Επιλογή γλώσσας

Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2022

Ακόμα πιο επικίνδυνη τροπή μετά τα νέα ουκρανικά χτυπήματα σε ρωσικό έδαφος


 Ενώ οι ΗΠΑ προειδοποιούν για το ενδεχόμενο μιας «παγωμένης σύγκρουσης» για να κερδίσει χρόνο η Μόσχα

 Ακόμα πιο επικίνδυνη τροπή παίρνει η ιμπεριαλιστική σύγκρουση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας στην Ουκρανία, με το Κίεβο να εντείνει τα χτυπήματά του σε ρωσικό έδαφος και μάλιστα σε σημαντικές στρατιωτικές βάσεις, 500 - 700 χλμ. από τα ουκρανικά σύνορα, και τη Μόσχα να απαντά με νέα μπαράζ πυραυλικών επιθέσεων.

Χτες σημειώθηκε επίθεση με ουκρανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος (drone) και σε τρίτο ρωσικό αεροδρόμιο, ενώ προχτές η Μόσχα είχε κατηγορήσει την Ουκρανία για χτυπήματα σε δύο βάσεις όπου εδρεύουν ρωσικά στρατηγικά βομβαρδιστικά, τα οποία χρησιμοποιούνται για επιθέσεις στο ουκρανικό έδαφος.

Συγκεκριμένα, χτες, δεξαμενή αποθήκευσης πετρελαίου τυλίχθηκε στις φλόγες σε αεροπορική βάση στην επαρχία Κουρσκ στα δυτικά της Ρωσίας, περίπου 100 χλμ. από το ουκρανικό έδαφος, όταν τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένο αεροσκάφος έπληξε τη βάση, δήλωσε ο επικεφαλής της περιφερειακής διοίκησης, Ρ. Σταραβόιτ. Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν υπήρξαν απώλειες.

Προχτές, το ρωσικό υπουργείο Αμυνας είχε ανακοινώσει ότι εξαπολύθηκαν επιθέσεις εναντίον αεροπορικών βάσεων στην κεντρική Ρωσία από το «καθεστώς του Κιέβου» με «μη επανδρωμένα αεροσκάφη σοβιετικού σχεδιασμού», στην περιφέρεια Ριάζαν και στην επαρχία Σαράτοφ.

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Αμυνας, αν και τα drones αυτά αναχαιτίστηκαν από ρωσικά συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας, συντρίμμια τους έπεσαν στις βάσεις, προκαλώντας εκρήξεις, σκοτώνοντας 3 στρατιωτικούς, τραυματίζοντας άλλους 4 και προκαλώντας «ελαφριές ζημιές» σε 2 ρωσικά στρατηγικά βομβαρδιστικά.

Σε αυτό το φόντο, ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, συγκάλεσε χτες το Συμβούλιο Ασφαλείας για να ενισχυθεί η «εσωτερική ασφάλεια».

Η Ρωσία εξαπέλυσε από αέρος και θαλάσσης νέα πυραυλικά πλήγματα κατά υποδομών Ενέργειας και επικοινωνίας στην Ουκρανία μετά τις επιθέσεις της Δευτέρας, για τις οποίες το Κίεβο δεν ανέλαβε επίσημα την ευθύνη.

Δημοσίευμα των «New York Times», που επικαλούνταν Ουκρανό αξιωματούχο, ανέφερε ότι τα πλήγματα της Ουκρανίας με drones σε δύο στρατιωτικές βάσεις στην κεντρική Ρωσία, δείχνουν τη «νέα βούληση» να μεταφέρει τον πόλεμο στην καρδιά της Ρωσίας.

Οι ρωσικές αρχές λαμβάνουν «τα απαραίτητα μέτρα» προκειμένου να αποτραπούν ουκρανικές «τρομοκρατικές επιθέσεις» σε ρωσικό έδαφος, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμ. Πεσκόφ, ενώ ο υπουργός Αμυνας, Σ. Σόιγκου, επισήμανε ότι η Ρωσία «προκαλεί μαζικά πλήγματα» στον ουκρανικό στρατό και βασικές υποδομές με «όπλα ακριβείας μεγάλης εμβέλειας».

Το ενδεχόμενο μιας «παγωμένης σύγκρουσης» αναφέρουν οι ΗΠΑ

Πάντως, οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ αναμένουν επιβράδυνση των μαχών στην Ουκρανία τους προσεχείς μήνες, ενώ δεν βλέπουν καμιά μείωση της βούλησης των Ουκρανών να πολεμήσουν, όπως είπε η διευθύντριά τους (Director of National Intelligence, DNI), Αβρίλ Χέινς.

Οι Ενοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας και της Ρωσίας θα επιδιώξουν να ανεφοδιαστούν, να επανεξοπλιστούν και να προετοιμαστούν για να αντεπιτεθούν μετά τον χειμώνα, επισήμανε.

Συμπλήρωσε ότι η Ρωσία μοιάζει να έχει σκοπό να μειώσει τη δυνατότητα της Ουκρανίας να συνεχίσει τον πόλεμο, αναγνωρίζοντας πως η ουκρανική οικονομία δέχεται βαρύ χτύπημα.

Η τακτική «μπορεί εν καιρώ, προφανώς, να έχει αντίκτυπο. Το πόσο μεγάλο αντίκτυπο θα εξαρτηθεί από το πόσα θα καταστρέψουν, τι είναι ικανοί να κάνουν, την ανθεκτικότητα των υποδομών κρίσιμης σημασίας, τη δική μας δυνατότητα να τους βοηθήσουμε (σ.σ. τους Ουκρανούς) να την υπερασπιστούν».

Σύμφωνα με τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών, οι πολιτικοί στόχοι του Βλ. Πούτιν στην Ουκρανία δεν έχουν αλλάξει, όμως ενδέχεται να μειώσει τις προσδοκίες βραχυπρόθεσμα, «προσωρινά», με το σκεπτικό ότι «θα επανέλθει αργότερα», καθώς ο ρωσικός στρατός εξαντλεί τα αποθέματά του, ειδικά σε πυρομαχικά, «μάλλον γρήγορα».

Αλλά και ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Αντ. Μπλίνκεν, προειδοποιεί ότι η Ρωσία θα μπορούσε να επιδιώξει έναν ελιγμό με μια ψεύτικη εκεχειρία στον πόλεμο της Ουκρανίας που δεν θα παράξει μια «διαρκή ειρήνη» αλλά θα επιτρέψει στα ρωσικά στρατεύματα να ανασυνταχθούν και να επιτεθούν ξανά στην Ουκρανία.

«Απλώς να παγώσουν τα πράγματα ως έχουν, να έχουμε μια παγωμένη σύγκρουση, κι ας μη διαπραγματευτούμε ποτέ για την περιοχή που έχουν καταλάβει, αλλά να συνεχίσουν να την κρατάνε», είπε ο Μπλίνκεν. Αυτό, συνέχισε, θα μπορούσε να συμβεί στην περίπτωση που οι Ουκρανοί δεν παραδοθούν, κάτι που είναι δυνατό λόγω της απίστευτης ανθεκτικότητας που έχουν δείξει.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο πόλεμος «θα τελειώσει και θα τελειώσει σχεδόν σίγουρα με τη διπλωματία, με μια διαπραγμάτευση. Αλλά πρέπει να είναι μια δίκαιη και διαρκής ειρήνη. Οχι μια ψεύτικη ειρήνη».

Παράλληλα, συνεχίζεται η οικονομική και στρατιωτική στήριξη της Δύσης στο Κίεβο. Η κυβέρνηση του Καναδά ανακοίνωσε πως συνεισφέρει 15 εκατ. καναδικά δολάρια για την αγορά εξοπλισμού που απαιτείται για τον εντοπισμό και την εξουδετέρωση ναρκών, πυρομαχικών που δεν έχουν εκραγεί και άλλων επικίνδυνων υπολειμμάτων του πολέμου. Οι ουκρανικές αρχές εκτιμούν ότι έχουν τοποθετηθεί νάρκες στο 30% της χώρας, δήλωσε η Καναδή ΥΠΕΞ.

Αντιπολιτευόμενοι ζητούν διάταγμα που λήγει την επιστράτευση

Εξάλλου, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ εκτίμησε ότι μόνο το 1/3 περίπου από τους 300.000 Ρώσους που επιστρατεύθηκαν έχει κινητοποιηθεί πλήρως, και μάλιστα πρόκειται για «δυνάμεις που είναι ελάχιστα εκπαιδευμένες, κακώς εξοπλισμένες» και μη αποτελεσματικές στη μάχη.

Στη Ρωσία, αντιπολιτευόμενοι εκπρόσωποι από 5 περιφερειακά συμβούλια έχουν απευθύνει εκκλήσεις καλώντας τον Πρόεδρο Πούτιν να εκδώσει διάταγμα που θα τερματίζει την επιστράτευση την οποία ανακοίνωσε τον Σεπτέμβρη και έληξε στα τέλη Οκτώβρη. Το Κρεμλίνο είχε τότε δηλώσει ότι δεν χρειάζεται επίσημο διάταγμα για τον τερματισμό της επιστράτευσης.

Οπως ισχυρίζονται οι αντιπολιτευόμενοι, μέλη του «φιλελεύθερου» κόμματος Yabloko, η απουσία τέτοιου διατάγματος σημαίνει ότι όσοι έχουν ήδη στρατολογηθεί δεν μπορούν να αποχωρήσουν από τις Ενοπλες Δυνάμεις. Διοικητές αρνήθηκαν να τους απαλλάξουν και οι προσφυγές σε δικαστήρια κατά τέτοιων αρνητικών αποφάσεων δεν οδήγησαν πουθενά, αναφέρουν, καθώς τα δικαστήρια επικαλούνται ότι το Προεδρικό Διάταγμα του Σεπτέμβρη έχει ακόμα νομική ισχύ.

Η έλλειψη διατάγματος που να τερματίζει την επιστράτευση «δημιουργεί νομική αβεβαιότητα», επιτρέπει «οι πολίτες να συνεχίζουν να στρατολογούνται» και «επιτρέπει οι στρατιωτικοί διοικητές να αρνούνται στους πολίτες να τους απαλλάξουν από τα καθήκοντά τους», ενώ στην Αγία Πετρούπολη υπάρχουν γραφεία στρατολογίας που «ήδη εκδίδουν σήμερα επιστρατευτικά έγγραφα για τον Γενάρη και τον Φλεβάρη», αναφέρεται.

Ecofin: Ουγγρικό βέτο για οικονομική βοήθεια στην Ουκρανία

Βέτο άσκησε η Ουγγαρία κατά τη χτεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ (Ecofin) για το ποσό των 18 δισ. ευρώ για το 2023 στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής μακροοικονομικής υποστήριξης προς την Ουκρανία.

Η τσεχική προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ανακοίνωσε ότι θα προσπαθήσει να παρακάμψει το ουγγρικό βέτο κατά της οικονομικής βοήθειας προς την Ουκρανία για το 2023, ώστε να γίνει δυνατή η έναρξη των πληρωμών στις αρχές Γενάρη. Ζήτησε από την Οικονομική και Δημοσιονομική Επιτροπή, το συμβουλευτικό όργανο της ΕΕ, να εξετάσει «εναλλακτικές» τεχνικές λύσεις που θα υποστηρίζονται από τα υπόλοιπα 26 κράτη - μέλη.

Να σημειωθεί πως η Ουγγαρία δεν στέλνει εξοπλισμό στην Ουκρανία ούτε παραχωρεί το έδαφός της για να περνούν ΝΑΤΟικά όπλα και ξεκαθάρισε ότι δεν θα εκπαιδευτούν Ουκρανοί στρατιωτικοί στο έδαφός της στο πλαίσιο του προγράμματος της ΕΕ για εκπαίδευση περίπου 15.000 στρατιωτών. Εξάλλου, αντιτάχθηκε και θα εξαιρεθεί από το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο και δηλώνει ότι θα συνεχίσει τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου.

Η προσπάθεια να μπλοκαριστεί η οικονομική βοήθεια προς την Ουκρανία εντάσσεται στην ευρύτερη αντιπαράθεση με την ΕΕ και το παζάρι που διεξάγεται εδώ και χρόνια με αφορμή την «παραβίαση του κράτους δικαίου» στην Ουγγαρία.

Η Ουγγαρία επιδιώκει έτσι να διαπραγματευτεί και να επιτύχει το ξεπάγωμα των 13 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης που τα έχει μπλοκάρει η ΕΕ απαιτώντας από τη Βουδαπέστη «την καταπολέμηση της διαφθοράς και την αποκατάσταση της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης».

Νέα ανταλλαγή αιχμαλώτων Ρωσίας - Ουκρανίας

Σε μια ακόμη ανταλλαγή αιχμαλώτων πολέμου προχώρησαν Μόσχα και Κίεβο ανταλλάσσοντας από 60 στρατιώτες αιχμαλώτους πολέμου από κάθε πλευρά, στην τελευταία τέτοια ενέργεια, σύμφωνα με το πρακτορείο «Ρόιτερς».

Το υπουργείο Αμυνας της Ρωσίας ανέφερε ότι οι 60 απελευθερωμένοι Ρώσοι στρατιώτες θα μεταφερθούν αεροπορικώς στη Μόσχα για να λάβουν ιατρική περίθαλψη και ψυχολογική υποστήριξη.

Σύμφωνα με το Κίεβο, μεταξύ των Ουκρανών περιλαμβάνονται δεκάδες από τη Μαριούπολη και το πολιορκημένο χαλυβουργείο «Αζοφστάλ», όπου συμμετείχαν κυρίως τα ναζιστικά τάγματα Αζόφ.

Κάποιοι από αυτούς που απελευθερώθηκαν κρατούνταν στο ρωσικό έδαφος και άλλοι στην Ολένιβκα, ένα στρατόπεδο αιχμαλώτων πολέμου στο κατεχόμενο μέρος του Ντονέτσκ.

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι απειλητικές επιστολές προς τις πρεσβείες της Ουκρανίας. Χτες, ο Ουκρανός ΥΠΕΞ ανακοίνωσε ότι και οι πρεσβείες σε Δανία και Ρουμανία έλαβαν «επικίνδυνα πακέτα». Ο Κουλέμπα είπε ότι διπλωμάτες είχαν λάβει και άλλα μηνύματα μίσους καλυμμένα με «κόκκινο υγρό», παραπέμποντας σε αίμα, αλλά δεν έδωσε περισσότερες διευκρινίσεις.

1 σχόλιο:

  1. Ρωσία: Δημοψήφισμα στο Βόλγκογκραντ προκειμένου να ονομαστεί ξανά σε Στάλινγκραντ
    https://atexnos.gr/%cf%81%cf%89%cf%83%ce%af%ce%b1-%ce%b4%ce%b7%ce%bc%ce%bf%cf%88%ce%ae%cf%86%ce%b9%cf%83%ce%bc%ce%b1-%cf%83%cf%84%ce%bf-%ce%b2%cf%8c%ce%bb%ce%b3%ce%ba%ce%bf%ce%b3%ce%ba%cf%81%ce%b1%ce%bd%cf%84-%cf%80/

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου