμβουλοι και «παρασύμβουλοι» του Ευρωκοινοβουλίου, κατηγορούνται πως χρηματίστηκαν για να παρουσιάζουν το Κατάρ ως έναν «εργασιακό παράδεισο» και όχι μόνο... Πόσο «εν αιθρία» ήταν όμως ο «κεραυνός» που έπεσε στις Βρυξέλλες;

Οι μίζες, η διαφθορά, οι εξαγορές ψήφων, τα δωράκια, τα λαδώματα και τα σκάνδαλα είναι διαχρονικά η «κανονικότητα» στην ιμπεριαλιστική ΕΕ και στα όργανά της, κατοχυρωμένη μάλιστα από τους ίδιους τους θεσμούς της. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η δράση των επιχειρηματικών «λόμπι», που οι σχέσεις τους με τις πολιτικές ομάδες του Ευρωκοινοβουλίου είναι θεσμοθετημένες, μέσω του ...«Μητρώου Διαφάνειας»!

Αυτά τα «λόμπι», που δημιουργούν και συμμετέχουν επιχειρηματικοί όμιλοι, σύμβουλοι - εκπρόσωποι επιχειρηματικών ομίλων, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και πολιτικά πρόσωπα, στήνονται και λειτουργούν με σκοπό την άμεση παρέμβαση για την προώθηση των συμφερόντων τους στη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Σύμφωνα μάλιστα με τον «Guardian», «η "αποτελεσματικότητα" των διαφόρων "λόμπι" είναι τεράστια, καθώς υπολογίζεται πως επηρεάζουν το 75% της νομοθετικής διαδικασίας της ΕΕ».

* * *

Στο Ευρωκοινοβούλιο αποτελεί συνηθισμένη πρακτική νομοθετικά κείμενα - Οδηγίες και συγκεκριμένες διατυπώσεις να γράφονται από τα διάφορα «λόμπι» και στη συνέχεια να υπογράφονται και να κατατίθενται αυτολεξεί ως τροπολογίες από τους ευρωβουλευτές. Από ...λεπτομέρειες τέτοιων τροπολογιών κρίνονται κέρδη πολλών εκατομμυρίων για τις επιχειρήσεις ή απώλειες για τους ανταγωνιστές τους.

Και επιπλέον, από τέτοιες «λεπτομέρειες» κρίνεται η ζωή εκατομμυρίων εργαζομένων σε όλη την ΕΕ. Από το πόσο θα πληρώσουν την «πράσινη μετάβαση» μέσω των λογαριασμών ρεύματος ανάλογα με το πόσο κέρδος θέλουν τα ενεργειακά λόμπι, μέχρι το πόσο ακριβά θα πληρώσουν τα φάρμακα για τη θεραπεία τους, ανάλογα με το περιθώριο κέρδους που ικανοποιεί το λόμπι των φαρμακοβιομηχανιών. Κι επειδή τα λόμπι δεν είναι «ενιαία» και οι συγκρούσεις είναι τεράστιες, όποιος καταφέρει να παρέμβει στους πιο κατάλληλους «κρίκους» παίρνει και το προβάδισμα.

Κάθε φορά που προκύπτει ένα «σκάνδαλο» σαν το τωρινό, τα επιτελεία της ΕΕ επαναφέρουν ως «αντίβαρο» στη διαφθορά την «ανάγκη για θεσμικές ρυθμίσεις». Ετσι, πριν από μερικά χρόνια, με μια αντίστοιχη αφορμή, θεσμοθετήθηκε η εγγραφή των «λόμπι» σε ένα «υποχρεωτικό Μητρώο Διαφάνειας».

Στην πραγματικότητα, η ΕΕ έφτιαξε έναν «Κώδικα Δεοντολογίας» (!) που νομιμοποιούσε τη διαφθορά και τις εξαγορές πολιτικών. Είναι εντυπωσιακό ότι ο Κώδικας προβλέπει μεταξύ άλλων πως τα λόμπι απαγορεύεται να επισκέπτονται επιτρόπους και ευρωβουλευτές, αλλά μόνο για ορισμένο χρονικό διάστημα. Τέτοια θεσμική παρέμβαση για την καταπολέμηση της σαπίλας!

* * *

Σε μία από τις τελευταίες καταγραφές, προκύπτει ότι στο Μητρώο Διαφάνειας της ΕΕ υπάρχουν 11.770 εγγραφές. Ποιοι συμμετέχουν;

Εσωτερικοί (in-house) εκπρόσωποι ομάδων συμφερόντων και εμπορικές/επιχειρηματικές/επαγγελματικές ενώσεις (6.249 οργανισμοί). Γραφεία συμβούλων/εταιρείες νομικών/αυτοαπασχολούμενοι σύμβουλοι (845). Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (3.147). «Δεξαμενές Σκέψης», ερευνητικά και ακαδημαϊκά ιδρύματα (892). Οργανώσεις που εκπροσωπούν Εκκλησίες και θρησκευτικές κοινότητες (59). Οργανώσεις που εκπροσωπούν τοπικές, περιφερειακές και δημοτικές αρχές, λοιποί δημόσιοι ή μεικτοί φορείς κ.λπ. (578). Στις σελίδες αυτού του Μητρώου φιγουράρουν γνωστοί μονοπωλιακοί όμιλοι και πολυεθνικές επιχειρήσεις, όπως: «Google», «Apple», «Microsoft», «Shell», «Total», BP, «Monsanto», «Volkswagen», «Siemens», «Ford», «Renault», «Coca-Cola», «Nestle», «Starbucks» κ.ά.

Βέβαια, το πολυδιαφημισμένο Μητρώο κάθε άλλο παρά εμπόδισε τη διαφθορά και τη διαπλοκή. Το ακριβώς αντίθετο έγινε: Οι «λομπίστες» των ομίλων απέκτησαν το «θεσμοθετημένο» δικαίωμα να αλωνίζουν ανενόχλητοι και «με τη βούλα του Μητρώου» στους διαδρόμους του Ευρωκοινοβουλίου και των άλλων οργάνων της ΕΕ, να οργανώνουν συναντήσεις, παρουσιάσεις, παρεμβάσεις, να επισκέπτονται ευρωβουλευτές και στελέχη της ΕΕ. Και πραγματικά περί αυτού πρόκειται, αφού η ΕΕ είναι διακρατική ένωση των επιχειρηματικών ομίλων που «σφάζονται» ο καθένας για τα συμφέροντά του, είναι όμως ενωμένοι σαν μια γροθιά στην εκμετάλλευση και στην καταστολή των εργαζομένων και του λαού.

* * *

Αυτήν την πραγματικότητα, για την οποία κάποιοι παριστάνουν τώρα ότι πέφτουν από τα σύννεφα, μόνο το ΚΚΕ και η Ευρωκοινοβουλευτική του Ομάδα την αποκαλύπτουν και την καταγγέλλουν. Στο έδαφος αυτό της σαπίλας φύονται τα φαινόμενα της διαπλοκής, του χρηματισμού, της διαφθοράς ανάμεσα σε ανταγωνιστικά επιχειρηματικά συμφέροντα και τους πολιτικούς εκπροσώπους τους, συχνά με μεγάλες γεωπολιτικές «ουρές». Με αυτήν τη δυσώδη πραγματικότητα ο λαός δεν πρέπει για κανέναν λόγο να συμβιβαστεί, αλλά να βάλει με τον αγώνα του στο στόχαστρο τη μήτρα της, την ίδια την ΕΕ του κεφαλαίου.


Κ. Πασ

1 σχόλιο:

  1. Μας λέτε γιατί ψηφίσαμε Εύα Καΐλη.
    Εμείς ψηφίσαμε Εύα, γιατί είναι γκομενάρα, αν ήταν να ψηφίσουμε έντιμη έξυπνη κλπ, θα ψηφίζαμε Αλέκα.

    ΥΣ στης βουλευτικές εκλογές που ψήφισαν η Καΐλη, το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ κοσμούσε το όνομα της Αλέκας Παπαρήγας

    Παλαιό ΠΑΣΟΚος

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου