Επιλογή γλώσσας

Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2022

«Ο θάνατός σου δε θα ξεχαστεί - Αμέλεια του κράτους εγκληματική»


«Ο θάνατός σου δε θα ξεχαστεί - Αμέλεια του κράτους εγκληματική. Θέλουμε σχολεία ασφαλή»
γράφει το πανό που τοποθέτησαν μαθητές από σχολεία των Σερρών, έξω από το 9ο Δημοτικό Σχολείο, εκεί που ένας συμμαθητής τους πέθανε μετά από την έκρηξη λέβητα.

Λευκά λουλούδια έξω από το σχολείο άφησαν και οι συμμαθητές του από το ίδιο σχολείο καθώς και ο Φοιτητικό Σύλλογος Σχολής Μηχανικών ΔΙΠΑΕ Σερρών.


Με αφορμή το έγκλημα στο 9ο Δημοτικό Σχολείο Σερρών, η Ομοσπονδία Γονέων Κεντρικής Μακεδονίας με ανακοίνωσή της εκφράζει τα πιο θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένεια του 11χρονου μαθητή που έχασε τη ζωή του.

Η ανακοίνωση αναφέρει επίσης:

«Ο θάνατος του παιδιού και ο τραυματισμός των συμμαθητών του μας κάνει να πλημμυρίζουμε οργή και αγανάκτηση και αναρωτιόμαστε γιατί θα πρέπει εν έτει 2022 να στέλνουμε τα παιδιά μας σε σχολεία που δεν μπορούν να εξασφαλίσουν ούτε την ασφάλειά τους;;;

Προκαλεί απορία η ανακοίνωση των υπουργείων Παιδείας και Εσωτερικών ότι θα αναζητηθούν οι ευθύνες. Κατά τη γνώμη μας, την κύρια ευθύνη φέρει τόσο η σημερινή όσο και οι προηγούμενες κυβερνήσεις που πέρασαν την ευθύνη για τη συντήρηση των σχολείων στους δήμους, περικόπτοντας κάθε χρόνο τη χρηματοδότηση. Φέρουν οι δημοτικές αρχές που αποποιούνται ευθύνες, με μοναδική απάντηση ότι τα ταμεία των Σχολικών Επιτροπών είναι άδεια.

Ρωτάμε: Θα μιλούσαμε σήμερα με τους ίδιους τραγικούς όρους αν ο στοιχειώδης έλεγχος/ επισκευές για τη λειτουργία των σχολείων γινόταν από το καλοκαίρι, όπως πάγια ζητούν γονείς και εκπαιδευτικοί; Αν γινόταν με ευθύνη του κράτους ή τουλάχιστον σε μέρες που το σχολείο ήταν κλειστό; Τελικά ποιος αποφασίζει και ποιος παίρνει την ευθύνη για ζητήματα που αφορούν τα σχολικά κτίρια, δηλαδή τα κτίρια που τα παιδιά μας περνούν τη μισή τους μέρα;

Το σημερινό τραγικό έγκλημα δεν προέκυψε από το πουθενά! Είναι η συνέχεια σε μια αλυσίδα γεγονότων, όπως η πτώση ανεμιστήρα πριν 2 χρόνια στη Θεσσαλονίκη ή οι εικόνες μαθητών να προσπαθούν να διαφύγουν από πλημμυρισμένα σχολεία πατώντας πάνω σε θρανία.

Εμείς οι γονείς δηλώνουμε ότι δεν θα κάτσουμε με σταυρωμένα τα χέρια. Δεν είναι της μοίρας μας γραφτό να ζούμε έτσι.

Το ΔΣ της Ομοσπονδίας Γονέων καλεί όλους τους γονείς τον κόμπο που νιώθουν σήμερα στο στομάχι με το άκουσμα της τραγικής είδησης, να τον μετατρέψουν σε δημιουργική δράση! Να μαζικοποιήσουν τους Συλλόγους τους, να δυναμώσουν τις Ενώσεις τους, να οργανώσουν τον αγώνα τους για σύγχρονα και ασφαλή σχολεία για όλα τα παιδιά!».

 Θ. Κοκονάς: Μπαλάκι οι ευθύνες μεταξύ δήμων και υπουργείων για τα σχολεία

 

Ελεύθεροι οι δύο συλληφθέντες για τον νεκρό μαθητή από έκρηξη σε σχολείο


Ελεύθεροι, με προφορική εντολή εισαγγελέα, αφέθηκαν οι δύο συλληφθέντες για το θάνατο ενός 11χρονου μαθητή από έκρηξη στο λεβητοστάσιο του 9ου Δημοτικού Σχολείου Σερρών.

Τα δύο άτομα που συνελήφθησαν είναι ο 52χρονος εργολάβος που ανέλαβε τη μετατροπή του καυστήρα θέρμανσης σε αντλία θερμότητας γεωθερμίας στο συγκεκριμένο σχολείο και ένας 43χρονος ηλεκτρολόγος.

Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία από το Αστυνομικό Τμήμα Σερρών για τις πράξεις της ανθρωποκτονίας, της σωματικής βλάβης (κατά συρροή) και της έκρηξης- όλες εξ αμελείας.

Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Σερρών θα αποφανθεί για τις ποινικές τους ευθύνες, όταν ολοκληρωθεί το πόρισμα των ειδικών και διαβιβαστεί στη Δικαιοσύνη, ενώ δεν αποκλείεται στον φάκελο της δικογραφίας να προστεθούν κι άλλα πρόσωπα, ανάλογα με τα αποτελέσματα της έρευνας.

(Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ)

1 σχόλιο:

  1. Το έγκλημα δεν μπορεί να γίνει ανεκτό

    Το να στέλνεις το παιδί σου στο σχολείο και να μην ξέρεις αν θα επιστρέψει σώο είναι εγκληματικό και ανεπίτρεπτο για την εποχή μας. Δεν υπάρχει γονιός κι εκπαιδευτικός που να μην ούρλιαξε από μέσα του μαθαίνοντας την είδηση του τραγικού θανάτου του μαθητή στις Σέρρες. Η οργή ξεχείλισε. Και δικαίως. Σε κάθε οικογένεια γίνεται θέμα συζήτησης και συμμερίζεται την τραγωδία. Τα αναπάντητα ερωτήματα «κουμπώνουν» με σκέψεις και εμπειρίες που έχει ο καθένας από τον δικό του χώρο: «Και στο δικό μας σχολείο είχε σκάσει ο λέβητας στο υπόγειο, ευτυχώς όμως δεν ήταν κανείς κοντά»... «Στην περιοχή μας υπάρχουν σχολεία που έχουν αίθουσες δίπλα στους καυστήρες»... «Τις προάλλες έπεσαν σοβάδες από το ταβάνι και λίγο έλειψε να μας ανοίξουν τα κεφάλια»... «Το προαύλιό μας είναι γεμάτο σκαλωσιές».
    * * *
    https://www.rizospastis.gr/story.do?id=11928629

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου