Επιλογή γλώσσας

Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2023

Κινητοποιήσεις σε Αθήνα και άλλες πόλεις για μέτρα προστασίας των εργαζομένων


Με κινητοποιήσεις που έγιναν σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα και άλλες πόλεις, στο πλαίσιο της σημερινής πανελλαδικής τους απεργίας, οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ διεκδίκησαν μέτρα για να γυρνάνε σώοι από το μεροκάματο, με αφορμή το πρόσφατο θανατηφόρο εργατικό ατύχημα με θύμα την ανασφάλιστη εργαζόμενη στην καθαριότητα του Δήμου Ξυλοκάστρου.

Στην Αθήνα, οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν συγκέντρωση έξω από τη Βουλή, ενώ αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με τον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη. Ο υπουργός παρέπεμψε σε νέα συνάντηση που θα γίνει προκειμένου να επαναξεταστεί το καθεστώς ελέγχων τήρησης, λήψης και εφαρμογής των μέτρων προστασίας στους χώρους δουλειάς. 

Από την πλευρά του, αμέσως μετά τη συνάντηση, ο Βασίλης Πετρόπουλος, μέλος της ΕΕ της ΠΟΕ - ΟΤΑ, με δηλώσεις του, μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι τα σωματεία, η ομοσπονδία θα πρέπει όλο το επόμενο διάστημα να είναι σε εγρήγορση προκειμένου να προστατέψουμε τους εργαζόμενους από τέτοιες τραγικές επαναλήψεις όπως το το πρόσφατο θανατηφόρο εργατικό ατύχημα με θύμα την ανασφάλιστη εργαζόμενη στην καθαριότητα του Δήμου Ξυλοκάστρο, που δεν θέλει κανείς να ξαναζήσουμε. (Δείτε εδώ video).

Ο Σπύρος Κωνσταντάς, πρόεδρος του Συνδικάτου ΟΤΑ Ν. Αττικής, σε δηλώσεις του, μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι κυβερνήσεις και δήμαρχοι μας βλέπουν ως κόστος. Την υγεία και την ασφάλειά μας την βλέπουνε ως κόστος προσπαθώντας να το περιορίσουν όσο το δυνατόν περισσότερο γίνεται. Όπως τόνισε, δεν μπορεί να μην δίνονται τα μέσα ατομικής προστασίας  και να μην συμβαίνει τίποτα στους δήμους.

Στο πλευρό των εργαζομένων παραβρέθηκαν η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ και δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

Οι εργαζόμενοι έφτασαν έξω από τη Βουλή με πορεία που ξεκίνησε από το υπουργείο Εργασίας όπου αρχικά συγκεντρώθηκαν.

Στη διάρκεια της πορείας και της κινητοποίησης μέλη του Συνδικάτου ΟΤΑ Ν. Αττικής φώναζαν συνθήματα όπως «Με καθεστώς γαλέρας των εργατών αυξάνονται τα κέρδη των εργοδοτών» και «Απλήρωτη εργασία και κάτεργα παντού, αυτή είναι η σαπίλα του καπιταλισμού». Το Συνδικάτο ΟΤΑ Ν. Αττικής έφτασε στο υπουργείο Εργασίας με πορεία που ξεκίνησε νωρίτερα από τα Προπύλαια, στο πλαίσιο προσυγκέντρωσης που πραγματοποίησε.

Μάλιστα, σύμφωνα με το Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Γαλατσίου, σήμερα το πρωί έγινε νέο εργατικό ατύχημα, με τον τραυματισμό εργαζόμενου του Δήμου Γαλατσίου, κατά τη διάρκεια της αποκομιδής απορριμμάτων.

Με τη σημερινή απεργία οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ απαντούν στην πολιτική που έχει μετατρέψει τους χώρους δουλειάς σε μια διαρκή απειλή για τη σωματική ακεραιότητα και τη ζωή τους.

Νωρίς το πρωί, μέλη του Κλαδικού Συνδικάτου ΟΤΑ Ν. Αττικής ανάρτησαν γιγαντοπανό στην πρόσοψη του κτιρίου της Ανεξάρτητης Αρχής Επιθεώρησης Εργασίας (πρώην ΣΕΠΕ) στο κέντρο της Αθήνας, στο πλαίσιο συμβολικής κατάληψης που πραγματοποίησαν. Κάλεσαν στη σημερινή 24ωρη πανελλαδική απεργία των εργαζομένων στους ΟΤΑ με το σύνθημα «64 νεκροί, χιλιάδες σακατεμένοι. Κυβέρνηση και δήμαρχοι μας στέλνουν στο θάνατο. Ο ΣΕΠΕ απών».

Κινητοποιήσεις σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα

Απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στους ΟΤΑ έγιναν σήμερα σε Θεσσαλονίκη, σε Πάτρα και άλλες πόλεις.

Στη Θεσσαλονίκη, έγινε κινητοποίηση στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης. Στο πλευρό των εργαζομένων παραβρέθηκαν ο Λεωνίδας Στολτίδης, βουλευτής του ΚΚΕ και ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος, δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Στην Πάτρα, δυναμική, μαχητική παρέμβαση στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι των δήμων της Αχαΐας. Στο πλευρό τους η δημοτική αρχή Πάτρας, με επικεφαλής τον δήμαρχο, Κώστα Πελετίδη (δείτε εδώ video) και το Εργατικό Κέντρο Πάτρας, με επικεφαλής τον Δημήτρη Μαρμούτα, πρόεδρο του ΕΚΠ. (Δείτε εδώ video).

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου