Επιλογή γλώσσας

Τρίτη 10 Μαΐου 2022

Παραδείγματα που δείχνουν ότι ο ανυποχώρητος αγώνας είναι μονόδρομος


 ΠΑΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Σημαντική κατάκτηση η κλαδική ΣΣΕ των οικοδόμων μετά από 13 χρόνια. Συμφωνία με την εργοδοσία με αυξήσεις και για τους εργαζόμενους στη «Μινέρβα»

Μόνο κουράγιο σε όλη την εργατική τάξη δίνουν ειδήσεις όπως αυτές της υπογραφής Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας σε κλάδους και χώρους δουλειάς, που κατοχυρώνουν αυξήσεις στους μισθούς και τα μεροκάματα, που διευρύνουν κατακτημένα δικαιώματα. Αυτό κατάφεραν, για παράδειγμα, οι οικοδόμοι, που μετά από 13 ολόκληρα χρόνια υπογράφουν κλαδική ΣΣΕ με αυξήσεις μέχρι και 38,5% στο μεροκάματο. Μια κατάκτηση που ήρθε ως αποτέλεσμα ανυποχώρητης και πολύμορφης δράσης σε μεγάλα και μικρά εργοτάξια σε όλη τη χώρα.

Εκτός από όλα τα άλλα, εξελίξεις όπως η παραπάνω δίνουν απάντηση σε μια σειρά από ερωτήματα, όπως το πώς τσακίζονται στην πράξη οι αντεργατικοί νόμοι, μέσα από ποιο δρόμο οι εργαζόμενοι μπορούν να πάρουν ανάσες, ειδικά σε μια περίοδο όπως η σημερινή με την ακρίβεια να τσακίζει κόκαλα κ.ο.κ.

Τι «δεν έκαναν» οι οικοδόμοι και οι συνδικαλιστικές τους οργανώσεις, με την Ομοσπονδία τους στην πρώτη γραμμή; Δεν παρέπεμψαν τις δίκαιες διεκδικήσεις τους στις ελληνικές καλένδες, στην αναμονή για κυβερνητικές εναλλαγές, δεν αναζήτησαν «σωτήρες» πέρα από τη δική τους μαχητική οργάνωση και δράση σε κάθε χώρο δουλειάς. Δεν ανέχτηκαν τα καλέσματα «προσμονής» για περισσότερες επενδύσεις, για «περισσότερο χρήμα στην αγορά», δεν έθεσαν τον πήχη μέχρι εκεί που «αντέχει η οικονομία», δηλαδή τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. Δεν σήκωσαν ψηλά τα χέρια, όπως καλούσαν συνολικά η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ τον λαό να κάνει μέσα στην πανδημία, δεν είπαν ότι «θα λογαριαστούμε μετά». Δεν είδαν ως «λύση» τον «κοινωνικό εταιρισμό», όπως καλεί τους εργαζόμενους να κάνουν η ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ, να παζαρεύουν δηλαδή με την εργοδοσία το πόσα λιγότερα θα χάσουν και να αναμένουν «αυξήσεις» - κοροϊδία, όπως αυτές που πρόσφατα ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τον κατώτατο μισθό με εφαρμογή του μνημονιακού νόμου Βρούτση - Αχτσιόγλου. Δεν μετέτρεψαν τη συνδικαλιστική δράση τους σε «διαδικτυακά κλικ», αντίθετα έδωσαν τη μάχη εκεί που κρίνονται η ζωή και το δίκιο των εργαζομένων, μέσα στους χώρους δουλειάς. Εκαναν, με λίγα λόγια, τα αντίθετα από όσα καλούν την εργατική τάξη να κάνει η εργοδοσία, οι κυβερνήσεις και τα αστικά κόμματα, οι εργατοπατέρες τους στη ΓΣΕΕ.

Αλλωστε, παρά τη μεγάλη βύθιση της οικοδομικής δραστηριότητας τα προηγούμενα χρόνια, παρά την τεράστια ανεργία και το τσάκισμα των μεροκάματων, όχι μόνο δεν το έβαλαν κάτω, αλλά οργάνωσαν την πάλη τους, τα συνδικάτα τους είχαν συνεχείς παρεμβάσεις στους χώρους δουλειάς, δεν έπαψαν να διεκδικούν την υπογραφή ΣΣΕ. Εφτασαν σήμερα να υπογράφουν τη Σύμβασή τους, μετά από δεκάδες απεργίες που νέκρωσαν τα γιαπιά και τα εργοτάξια τα τελευταία χρόνια, μάχες που δόθηκαν με πολυμορφία, π.χ. ανά εργοτάξιο ή κατασκευαστική εταιρεία, υπογράφοντας έτσι διμερείς εργοταξιακές Συμβάσεις σε μεγάλους χώρους δουλειάς. Το έδαφος «στρωνόταν» με τέτοιες καθημερινές αναμετρήσεις με την εργοδοσία μέσα στους χώρους δουλειάς, μεγαλώνοντας την πίεση για να ξεκινήσει αλλά και για να ολοκληρωθεί μια δύσκολη διαπραγμάτευση με επιτυχία.

Ο αγώνας βέβαια δεν τελειώνει εδώ, γιατί τα οξυμένα προβλήματα παραμένουν, γιατί οι εργοδότες δεν θα σταματήσουν ποτέ να προσπαθούν να πάρουν πίσω ακόμα και όσα αναγκάστηκαν να δώσουν.

Ομως, τέτοιες μάχες, όπως και άλλες παρόμοιες με επιτυχή κατάληξη, π.χ. στο εργοστάσιο της «Μινέρβα», μπορούν να λειτουργήσουν ως παράδειγμα και για άλλους κλάδους, δείχνουν ότι οι εργαζόμενοι μπορούν να τα καταφέρουν. Ηδη μια σειρά συνδικαλιστικών οργανώσεων βρίσκονται στη διαδικασία οργάνωσης του αγώνα για τη διεκδίκηση ΣΣΕ, όπως αυτός που δίνεται από τους λιμενεργάτες απέναντι στο μεγαθήριο της COSCO στον Πειραιά, στους κλάδους τροφίμων, φαρμάκου, επισιτισμού κ.α.

«Μεγάλο όπλο στα χέρια μας»

Χαρακτηριστικές για τη σημασία και τον ρόλο της ΣΣΕ είναι οι διαπιστώσεις της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Αθήνας, η οποία σημειώνει αρχικά πως «η υπογραφή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας είναι ένα μεγάλο όπλο στα χέρια μας», τόσο ως δίχτυ προστασίας συγκροτημένων δικαιωμάτων όσο και ως συμβολή στην ένταση του αγώνα συνολικά των εργαζομένων για την επίτευξη των στόχων πάλης. Η ΣΣΕ, όπως σημειώνει, δεν χαρίστηκε από τους εργοδότες αλλά «είναι αποτέλεσμα πολύχρονου και σκληρού αγώνα που δώσαμε, έχοντας να αντιμετωπίσουμε ένα σωρό αντεργατικούς νόμους που ψήφισαν όλες οι κυβερνήσεις, αλλά και την εργοδοσία που όλα αυτά τα χρόνια αξιοποιούσε τα δικά της όπλα, την ανεργία, για να διαμορφώσει τους όρους δουλειάς και αμοιβής μας στα χειρότερα επίπεδα. Παρά τις δυσκολίες και τα εμπόδια ούτε στιγμή δεν μας πέρασε από το μυαλό ότι δεν θα τα καταφέρουμε. Η επιτυχία μας αυτή είναι πάρα πολύ σημαντική. Η ΣΣΕ αποτελεί δίχτυ προστασίας για να έχουμε συγκροτημένα δικαιώματα. Θα βοηθήσει όχι μόνο να βελτιωθεί το κατώτατο μεροκάματο άμεσα, αλλά θα συμβάλει να βελτιωθεί και το μέσο μεροκάματο. Θα βελτιώσει άμεσα το ύψος του ενσήμου σε όλο τον κλάδο». Χωρίς καμιά πρόθεση εξιδανίκευσης σημειώνει πως η υπογραφή της «σίγουρα δεν λύνει τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, αλλά σίγουρα μας δίνει μια "ανάσα". Κυρίως, μας γεμίζει αυτοπεποίθηση και δείχνει ότι ο αγώνας έχει αποτελέσματα. Αυτή είναι η δική μας συμβολή και το παράδειγμα που μπορούν να ακολουθήσουν και άλλοι κλάδοι και εργαζόμενοι».

Επόμενος στόχος της Ομοσπονδίας είναι η επέκταση της ΣΣΕ και η μετατροπή της σε υποχρεωτική σε όλους τους εργοδότες του κλάδου, «ανεξάρτητα αν είναι μέλη ή όχι των εργοδοτικών οργανώσεων με τις οποίες υπογράψαμε τη ΣΣΕ και αποτελούν την πλειοψηφία των εργοδοτών του κλάδου».

«Ο,τι αποφασίσαμε όλοι μαζί το υλοποιήσαμε όλοι μαζί»

Συμφωνία μεταξύ εργαζομένων και εργοδοσίας υπογράφηκε και στο εργοστάσιο της «Μινέρβα», πετυχαίνοντας μια κατάκτηση - αποτέλεσμα του αγώνα των εργαζομένων μαζί με το σωματείο τους, την Πανελλαδική Ενωση Ελαιουργοσαπωνοποιών και Εργαζομένων Χημικής Βιομηχανίας Αττικής. Οι εργαζόμενοι απέσπασαν αυξήσεις στους μισθούς, ιδιαίτερα σημαντικές για τους χαμηλόμισθους συναδέλφους τους, επιδόματα, διατακτικές επιταγές, παροχές σε είδος και παράλληλα επικύρωσαν κατακτήσεις που είχαν τα προηγούμενα χρόνια (προσαυξήσεις για τις υπερωρίες και τη νυχτερινή εργασία, μετακίνηση από και προς το εργοστάσιο, γεύμα στις υπερωρίες).

Η εργοδοσία προσπάθησε να βάλει στον «πάγο» τις διεκδικήσεις των εργαζομένων επικαλούμενη τις εξελίξεις με τον πόλεμο στην Ουκρανία, την ενδεχόμενη απώλεια των αγορών της Ρωσίας και της Ουκρανίας για το ελαιόλαδο, τις ανατιμήσεις στο ηλιέλαιο που αποτελεί πρώτη ύλη που χρησιμοποιεί στην παραγωγή. Ωστόσο, η ενότητα και η συσπείρωση όλων των εργαζομένων έβαλαν τη σφραγίδα τους στην εξέλιξη του αγώνα. Οι τακτικές συνεδριάσεις της Εργοστασιακής Επιτροπής, οι κοινές συνεδριάσεις με το ΔΣ του κλαδικού σωματείου, οι περισσότερες από δέκα Γενικές Συνελεύσεις που έγιναν στο εργοστάσιο, με αιχμή το πλαίσιο διεκδίκησης και την εναλλαγή των μορφών πάλης, οι συσκέψεις στα διαλείμματα και τις αλλαγές βάρδιας, οι περιοδείες στα πόστα, η καθολική συμμετοχή στην απεργία στις 6 Απρίλη, οι στάσεις εργασίας που σταμάτησαν τις μηχανές, το σταμάτημα των υπερωριών, είναι μερικά από τα στιγμιότυπα της μάχης που έδωσαν.

«Δείξαμε τη δύναμή μας απέναντι στην εργοδοσία. Ο,τι αποφασίσαμε όλοι μαζί, το υλοποιήσαμε όλοι μαζί», λένε μέλη της Εργοστασιακής Επιτροπής και διαπιστώνουν πως μέσα από αυτήν τη διαδικασία έχουν γίνει όλοι «πολύ "ψηλότεροι"».

Με ώθηση από τις κινητοποιήσεις που οργάνωσαν, συνεχίζουν να δίνουν μαζί με το κλαδικό σωματείο τη μάχη για να φτάσει το μήνυμα της διεκδίκησης σε άλλους χώρους δουλειάς, να διαδοθεί πλατιά το μήνυμα: «Μόνο με τη δική μας δράση μπορούμε να πάρουμε ανάσα, να ανοίξουμε δρόμο για να ζήσουμε καλύτερα».

Οι όροι των δύο Συμβάσεων

Η ΣΣΕ των οικοδόμων προβλέπει: Αύξηση στα κατώτατα μεροκάματα του εργάτη 18,3%, του βοηθού ή ειδικευμένου εργάτη 28,4% και του τεχνίτη 38,5%.

Επίσης, στα κατώτατα μεροκάματα προστίθενται οι εξής προσαυξήσεις:

10% επίδομα γάμου. 5% για κάθε τριετία και μέχρι έξι τριετίες (συνολικά 30%). 10% επίδομα σπουδών (όσοι έχουν αποφοιτήσει από Επαγγελματική Εκπαίδευση, επιμορφωτικά προγράμματα & προγράμματα Επαγγελματικής Κατάρτισης του ΟΑΕΔ ή εργοληπτικών ή εργατικών οργανώσεων υπό την επίβλεψη του ΟΑΕΔ, διάρκειας τουλάχιστον 120 ωρών). Επίδομα 5% σε εργαζόμενους που απασχολούνται: Σε σκαλωσιές άνω των 30 μέτρων, σε υπόγεια τεχνικά έργα (σήραγγες, στοές κ.ά.), σε έργα ή τμήματα έργων που κατασκευάζονται στη θάλασσα και είναι προσβάσιμα αποκλειστικά με πλωτά μέσα. Ακόμα, καταβολή 5 επιπλέον ημερομισθίων (συνολικά 30), πέραν των 25 που ισχύουν μέχρι σήμερα, σε περίπτωση ασθένειας ή ατυχήματος για έναν εργαζόμενο που έχει συμπληρώσει έναν χρόνο δουλειάς στον ίδιο εργοδότη. Η ΣΣΕ ισχύει για την περίοδο 1 Απρίλη 2022 έως 30 Σεπτέμβρη 2024.

Η Σύμβαση που πέτυχαν οι εργαζόμενοι στη «Μινέρβα» προβλέπει αυξήσεις που κυμαίνονται κατά μέσο όρο στο 5%, ενώ για τους χαμηλόμισθους ξεπερνούν το 6,5%. Πιο αναλυτικά, περιλαμβάνει: Κατώτατο μισθό 1.100 ευρώ και αυξήσεις που στους πιο χαμηλόμισθους θα ξεπεράσουν τα 120 ευρώ τον μήνα. Επίδομα χειρισμού μηχανών, υπαλληλοποίηση των ωρομισθίων που εργάζονται πάνω από 5 έτη στην εταιρεία, διατακτικές επιταγές αξίας 240 ευρώ τον χρόνο, αυξήσεις παροχών σε είδος και επιβράβευση πολυετιών με δύο μέρες επιπλέον άδεια, εφάπαξ ποσά κ.ά.

Στη συμφωνία αποτυπώνονται επίσης η προσαύξηση 75% από την πρώτη ώρα υπερωρίας, η προσαύξηση 42% στο νυχτερινό, η μετακίνηση από και προς το εργοστάσιο, το γεύμα στις υπερωρίες, τα οποία οι εργαζόμενοι είχαν κερδίσει με παλιότερους αγώνες τους.

1 σχόλιο:

  1. https://www.ergatikosagwnas.gr/kinisi-ea/14-anakoinosis-ea/2922-organosi-ioanninon-tis-kk-ergatikos-agonas-9-maiou-1945-9-maiou-2022-77xronia-apo-tin-megali-antifasistiki-niki-ton-laon....... Τα κεντρίστικα οπορτουνιστικά βαρίδια του Κάουτσκι οι Μανιαδάκηδες πήγαν να χέσουν στους τάφους των ΗΡΩΩΝ νομίζοντας πως μπορούν να τους λερώσουν. Οι νεκροί του αγώνα φτύνουν αυτούς τους άθλιους στο πρόσωπο που συνεχίζουν να σερβίρουν την εγκληματική γραμμή ...πολιτικών μετώπων και σταδίων.... που αποτελεί το καλύτερο εργαλείο των καπιταλιστών και κατέστρεψε τα πάντα. Απο αυτή τη σαπίλα ξεβρόμισε το ΚΚΕ τα τελευταία 31 χρόνια με την αποκατάσταση των Μπολσεβίκικων χαρακτηριστικών. Κοινωνική Συμμαχία ΣΟΣΙΑΛΦΑΣΙΣΜΟΣ. ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου