Επιλογή γλώσσας

Κυριακή 1 Ιανουαρίου 2023

Χρονιά αναβάθμισης της εμπλοκής το 2022


Χρονιά αναβάθμισης της εμπλοκής της χώρας στους επικίνδυνους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς αποτέλεσε το 2022 με μια σειρά από χαρακτηριστικούς σταθμούς, αποτυπώνοντας στην πράξη την πρεμούρα της ντόπιας αστικής τάξης να παίξει «στα γεμάτα» στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς για τις πλουτοπαραγωγικές πηγές και τους διαύλους, για μερίδιο από την καπιταλιστική λεία της ευρύτερης περιοχής, βυθίζοντας τον λαό σε μια δίνη ανυπολόγιστων κινδύνων.

Οι εικόνες του πρωθυπουργού να δίνει αμερικανοΝΑΤΟικούς όρκους μέσα στο αμερικανικό Κογκρέσο, των βουλευτών όλων των κομμάτων πλην ΚΚΕ να χειροκροτούν τους ναζιστές εγκληματίες του Τάγματος Αζόφ και από κοινού να ψηφίζουν στη Βουλή τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ με Σουηδία και Φινλανδία, και στην Ευρωβουλή τη «μαζική αποστολή όπλων» στην κυβέρνηση Ζελένσκι ρίχνοντας κι άλλο λάδι στη φωτιά του ιμπεριαλιστικού πολέμου, αποτυπώνουν άλλωστε την «εθνική» γραμμή της εμπλοκής στα ιμπεριαλιστικά σχέδια. Με βάση αυτή και τις συμφωνίες που την θωρακίζουν και όλοι μαζί συνυπέγραψαν τα προηγούμενα χρόνια, έγινε το φετινό «άλμα» στην εμπλοκή με καταλύτη τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο.

Ορμητήρια πολέμου

Χαρακτηριστική είναι η αναβάθμιση βάσεων και υποδομών που χρησιμοποιούν εδώ οι Ευρωατλαντικοί, συνέπεια των δύο «επικαιροποιήσεων» της Συμφωνίας για τις Βάσεις (MDCA), αλλά και του λεγόμενου Στρατηγικού Διαλόγου μεταξύ των κυβερνήσεων των δύο χωρών, διαδικασία που εκκίνησε επί ΣΥΡΙΖΑ.

Τα περί συμφωνιών... «ειρήνης και σταθερότητας» πήγαν περίπατο αποκαλύπτοντας τον πραγματικό επιθετικό χαρακτήρα των συμφωνιών αυτών, που μετατρέπουν όλη την Ελλάδα απ' άκρη σ' άκρη σε πολεμικό ορμητήριο των ΑμερικανοΝΑΤΟικών και αντίστοιχα στόχο των αντίπαλων ιμπεριαλιστικών κέντρων.

Αναμφίβολα «ξεχώρισε» στο πεδίο αυτό η Αλεξανδρούπολη, με τις υποδομές της - μετά και το σχετικό κλείσιμο των Στενών του Βοσπόρου - να μετατρέπονται στον βασικότερο κόμβο διεκπεραίωσης αμερικανοΝΑΤΟικών δυνάμεων και οπλισμού στην περιοχή, με κατεύθυνση τη συνοριογραμμή με τη Ρωσία και το ουκρανικό μέτωπο, κερδίζοντας «επάξια» τον τίτλο της «Σούδας του Βορρά» και του «στρατηγικού λιμανιού» του ΝΑΤΟ. Μιλάει άλλωστε από μόνη της και η ακύρωση του διαγωνισμού για την πώληση του λιμανιού στην οποία προχώρησε η κυβέρνηση, κι ενώ στο μεταξύ δρομολογούνται μια σειρά από σχέδια επέκτασης και ενίσχυσης των υποδομών στον λιμένα και το αεροδρόμιο της πόλης, όπως και για την επέκταση των ενεργειακών υποδομών που να καλύπτουν και τις ΝΑΤΟικές ανάγκες και προς Βορρά.

Αντίστοιχα σχέδια δρομολογήθηκαν μέσα στη χρονιά και για το «διαμάντι» της εμπλοκής, τη Σούδα, που επίσης «πήρε φωτιά» με τον συνεχή ελλιμενισμό ναυτικών δυνάμεων των ΗΠΑ, όπως και αμερικανικών αεροπλανοφόρων, τις συνεχείς πτήσεις κατασκοπευτικών και άλλων σε Μαύρη Θάλασσα και Ανατ. Ευρώπη.

Διόλου τυχαία, μέσα στη χρονιά δρομολογήθηκε η παραπέρα επέκταση των εγκαταστάσεών της, ξεκίνησαν εργασίες για την κατασκευή ενός νέου κέντρου τηλεπικοινωνιών της βάσης, ενώ κατασκευάζεται επίσης ένα Κέντρο Ανεφοδιασμού, Logistics Support Center (LSC), ως συμπλήρωμα στο «Forward Logistics Site Souda Bay» (FLS Souda Bay), την προωθημένη ΝΑΤΟική βάση ανεφοδιασμού που ήδη διατηρούν εκεί. Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, θα έχει επίσης χώρο υλικοτεχνικής υποστήριξης αλλά και αποθήκευσης HAZMAT - «hazardous material», δηλαδή «επικίνδυνων υλικών», όρος που αναφέρεται σε χημικά, ραδιολογικά, βιολογικά υλικά...

Εργασίες γίνονται και στη Θεσσαλία. Π.χ. το Σώμα Μηχανικού του Στρατού Ξηράς των ΗΠΑ (U.S. Army Corps of Engineers - USACE) σχεδιάζει καταρχάς την κατασκευή ενός νέου δικτύου επικοινωνιών οπτικών ινών μεταξύ του κτιρίου της διοίκησης, του υπόστεγου υπ' αριθμ. 1, του υπόστεγου 2, της Ζώνης SSA (Supply Support Activity Lot - SSA) και μιας μελλοντικής Ζώνης Συντήρησης (Large Area Maintenance Shelter - LAMS) στην αεροπορική βάση στο Στεφανοβίκειο, την οποία χρησιμοποιούν Αμερικανοί ελικοπτεράδες. Θυμίζουμε άλλωστε πως δύναμή τους προωθήθηκε με το ξέσπασμα του ιμπεριαλιστικού πολέμου από το Στεφανοβίκειο στην Ανατ. Ευρώπη.

Επίσης, οι Αμερικανοί ρίχνουν περισσότερα από 33 εκατ. δολάρια στην αεροπορική βάση Λάρισας προκειμένου να μπορεί να φιλοξενήσει «υψηλής αξίας μέσα», όπως είναι τα 8 UAV τύπου «MQ-9 Reaper» της Αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας (USAFE) που έχουν ήδη μετασταθμεύσει εκεί με το προσωπικό υποστήριξής τους, όπως και τα αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού KC-135 που συχνά σταθμεύουν στον ίδιο χώρο. Μάλιστα, στις αρχές του 2023 αναμένεται να παραδοθεί το πρώτο από τα υπό κατασκευή υπόστεγα.

Εργασίες για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ γίνονται και στον Αραξο, όπου, όπως έχει αποκαλύψει το ΚΚΕ, συνεχίζουν να υπάρχουν 6 «θόλοι» («vaults») τύπου WS3 (Weapons Storage and Security System - κατασκευές συνήθως βυθιζόμενες στο έδαφος, που χρησιμοποιούνται για «ασφαλή αποθήκευση "ειδικών όπλων", συνήθως για τακτικές πυρηνικές βόμβες B61», όπως αναφέρεται στη σχετική διεθνή ορολογία), με τη βάση να αποτελεί σταθερά μέρος των πυρηνικών σχεδιασμών του ΝΑΤΟ, την ώρα που η ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση έφτασε φέτος ως τις ευθείες απειλές για χρήση του πυρηνικού οπλοστασίου.

Αλλά και στο Ακτιο, για την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων της εκεί «Προωθημένης Επιχειρησιακής Βάσης» (Forward Operational Base) του ΝΑΤΟ, την οποία αξιοποιούν τα ιπτάμενα ραντάρ της λυκοσυμμαχίας, «AWACS».

Λάδι στη φωτιά του πολέμου με αποστολές όπλων...

Αλλο ένα ορόσημο της εμπλοκής που βάθυνε το 2022, ήταν και η αποστολή στην κυβέρνηση Ζελένσκι όπλων και πυρομαχικών, που μάλιστα σε μια σειρά από περιπτώσεις και παρά τις κυβερνητικές διαψεύσεις αποδυναμώνει ευθέως και την άμυνα της χώρας.

Θυμίζουμε ότι η ελληνική κυβέρνηση απέστειλε ήδη τεθωρακισμένα οχήματα μάχης BMP1, αφού τα απέσυρε από τα νησιά σε μια περίοδο που η τουρκική αστική τάξη βάζει ανοιχτά ζήτημα αποστρατιωτικοποίησής τους.

Παραπέρα, συνεχίζει να στέλνει στο Κίεβο φορτία με βλήματα των 155 χιλιοστών - αναγκαία για την τροφοδοσία των οβιδοβόλων αυτού του διαμετρήματος που απέστειλαν οι ΗΠΑ στην κυβέρνηση Ζελένσκι και χρησιμοποιούνται κυρίως σε αποστολές «Αμέσου Υποστηρίξεως και Ενισχύσεως».

Ολα αυτά ενώ η κυβέρνηση «συζητά» την παραχώρηση στην κυβέρνηση Ζελένσκι των S-300 (ανεπτυγμένοι στην Κρήτη) ή/και των TOR-M1 (επίσης πολύτιμο για την ελληνική Αεράμυνα σύστημα, καθώς αφορά αυτοκινούμενα ερπυστριοφόρα αντιαεροπορικά συστήματα βραχέος βεληνεκούς παντός καιρού - ανεπτυγμένα σε Κρήτη και Θράκη).

Θυμίζουμε ότι το προηγούμενο διάστημα, παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης να αποκρύψει αυτά τα στοιχεία, το ΚΚΕ αποκάλυψε ότι:

-- Τουλάχιστον μέχρι τις 27 Απρίλη, η κυβέρνηση έστειλε στο Κίεβο 2.100 ρουκέτες του σοβιετικού Συστήματος Πολλαπλών Εκτοξευτών Πυραύλων «RM-70» (έχει δώσει «μεγάλη ισχύ πυρός στο ελληνικό Πυροβολικό» και «αποτελούν έναν από τους σημαντικότερους πολλαπλασιαστές ισχύος», σύμφωνα με όσα λέει το ίδιο το ΓΕΣ).

-- Στάλθηκαν επίσης 3.200.000 φυσίγγια 7,62 χιλιοστών, τουλάχιστον 60 δυσεύρετοι και πανάκριβοι αντιαεροπορικοί πύραυλοι «Stinger», 17.000 πολύτιμα βλήματα πυροβολικού 155 χιλιοστών, 1.100 φορητοί αντιαρματικοί πύραυλοι «RPG».

Το κόστος των διατιθέμενων πυρομαχικών προσεγγίζει τα 30.000.000 ευρώ και ήταν όλα, μα όλα, επιχειρησιακά, παρά τις καινοφανείς θεωρίες περί «τρίτων αποθεμάτων» και «πλεονάζοντος υλικού» που επιστράτευσε η κυβέρνηση. Ωστόσο, με ευθύνη της και κατ' εντολή των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ αποσύρθηκαν από περιοχές κρίσιμες για την άμυνα της χώρας, προκειμένου να συνδράμουν τα Τάγματα Αζόφ και τον «Δεξιό Τομέα».

...εκπαιδεύσεις - πρόβες πολέμου...

Αυτές οι υπηρεσίες στους Αμερικανούς και το ΝΑΤΟ πιάνουν και τον τομέα της εκπαίδευσης, καθώς, όπως έχει αποκαλύψει ο «Ριζοσπάστης», στο ΓΕΕΘΑ υπάρχει έτοιμο σχέδιο να παρασχεθεί εκπαίδευση σε Ουκρανούς κομάντο σε τρεις ή τέσσερις τοποθεσίες εντός ελληνικής επικράτειας:

-- Στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ειδικών Δυνάμεων (ΚΕΕΔ) στη Νέα Πέραμο Αττικής, με βασικό «προτέρημα» που πλασάρεται από την ντόπια αστική τάξη σε «εταίρους και συμμάχους» το Πεδίο Βολής «Κανδηλίου». Ανακαινίστηκε πέρυσι, ώστε να προσομοιάζει με αστικό και ημιαστικό περιβάλλον, και εστιάζει στην εφαρμογή τεχνικών και τακτικών μάχης μικρών κλιμακίων.

-- Στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ανορθόδοξου Πολέμου (ΚΕΑΠ) στη Ρεντίνα Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, μάλιστα, υπάρχει υπο-σενάριο η «αξιοποίηση» αυτή της Ρεντίνας να συνδυαστεί με «επισκέψεις» των Ουκρανών για εκπαίδευση στη Νέα Σάντα Κιλκίς, έδρα της 71ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας, όπου βρίσκεται και το Εθνικό Πρότυπο Κέντρο Εκπαίδευσης Αγώνα σε Αστικό Περιβάλλον (ΕΠΚΕΑΑΠ).

-- Στη Θεσσαλία, όπου υπάρχει σειρά τέτοιων σχηματισμών και δομών, όπως η 32η Ταξιαρχία Πεζοναυτών στον Βόλο, με εκπαίδευση στα αντικείμενα πεζοναυτών και καταδρομών, το Κέντρο Εκπαίδευσης Ορεινού Αγώνα Χιονοδρόμων (ΚΕΟΑΧ) στον Ολυμπο και η 1η Ταξιαρχία Αεροπορίας Στρατού στο Στεφανοβίκειο. Ζώνες όπου αναπτύσσονται και Αμερικανοί, για να δώσουν κι αυτοί τα «φώτα» τους.

Ολα αυτά χωρίς να συνυπολογίζονται οι κυριολεκτικά δεκάδες συνεκπαιδεύσεις - πρόβες πολέμου στις οποίες προχώρησαν οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις, είτε με «καπέλο» ΝΑΤΟ είτε με βάση τις διμερείς και πολυμερείς συμφωνίες με ΗΠΑ, Γαλλία και άλλα κράτη της περιοχής.

...και αποστολές εκτός συνόρων

Τέλος, «στο πλαίσιο της ενίσχυσης της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ με την ανάπτυξη 4 επιπλέον Σχηματισμών Μάχης επιπέδου ενισχυμένου Τάγματος (Battlegroup)» - των ΝΑΤΟικών αποφάσεων που συνυπέγραψε η κυβέρνηση για τη συγκέντρωση τεράστιων ΝΑΤΟικών δυνάμεων στην Ανατ. Ευρώπη - αναχώρησαν για το Νόβο Σέλο της Βουλγαρίας μία διμοιρία αντιαρματικών (6 τεθωρακισμένα οχήματα M901ITV, φορείς αντιαρματικών TOW-2 συν άλλα τροχοφόρα οχήματα) και επιτελείς της 33ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας, που συμμετέχουν στη δύναμη ΝΑΤΟ Enhanced Vigilance Activity Battlegroup Bulgaria, υλοποιώντας και έτσι τις ΝΑΤΟικές αποφάσεις για την περικύκλωση της Ρωσίας. Πρόκειται για το ένα από τα 4 νέα Battlegroup που έστησε η λυκοσυμμαχία, δίπλα στα προηγούμενα 4, ρίχνοντας κι άλλο λάδι στη φωτιά του ιμπεριαλιστικού πολέμου.

Κι αυτό χώρια τα μέσα και τα στελέχη που διατίθενται π.χ. για:

-- Πτήσεις ελληνικών ιπτάμενων ραντάρ στο FIR Σόφιας και τις παρυφές της Μαύρης Θάλασσας.

-- Τις συνοδείες από ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη σε στρατηγικά βομβαρδιστικά των ΗΠΑ, ή από ελληνικές φρεγάτες και υποβρύχια σε αμερικανικά αεροπλανοφόρα.

-- Τις συμμετοχές στις ΝΑΤΟικές ναυτικές δυνάμεις SNMG2 και SNMCMG2, τις συμμετοχές επίσης στις αποστολές του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στη Μεσόγειο «Sea Guardian» και «IRINI», αντίστοιχα.

-- Αλλά και την εμπλοκή εδώ και χρόνια στο Κόσοβο, με την Ελληνική Δύναμη Κοσόβου (ΕΛΔΥΚΟ), όπου σύμφωνα με αρμόδιες πηγές είναι ανεπτυγμένα περίπου 80 - 100 στελέχη, ανάλογα με την περίοδο, τις ανάγκες και τις διαθεσιμότητες.

Σύμφωνα με διαθέσιμα στοιχεία, και ενώ η περιοχή θυμίζει ξανά καζάνι έτοιμο να εκραγεί, η κυβέρνηση διατηρεί ανεπτυγμένο εκεί έναν Μηχανοκίνητο Λόχο Ελιγμoύ (εδρεύει στο στρατόπεδο Film City στην Πρίστινα), όπως και δύο Ομάδες Συνδέσμων Παρατηρητών (Liaison Monitoring Teams) που εδρεύουν στο στρατόπεδο Novoselo στη Μιτρόβιτσα.

Το «κοντέρ» της εμπλοκής λοιπόν δεν σταματάει να γράφει, σπάζοντας κάθε χρόνο και νέα «ρεκόρ» ως αποτέλεσμα της όξυνσης των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών που έχουν περάσει ανεπιστρεπτί σε νέο, ακόμα πιο επικίνδυνο επίπεδο. Η ενίσχυση της πάλης ενάντια στην εμπλοκή της χώρας στα σχέδια αυτά, για να κλείσουν όλες οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις, για να επιστρέψουν όλες οι δυνάμεις από αποστολές στο εξωτερικό, για αποδέσμευση από ΝΑΤΟ - ΕΕ με τον λαό νοικοκύρη στον τόπο του αποτελεί κρίσιμο ζήτημα για τον λαό. Στον δρόμο αυτό εγγύηση αποτελεί η αποφασιστική ενίσχυση του ΚΚΕ παντού, της μόνης δύναμης που με συνέπεια στέκεται «στη σωστή πλευρά της Ιστορίας», αυτή του λαού και των συμφερόντων του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου