Επιλογή γλώσσας

Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2022

Επιβεβαίωσε ότι δεν εξαιρείται κανείς των παρακολουθήσεων


Την ενίσχυση και θωράκιση του επικίνδυνου θεσμικού πλαισίου των παρακολουθήσεων μέσω του κυβερνητικού νομοσχεδίου παραδέχθηκε, εμμέσως πλην σαφώς, ο Κυρ. Μητσοτάκης μιλώντας στη Βουλή.

Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι το νομοσχέδιο αίρει αστοχίες και οριοθετεί ένα πεδίο που πρέπει όλοι να εφαρμόζουν για τις «νόμιμες επισυνδέσεις», δηλαδή τις παρακολουθήσεις, ενώ ισχυρίστηκε ότι θα υπάρχει ένα νέο τάχα διαυγέστερο πλαίσιο για τη λειτουργία στην άρση του απορρήτου των τηλεπικοινωνιών.

Επιβεβαίωσε ακόμα ότι στο όνομα της «εθνικής ασφάλειας» κανείς δεν εξαιρείται από τις παρακολουθήσεις, υποστηρίζοντας ότι πλέον με το νομοσχέδιο η συγκεκριμένη έννοια γίνεται πιο «ακριβής» στην περιγραφή της. Επικαλέστηκε, δε, ως λόγο χαφιεδισμού τη ...σταθερότητα της χώρας, την προστασία και από ασύμμετρες επιθέσεις, όπως η διασπορά ψευδών ειδήσεων από ξένα κέντρα. «Είμαστε χώρα που αντιμετωπίζει σοβαρούς κινδύνους», «η ΕΥΠ πρέπει να αναλαμβάνει δράση», «η ισορροπία που έχουμε πετύχει μεταξύ της προστασίας θεμελιωδών δικαιωμάτων, αλλά και η ΕΥΠ να κινείται για νόμιμες συνακροάσεις είναι η ενδεδειγμένη», ήταν μερικοί από τους ισχυρισμούς του.

Στο μεταξύ, στον βούρκο των παρακολουθήσεων, ο Κυρ. Μητσοτάκης επέμεινε να δείξει ότι βουτηγμένη ήταν και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, καθώς, όπως είπε, επί ημερών της λειτουργούσε το λογισμικό παρακολουθήσεων «Pegasus». Στάθηκε, εξάλλου, και στο γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κατάργησε τον δεύτερο εισαγγελέα στην ΕΥΠ (δήθεν δικλείδα δημοκρατικότητας), διότι ο ένας από τους δύο δεν υπέγραφε τα πολλά αιτήματα της Υπηρεσίας για παρακολουθήσεις επί διοίκησης Ρουμπάτη. Στο ίδιο πνεύμα, πρόσθεσε ότι με τις αλλαγές που προώθησε ο ΣΥΡΙΖΑ στον Ποινικό Κώδικα μετέτρεψε την υποκλοπή από κακούργημα σε πλημμέλημα.

Για τις λίστες, δε, που δημοσίευσε το «Documento», είπε ότι δεν υπάρχει κανένα αποδεικτικό στοιχείο, ενώ κατηγόρησε τον Αλ. Τσίπρα ότι εμπλέκει στην υπόθεση και τις Ενοπλες Δυνάμεις και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, εφόσον υιοθετεί τα δημοσιεύματα περί παρακολούθησής του από τον πρωθυπουργό, κάτι που, όπως είπε, χαροποιεί «την άλλη πλευρά του Αιγαίου», στον ανταγωνισμό των αστικών τάξεων Ελλάδας και Τουρκίας για τις μερίδες της καπιταλιστικής λείας σε Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο.

Το κλίμα βούρκου και δυσωδίας συνεχίστηκε και στις δευτερολογίες τους, όπως και στην τριτολογία του πρωθυπουργού, με αλληλοκατηγορίες περί παρακολουθήσεων ακόμη και στενών συνεργατών τους, ενώ εντάχθηκε και στο κλίμα της προεκλογικής, αποπροσανατολιστικής για τον λαό, όξυνσης. Χαρακτηριστικά, ο Μητσοτάκης προέτρεψε τον Τσίπρα αν θεωρεί ότι η ΝΔ έχει πρόβλημα κοινοβουλευτικής συνοχής να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας για να το διαπιστώσει.

Ταυτόχρονα, σε άλλο ένα ρεσιτάλ εντυπωσιασμού από βήματος της Βουλής, ανέκραξε προς την πτέρυγα της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Είναι δυνατόν να υπονοείτε ότι παρακολουθούσα εγώ υπουργό της κυβέρνησης; Ντροπή σας». Ενώ κάλεσε τον Τσίπρα να διαβεβαιώσει ότι ο ίδιος δεν παρακολουθούσε «κανέναν πολιτικό, κανέναν επιχειρηματία, κανέναν δημοσιογράφο».

Αλλωστε, σε απόδειξη της συμπόρευσής τους στα βασικά, δεν περνά απαρατήρητο ότι για να απαντήσει στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ, που τον κατηγόρησε για την υπαγωγή της ΕΥΠ στο πρωθυπουργικό γραφείο, θύμισε ότι «ο πρώτος ο οποίος υπήγαγε την ΕΥΠ στο γραφείο του πρωθυπουργού ήταν ο Ανδρέας Παπανδρέου. Και αυτό έγινε για παραπάνω από μια δεκαετία». Τόνισε, εξάλλου, ότι, εντός φυσικά ευρωατλαντικού πλαισίου, «την ίδια επιλογή» κάνουν οι Γερμανία, Ιταλία, Πορτογαλία, Τσεχία και Πολωνία. Τέλος, δείχνοντας και προς το «κουκούλωμα» της υπόθεσης με τις παρακολουθήσεις, όπως έχει γίνει άλλωστε σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, παρέπεμψε στη ...διερεύνηση του θέματος από τη Δικαιοσύνη και τον αρμόδιο εισαγγελέα.

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ
Τσιμουδιά για το σκοτεινό θεσμικό πλαίσιο

Με θεατρινισμούς και κραυγές επιχείρησε και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, κατά τη συζήτηση στη Βουλή για τις παρακολουθήσεις, να συγκαλύψει τη συνευθύνη του κόμματός του για το δυσώδες θεσμικό πλαίσιο εντός του οποίου φύονται ανεξέλεγκτα τέτοια φαινόμενα. Και να στήσει μία ακόμα κακόγουστη προεκλογική παράσταση, που έφτασε μέχρι το σημείο να κατέβει από το βήμα και να το παραχωρήσει στον πρωθυπουργό, προκειμένου αυτός να απαντήσει στα ερωτήματα που του είχε απευθύνει και κυρίως για το αν υπήρξε παρακολούθηση της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων και του Κωστή Χατζηδάκη από την ΕΥΠ.

«Η απάντησή σας είναι ότι δεν μπορεί να ξέρει ο πρωθυπουργός ποιον παρακολουθεί η ΕΥΠ; Θέλω να το διευκρινίσετε. Αυτό πείτε μου. "Δεν ξέρω" είναι η απάντησή σας; Σας δίνω τον λόγο», είπε ο Αλ. Τσίπρας και κατέβηκε από το βήμα, με τον Κυρ. Μητσοτάκη να «σφυρίζει λήξη» της συζήτησης και να αποχωρεί από την αίθουσα!

Κατά τις παρεμβάσεις του νωρίτερα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε για ενοχή, θράσος και δειλία τον Κυρ. Μητσοτάκη, ότι φοβάται τις παραπέρα αποκαλύψεις, και τον κάλεσε να παραιτηθεί αν επιβεβαιωθεί ότι η ΕΥΠ παρακολουθούσε υπουργούς και αρχηγούς των ΕΔ. Απέκρουσε κατηγορίες εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ σε ό,τι αφορά αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα, επικαλούμενος ότι αυτές τις εισηγήθηκε επιστημονική επιτροπή και δικαιολογώντας το εσπευσμένο της ψήφισής τους, λίγο πριν τις εκλογές του 2019, με τη φράση ότι γνώριζε τι θα συνέβαινε από την «τραπεζοκρατία» επί κυβέρνησης Μητσοτάκη!

Ακολούθως, υποστήριξε ότι η δική του κυβέρνηση δεν έχει τίποτα να κρύψει ως προς το έργο της ΕΥΠ, αφού όλα τα στοιχεία για τη χρονική περίοδο 2015 - 2019 υπάρχουν στην ΕΥΠ, στην ΑΔΑΕ και στους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους.

Ο Αλ. Τσίπρας μίλησε ακόμα για «συνταγματική εκτροπή» της κυβέρνησης και προσωπικά του πρωθυπουργού, και υποστήριξε ότι η κυβέρνηση έχει κάνει λάστιχο τον όρο «εθνική ασφάλεια», κρύβοντας βέβαια ότι ήταν ο ίδιος που ζητούσε να οριστεί τι σημαίνει «εθνική ασφάλεια», σαν να μην ήξερε ότι σε επίπεδο ΕΕ ο όρος διαστέλλεται τόσο που περιλαμβάνει ακόμα και τους λαϊκούς αγώνες. Οπως είπε, το νομοσχέδιο έρχεται να νομιμοποιήσει τη «συνταγματική εκτροπή που πλήττει τα θεμέλια του πολιτεύματος», ενώ υπεραμύνθηκε των νομοθετικών παρεμβάσεων της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίες ενίσχυσαν ακόμα πιο πολύ το αντιδραστικό πλαίσιο των παρακολουθήσεων.

«Ο πρωθυπουργός αντί να δώσει απαντήσεις κρύβει στοιχεία, καταφεύγει σε συκοφαντίες και σκευωρίες», ισχυρίστηκε ο Αλ. Τσίπρας, χαρακτηρίζοντας παράνομη την παρακολούθηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, χωρίς όμως να πει κουβέντα για τις παρακολουθήσεις του τηλεφωνικού κέντρου της έδρας του ΚΚΕ από το 2016 (επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ) μέχρι την άνοιξη του 2022.

Με τις δικές τους αντιδραστικές προτάσεις

Χωρίς να βγάλουν άχνα για την ταμπακιέρα, δηλαδή τον βόρβορο του θεσμικού πλαισίου που περιστέλλει δικαιώματα και ελευθερίες του λαού, οι αρχηγοί των υπόλοιπων αστικών κομμάτων παρέθεσαν διάφορες αντιδραστικές προτάσεις για πιο αποτελεσματικούς μηχανισμούς παρακολούθησης των πάντων.

Ο Μιχάλης Κατρίνης, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, κατέθεσε τις προτάσεις του κόμματός του για «τη δημοκρατική λειτουργία της ΕΥΠ και τη διασφάλιση του απορρήτου των επικοινωνιών», όπως χαρακτήρισε προτάσεις - καρμπόν με τα άλλα αστικά κόμματα, π.χ. για επαναφορά της ΕΥΠ στην αρμοδιότητα του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, η εισαγγελική διάταξη για την άρση του απορρήτου να είναι πιο αιτιολογημένη, την κατάργηση της διάταξης που απαγορεύει στην ΑΔΑΕ να ενημερώνει τους παρακολουθούμενους, την οποία ωστόσο είχε ψηφίσει το ΠΑΣΟΚ μαζί με την κυβέρνηση, και άλλα παρόμοια. Ενώ εξέφρασε τη βαθιά πίστη του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ στην «εθνική συνεννόηση, για τη λειτουργία των θεσμών».

Ο δε πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυρ. Βελόπουλος, παρέθεσε μέρος των 46 σελίδων που έχει καταθέσει, όπως είπε, για την «αναμόρφωση της ΕΥΠ», στις οποίες περιλαμβάνεται, για παράδειγμα, η «στρατολόγηση Ελλήνων από όλο τον κόσμο ως εθελοντών πρακτόρων» και άλλα τέτοια ανατριχιαστικά, ενώ ο ειδικός του αγορητής, Κ. Χήτας, διευκρίνισε ότι θα πρέπει να υιοθετηθεί ως πρότυπο η λειτουργία των μυστικών υπηρεσιών του Ισραήλ.

Ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25, Γ. Βαρουφάκης, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει «κουρελιάσει το Σύνταγμα» και ότι αν συνέβαιναν αυτά στην «αμερικάνικη Γερουσία θα πηγαίνανε αλυσοδεμένοι οι δοτοί δικοί σας» κ.ο.κ.

 Η ένταση της καταστολής ο πυρήνας των υποκλοπών και της αστυνομικής βίας

3 σχόλια:

  1. Μετά και το χθεσινό περιστατικό με την Πιπιλη , οι αρμόδιοι σκέφτονται σοβαρά να κανουν αλκοτέστ στην είσοδο της Βουλής ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τι της έκαναν αυτηνής της κότας από το ..Μονακό(!), και τσαντίστηκε; Εχω χάσει επεισόδια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σηκώθηκε να δείρει τους ΣΥΡΙΖεους, γιατί δεν κάνανε ησυχία
      ΔΣΕ

      Διαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου