Επιλογή γλώσσας

Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2022

Με «Patriot» και «έξυπνες βόμβες» ρίχνουν «λάδι στη φωτιά» οι ΗΠΑ


 Ενώ η Μόσχα εκσυγχρονίζει το οπλοστάσιό της, ενισχύει τα σύνορα και ρίχνει στο πεδίο όπλα νέας γενιάς

 Νέα φάση κλιμάκωσης και μεγαλύτερης εμπλοκής των ΗΠΑ στην ιμπεριαλιστική σύγκρουση με τη Ρωσία στην Ουκρανία και στην Ανατολική Ευρώπη σηματοδοτεί η επίσκεψη του Ουκρανού Προέδρου Β. Ζελένσκι στην Ουάσιγκτον την Τετάρτη, όπως και τα όσα ανακοινώθηκαν εκεί, με την απόφαση αποστολής του αμερικανικού πυραυλικού συστήματος αεράμυνας «Patriot» στο Κίεβο.

Ο Ζελένσκι επέλεξε το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής να είναι στις ΗΠΑ, τη δύναμη του ΝΑΤΟ η οποία ηγείται στη γεωπολιτική σύγκρουση με τη Ρωσία, στηρίζοντας το Κίεβο με κάθε τρόπο.

Οπως ανακοίνωσε το ρωσικό ΥΠΕΞ την επομένη της επίσκεψης Ζελένσκι, «από τα κεφάλαια που διοχετεύονται για στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, οι ΗΠΑ αντιπροσωπεύουν 45 δισ. δολάρια και οι χώρες της ΕΕ 28 δισ. δολάρια». «Πρόσφατα υποβλήθηκε στο Κογκρέσο νομοσχέδιο για τον προϋπολογισμό του 2023. Ορίζει σχεδόν 50 δισ. δολάρια βοήθεια προς την Ουκρανία, με το μεγαλύτερο μέρος των πιστώσεων των ΗΠΑ να προβλέπεται για στρατιωτικούς σκοπούς», συνεχίζει το ρωσικό ΥΠΕΞ και συμπληρώνει ότι ο Ουκρανός Πρόεδρος προσκλήθηκε στην Ουάσιγκτον για να στηρίξει την προώθηση αυτού του νομοσχεδίου.

Το νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας ύψους 1,85 δισ. δολαρίων που ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ προβλέπει «ποιοτικά άλματα» στην αμερικανική εμπλοκή, με την αποστολή τουλάχιστον μίας συστοιχίας του πυραυλικού συστήματος αεράμυνας «Patriot», δίνοντας «σημαντική ώθηση» στις ικανότητες των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και κιτ που μετατρέπουν τα πυρά των μαχητικών αεροσκαφών σε «έξυπνες βόμβες» ακριβείας.

Τα πυραυλικά συστήματα «Patriot», πολύπλοκα, ακριβή και ακριβά, έχουν περιγραφεί ως το «χρυσό πρότυπο» της αεράμυνας των ΗΠΑ. Το ΝΑΤΟ τα προστατεύει ιδιαίτερα και απαιτείται από το προσωπικό που τα χειρίζεται - σχεδόν 100 σε ένα τάγμα για κάθε όπλο - να είναι κατάλληλα εκπαιδευμένο. Τα ουκρανικά στρατεύματα θα εκπαιδευτούν να χρησιμοποιούν αυτά τα συστήματα σε τρίτη χώρα, κάτι που «θα πάρει μερικούς μήνες» σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο.

Σύμφωνα με το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών που εδρεύει στην Ουάσιγκτον, η συστοιχία «Patriot» θα είναι το πιο ακριβό όπλο με το οποίο οι ΗΠΑ προμηθεύουν την Ουκρανία. Κάθε σύστημα κοστίζει περίπου 1,1 δισ. δολάρια και ένας πύραυλος τελευταίας τροποποίησης κοστίζει 4,1 εκατ. δολάρια. Μία συστοιχία αποτελείται από 5 - 8 κινητές μονάδες και μπορούν να εκτοξευτούν 4 ή 16 πύραυλοι, ανάλογα με την τροποποίηση.

Η παράδοση των «Patriot» σηματοδοτεί επίσης το ότι η καλύτερη τεχνολογία του ΝΑΤΟ βρίσκεται «στο τραπέζι» για να βοηθήσει την Ουκρανία να κερδίσει τον πόλεμο, ή τουλάχιστον να αποκρούσει τη Ρωσία, καθώς «θα είναι ένα κρίσιμο πλεονέκτημα» απέναντι στα μαζικά ρωσικά χτυπήματα των τελευταίων μηνών.

Η Ρωσία έχει καλέσει τις ΗΠΑ να λάβουν σοβαρά υπόψη τις προειδοποιήσεις ότι οι «Patriot» θα αποτελούν στόχο, ενώ το Κρεμλίνο σχολίασε πως τίποτα καλό δεν προμηνύεται για την Ουκρανία και πως η Μόσχα «θα πετύχει τους στόχους της».

Μπάιντεν: «Ολοι ξέρουμε τι διακυβεύεται» στην Ουκρανία

Επιχειρώντας να αντιπαρέλθει τα παραπάνω, ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ζελένσκι ισχυρίστηκε ότι για την αμερικανική κυβέρνηση η παράδοση των «Patriot» στο Κίεβο δεν είναι κίνηση κλιμάκωσης, διότι πρόκειται για «ένα αμυντικό οπλικό σύστημα».

Η στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ σχετίζεται άμεσα με την «επόμενη μέρα» στην Ουκρανία, στην Ανατολική Ευρώπη, στη Βαλτική και στη Μαύρη Θάλασσα, και με τον ανταγωνισμό όχι μόνο με τη Ρωσία αλλά και μέσα στον ευρωατλαντικό άξονα.

Ετσι, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ τόνισε ότι με τον Ουκρανό ομόλογό του «μοιραζόμαστε ακριβώς το ίδιο όραμα» για μια «ελεύθερη, ανεξάρτητη, ευημερούσα και ασφαλή Ουκρανία» και εμφανίστηκε ανυποχώρητος στους όρους διευθέτησης της σύγκρουσης, με απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων. Αλλά αυτό «δεν θα συμβεί τώρα», επομένως «θα συνεχίσουμε να βοηθάμε την Ουκρανία να πετύχει στο πεδίο της μάχης» και «όταν ο Πρόεδρος Ζελένσκι είναι έτοιμος να μιλήσει με τους Ρώσους, θα τα καταφέρει γιατί θα έχει κερδίσει».

Οι οικονομικές και γεωπολιτικές αντιθέσεις είναι όλο και πιο έντονες, αλλά ο Μπάιντεν δήλωσε ότι η ενότητα στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ είναι μεγαλύτερη από ποτέ, καθώς «όλοι ξέρουμε τι διακυβεύεται εδώ».

Οπως τόνισε και ο Ζελένσκι μιλώντας στο Κογκρέσο, η αμερικανική βοήθεια «δεν είναι ελεημοσύνη, είναι επένδυση στην παγκόσμια ασφάλεια και στη δημοκρατία, την οποία διαχειριζόμαστε με τον πλέον υπεύθυνο τρόπο». Η Ουκρανία «κρατάει τις θέσεις της και δεν θα παραδοθεί ποτέ», πρόσθεσε.

Στη χρονική στιγμή και τους όρους για να υπάρξουν διαπραγματεύσεις «τερματισμού του πολέμου» υπάρχουν αντικρουόμενα συμφέροντα μέσα στο ευρωατλαντικό στρατόπεδο. Μπάιντεν και Ζελένσκι συζήτησαν μεταξύ άλλων και τα 10 σημεία του Κιέβου για «διευθέτηση» και «εγγυήσεις ασφαλείας» από μέλη και «εταίρους» του ΝΑΤΟ, ενώ ο Πρόεδρος των ΗΠΑ υποστήριξε την πρόταση για «Παγκόσμια Διάσκεψη Ειρήνης», με αντίστοιχους όρους.

Προωθώντας τους δικούς της σχεδιασμούς, η ΕΕ ανακοίνωσε, μια μέρα μετά την επίσκεψη Ζελένσκι στις ΗΠΑ, Συνάντηση Κορυφής ΕΕ - Ουκρανίας στις 3 Φλεβάρη, με συμμετοχή του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σ. Μισέλ, της προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και του Προέδρου της Ουκρανίας, με θέμα την υποστήριξη του Κιέβου και την «πορεία ένταξης».

«Ολομέτωπη» στρατιωτική ενίσχυση ετοιμάζει η Ρωσία

Από την πλευρά της, και η Ρωσία προετοιμάζεται για διευρυμένη σύγκρουση και ανακοίνωσε σχέδια ολομέτωπης ενίσχυσης των στρατιωτικών της δυνατοτήτων, με σύγχρονους εξοπλισμούς να ετοιμάζονται να χρησιμοποιηθούν στο πεδίο, αλλά και με «ετοιμότητα μάχης» των πυρηνικών δυνάμεων.

Την ώρα που ο Ζελένσκι πετούσε για Ουάσιγκτον, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλ. Πούτιν συμμετείχε σε διευρυμένη συνεδρίαση της ηγεσίας του υπουργείου Αμυνας, αναγγέλλοντας σημαντικές επενδύσεις σε πολλούς τομείς του στρατού, αύξηση του μεγέθους των Ενόπλων Δυνάμεων, ανάπτυξη νέας γενιάς υπερηχητικών πυραύλων και ενίσχυση των στρατιωτικών δυνάμεων στα σύνορα.

Ο Πούτιν και ο υπουργός Αμυνας Σ. Σοϊγκού έκαναν λόγο «αναπόφευκτες συγκρούσεις» με τους «εχθρούς» της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας, καθιστώντας σαφές ότι ο κύριος αντίπαλος είναι το ΝΑΤΟ, που θέλει να αποδυναμώσει και να διασπάσει τη Ρωσία. Ο Σοϊγκού υπογράμμισε ότι «27 χώρες έχουν ήδη δαπανήσει 97 δισ. δολάρια για προμήθειες όπλων στην Ουκρανία».

«Θα συνεχίσουμε να βελτιώνουμε την ετοιμότητα μάχης των πυρηνικών δυνάμεων», είπε χαρακτηριστικά ο Πούτιν.

Μεταξύ άλλων οι «κορυφαίοι διηπειρωτικοί βαλλιστικοί πύραυλοι "Sarmat" (ICBM)», ικανοί να φέρουν πυρηνικές κεφαλές και να καταφέρουν πυρηνικά πλήγματα στις ΗΠΑ, θα τεθούν σύντομα για πρώτη φορά σε ετοιμότητα μάχης, ενώ πυραυλικά συστήματα «Yars» συνεχίζουν να παραδίδονται στα ρωσικά στρατεύματα.

Το πυρηνοκίνητο υποβρύχιο «Generalissimus Suvorov», οπλισμένο με βαλλιστικούς πυραύλους «Bulava», εντάχθηκε στο ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό. Επίσης, το Πολεμικό Ναυτικό έχει αρχίσει να εφοδιάζεται με τελευταίας τεχνολογίας υπερηχητικούς πυραύλους Κρουζ «Zircon», ένα όπλο νέας γενιάς που αναπτύσσεται τα τελευταία χρόνια από τη Μόσχα. Γενικότερα το 2023 το ρωσικό Ναυτικό θα αποκτήσει στρατηγικά και πολλαπλών χρήσεων υποβρύχια, ποντοπόρα πλοία και πλοία υποστήριξης.

Περαιτέρω, ο Ρώσος Πρόεδρος ενέκρινε τις προτάσεις του υπουργείου Αμυνας για διαρθρωτικές αλλαγές στις Ενοπλες Δυνάμεις και διαβεβαίωσε ότι θα αντιμετωπιστούν «οι προκλήσεις που προέκυψαν κατά τη διάρκεια της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης».

Παράλληλα ενισχύονται οι μεθόριες περιοχές στη βορειοδυτική Ρωσία, ιδιαίτερα μετά την απόφαση της Φινλανδίας και της Σουηδίας να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ.

Ενισχύονται στρατιωτικά η Δυτική, η Κεντρική και η Ανατολική Περιφέρεια και ο Βόρειος Στόλος, ενώ το ρωσικό υπουργείο Αμυνας πρότεινε ακόμα τη συγκρότηση τριών τμημάτων μηχανοκίνητων τυφεκίων, στις περιοχές Ζαπορίζια και Χερσώνα, και ένα σώμα στρατού στην Καρελία, στα σύνορα με τη Φινλανδία.

Ο στρατός της χώρας θα επεκταθεί από 1 εκατ. προσωπικό σήμερα σε 1,5 εκατ., ενώ τίθεται και στόχος για 695.000 εθελοντές συμβασιούχους στρατιώτες. Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία ανέπτυξε άλλους 150.000 στρατιώτες στο πεδίο στην Ουκρανία, τους μισούς από τον συνολικό αριθμό εφέδρων που κινητοποιήθηκαν το φθινόπωρο.

Κοινό στρατιωτικό δόγμα προωθούν Ρωσία - Λευκορωσία

Στο μεταξύ, σε μια κίνηση που προκαλεί ερωτήματα, η Λευκορωσία ανακοίνωσε ότι περιορίζει «προσωρινά» την είσοδο, προσωρινή διαμονή και μετακίνηση σε τμήματα της νοτιοανατολικής περιφέρειας Γκόμελ, που συνορεύει με την Ουκρανία και τη Ρωσία.

Τον Οκτώβρη η Λευκορωσία άρχισε γυμνάσια «εναντίον πράξεων δολιοφθοράς», όπως τα χαρακτήρισε, στην περιφέρεια Γκόμελ, και περίπου 9.000 Ρώσοι στρατιωτικοί έφτασαν στη Λευκορωσία προκειμένου να ενταχθούν σε ένα κοινό στρατιωτικό σώμα που έχει σχηματιστεί.

Ο Λευκορώσος Πρόεδρος, Αλ. Λουκασένκο, χαρακτήρισε «θεωρίες συνωμοσίας» τις εκτιμήσεις ότι η Λευκορωσία ενδέχεται να εμπλακεί περισσότερο στον πόλεμο στην Ουκρανία και ισχυρίστηκε πως οι στρατιωτικές ασκήσεις «είναι πιο εκτεταμένες λόγω της τρέχουσας κατάστασης και των απειλών».

Την περασμένη βδομάδα επισκέφτηκε το Μινσκ ο Πούτιν, σηματοδοτώντας τη «στρατηγική εταιρική σχέση» Ρωσίας - Λευκορωσίας στο πλαίσιο του «Ενωσιακού Κράτους» και την κρισιμότητα αυτής της σχέσης σε μια περίοδο έντονου γεωπολιτικού ανταγωνισμού.

Με τον Λουκασένκο συζήτησαν τη δημιουργία του «Κοινού Αμυντικού Χώρου» του «Ενωσιακού Κράτους», καθώς και τη συνεργασία στο πλαίσιο του «αμυντικού» συμφώνου Οργανισμός Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO). Ρωσία και Λευκορωσία διεξάγουν κοινό στρατιωτικό σχεδιασμό ως μέρος των προσπαθειών για εφαρμογή του κοινού στρατιωτικού τους δόγματος.

Πριν λίγους μήνες η Μόσχα αναβάθμισε τα ρωσικής κατασκευής στρατιωτικά αεροσκάφη της Λευκορωσίας, για πιθανή χρήση πυρομαχικών με πυρηνικό φορτίο, και θα συνεχίσει να εκπαιδεύει πληρώματα για αυτά.

Διέθεσε στη Λευκορωσία τα τακτικά πυραυλικά συστήματα «Iskander-M», ικανά να φέρουν πυρηνικές κεφαλές, και εγκαταστάθηκαν συστήματα αεράμυνας S-400.

Πολωνία: Σχέδιο αμνηστίας σε όσους πολέμησαν στην Ουκρανία

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, στην Πολωνία, βουλευτές όλων των κομμάτων ενέκριναν σχέδιο ψηφίσματος που θα χορηγεί αμνηστία σε Πολωνούς που εντάχθηκαν παράνομα στις τάξεις των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων για να πολεμήσουν τις ρωσικές δυνάμεις στην Ανατολική Ουκρανία από το 2014 μέχρι σήμερα, και βάσει νόμου αντιμετωπίζουν ποινές φυλάκισης από 3 μήνες έως 5 χρόνια.

Στο ψήφισμα αναφέρεται ότι οι Πολωνοί ενήργησαν με κίνητρο την «αλληλεγγύη» στους Ουκρανούς που δέχτηκαν επίθεση και τον «πατριωτισμό» για την ασφάλεια της Πολωνίας.

Επιστρέφοντας από την Ουάσιγκτον, ο Ζελένσκι συναντήθηκε με τον Πολωνό ομόλογό του, Αντρ. Ντούντα.


Ε. Μ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου