Επιλογή γλώσσας

Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2023

Μια μέρα σαν τη σημερινή

 
07/01/1826

Ο ελληνικός επαναστατικός στόλος σπάει τον κλοιό του οθωμανικού και μεταφέρει πολύτιμα πολεμοφόδια στο πολιορκημένο Μεσολόγγι.

07/01/1828

Ο Ιωάννης Καποδίστριας φτάνει στο Ναύπλιο και αναλαμβάνει πρώτος Κυβερνήτης της Ελλάδας.

07/01/1904

Πεθαίνει ο συγγραφέας Εμμανουήλ Ροΐδης. 

Εμμανουήλ Ροΐδης

07/01/1914

Γεννιέται ο πιανίστας και συνθέτης Γιάννης Σπάρτακος.

07/01/1920

Η τοπική βουλή της πολιτείας της Νέας Υόρκης αρνείται να δώσει τις έδρες στους 5 εκλεγέντες σοσιαλιστές βουλευτές.

07/01/1932

Με αφορμή την ιαπωνική ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Μαντζουρία (βορειανατολική Κίνα) ο Υπουργός Εσωτερικών των ΗΠΑ Χ. Στίμσον διατυπώνει το ομώνυμο δόγμα («Δόγμα Στίμσον»), σύμφωνα με το οποίο οι ΗΠΑ δεν αναγνώριζαν οποιαδήποτε διεθνή μεταβολή συνόρων που πραγματοποιούνταν με χρήση βίας.

Ουσιαστικά, αυτό για το οποίο ανησυχούσαν οι ΗΠΑ, ήταν τα συμφέροντα των ιδίων στην Κίνα, που απειλούνταν, αναδεικνύοντας για μια ακόμη φορά την ανεπαίσχυντη υποκρισία των ιμπεριαλιστών.

07/01/1934

Γεννιέται ο Τάσσος Παπαδόπουλος, Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας την περίοδο 2003 - 2008.

07/01/1943

Εκτελούνται στον Πειραιά οι Παναγιώτης Σαντής και Αριστοτέλης Τσουρτσούλης, μέλη της ΚΕ του ΚΚΕ.

07/01/1943

Ίδρυση του Εθνικού Απελευθερωτικού Συνδέσμου (ΕΑΣ)

07/01/1943

Πεθαίνει ο σερβικής καταγωγής Αμερικανός επιστήμονας και εφευρέτης Νίκολα Τέσλα.

07/011944

Αυτοκτόνησε ο συγγραφέας και ποιητής, Ναπολέων Λαπαθιώτης.

Ναπολέων Λαπαθιώτης

07/01/1947

Ο ανώτερος διοικητής της Χωροφυλακής Λαρίσης Μαντούβαλος δημοσιεύει προκήρυξη σύμφωνα με την οποία για κάθε νεκρό χωροφύλακα θα εκτελούνταν 50 πολιτικοί κρατούμενοι.

07/01/1973

Εκπρόσωποι των ελληνικών αντιδικτατορικών οργανώσεων διαδηλώνουν έξω από το ελληνικό προξενείο στη Νέα Υόρκη, όπου βρισκόταν ο Παττακός, ζητώντας την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων.

07/01/2009

 «Έφυγε» πρόωρα από τη ζωή, η Μαρία Δημητριάδη, μια σπουδαία, ασυμβίβαστη φωνή

Μαρία Δημητριάδη

5 σχόλια:

  1. 7 Ιανουαρίου 1919, η αστυνομία του Μπουένος Άιρες, που είχε επιστρατευτεί για προστασία απεργοσπαστών, ανοίγει πυρ κατά μεταλλεργατών που προσπάθησαν να περιφρουρήσουν την απεργία τους, δολοφονώντας 5.
    Οι εργάτες εξεγείρονται και τα συνδικάτα κηρύσσουν γενική απεργία. Παραλύουν τα πάντα στην πόλη. Oι εργάτες περικυκλώνουν αστυνομικά τμήματα. Η κυβέρνηση στέλνει πεζοναύτες και πυροβολικό.
    Οι συγκρούσεις των εργατών με αστυνομία και στρατό συνεχίζονται για μέρες. Οι δολοφονημένοι εργάτες υπολογίζονται σε 700.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το 1927 ο «Ριζοσπάστης» δημοσίευσε την ανοιχτή επιστολή του ποιητή προς τον Αρχιεπίσκοπο5 που δημόσια του ζητάει να μην τον υπολογίζει πλέον ως μέλος του «ποιμνίου» του. «[...] Επιπλέον, έχω φθάσει στο συμπέρασμα ότι, μεταξύ της φιλοσοφίας και του κηρύγματος του Ιησού, και της σημερινής αποστολικής εκκλησίας, υπό την αληθινήν όψιν με την οποίαν αυτή κινείται και ενεργεί, η απόστασις και η παρεξήγησις είναι τεραστία.

    Βλέπετε, το χάσμα είναι ριζικόν και ανεπανόρθωτον. Δεν πιστεύω σε τίποτε απ' ό,τι πιστεύετε, και δεν επιθυμώ να διατηρώ, έστω και προσχηματικά, δεσμούς με κάτι το οποίον θεωρώ παιδαριώδες, οσάκις δεν το θεωρώ εγκληματικό.

    Με την ελπίδα ότι αυτό μου το γράμμα - γραμμένο, το τονίζω, γαλήνια, συνειδητά και αποφασιστικά - θα συντελέσει ώστε να παύσω και κατά τους τύπους - αφού κατ' ουσίαν έχω παύσει προ πολλού - να λογίζομαι, οπωσδήποτε, μέλος του θρησκευτικού σας ποιμνίου».
    https://gkagkarin.blogspot.com/2023/01/blog-post_07.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. 7 Ιανουαρίου 1943, πεθαίνει ο Σερβο-αμερικανός μηχανικός Νίκολα Τέσλα,ο άνθρωπος που χάρισε σε εκατομμύρια ανθρώπους φως και ρεύμα.
    Ανακάλυψε και κατοχύρωσε, με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας,το περιστρεφόμενο μαγνητικό πεδίο,βάση των περισσότερων μηχανών εναλλασσόμενου ρεύματος. Ανέπτυξε επίσης το τριφασικό σύστημα μετάδοσης ηλεκτρικής ενέργειας.Το 1891 εφηύρε το πηνίο Τέσλα, που χρησιμοποιείται στην τεχνολογία ραδιοφώνου.
    Αργότερα, επιχειρηματίες τον εκμεταλλεύτηκαν,αφού αναγκάστηκε να τους εκχωρήσει έλεγχο των πατεντών του. Τελικά σταμάτησαν και να τον πληρώνουν.
    Προδομένος από τους συνεργάτες του, χωρίς χρηματοδότηση για την έρευνά του και χωρίς δυνατότητα εκμετάλλευσης των πατεντών του, βρέθηκε στα πενήντα του άφραγκος και άνεργος.
    Πέθανε σε ένα ξενοδοχείο της Νέας Υόρκης, στα 86 του χρόνια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το αντιφασιστικό κίνημα στη Μέση Ανατολή κορυφώνεται στις 7 Γενάρη 1943, πριν ακριβώς ογδόντα χρόνια, με την ίδρυση του Εθνικού Απελευθερωτικού Συνδέσμου (ΕΑΣ), τέκνου και κληρονόμου του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου (ΕΑΜ). Ας θυμηθούμε, όμως, συνοπτικά πώς οι κομμουνιστές και προοδευτικοί Ελληνες της αιγυπτιώτικης παροικίας επιλέγουν τη δημιουργία ενός ενιαίου παλλαϊκού τείχους ενάντια σε ντόπιους και ξένους εκφραστές της αστικής τάξης.
    https://gkagkarin.blogspot.com/2023/01/blog-post_571.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. 7 Γενάρη 1972, πεθαίνει ,σε ηλικία 79 χρόνων η Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου, μία από τις σπουδαιότερες στιχουργούς του Ελληνικού λαϊκού τραγουδιού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου