Επιλογή γλώσσας

Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2022

Στα μπλόκα του αγώνα δίνουν μάχη για την επιβίωσή τους


 Δεκάδες τα μπλόκα που έχουν στηθεί σε όλη τη χώρα κόντρα στον αυταρχισμό, στις συκοφαντίες και τον αποπροσανατολισμό της κυβέρνησης.

Μια βδομάδα κλείνουν στα μπλόκα οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι, παλεύοντας κυριολεκτικά για την επιβίωσή τους, αφού τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν κάνουν ολοένα και πιο δύσκολη την παραμονή τους στην αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή και τους οδηγούν σε ακόμα μεγαλύτερη φτώχεια.

Εκεί, στα μπλόκα του αγώνα, οι βιοπαλαιστές αγρότες παλεύουν για να υπερασπίσουν το εισόδημά τους, που συρρικνώνεται εξαιτίας της πολιτικής που ακολουθούν διαχρονικά οι κυβερνήσεις, υπηρετώντας τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων και υλοποιώντας τις κατευθύνσεις της ΚΑΠ της ΕΕ.

Αυτές οι πολιτικές, προκειμένου να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα μιας χούφτας εκμεταλλευτών του μόχθου τους, έχουν εκτοξεύσει στα ύψη το κόστος παραγωγής, τους αφήνουν απροστάτευτους στο έλεος του καιρού, χωρίς να αποζημιώνονται εξολοκλήρου για τις καταστροφές στην παραγωγή τους, κρατούν χαμηλές τις τιμές των προϊόντων τους, στερώντας τους μια αξιοπρεπή ζωή και οδηγώντας τους στη φτώχεια.

Στο επίκεντρο της πανελλαδικής κινητοποίησης βρίσκεται από την Παρασκευή 6 Φλεβάρη το ισχυρό πανθεσσαλικό μπλόκο της Νίκαιας, το οποίο μετά από μια βδομάδα πολύμορφων δράσεων, με Γενικές Συνελεύσεις, με αποκλεισμούς δρόμων, παραστάσεις διαμαρτυρίας στον ΕΛΓΑ και στη ΔΕΗ, συλλαλητήριο με τρακτέρ στη Λάρισα, αναδεικνύει την ανάγκη για τον πανελλαδικό συντονισμό του αγώνα, ώστε ενιαία και από καλύτερη θέση να δοθεί η μάχη.

Αλλωστε, μετά το μπλόκο της Νίκαιας στήθηκαν δεκάδες μπλόκα σε επιλεγμένα κομβικά σημεία στη Μακεδονία, στην Ηπειρο, στη Θεσσαλία, στη Στερεά Ελλάδα, στην Πελοπόννησο, στην Κρήτη.

Σημαντική ήταν η εργατική - λαϊκή στήριξη στα δίκαια αιτήματα και τον αγώνα επιβίωσης των βιοπαλαιστών αγροτών, με επισκέψεις στα μπλόκα, παράδοση ειδών πρώτης ανάγκης, ανακοινώσεις, μετά από καλέσματα εργατικών σωματείων και άλλων μαζικών φορέων.

Απέναντι στον αυταρχισμό, στις συκοφαντίες και την παραπλάνηση

INTIME NEWS

Η κλιμάκωση των αγροτικών κινητοποιήσεων, όπως ήταν αναμενόμενο, ενεργοποίησε άμεσα τα αντανακλαστικά της κυβέρνησης, η οποία, εντείνοντας την προπαγανδιστική επιχείρηση όλου του προηγούμενου διαστήματος, έβαλε «λυτούς και δεμένους» για να θέσει εμπόδια στην επέκταση και στο δυνάμωμα των μπλόκων.

Για να το πετύχει έχει διαμορφώσει κλίμα αστυνομοκρατίας, εκτοξεύει συκοφαντίες περί «υποκίνησης» του αγώνα, λέει ψέματα για την πολιτική της που εξαθλιώνει τους βιοπαλαιστές αγρότες, αξιοποιεί την αλλαγή του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης καλλιεργώντας κλίμα αναμονής, ανακοίνωσε μέτρα που δήθεν ανακουφίζουν και ταυτόχρονα κάλεσε σε «διάλογο», σπεύδοντας όμως να προσθέσει ότι αυτός θα γίνει στη βάση των «δημοσιονομικών δεδομένων»...

Την ίδια στιγμή, βέβαια, τα «δημοσιονομικά δεδομένα» που επικαλείται η κυβέρνηση για τη μη ικανοποίηση των ζωτικών αιτημάτων των βιοπαλαιστών αγροτών - όπως και των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων - δεν αποτελούν εμπόδιο για τη στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων.

Ενδεικτικά:

  • Απέναντι στο αίτημα για αφορολόγητο πετρέλαιο, η κυβέρνηση, στη λογική του «διαίρει και βασίλευε», πετάει ψίχουλα 50 εκατομμυρίων για επιστροφή φόρου στα καύσιμα σε μια μερίδα αγροτών (νεοεισερχόμενους και συνεταιρισμένους) και μόνο για μια χρονιά. Ακόμα και αυτό το ποσό είναι περίπου το 1/3 από αυτό που δινόταν πριν καταργηθεί η επιστροφή φόρου (με το 3ο μνημόνιο, που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ - ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ), με πολύ χαμηλότερη τη μέση τιμή του ντίζελ. Την ίδια στιγμή, όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις δίνει μόνιμα πάνω από 370 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο για πετρέλαιο και άλλα καύσιμα σε εφοπλιστές, ξενοδόχους και κλινικάρχες!
  • Σε μια περίοδο που οι αγρότες έλαβαν διπλάσιους λογαριασμούς ρεύματος σε σχέση με πέρυσι και οι τιμές συνεχίζουν να τραβούν την ανηφόρα ως αποτέλεσμα της «απελευθέρωσης» της Ενέργειας και της «πράσινης μετάβασης», η κυβέρνηση αρνείται να υλοποιήσει το αίτημα για μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος έως και 50% και κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής. Για να διασκεδάσει τη δυσαρέσκεια των αγροτών και να εξασφαλίσει την εισπραξιμότητα των λογαριασμών για τις εταιρείες - παρόχους, έχει εξαγγείλει την κάλυψη του 80% για το διάστημα από τον Αύγουστο μέχρι τον Δεκέμβρη του 2021 και του 50% για τον Γενάρη και τον Φλεβάρη του 2022, διάστημα που οι αρδευτικές ανάγκες είναι πολύ μικρότερες, άρα λιγότερη και η κατανάλωση ρεύματος. Την ίδια ώρα ευνοεί τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους που δραστηριοποιούνται στην «πράσινη» Ενέργεια, μοιράζοντάς τους πακέτα δισεκατομμυρίων για να προωθούν νέες μπίζνες.
  • Απέναντι στο αίτημα για επιδότηση των ζωοτροφών και κατάργηση του ΦΠΑ σε μέσα - εφόδια, η κυβέρνηση ανακοινώνει επιδότηση - κοροϊδία 7% μόνο για τις ζωοτροφές και μόνο για τα έξοδα των κτηνοτρόφων στο διάστημα από τον Γενάρη έως τον Μάρτη του 2022. Την ίδια ώρα χρηματοδοτεί - επί της ουσίας - τους εφοπλιστές με 11,5 εκατομμύρια ευρώ για τη μεταφορά των ζωοτροφών.
  • Η κυβέρνηση πανηγυρίζει για τα εκατομμύρια ευρώ που μοίρασε ως αποζημιώσεις για τις καταστροφές σε εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα από τους 5 τουλάχιστον παγετούς (από Φλεβάρη έως Απρίλη), τα μπουρίνια, τις χαλαζοπτώσεις, αλλά και τον καύσωνα μέσα στο καλοκαίρι, τις πλημμύρες και τις πυρκαγιές. Ωστόσο δεν λέει ότι επί μια δεκαετία (2010 - 2019) όλες οι κυβερνήσεις (και της ΝΔ) δεν έδιναν φράγκο στον ΕΛΓΑ από τον κρατικό προϋπολογισμό, στερώντας έτσι από τον οργανισμό πάνω από 320 εκατομμύρια ευρώ μέσα σε 10 χρόνια. Την ίδια ώρα και ενώ οι καταστροφές γίνονται όλο και πιο συχνές, αφού δεν υλοποιούνται τα απαραίτητα έργα υποδομής και δεν αξιοποιούνται οι τεχνικές που υπάρχουν, στον κανονισμό του ΕΛΓΑ παραμένουν μια σειρά από «κόφτες», που έχουν ως αποτέλεσμα η αποζημίωση που λαμβάνουν οι πληγέντες να απέχει σημαντικά από την πλήρη κάλυψη των απωλειών στην παραγωγή, ενώ παραμένουν και οι μεγάλες καθυστερήσεις στον χρόνο εκτίμησης των ζημιών και στις αποζημιώσεις, που αγγίζουν τους 12 μήνες.
  • Η κυβέρνηση επικαλείται το πλαίσιο της «ελεύθερης αγοράς» για να μην υλοποιεί το αίτημα για κατώτατες εγγυημένες τιμές στα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα, που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής και θα διασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης. Την ίδια ώρα, βέβαια, εξακολουθεί να προσφέρει «κατώτατα εγγυημένα κέρδη» στους εργολάβους που εκμεταλλεύονται τις Εθνικές Οδούς και τα διόδια.
Εχει καεί η γούνα τους από τους επίδοξους «σωτήρες» και σκυταλοδρόμους της αντιλαϊκής πολιτικής

Στην προσπάθεια παραπλάνησης των αγροτών και υπονόμευσης των κινητοποιήσεών τους, τον δικό τους ρόλο ανέλαβαν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ.

Μπορεί να θεωρούν ότι απευθύνονται σε λωτοφάγους, όμως οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι έχουν γνωρίσει από πρώτο χέρι την πολιτική τους, από τις κυβερνητικές τους θητείες, όταν προώθησαν τη στρατηγική θωράκισης των επιχειρηματικών ομίλων, την ΚΑΠ της ΕΕ, ψηφίζοντας μια σειρά από μέτρα που τις συνέπειές τους ζουν στο πετσί τους οι αγρότες σήμερα.

Γι' αυτόν τον λόγο, είναι υποκριτικές αλλά και προκλητικές οι όποιες αντιπολιτευτικές τους κορόνες, ταυτόχρονα με τα καλέσματα για εναπόθεση της ελπίδας των αγροτών ξανά στην κυβερνητική εναλλαγή, από την οποία κάηκε η γούνα τους όλα τα προηγούμενα χρόνια, αφού ο καθένας συνέχιζε την πολιτική του προηγούμενου.

Η υποκρισία τους φαίνεται και από το γεγονός ότι τον περασμένο Νοέμβρη μαζί με τη ΝΔ απέρριψαν χωρίς καν συζήτηση 3 τροπολογίες που είχε καταθέσει το ΚΚΕ στη Βουλή και οι οποίες αφορούσαν α) την επιδότηση και κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής στο αγροτικό ρεύμα, β) την επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο και γ) μηδενικό ΦΠΑ σε αγροτικά εφόδια, εργαλεία και μηχανήματα.

Με πανελλαδικό συντονισμένο αγώνα για τα δίκαια αιτήματά τους

Το οργανωμένο αγροτικό κίνημα, οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι, που μάχονται στα μπλόκα για την επιβίωσή τους, δεν πρόκειται να φοβηθούν και να κάνουν πίσω. Οι αγώνες τους έχουν ήδη θορυβήσει την κυβέρνηση.

Χωρίς να δείχνουν κάποια αναμονή, προσπερνώντας το κλίμα μοιρολατρίας, με την παραπέρα κλιμάκωση, με τον πανελλαδικό συντονισμό του αγώνα τους, μπορούν να αυξήσουν κι άλλο την πίεση για τα δίκαια αιτήματά τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου