Επιλογή γλώσσας

Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2022

«Ήρωας της Σοσιαλιστικής Εργασίας»


Στις 27 Δεκέμβρη 1938, το Προεδρείο του Ανώτατου Σοβιέτ της ΕΣΣΔ καθιερώνει την τιμητική διάκριση «Ήρωας της Σοσιαλιστικής Εργασίας».

Ο Ήρωας της Σοσιαλιστικής Εργασίας, ήταν τιμητικός τίτλος στην Σοβιετική Ένωση.

Ήταν η μεγαλύτερη διάκριση για εξαιρετικά επιτεύγματα στην εθνική οικονομία και τον πολιτισμό. Είχε δε παρόμοιο κύρος με τον τίτλο «Ήρωας της Σοβιετικής Ένωσης» που απονέμονταν για ηρωικά κατορθώματα, αλλά, αντιθέτως με αυτό, δεν απονέμονταν σε ξένους υπηκόους.

Δίνονταν σε πολίτες που είχαν συνεισφέρει στην ανάπτυξη της Σοβιετικής βιομηχανίας, γεωργίας, μεταφορών, εμπορίου, επιστήμης και τεχνολογίας και είχαν προάγει την ισχύ και την δόξα της Σοβιετικής Ένωσης.

Το Μετάλλιο ήταν ένα από τα πρώτα βραβεία της ΕΣΣΔ.

Ωστόσο είχε υποστεί αλλαγές, με διατάγματα του Προέδρου του Ανώτατου Σοβιέτ της ΕΣΣΔ που εκδόθηκαν στις19 Ιούνη του 1943 και στις 16 Δεκέμβρη του 1947. Το διάταγμα του Προέδρου του Ανώτατου Σοβιέτ της ΕΣΣΔ, που εκδόθηκε στις 28 Μάρτη του 1980, ενέκρινε την νέα έκδοση του βραβείου.


Το μετάλλιο είχε σχεδιάσει ο καλλιτέχνης Α. Πομάνσκι.

Μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου 1971 είχαν λάβει τον τίτλο του Ήρωα της Σοσιαλιστικής Εργασίας 16.245 άνθρωποι (μεταξύ των οποίων 4.497 γυναίκες). Σε εκατόν πέντε ανθρώπους (25 γυναίκες) είχε απονεμηθεί ο τίτλος πάνω από μία φορά. Μέχρι το 1991 και την διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης ο τίτλος είχε δοθεί σε περίπου 19.000 άτομα.

Ο τίτλος του Ήρωα της Σοσιαλιστικής Εργασίας απονέμεται από το Προεδρείο του Ανώτατου Σοβιέτ της ΕΣΣΔ.

Ο Ήρωας της Σοσιαλιστικής Εργασίας βραβεύεται:

  • το υψηλότερο βραβείο της ΕΣΣΔ - το Τάγμα του Λένιν.
  • σήμα ειδικής διάκρισης - το χρυσό μετάλλιο "Hammer and Sickle".
  • Δίπλωμα του Προεδρείου του Ανώτατου Σοβιέτ της ΕΣΣΔ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου