Επιλογή γλώσσας

Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2022

Η οικονομική ενίσχυση του ΚΚΕ υπόθεση του λαού!


Αυτήν την περίοδο οι Κομματικές Οργανώσεις ρίχνονται στη μάχη για την Οικονομική Εξόρμηση Νοέμβρη - Δεκέμβρη 2022. Ολοι μαζί, μέλη, οπαδοί, φίλοι του Κόμματος, θα δώσουμε και αυτήν τη μάχη με πείσμα, αποφασιστικότητα, αυταπάρνηση και αισιοδοξία. Με τη στήριξη του εργαζόμενου λαού και της νέας γενιάς, θα καταφέρουμε να πετύχουμε τους στόχους μας.

Η ενίσχυση του ΚΚΕ δυναμώνει τη μεγάλη προσπάθεια να αντεπιτεθεί ο λαός μας, μαζί με το ΚΚΕ, στη «βαρυχειμωνιά» που μας ετοιμάζουν οι κυβερνήσεις και η ΕΕ. Σημαίνει δυνάμωμα του αγώνα ενάντια στην ακρίβεια και στην ενεργειακή φτώχεια, ενάντια στα «κοράκια» που επιτίθενται στη λαϊκή κατοικία και «κατατρώνε» το λαϊκό εισόδημα.

Για να πετύχουμε αυξήσεις στους μισθούς, στις συντάξεις, για την κάλυψη των ζωτικών αναγκών του λαού και της νεολαίας. Ενισχύοντας οικονομικά το ΚΚΕ, στηρίζεται αποφασιστικά η πάλη του λαού για να μην πληρώσει ξανά την ανάπτυξη και την κρίση που φέρνουν τα κέρδη των λίγων. Για να μη ματώσει άλλο για τους ανταγωνισμούς και τους πολέμους τους, αλλά να εμποδίσει τα επικίνδυνα σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ.

Κάθε κουπόνι ενίσχυσης στο ΚΚΕ είναι συμβολή στο να πληθύνουν οι εστίες αγώνα και ελπίδας σε όλη την Ελλάδα, σε ένα «ποτάμι» εργατικής - λαϊκής αντεπίθεσης, ώστε να ανασάνει ο λαός και η νέα γενιά. Είναι συμβολή στη διάδοση της ιστορικής αλήθειας και των πραγματικά προοδευτικών ιδεών και αξιών του λαού μας, ενάντια στη σαπίλα ενός συστήματος που γεννά «τέρατα».

Η στήριξη του ΚΚΕ βοηθά να αντιμετωπίσουμε νικηφόρα την καταστολή, τις παρακολουθήσεις, αλλά και τα ψέματα και τη χειραγώγηση. Για να φωτίσει «το μεγάλο, το ωραίο και το συγκλονιστικό» τον νου και την καρδιά μας, ο σοσιαλισμός.

Ολα αυτά ασφαλώς τα ξέρει ο αντίπαλος. Γι' αυτό επιτίθεται διαχρονικά στα οικονομικά του ΚΚΕ. Είτε με τη συκοφαντία και τα ψέματα, είτε με την καταστολή, τις απαγορεύσεις, τα πρόστιμα των αντιδραστικών αστικών νόμων, το σύστημα προσπαθεί να «φράξει» τους διαύλους επικοινωνίας του ΚΚΕ με τις λαϊκές μάζες, να διαταράξει, να μολύνει και να αδυνατίσει την ισχυρή σχέση που έχει αναπτύξει το Κόμμα με τον λαό.

Το ΚΚΕ έχει ξεκαθαρίσει διαχρονικά και σε όλους τους τόνους ότι δεν πρόκειται να υποταχθεί, δεν πρόκειται να αποδεχτεί καμία παρέμβαση στη σχέση του με τα μέλη, τους οπαδούς και τους φίλους του. Θα τηρήσει τη στάση αρχών που έχει και δεν πρόκειται να δώσει στις κρατικές αρχές τα ονόματα και τα προσωπικά στοιχεία των μελών, οπαδών, φίλων, άλλων εργαζομένων που το ενισχύουν οικονομικά.

Κανείς δεν θα μπορέσει να σπάσει, να υπονομεύσει αυτήν την πολύχρονη σχέση των αγωνιστικών δεσμών, όσους νόμους κι αν ψηφίσει, όσα εμπόδια κι αν προσπαθήσει να βάλει.

Το Κόμμα μας, στη μακρόχρονη Ιστορία του, ακόμα και στις πιο δύσκολες, στις πιο μαύρες περιόδους, στα χρόνια της παρανομίας και των διώξεων, στηρίχτηκε στην εργατική τάξη και στα φτωχά λαϊκά στρώματα. Ο λαός ήταν αυτός που ενίσχυε με όλους τους τρόπους το ΚΚΕ. Η Ιστορία του λαϊκού κινήματος έχει να δείξει πολλά και λαμπρά παραδείγματα που και σήμερα εμπνέουν, διδάσκουν, καθοδηγούν.

Στα χρόνια της Κατοχής, το ΚΚΕ αποτέλεσε τον καθοδηγητή, τον νου και την ψυχή του αγώνα ενάντια στους ναζιστές - φασίστες κατακτητές και στα ντόπια όργανά τους. Προκειμένου να εξασφαλίσει τα απαραίτητα μέσα για τις ανάγκες αυτού του τεράστιου αγώνα απευθύνθηκε στον λαό, ανακοινώνοντας τον Αύγουστο του 1943 την έναρξη του «Πανελλαδικού Εράνου Εθνικής Απελευθέρωσης».

Εγραφε ο «Ριζοσπάστης» στις 10 Αυγούστου 1943: «Το ΚΚΕ καλεί τον ελληνικό λαό να δώσει τα μέσα για να δυναμώσει τον εθνικό - απελευθερωτικό αγώνα. Και από την 1η Σεπτέμβρη ανοίγει Πανελλαδικό Ερανο για ένα δισεκατομμύριο δραχμές. Σε χρήμα ή σε είδος. Εχει απόλυτη σιγουριά ότι οι εργάτες - υπάλληλοι, οι αγρότες, οι βιοτέχνες και επαγγελματίες, όλος ο ελληνικός λαός, θα ξεπεράσουν το ένα δισεκατομμύριο. Κάθε συνεισφορά είναι συμβολή στη λευτεριά της Ελλάδας».

Η ΚΟΑ υπερκάλυψε το πλάνο της σε έναν μήνα! Τα πιο πολλά τα έδωσαν οι εργάτες, οι λαϊκές συνοικίες, οι εργαζόμενες μάζες.

Συνολικά η Οικονομική Εξόρμηση του Κόμματος είχε συγκλονιστική επιτυχία, καθώς το πλάνο καλύφθηκε κατά δέκα φορές! Ο «Ριζοσπάστης», παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα του Εράνου σε άρθρο του, κατέληγε: «Το ΚΚΕ θα ανταποκριθεί ολοκληρωτικά στην εμπιστοσύνη και στις προσδοκίες του ελληνικού λαού. Κομμουνιστές εμπρός! Πιο τολμηρά στον αγώνα!».

Αλλά και στα χρόνια της μεγαλειώδους δράσης του ΔΣΕ, 1946 - 1949, ο λαός ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του ΚΚΕ για οικονομική του στήριξη. Είναι συγκινητική η παρακάτω διήγηση, της Χρύσας Γκόγκογλου, στελέχους του ΚΚΕ, που δημοσιεύτηκε στον «Οδηγητή» τον Νοέμβρη του 1976:

«Θεσσαλονίκη, Χειμώνας '46... Η τρομοκρατία και το παρακράτος οργιάζει στην ύπαιθρο. Σκορπάει τον τρόμο και τον θάνατο. (...) Μέσα σ' αυτήν την κατάσταση άρχισε η οικονομική εισφορά, ο έρανος του Κόμματος. Ο λαός μας όμως έδειξε γι' άλλη μια φορά την αγάπη, την πίστη και την αφοσίωσή του στο ηρωικό του Κόμμα, στο ΚΚΕ. Μ' όλη τη φτώχεια και τον κατατρεγμό έδωσε με κάθε τρόπο το συγκινητικό και αγωνιστικό του παρών!

Δεν θα ξεχάσω ποτέ το λεπτό κορίτσι από το Μεταλλικό του Κιλκίς, που μεταμφιεσμένη σε ηλικιωμένη γυναίκα, πέρασε από τα μπλόκα των συμμοριών των Παπαδόπουλων, με κίνδυνο της ζωής της έφτασε στη Θεσσαλονίκη. Λάμποντας από χαρά, γεμάτη ικανοποίηση και υπερηφάνεια μας παρέδωσε τον μικρό της "θησαυρό"...

Και δεν ήταν μόνο η χρηματική του αξία. Ηταν αυτή η αυταπάρνηση και η αυτοθυσία που δεν μετριέται παρά μόνο με το μέτρο της αγάπης και της πίστης προς το Κόμμα. Το μικρό σακουλάκι είχε μέσα ό,τι πολυτιμότερο είχε η κάθε οικογένεια: ένα δαχτυλίδι, μια καρφίτσα, οικογενειακά ενθύμια, ακόμη και τους βαφτιστικούς σταυρούς των παιδιών τους και τις βέρες που 'χουν κιόλας τριφτεί με τα χρόνια στα τιμημένα δουλευτάρικα χέρια...».

Ιδιαίτερη και ξεχωριστή πλευρά των οικονομικών του Κόμματος υπήρξε διαχρονικά η ανάγκη - καθήκον στήριξης των αγωνιστών που διώκονταν και των οικογενειών τους. Το καθήκον αυτό υλοποιήθηκε από το Κόμμα είτε αυτοτελώς, είτε μέσω οργανώσεων που συστάθηκαν με πρωτοβουλία του ΚΚΕ για να υπηρετήσουν αυτόν τον σκοπό.

Τέτοιες οργανώσεις ήταν η Εργατική Βοήθεια (ΕΒ), που ιδρύθηκε το 1924 και προσέφερε ηθική και υλική βοήθεια (σε χρήματα, τρόφιμα, ρουχισμό και άλλα είδη) στα θύματα των αστικών διώξεων και στις οικογένειές τους. Στα χρόνια της Κατοχής και του ΔΣΕ, αυτόν τον ρόλο είχε η Εθνική Αλληλεγγύη (ΕΑ). Επίσης, οι Αντιδικτατορικές Επιτροπές στον καπιταλιστικό κόσμο την περίοδο της στρατιωτικής δικτατορίας 1967 - 1974 έπαιξαν σημαντικότατο ρόλο στη σοβαρή ενίσχυση των φυλακισμένων και εξορισμένων αγωνιστών και των οικογενειών τους.

Ολα τα κατοπινά χρόνια, δεν έλειψαν οι προσφορές στο Κόμμα από χιλιάδες ανθρώπους του μόχθου, που το σέβονται και το εκτιμούν ακόμα κι αν δεν συμφωνούν σε όλα μαζί του. Δεν έλειψαν οι προσφορές από ανέργους, απολυμένους, εργαζόμενους που στο τέλος του μήνα ζορίζονται για να τα βγάλουν πέρα. Ολοι αυτοί είναι οι σταθεροί ενισχυτές του ΚΚΕ, οι δικοί του άνθρωποι. Η εμπιστοσύνη που μας δείχνουν μας γεμίζει με ευθύνη να ανταποκριθούμε, να γινόμαστε καλύτεροι, να τα δώσουμε όλα για το δίκιο τους, το δίκιο της τάξης μας.

Ολες και όλοι να εντείνουμε τις προσπάθειές μας, δίνοντας τη μάχη με σχέδιο, πίστη και αποφασιστικότητα, για να πετύχουμε τους στόχους που έχουμε θέσει. Μαζί με την ΚΝΕ, που δυναμώνει και με το 13ο Συνέδριό της απευθύνεται πλατιά στη νέα γενιά για να κάνει πράξη το σύνθημα:«Είμαστε η σπίθα που θα κάνει τα σκοτάδια φως! Με τη δύναμη των επαναστατικών ιδεών. Για τον σοσιαλισμό. Τολμάμε το μεγάλο βήμα στο μέλλον, με το ΚΚΕ».

Η περσινή μεγάλη επιτυχία της Οικονομικής Εξόρμησης, μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες για τον λαό, δείχνει ότι μπορούμε να πιάνουμε μεγάλους και απαιτητικούς στόχους. Με όπλο την ευγενική άμιλλα, που εμπνέει, δίνει ώθηση στην πρωτοβουλία και στην αισιόδοξη συλλογική προσπάθεια.

Κόντρα στο ρεύμα, απευθυνόμαστε στους εργαζόμενους και στα λαϊκά στρώματα και τους διαβεβαιώνουμε: Μπορούμε με δυνατό ΚΚΕ να γράψουμε το δικό μας «σενάριο», να βάλουμε τέλος στη σημερινή βαρβαρότητα! Για να ανατείλει η ελπίδα. Ο σοσιαλισμός είναι η απάντηση στον 21ο αιώνα.


Του
Βασίλη ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΥ*
* Ο Β. Δημόπουλος είναι μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου