Επιλογή γλώσσας

Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2022

Η Ρωσία κατηγορεί το ΝΑΤΟ ότι γνώριζε για τα χτυπήματα σε ρωσικές βάσεις


 Η Μόσχα ανεβάζει τους τόνους και προειδοποιεί τη Δύση σε διμερείς επαφές ότι «παίζει με τη φωτιά»

 Με τις δύο πλευρές της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης στην Ουκρανία να διακηρύσσουν πως θα υπερασπιστούν τα συμφέροντά τους μέχρι τέλους και να προχωρούν σε στρατιωτικές προετοιμασίες για παρατεταμένη συνέχιση του πολέμου, η Ρωσία ανέβασε κι άλλο τους τόνους της αντιπαράθεσης, καταγγέλλοντας το ΝΑΤΟ ότι γνώριζε για την προετοιμασία των ουκρανικών χτυπημάτων σε αεροπορικές βάσεις στην κεντρική Ρωσία, στις οποίες βρίσκονται ρωσικά στρατηγικά βομβαρδιστικά.

Σε ένα τέτοιο φόντο, ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, προεξόφλησε ότι η Ρωσία θα αρχίσει νέες ευρείας κλίμακας επιθετικές επιχειρήσεις την άνοιξη και πως η Μόσχα «προσπαθεί να "παγώσει" τον πόλεμο για βραχεία χρονική περίοδο, ώστε να μπορέσει να ανασυνταχθεί».

Αντίστοιχα, ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, αναγνώρισε προχτές ότι η σύγκρουση «θα διαρκέσει ακόμα». Σχολιάζοντας δε τις δηλώσεις του Ουκρανού Προέδρου πως ο πόλεμος θα μπορούσε να τερματιστεί το 2023, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμ. Πεσκόφ, επισήμανε πως «ο Ζελένσκι ξέρει πότε μπορούν να τελειώσουν όλα, μπορεί να τελειώσουν αύριο», αν το Κίεβο δείξει πολιτική θέληση.

Εντείνονται οι «προειδοποιήσεις» για άμεση σύγκρουση ΝΑΤΟ - Ρωσίας

Εντείνοντας τις προειδοποιήσεις για άμεση σύγκρουση ΝΑΤΟ - Ρωσίας, ο Ρώσος διπλωμάτης στις συνομιλίες της Βιέννης για τη στρατιωτική ασφάλεια και τον έλεγχο των όπλων κατηγόρησε το ΝΑΤΟ ότι «γνώριζε τις προετοιμασίες για τις πρόσφατες ουκρανικές επιθέσεις στα ρωσικά στρατιωτικά αεροδρόμια» με μαχητικά drones Tu-141 Strizh. Τα χτυπήματα αυτά «θα μπορούσαν να έχουν δημιουργήσει σοβαρές απειλές για την πυρηνική ασφάλεια», χτυπώντας ρωσικά στρατηγικά βομβαρδιστικά, επεσήμανε ο διπλωμάτης, μιλώντας σε φόρουμ του ΟΑΣΕ με θέμα «Συνεργασία για την Ασφάλεια».

Εξάλλου, όπως είπε, το 2022 είχαν γίνει εργασίες για την αναβάθμιση των σοβιετικών drones Tu-141 Strizh με την συμμετοχή ειδικών της αμερικανικής αμυντικής βιομηχανίας «Raytheon Technologies» και «μετατράπηκε σε όπλο με βεληνεκές δράσης έως και 1.000 χιλιόμετρα, ικανό να φέρει ισχυρή εκρηκτική κεφαλή βάρους έως και 80 κιλών και χρησιμοποιώντας το GPS των ΗΠΑ για στόχευση».

Η Ρωσία απάντησε αμέσως στα χτυπήματα σε στρατιωτικές βάσεις στα κεντρικά της χώρας, πραγματοποιώντας μαζικά χτυπήματα στη στρατιωτική διοίκηση, σε εγκαταστάσεις αμυντικής βιομηχανίας και σχετικές ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας, τόνισε ο διπλωμάτης, κάτι που θα συνεχιστεί αν το Κίεβο συνεχίσει τα «τρομοκρατικά χτυπήματα».

Ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, δήλωσε χτες ότι τα πλήγματα κατά των ενεργειακών υποδομών θα συνεχιστούν, αλλά η Ουκρανία «το ξεκίνησε» χτυπώντας τη γέφυρα της Κριμαίας και άλλους στόχους σε ρωσικό έδαφος.

Σύμφωνα με την ουκρανική πλευρά, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν εξαπολύσει περισσότερους από 1.000 πυραύλους και ρουκέτες κατά του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας, το οποίο υπολειτουργεί.

Αλλά και το ρωσικό ΥΠΕΞ προειδοποίησε χτες έντονα για κλιμάκωση και διεύρυνση της σύγκρουσης ΝΑΤΟ - Ρωσίας με τον Ρώσο υφυπουργό, Σ. Ριάμπκοφ, να λέει χαρακτηριστικά: «Παίζουν με τη φωτιά. Οι κίνδυνοι αυξάνονται».

«Τα μέλη του ΝΑΤΟ εμπλέκονται όλο και περισσότερο και άμεσα σε αυτή τη σύγκρουση. Η υποστήριξή τους προς το Κίεβο είναι τώρα πολύ διαφοροποιημένη από ό,τι πριν από λίγους μήνες», είπε κάνοντας λόγο για σκόπιμη πολιτική της Ουάσιγκτον για κλιμάκωση της σύγκρουσης, «που ακολουθείται υπάκουα από τους Ευρωπαίους».

Μάλιστα, η Δύση στέλνει ολοένα βαρύτερα όπλα μεγαλύτερης εμβέλειας, συμπλήρωσε ο Ριάμπκοφ και «δεν υπάρχει κανένα όριο» στις αποστολές όπλων ούτε κάποια «αυτοσυγκράτηση». Σε αυτό το πλαίσιο, η Μόσχα, επιδιώκοντας να μεγαλώσει τα ρήγματα μέσα στον ευρωατλαντικό άξονα, διεξάγει διμερείς διπλωματικές επαφές, «πρωτίστως με μη φιλικές χώρες», για να τις «προειδοποιήσει για τις συνέπειες».

Στο τραπέζι και τα πυρομαχικά διασποράς

Στο μεταξύ, σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ του CNN, το Κίεβο έχει ζητήσει από τις ΗΠΑ πυρομαχικά διασποράς, που απαγορεύονται από περισσότερες από 100 χώρες, και το αίτημά τους δεν έχει απορριφθεί κατηγορηματικά από την κυβέρνηση Μπάιντεν, κάτι που δείχνει πως η Ουάσιγκτον το εξετάζει.

«Η Ουάσιγκτον σχεδιάζει να πυροδοτεί τις εχθροπραξίες στην Ουκρανία τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2025», σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις των ΗΠΑ και τα συμβόλαια με την αμυντική βιομηχανία, δήλωσε χτες η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα. Η κυβέρνηση Μπάιντεν σκοπεύει να πείσει το Κογκρέσο να συμπεριλάβει πρόσθετη στήριξη για το Κίεβο ύψους 37 δισ. δολαρίων στον προϋπολογισμό του 2023 και «η μερίδα του λέοντος» θα πάει στον ουκρανικό στρατό, πρόσθεσε.

Στο μεταξύ η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ σχολίασε την πρόσφατη επίσκεψη της υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Β. Νούλαντ, στην Ουκρανία, εκτιμώντας πως οι ΗΠΑ ενδέχεται να σχεδιάζουν «άλλο ένα πραξικόπημα ή κυβερνητικό ανασχηματισμό στην Ουκρανία». Καθώς «κλιμακώνονται οι διαιρέσεις στους ουκρανικούς κυβερνητικούς κύκλους σχετικά με τη χορήγηση δυτικής βοήθειας» η επίσκεψη της Νούλαντ «σίγουρα δεν είναι τυχαία», είπε η Ζαχάροβα. «Το καθεστώς Ζελένσκι, που έχει επανειλημμένα δοκιμάσει την υπομονή της Ουάσιγκτον, πρέπει να το σκεφτεί αυτό», πρόσθεσε. Πάντως, είπε η ίδια, οι ΗΠΑ ελέγχουν την Ουκρανία ανεξάρτητα από το ποιος είναι στην εξουσία και την χρησιμοποιούν για τα γεωπολιτικά και οικονομικά τους συμφέροντα στην αντιπαράθεσή τους με τη Ρωσία.

Αεράμυνα και πληροφορίες ενισχύουν την αποτελεσματικότητα του Κιέβου

Περισσότερα όπλα και αμέριστη στήριξη από τη Δύση για να υπάρξουν αποτελέσματα υπέρ του Κιέβου ζήτησε χτες ο Ουκρανός υπουργός Αμυνας, Ολ. Ρεζνίκοφ, επισημαίνοντας πως ο πόλεμος στην Ουκρανία «είναι ένας πόλεμος συμμαχιών και πόρων».

Οπως είπε, στην αρχή της σύγκρουσης η αποτελεσματικότητα της ουκρανικής αεράμυνας έναντι των ρωσικών πυραυλικών επιθέσεων ήταν περίπου 55%, ενώ έχουν φτάσει σε σημείο να καταρρίπτουν και 60 από τους 70 ρωσικούς πυραύλους, δηλαδή το 85%. «Η αποτελεσματικότητα βελτιώνεται, γιατί μαθαίνουμε γρήγορα και έχουμε παραλάβει σύγχρονα συστήματα», αναφέρει μεταξύ άλλων στη γαλλική εφημερίδα «Le Monde».

«Γνωρίζουμε ότι η Μόσχα έχει ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με την Τεχεράνη όχι μόνο για τα drones, αλλά και για την παράδοση πυραύλων. Από τότε που το Ισραήλ βομβάρδισε τα εργοστάσια στη Συρία, η ποσότητα των drones που παραδόθηκαν στη Ρωσία μειώθηκε», ισχυρίστηκε ο ίδιος.

Ιδιαίτερα κρίσιμη χαρακτήρισε τη συνεργασία με τη Δύση στον τομέα των πληροφοριών. Είπε πως έχει μειωθεί η παρουσία Ρώσων πρακτόρων στις ουκρανικές δυνάμεις ασφαλείας και στρατού, καθώς οι ουκρανικές «υπηρεσίες αντικατασκοπείας έχουν ανανεωθεί πλήρως. Οι ξένοι εταίροι μας βοηθούν να εντοπίσουμε αυτούς τους κατασκόπους».

Επίσης έχει εξελιχθεί το επίπεδο ανταλλαγής πληροφοριών με τους Δυτικούς, τα δεδομένα από αμερικανικούς δορυφόρους λαμβάνονται με καθυστέρηση κάποιων ωρών και όχι ημερών, ενώ «λαμβάνουμε πληροφορίες όχι από ένα μόνο κράτος, αλλά από πολλά».

Αναφερόμενος στη στρατιωτική βοήθεια που αναμένει, ζήτησε περισσότερα πυροβόλα Caesar από τη Γαλλία, «τα οποία διακρίθηκαν ιδιαίτερα στο πεδίο της μάχης. Και, φυσικά, τεθωρακισμένα και συστήματα αεράμυνας. Ζητάμε SAMP/T και το γαλλοϊταλικό σύστημα Mamba. Η γαλλική πλευρά αντέδρασε θετικά στο αίτημά μας, αλλά η διαπραγμάτευση δεν έχει τελειώσει με την ιταλική πλευρά. Το Mistral μας ενδιαφέρει επίσης. Οτιδήποτε για να καθαρίσει τους ουρανούς και να αποκρούσει το ρωσικό πυροβολικό».

Σχολιάζοντας τις προχτεσινές δηλώσεις του Ρώσου Προέδρου πως ο κίνδυνος χρήσης πυρηνικών όπλων έχει αυξηθεί, αν και η Ρωσία θα τα χρησιμοποιήσει μόνο «ως απάντηση» αν δεχτεί τέτοιο χτύπημα, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ν. Πράις, χαρακτήρισε ανεύθυνες οποιεσδήποτε «επιπόλαιες» αναφορές για πυρηνικό πόλεμο.

Από την πλευρά του, ο Γερμανός καγκελάριος Ολ. Σολτς εκτίμησε ως «περιορισμένο για την ώρα» τον κίνδυνο χρήσης πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία στην Ουκρανία, λόγω της πίεσης από τη διεθνή κοινότητα, η οποία «έχει τραβήξει μια κόκκινη γραμμή». Ανέφερε μάλιστα κυρίως τη θέση του Κινέζου Προέδρου, Σι Τζινπίνγκ, εναντίον της χρήσης πυρηνικών στην Ουκρανία.

Ανταλλαγή κρατουμένων μεταξύ ΗΠΑ - Ρωσίας

Ελεύθερη αφέθηκε χτες στο πλαίσιο ανταλλαγής κρατουμένων ΗΠΑ - Ρωσίας η Αμερικανίδα μπασκετμπολίστρια, Μπρ. Γκράινερ, που είχε καταδικαστεί σε 9ετή φυλάκιση στη Ρωσία. Από πλευράς ΗΠΑ αφέθηκε ελεύθερος ο Ρώσος έμπορος όπλων Β. Μπουτ.

Η Γκράινερ είχε συλληφθεί τον Φλεβάρη του 2022, μια βδομάδα πριν την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και κρατούνταν στη Μόσχα μετά από καταδίκη της για «λαθρεμπόριο ναρκωτικών», όταν βρέθηκαν στην κατοχή της αμπούλες ατμού με λάδι κάνναβης.

Η ανταλλαγή των δύο κρατουμένων έγινε χτες στο αεροδρόμιο του Αμπου Ντάμπι και ήταν αποτέλεσμα διαμεσολάβησης των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Σαουδικής Αραβίας, όπως ανακοίνωσαν τα δυο αραβικά κράτη.

Στις δηλώσεις του ο Τζο Μπάιντεν τόνισε πως θα συνεχίσουν οι προσπάθειες για να απελευθερωθεί και ο Πολ Γουίλαν, που έχει καταδικαστεί στη Ρωσία για κατασκοπεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου