Επιλογή γλώσσας

Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2022

Παρασκήνιο επικίνδυνων «διευθετήσεων» σε «πνεύμα συμμαχικής αλληλεγγύης»


Πυκνό παρασκήνιο με ευρωατλαντική «σφραγίδα» μαρτυρά η συνάντηση που είχαν την περασμένη Παρασκευή 16 Δεκέμβρη, στις Βρυξέλλες, «εν κρυπτώ» η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του Ελληνα πρωθυπουργού, Αννα-Μαρία Μπούρα και ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίν, με τη μεσολάβηση της γερμανικής κυβέρνησης και την παρουσία του σύμβουλου του Γερμανού καγκελάριου για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Γενς Πλέτνερ, με τις δύο πλευρές να διαρρέουν μετά ότι «αποκαταστάθηκε ο δίαυλος επικοινωνίας».

Κυβερνητικά στελέχη απέφυγαν να απαντήσουν σε ερωτήματα σχετικά με το περιεχόμενο των συζητήσεων, ενώ ΜΜΕ έκαναν λόγο για συνάντηση «με ανοιχτή ατζέντα» και «χωρίς προαπαιτούμενα», σε μια περίοδο που η Τουρκία θέτει ανοιχτά όλες τις απαράδεκτες διεκδικήσεις της, μέχρι και περί αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών.

Ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, Στέφεν Χέμπεστραϊτ, δήλωσε μάλιστα ότι Αθήνα και Αγκυρα έχουν καλοδεχτεί «μία μεσολάβηση της Γερμανίας» και δήλωσε με σιγουριά ότι «θα ακολουθήσουν και άλλες επαφές».

Ο δε εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ δήλωσε ότι «οι ΗΠΑ χαιρετίζουν την πρόσφατη συνάντηση στις Βρυξέλλες», προσθέτοντας πως «ενθαρρύνουμε αυτές τις συζητήσεις σε όλα τα επίπεδα», καλώντας σε «ενότητα» μεταξύ των συμμάχων.

Μόλις 24 ώρες μετά, αξιωματούχος του ΝΑΤΟ έσπευσε να υπογραμμίσει ότι Ελλάδα και Τουρκία αποτελούν «πολύτιμους συμμάχους» της λυκοσυμμαχίας στη «ζωτικής σημασίας για το ΝΑΤΟ» περιοχή της Μεσογείου και πρόσθεσε ότι «προτρέπουμε την Ελλάδα και την Τουρκία να επιλύσουν τυχόν διαφορές τους στο Αιγαίο με διπλωματικά μέσα και σε πνεύμα συμμαχικής αλληλεγγύης». Ενώ καθόλου τυχαία θύμισε και τη δημιουργία του ΝΑΤΟικού «μηχανισμού στρατιωτικής απεμπλοκής» μεταξύ των δύο χωρών, που δημιουργήθηκε το καλοκαίρι της κρίσης του 2020, τονίζοντας ότι «σε μια εποχή που ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει πλήξει την ειρήνη στην Ευρώπη, είναι πιο σημαντικό από ποτέ οι σύμμαχοι να παραμείνουν ενωμένοι».

Και αυτές οι δηλώσεις αποτύπωναν έτσι πως ο αέρας των ΝΑΤΟικών σχεδιασμών «φυσάει πρίμα» στα πανιά της τουρκικής επιθετικότητας, που κλιμακώνεται παραπέρα τις τελευταίες μέρες με συνεχείς εναέριες παραβιάσεις στο Αιγαίο, προειδοποιήσεις από τον Τούρκο πρόεδρο μέχρι και για πυραυλικά χτυπήματα στην Αθήνα (!) και ανακοινώσεις για μαζική παραγωγή πολεμικών - πυραυλικών και άλλων - συστημάτων.

Καταλύτη «διευθετήσεων» στην Ανατ. Μεσόγειο στο μεταξύ αποτελούν και τα σχέδια εκμετάλλευσης του ενεργειακού πλούτου της περιοχής από τα ευρωατλαντικά μονοπώλια που επιταχύνονται για την «απεξάρτηση» από το ρωσικό φυσικό αέριο. Στο φόντο αυτό, όπως και πρόσφατων ανακαλύψεων κοιτασμάτων με τελευταία αυτή που ανακοινώθηκε μεσοβδόμαδα στο «οικόπεδο 6» της κυπριακής ΑΟΖ, «δίνουν και παίρνουν» τα ιμπεριαλιστικά παζάρια, με την ελληνική αστική τάξη να συμμετέχει «μέχρι τα μπούνια», διεκδικώντας μερτικό από τη λεία και παζαρεύοντας γι' αυτό τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου