Επιλογή γλώσσας

Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2022

Ούτε βήμα πίσω από τη διεκδίκηση ουσιαστικών αυξήσεων, 13ης και 14ης σύνταξης

 
ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ

 Μαζικές και με παλμό οι συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα. Τη Δευτέρα 12 Δεκέμβρη το παναττικό συλλαλητήριο

Σε νέο κύκλο κινητοποιήσεων βρίσκονται οι συνταξιούχοι σε όλη τη χώρα, με τις συγκεντρώσεις τους να στέλνουν μήνυμα μάχης ενάντια στην πολιτική που τους τσακίζει, διεκδικώντας ουσιαστικές αυξήσεις στις συντάξεις, κύριες και επικουρικές, επιστροφή της 13ης και 14ης σύνταξης, μέτρα ενίσχυσης των δημόσιων νοσοκομείων και των άλλων δομών Υγείας κ.ο.κ.

Χτες Πέμπτη, συγκεντρώσεις έγιναν σε Νάουσα, Γιάννενα και Χαλκίδα, ενώ η κορύφωση της αγωνιστικής τους δράσης θα γίνει με το παναττικό συλλαλητήριο που οργανώνει η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των Συνταξιουχικών Οργανώσεων, τη Δευτέρα 12 Δεκέμβρη, στις 10.30 π.μ. στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Το πρόγραμμα των περιφερειακών συλλαλητηρίων σήμερα Παρασκευή έχει ως εξής:

-- Στην Πάτρα, στις 11 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο (πλατεία Εθνικής Αντίστασης), οι συνταξιούχοι από Πελοπόννησο, Ζάκυνθο και Κεφαλονιά.

-- Στις Σέρρες, στις 10.30 π.μ. έξω από το κτίριο της Αντιπεριφέρειας, οι συνταξιούχοι Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Στη Νάουσα χτες οι συνταξιούχοι από Κεντρική και Δυτική Μακεδονία

Στην πλατεία Καρατάσου της εργατομάνας Νάουσας, που σήμερα τσακίζεται από την ανεργία και τη φτώχεια, αντάμωσαν συνταξιούχοι από τη Θεσσαλονίκη, την Κοζάνη, την Εδεσσα, τη Βέροια, την Πιερία και άλλες πόλεις της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας. Με μια φωνή διαδήλωσαν ενάντια στην αβάσταχτη ακρίβεια, στην περαιτέρω υποβάθμιση της δημόσιας περίθαλψης, που προωθεί η κυβέρνηση, στους πλειστηριασμούς των λαϊκών κατοικιών και στη γενίκευση της φτωχοποίησης των εργατικών - λαϊκών νοικοκυριών.

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν με δυναμικά μπλοκ το Εργατικό Κέντρο Νάουσας και το Σωματείο εργαζομένων στη νηματουργία «Βαρβαρέσου».

Εκ μέρους των Σωματείων ΙΚΑ και ΟΑΕΕ Νάουσας, ο Στράτος Μπρούσαλης καλωσόρισε τους συνταξιούχους όλων των Ταμείων, που κίνησαν από τις γύρω πόλεις για να δώσουν αγωνιστικό «παρών» στο προσκλητήριο αγώνα, ενώ στη συνέχεια χαιρέτισαν εκπρόσωποι των Σωματείων.

Την κεντρική ομιλία έκανε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, Δήμος Κουμπούρης, αναδεικνύοντας ότι η παρουσία στην πόλη της Νάουσας, ο αγώνας τους έχει σημασία και συμβολική και ουσιαστική «όχι μόνο για τα αιτήματα των συνταξιούχων, αλλά και για τα αιτήματα της νέας γενιάς που έρχεται να ζήσει σε χειρότερες συνθήκες. Θα συνεχίσουμε γιατί έτσι γνωρίζουμε, έτσι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα μεγάλα προβλήματα που τσακίζουν τη ζωή μας».

Με τη μαχητική πορεία που ακολούθησε, διαμήνυσαν ότι δεν υποχωρούν, πρόβαλαν τις διεκδικήσεις τους για αυξήσεις στις συντάξεις, μέτρα στήριξης από τη θύελλα της ακρίβειας, αλλά και μαζικές προσλήψεις στα νοσοκομεία.

Εξω από το νοσοκομείο της Νάουσας βροντοφώναξαν «κάτω τα χέρια από τα νοσοκομεία, δικαίωμά μας είναι η δωρεάν Υγεία».

ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Στα Γιάννενα

Με μία μαζική μαχητική κινητοποίηση στα Γιάννενα οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις Ηπείρου, Αιτωλοακαρνανίας και Κέρκυρας απάντησαν στον εμπαιγμό της κυβέρνησης για τις δήθεν αυξήσεις στις συντάξεις, διεκδικώντας γενναίες αυξήσεις μετά από 13 χρόνια σε όλες τις συντάξεις, κύριες και επικουρικές, θέτοντας ως στόχο κατώτατη σύνταξη στα 650 ευρώ, από 384 που είναι σήμερα.

Η κινητοποίηση άνοιξε με συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία των Ιωαννίνων με κεντρική ομιλία από τον Χρηστό Κολοβό, πρόεδρο της Ομοσπονδίας ΟΑΕΕ Ελλάδας. Ακολούθησαν χαιρετισμοί από όλα τα σωματεία των συνταξιουχικών οργανώσεων και ολοκληρώθηκε με παρέμβαση του Γιώργου Σκιαδιώτης - Α' αντιπρόεδρου της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων Ελλάδας ΙΚΑ και ΕΤΜ. Η συγκέντρωση ολοκληρώθηκε με ψήφισμα των συνταξιουχικών οργανώσεων.

ΧΑΛΚΙΔΑ

Στη Χαλκίδα

Μαζική και δυναμική ήταν και η κινητοποίηση στο κέντρο της Χαλκίδας, με τη συμμετοχή εκατοντάδων συνταξιούχων από όλη τη Στερεά Ελλάδα και Εύβοια.

Στη συγκέντρωση παρευρέθηκε ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής Εύβοιας του Κόμματος.

Επίσης έδωσαν το «παρών» ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας, Αντώνης Κούκουρας, και το μέλος της διοίκησης του ΝΤ ΑΔΕΔΥ Εύβοιας, Στεφανία Κωνσταντινίδου.

Με την ολοκλήρωση της συγκέντρωσής τους, ακολούθησε πορεία στο κέντρο της Χαλκίδας, με κατάληξη την παλιά γέφυρα. Μάλιστα, όταν η πορεία των συνταξιούχων περνούσε από την παραλία της Χαλκίδας, μαθητές Γυμνασίου της πόλης που βρίσκονταν εκεί εκδρομή, τους υποδέχτηκαν με χειροκροτήματα και προκαλώντας συγκίνηση στους διαδηλωτές, πολλά από τα παιδιά ενώθηκαν μαζί τους στην πορεία.

Κεντρικός ομιλητής της συγκέντρωσης ήταν ο Ηλίας Ηλιόπουλος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτικών Συνταξιούχων, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν εκπρόσωποι από μια σειρά συνταξιουχικές οργανώσεις της περιοχής.

Στις ομιλίες και τους χαιρετισμούς οι εκπρόσωποι των συνταξιούχων μίλησαν για τις αιματηρές περικοπές που έχουν υποστεί όλα αυτά τα χρόνια από τις πολιτικές που εφάρμοσαν και τους νόμους που ψήφισαν όλες οι κυβερνήσεις. Παράλληλα ανέδειξαν και κατήγγειλαν τις ψεύτικες εξαγγελίες της κυβέρνησης για δήθεν αυξήσεις στις συντάξεις, επισημαίνοντας μάλιστα ότι με βάση τον πληθωρισμό το εισόδημα των συνταξιούχων όχι μόνο δεν θα αυξηθεί, αλλά θα μειωθεί. Αναφέρθηκαν επίσης στο ζήτημα της Υγείας, επισημαίνοντας τις τεράστιες ελλείψεις στα νοσοκομεία της Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας, ενώ κατήγγειλαν και το τελευταίο νομοσχέδιο της κυβέρνησης, τονίζοντας ότι έρχεται να δώσει το τελικό χτύπημα στο δημόσιο σύστημα Υγείας.

Γιώργος Μαρίνος: «Δικαιολογημένη η οργή των συνταξιούχων - Καμιά αναμονή»

Σε δήλωσή του, ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής Εύβοιας, αναφέρει:

«Το ΚΚΕ χαιρετίζει την κινητοποίηση των συνταξιούχων της Στερεάς Ελλάδας σήμερα στη Χαλκίδα και τον αγώνα των απόμαχων της δουλειάς σε όλη τη χώρα, στηρίζει τα δίκαια αιτήματά τους

Η οργή τους είναι δικαιολογημένη, η αντιλαϊκή πολιτική όλων των κυβερνήσεων που υπηρετεί τα μεγάλα συμφέροντα, λήστεψε, ληστεύει τους συνταξιούχους, οι συντάξεις έχουν μειωθεί στο μισό με ευθύνη της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτή είναι η αλήθεια που κρύβουν! Οι περιβόητες "αυξήσεις" που διαφημίζει η κυβέρνηση διατηρούν αυτή την απαράδεκτη κατάσταση, είναι πολύ κάτω από τον πληθωρισμό, αφορούν μόνο τις κύριες συντάξεις και όχι τις επικουρικές, εξανεμίζονται από την αβάσταχτη ακρίβεια, τις εμπορευματοποιημένες υπηρεσίες Υγείας και τα πανάκριβα φάρμακα.

Ενα μεγάλο μέρος των συνταξιούχων δεν θα πάρουν ούτε ευρώ αύξηση λόγω της λεγόμενης "προσωπικής διαφοράς" που προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου, του ΣΥΡΙΖΑ που πετσόκοψε τις συντάξεις.

Να πληρώσουν ακριβά όλες οι κυβερνήσεις. Εδειξαν ιδιαίτερη εχθρότητα, κατάργησαν ακόμα και το ΕΚΑΣ, την 13η και 14 σύνταξη και τολμούν να απευθύνονται στους συνταξιούχους και να επιχειρούν να τους "χτυπήσουν στην πλάτη" φορώντας τον μανδύα του επίδοξου σωτήρα.

Το ΚΚΕ είναι όλα τα χρόνια στο πλευρό των συνταξιούχων, υπερασπίζεται το δίκιο τους και τα αιτήματά τους, για αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό, κάλυψη των απωλειών των προηγούμενων χρόνων, σύγχρονες και δωρεάν υπηρεσίες Υγείας, άμεση καταβολή της 13ης και 14ης σύνταξης.

Να εκτιμήσουν οι ίδιοι οι συνταξιούχοι ότι προχτές και για άλλη μια φορά το ΚΚΕ κατέθεσε τροπολογίες στη Βουλή για τα Δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα, για την ανακούφιση του λαού από την ακρίβεια και την ενεργειακή φτώχεια και απορρίφθηκαν με ευθύνη της κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων.

Καμιά αναμονή! Ο αγώνας συνεχίζεται μέσα από τα σωματεία και τον συντονισμό της δράσης, αυτή είναι η αποφασιστική απάντηση στην αντιλαϊκή πολιτική».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου