Επιλογή γλώσσας

Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2022

Ούτε βήμα πίσω από την ανάγκη για δωρεάν Υγεία για όλο τον λαό!

«Δωρεάν Υγεία για όλο τον λαό, όχι ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα»: Το σύνθημα αυτό ακούστηκε δυνατά απ' άκρη σ' άκρη της χώρας την περασμένη βδομάδα, με το μπαράζ απεργιακών κινητοποιήσεων υγειονομικών και εργατικών σωματείων ενάντια στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη, που κορυφώθηκε με τα μεγάλα συλλαλητήρια της Πέμπτης.

Μια συντονισμένη μάχη από εκατοντάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις, που αφήνει παρακαταθήκη για την ένταση της πάλης ενάντια στην επιχειρηματική λειτουργία των υγειονομικών μονάδων, παρά την ψήφιση του εκτρωματικού νομοσχεδίου. Μετά την επιτυχημένη γενική απεργία της 9ης Νοέμβρη, οι κινητοποιήσεις για δωρεάν Υγεία για όλο τον λαό δίνουν το «σήμα» της κλιμάκωσης ενόψει των συλλαλητηρίων στις 17 Δεκέμβρη σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αλλά και σε άλλες πόλεις όπου αναμένεται να οργανωθούν, με αφορμή τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό - καρμανιόλα (βλ. σελ 9).

Η συζήτηση στη Βουλή για το νομοσχέδιο επιβεβαιώνει ότι για τον λαό δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την οργανωμένη συλλογική διεκδίκηση, από τη σύγκρουση με τη στρατηγική του κεφαλαίου και των κομμάτων του, που τσακίζει κάθε του ανάγκη, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τα νέα εμπόδια στην όποια πρόσβαση είχε σε δωρεάν υπηρεσίες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης τα οποία θα φέρει το νομοσχέδιο.


Κάθε κυβέρνηση υπηρετεί την επιχειρηματική δράση και στην Υγεία

Η συζήτηση επιβεβαίωσε ότι κάθε αναμονή για «λύσεις» από την εναλλαγή κυβερνήσεων, ακόμα και η παραμικρή προσμονή να «ξεψηφιστεί» το συγκεκριμένο νομοσχέδιο από μια επόμενη κυβέρνηση, είναι απάτη που θα οδηγήσει τελικά στα χειρότερα. Αλλωστε, τόσο η ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύονται να υπηρετήσουν την επιχειρηματική δράση στην Υγεία: Οι μεν το έδειξαν με το νομοσχέδιό τους, οι δε με τις υποσχέσεις τους για έναν ιδιωτικό τομέα που θα λειτουργεί «συμπληρωματικά», θα «συνυπάρχει αρμονικά» με τον - με επιχειρηματικά κριτήρια λειτουργίας - «δημόσιο».

«Ελευθερία επιλογής» χαρακτηρίζει η κυβέρνηση αυτήν την επίθεση, αφού δίνει τη δυνατότητα στον ασθενή που το επιθυμεί να πληρώνει αντί να περιμένει στις λίστες αναμονής ακόμα και για στοιχειώδεις ιατρικές πράξεις. Μια «ελευθερία» που έχει ήδη καταντήσει «υποχρεωτική» εδώ και χρόνια, με τους εργαζόμενους να πληρώνουν έναν σκασμό λεφτά για παροχές Υγείας στο εμπορευματοποιημένο και υποστελεχωμένο ΕΣΥ, και τώρα αυτό το αίσχος γίνεται νόμος, καθιστώντας τα δημόσια νοσοκομεία «κόμβους» άντλησης πελατείας για τον ιδιωτικό τομέα.

Μια «ελευθερία» που συμπληρώνει άλλες παρόμοιες «απελευθερώσεις» που έχουν οδηγήσει τα λαϊκά νοικοκυριά να πληρώνουν π.χ. για τη στέγασή τους μέχρι και έναν μισθό, να καταχρεώνονται με τους εφιαλτικούς λογαριασμούς ρεύματος, να χάνουν τα σπίτια τους από τα κοράκια των πλειστηριασμών. 'Η την «ελευθερία» της δουλειάς - λάστιχο, με τις σχεδόν 2,5 εκατομμύρια απολύσεις μέσα στο πρώτο 10μηνο του 2022, των μισθών πείνας χωρίς Συλλογικές Συμβάσεις κ.ο.κ.

Ούτε εξαίρεση, ούτε παρέκκλιση

Είναι μήπως τα παραπάνω καμιά «παρέκκλιση» από την «ευρωπαϊκή κανονικότητα», όπως υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ; Είναι αποτέλεσμα της «νεοφιλελεύθερης ιδεοληψίας» της ΝΔ; Γίνονται νόμος η μερική απασχόληση των νοσοκομειακών γιατρών και το σπρώξιμο ιδιωτών να μαζεύουν πελατεία μέσα από τα δημόσια νοσοκομεία επειδή η κυβέρνηση «μισεί οτιδήποτε δημόσιο»;

Την απάντηση τη δίνουν οι αντίστοιχες μεταρρυθμίσεις που ήδη είναι καθεστώς σε μια σειρά χώρες της ΕΕ, από φιλελεύθερες και σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις. Τη δίνουν τα εμπορευματοποιημένα συστήματα Υγείας, η θεσμοθετημένη λειτουργία των νοσοκομείων ως «αυτοχρηματοδοτούμενων μονάδων» που κατέρρευσαν σαν χάρτινοι πύργοι μέσα στην πανδημία, φέρνοντας ασθενείς και υγειονομικούς σε απόγνωση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ μάλιστα επισημαίνει ότι με τον συγκεκριμένο νόμο υπονομεύονται οι σύγχρονες δυνατότητες της ιατρικής επιστήμης, επειδή προωθείται ο ανταγωνισμός και όχι η ομαδική δουλειά ανάμεσα στους γιατρούς. Αλήθεια, τώρα ανακάλυψε ο ΣΥΡΙΖΑ αυτήν την «υπονόμευση»; Μέσα στον ζόφο της πανδημίας δεν έκανε παντού την εμφάνισή της η ολέθρια στρατηγική της ανταγωνιστικότητας ανάμεσα στους επιχειρηματικούς ομίλους ακόμα και σε διεθνές επίπεδο, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα το κυνήγι της «πατέντας» για το εμβόλιο, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ εισηγούνταν εναλλακτικούς τρόπους για την εφαρμογή της, ώστε να μη χάσουν κέρδη οι φαρμακευτικοί κολοσσοί; Η θέσπιση των ΣΔΙΤ, που προώθησε και ο ΣΥΡΙΖΑ, η γενικευμένη κινητικότητα των γιατρών, με τον αριθμό των συμβασιούχων να εκτοξεύεται κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής του, υπηρετούσαν την «ομαδική δουλειά»; Η λογική των αυτοχρηματοδοτούμενων μονάδων, όπως το πρώτο «Νοσοκομείο ΑΕ» που εγκαινίασε στη Σαντορίνη, προωθούσε τη «συνεργασία» ανάμεσα σε επιστήμονες και δομές; 'Η τη λογική «κόστους - οφέλους» και τον ανταγωνισμό για το κυνήγι πόρων, περιορίζοντας «περιττά κόστη»;

Αυτή είναι λοιπόν η στρατηγική που αφήνει το αποτύπωμά της σε κάθε πλευρά λειτουργίας του συστήματος Υγείας. Στη σχεδόν εξαφανισμένη δημόσια και δωρεάν Πρωτοβάθμια Φροντίδα, στην τραγική υποστελέχωση όλων των δομών, στη γιγάντωση του ιδιωτικού τομέα, που όσο δεν ξηλώνεται θα καθορίζει τα πάντα: Από τους μισθούς των υγειονομικών και τον αριθμό του προσωπικού, μέχρι τα ποσά που θα πληρώνουν οι ασθενείς είτε στα κρατικά είτε στα ιδιωτικά νοσοκομεία. Αυτό είναι το «εθνικό σύστημα Υγείας» που επικαλείται η κυβέρνηση, δεν είναι όμως σε καμία περίπτωση λαϊκό, δεν κατοχυρώνει δηλαδή ουσιαστικά δικαιώματα υγειονομικής περίθαλψης για τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία. Αντίθετα, κατοχυρώνει την «ελευθερία» των μπίζνες με τον πόνο του εργατόκοσμου, της κερδοφόρας δράσης των ομίλων της Υγείας.

Στην αγωνιστική διεκδίκηση και συμπόρευση με το ΚΚΕ η διέξοδος

Η ίδια η πείρα των εργαζομένων, η πραγματικότητα που επικρατεί στα νοσοκομεία και στις άλλες δομές Υγείας, δείχνει ότι η ανάπτυξη που κριτήριό της έχει την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία των ομίλων το μόνο που καταφέρνει είναι να υπονομεύει κάθε υπαρκτή δυνατότητα για παροχές σύγχρονων, υψηλού επιπέδου υπηρεσιών Υγείας στον λαό.

Με άξονα αυτές τις δυνατότητες μπορεί να οργανωθεί ακόμα πιο αποφασιστικά η αγωνιστική διεκδίκηση, ειδικά μπροστά στη νέα επιδείνωση των όρων περίθαλψης για τους εργαζόμενους, χωρίς τον παραμικρό συμβιβασμό με την αθλιότητα του σημερινού συστήματος Υγείας.

Η αγωνιστική συμπόρευση με το ΚΚΕ, που μπαίνει μπροστά στον αγώνα των υγειονομικών και των εργαζομένων για το δικαίωμα στην υγεία, στηρίζει τις διεκδικήσεις τους, αταλάντευτα και χωρίς αστερίσκους προβάλλει την ανάγκη κατάργησης κάθε επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία, είναι η καλύτερη εγγύηση για ένταση της πάλης και για μόνιμες προσλήψεις υγειονομικών, κατάργηση πληρωμών στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, αύξηση της χρηματοδότησης.

Γιατί κριτήριο για τον λαό δεν μπορεί να είναι το πόσο βαθιά θα βάζει το χέρι στην τσέπη προκειμένου να έχει πρόσβαση στις σύγχρονες επιστημονικές κατακτήσεις, αλλά το πώς θα επιβάλει την πλήρη και απολύτως δωρεάν πρόληψη, περίθαλψη και αποκατάσταση της υγείας του. Αυτόν τον δρόμο χαράσσει το ΚΚΕ, παλεύοντας για μια σχεδιασμένη ανάπτυξη της οικονομίας, με κοινωνική ιδιοκτησία του πλούτου, που θα καθορίζεται και θα ελέγχεται από τον ίδιο τον λαό και την εξουσία του.

1 σχόλιο:

  1. 'Ευθανασία στους φτωχούς
    'Ευθανασία στους φτωχούς είχε προτείνει τον Αύγουστο του 2014 η υπουργός Υγείας στη Λιθουανία Rimantė Šalaševičiūtė για όσους δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στην ιδιωτική υγειονομική περίθαλψη ! Το θυμάστε η' το ξεχάσαμε ;
    Νομίζετε πως το τερατούργημα της κυβέρνησης για την κατάργηση της Δημόσιας Υγειας λεει κατι το διαφορετικό ;
    Ακριβώς το ιδιο λεει αλλα απο αλλο δρομο ! Οι φτωχοί και οι ανήμποροι μη εχοντας τα απαιτούμενα χρήματα νοσηλείας θα οδηγούνται μαθηματικά σε μια ''εθελούσια ευθανασία '' ! Νομίζετε πως τυχαία το ειπε αυτο η Λιθουανή θηλυκή Μένγκελε; Οχι βέβαια..! Το ''δουλεύουν'' χρόνια αυτό στα επιτελεία της ΕΕ !
    Η προστασία της υγείας των φτωχών ειναι ασύμφορη για τους καπιταλιστές κι αυτό που προτείνει η Λιθουανή Υπουργός θα συμβεί αν οι λαοι ολους αυτούς που θέλουν την υγεία εμπόρευμα δεν τους στείλουν στην αγύριστο παίρνοντας οι ίδιοι τις τύχες της ζωής τους στα χέρια τους !
    Αν καταλάβαινε ο κόσμος των λαικών στρωμάτων στο που μας οδηγούν τα τέρατα του καπιταλισμού θα ηταν εκατομμύρια χθες στις διαδηλώσεις για ν' αποτρέψουν αυτό που έρχεται αλλα δυστυχώς δεν το εχει καταλάβει !
    Οι ''αναισθησιολόγοι'' των αστικών ΜΜΕ εχουν κάνει καλα την δουλειά τους !
    Το οτι θα το καταλάβει κάποια στιγμή και θ΄ αντιδράσει αυτο ειναι σίγουρο !
    Αρκει ομως αυτή η αντίδραση να μην είναι πολύ αργά !

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου