Επιλογή γλώσσας

Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2022

Ενταγμένες στους ματωμένους σχεδιασμούς ΝΑΤΟ - ΕΕ στην περιοχή


ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΓΙΑ «RAFALE» KAI ΦΡΕΓΑΤΕΣ

Την Τρίτη 15/2 ψηφίζεται στην Ολομέλεια της Βουλής ένα ακόμα πακέτο συμβάσεων εξοπλιστικών προγραμμάτων, με τις πιο εμβληματικές να είναι αυτές που αφορούν την αγορά των 3 γαλλικών φρεγατών (τύπου «Belhara») και των 6 επιπλέον «Rafale» (συν τα 18).

Με τις συμβάσεις αυτές ο λαός καλείται να πληρώσει 4 ακόμα δισ. ευρώ για εξοπλισμούς ενταγμένους στους ματωμένους σχεδιασμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στην περιοχή, στους οποίους συμμετέχει μέχρι τα μπούνια η εγχώρια αστική τάξη, προσδοκώντας την αναβάθμιση του ρόλου της και των κερδών της.

Αυτά «έκαναν γαργάρα» η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα αστικά κόμματα κατά την πρώτη συζήτηση των συμβάσεων στην Επιτροπή Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, την Παρασκευή 11/2, με την κυβέρνηση να υπερασπίζεται τους εξοπλισμούς με τους γνωστούς μύθους περί «θωράκισης» και τον ΣΥΡΙΖΑ να επιφυλάσσεται, όχι για το περιεχόμενο των συμβάσεων (άλλωστε, όπως θύμισε ο εισηγητής του, Γ. Τσίπρας, τις διαπραγματεύσεις για τις φρεγάτες τις ξεκίνησε ο ΣΥΡΙΖΑ), αλλά σε σχέση με τεχνικά θέματα και με τα «ανταλλάγματα» για την αστική τάξη. Το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ υπερψήφισε, όπως και η Ελ. Λύση, ενώ επιφυλάχθηκε και το ΜέΡΑ25.

Το ΚΚΕ καταψήφισε και κατήγγειλε τις δύο συμβάσεις, ενώ θα ψηφίσει «παρών» σε μία σύμβαση του πακέτου, η οποία αφορά την προμήθεια τορπιλών για τα υποβρύχια.

Οπως σημείωσε ο ειδικός αγορητής του Κόμματος Νίκος Παπαναστάσης,«για το ΚΚΕ το δίλημμα δεν ήταν ποτέ "εξοπλισμοί ή όχι". Η συζήτηση για εμάς είναι: Τι είδη εξοπλισμών απαιτούνται, με τι προσανατολισμό, για να καλύψουν ποιες ανάγκες;», και στο πλαίσιο αυτό τόνισε ότι οι δαπάνες αυτές είναι πλήρως ενταγμένες στους σχεδιασμούς των ΝΑΤΟ, ΕΕ και ΗΠΑ και καμία σχέση δεν έχουν με την πραγματική άμυνα της χώρας, αλλά εξυπηρετούν τα συμφέροντα και την επιθετικότητα της ελληνικής αστικής τάξης, που ήδη συμμετέχει με δεκάδες αποστολές Ενόπλων Δυνάμεων εκτός συνόρων, προσδοκώντας οφέλη για το μεγάλο κεφάλαιο.

Κατήγγειλε τις ευθύνες όλων των άλλων κομμάτων, που στη συζήτηση δεν αναφέρουν καν ότι το ΝΑΤΟ στον νέο του σχεδιασμό έχει εκφρασμένο στόχο να επεκτείνει τη δράση του σε όλη την υδρόγειο, απέναντι σε Κίνα και Ρωσία, ενώ σχολίασε και τα περί δήθεν «θωράκισης» απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα, διερωτώμενος «τι στην ευχή συμμαχία είναι αυτή του ΝΑΤΟ, στην οποία ο ένας "σύμμαχος" κινδυνεύει από τον άλλο» και επισημαίνοντας πως ΗΠΑ - ΝΑΤΟ κάνουν «πλάτες» στην επιθετικότητα της τουρκικής αστικής τάξης.

Κλείνοντας αναφέρθηκε στους τεράστιους κινδύνους για τον λαό από τις εξελίξεις στην περιοχή και κάλεσε την κυβέρνηση να μην τολμήσει να φέρει για κύρωση στη Βουλή τη νέα Ελληνοαμερικανική Συμφωνία, που «μετατρέπει όλη τη χώρα σε μια επιθετική αμερικανική βάση», «παράμετρο μιας ματωμένης εξίσωσης», καταγγέλλοντας ότι έχουν τεράστιες ευθύνες ο ΣΥΡΙΖΑ που την προετοίμασε, η ΝΔ που την υλοποίησε και οι υπόλοιποι που έβαλαν πλάτη για την υπογραφή της.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου