Επιλογή γλώσσας

Πέμπτη 11 Αυγούστου 2022

Δηλώνει ότι δεν θα αφήσει κανένα περιθώριο σε αποσχιστικές ενέργειες στην Ταϊβάν


 Η Κίνα προειδοποιεί ότι δεν αφήσει «κανένα περιθώριο κινήσεων» στους υποστηρικτές της ανεξαρτησίας της Ταϊβάν, τονίζοντας ότι «η χρήση στρατιωτικής βίας» για την ανάκτηση του νησιού παραμένει στο τραπέζι ως «ύστατη επιλογή».

Συγκεκριμένα, το Γραφείο Υποθέσεων της Ταϊβάν, οργανισμός της κινεζικής κυβέρνησης, δημοσίευσε σήμερα «λευκή βίβλο», στην οποία περιγράφεται λεπτομερώς ο τρόπος με τον οποίο το Πεκίνο σκοπεύει να ανακαταλάβει το νησί, κυρίως μέσω οικονομικών κινήτρων.

«Είμαστε διατεθειμένοι να δημιουργήσουμε έναν τεράστιο χώρο (συνεργασίας) ώστε να φθάσουμε στην ειρηνική επανένωση», αναφέρεται στο έγγραφο του Πεκίνου. «Αλλά δεν θα αφήσουμε κανένα περιθώριο σε αποσχιστικές ενέργειες που θα έχουν ως στόχο την ψευδοανεξαρτησία της Ταϊβάν και αυτό υπό οποιαδήποτε μορφή». «Δεν υποσχόμαστε ότι θα απεμπολήσουμε την χρήση στρατιωτικής βίας», τονίζεται στην λευκή βίβλο του Πεκίνου, της πρώτης που δημοσιεύεται για την Ταϊβάν από το 2000. «Η στρατιωτική βία θα χρησιμοποιηθεί ως ύστατη επιλογή, σε περίπτωση έκτακτων συνθηκών. Θα αναγκασθούμε να λάβουμε δραστικά μέτρα απέναντι στις προκλήσεις των αυτονομιστών ή ξένων δυνάμεων, εάν αυτές παραβιάσουν τις κόκκινες γραμμές μας».

Η λευκή βίβλος υπόσχεται επίσης οικονομική ευημερία με την «επανένωση». Παράλληλα προτείνει την ενίσχυση των πολιτιστικών σχέσεων, των σχέσεων στους τομείς της κοινωνικής πρόνοιας και της υγείας ή επίσης την ενθάρρυνση περαιτέρω οικονομικής «ολοκλήρωσης» μέσω «προτιμησιακών πολιτικών». «Με μία ισχυρή πατρίδα στην οποία θα μπορούν να στηρίζονται, οι συμπατριώτες μας Ταϊβανέζοι θα είναι πιο ισχυροί, πιο σίγουροι, πιο εξασφαλισμένοι και θα χαίρουν μεγαλύτερου σεβασμού στην διεθνή σκηνή», υπόσχεται το κείμενο.

Η νέα προειδοποίηση διατυπώνεται μετά την ένταση που προβλήθηκε τις τελευταίες ημέρες με την επίσκεψη της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Νάνσι Πελόζι.

Ο κινεζικός στρατός διεξήγαγε τις τελευταίες ημέρες μεγάλες στρατιωτικές ασκήσεις γύρω από την Ταϊβάν, με σενάριο τον αποκλεισμό του νησιού.

Οι ασκήσεις επρόκειτο να ολοκληρωθούν την Κυριακή, αλλά συνεχίσθηκαν και αυτήν την εβδομάδα. Ο κινεζικός στρατός ανακοίνωσε τελικά σήμερα ότι «το σύνολο των αποστολών ολοκληρώθηκαν», κηρύσσοντας την λήξη τους.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP)

1 σχόλιο:

  1. Σρι Λάνκα: Μεγάλες διαδηλώσεις κατάφεραν απελευθέρωση του Ιωσήφ Στάλιν, αγωνιστή και γραμματέα του Σωματείου Δασκάλων, που αγωνίζεται, με όλο τον λαό, ενάντια στις κυβερνητικές πολιτικές.
    Ο Στάλιν είχε συλληφθεί 3 Αυγούστου γιατί συμμετείχε στην οργάνωση εργατικών κινητοποιήσεων.
    Praxis Review

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου