Επιλογή γλώσσας

Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2023

Τα υπερμνημόνια ... καραδοκούνε το θύμα τους


ΤΟ «ΚΟΙΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ» ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ

 Η μεταμνημονιακή εποπτεία, η «εργαλειοθήκη» του ΟΟΣΑ και οι ανανεωμένοι όροι του Συμφώνου Σταθερότητας

 Τα «μνημόνια των μνημονίων», δηλαδή η αντιλαϊκή στρατηγική του κεφαλαίου και της ΕΕ, αποτελούν «κοινό πρόγραμμα» όλων των αστικών κομμάτων, ανεξάρτητα από το αν είναι στην κυβέρνηση ή στην αντιπολίτευση.

Ετσι και τώρα μπροστά στις εκλογές, η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ σκιαμαχούν για την «εκτροπή» και την «τοξικότητα» με αφορμή τις υποκλοπές, όπως έκαναν επί τρεις μέρες και στη Βουλή. Δεν λένε όμως κουβέντα για τα «βάθρα» της αντιλαϊκή πολιτικής που τους ενώνουν.

Αντίθετα, συνεννοούνται μια χαρά όταν είναι - για παράδειγμα - να ψηφίσουν από κοινού τους μισούς και πλέον νόμους που φέρνει η κυβέρνηση στη Βουλή και αφορούν σε ζωτικές ανάγκες για την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.

Δεν ξεχνάμε άλλωστε ότι ψήφισαν όλοι μαζί το 3ο μνημόνιο και ότι «μνημονιακοί» και «αντιμνημονιακοί» άλλαξαν ρόλους, όταν το επέβαλαν τα συμφέροντα του κεφαλαίου.

Αυτό είναι άλλωστε και το νήμα που συνδέει τα μνημόνια με τα Μεσοπρόθεσμα Προγράμματα Δημοσιονομικής Στρατηγικής, το πρόγραμμα Μεταμνημονιακής Εποπτείας με την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας και τη Μεταπρογραμματική Εποπτεία με τα προαπαιτούμενα του Ταμείου Ανάκαμψης.

Ολα αυτά δηλαδή που προωθούν από κοινού και εναλλάξ οι κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων, «προοδευτικές» και «συντηρητικές», σοσιαλδημοκρατικές και νεοφιλελεύθερες.

Μεταμνημονιακά ...μνημόνια

Τέλη του περασμένου Αυγούστου, η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ πανηγύριζαν με αφορμή την πρόταση της Κομισιόν να τερματιστεί η ενισχυμένη εποπτεία. Πρόκειται για μεγάλη κοροϊδία, αφού παρά το τυπικό τέλος της (ξεκίνησε το 2018 επί ΣΥΡΙΖΑ), όλες οι αντιλαϊκές εκκρεμότητες μεταφέρονται αυτόματα στην πάγια διαδικασία του μόνιμου «μνημονίου», που είναι τα Ευρωπαϊκά Εξάμηνα.

Μάλιστα, κεντρικό ανάμεσα στα ανοιχτά ζητήματα είναι η διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, με αιχμή την προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού για τον φορέα απόκτησης και επαναμίσθωσης ακινήτων που προβλέπεται στον Πτωχευτικό Νόμο.

Δηλαδή, τη δημιουργία φορέα που θα προχωρήσει με γοργούς ρυθμούς τους πλειστηριασμούς σπιτιών λαϊκών οικογενειών. Αυτό ακριβώς επισημαίνει και η Κομισιόν στην έκθεσή της για τη 14η μεταμνημονιακή «αξιολόγηση».

Επιπλέον, τα αντιλαϊκά μέτρα και η αυστηρή επιτήρηση θα συνεχιστούν με το νέο Πρόγραμμα Σταθερότητας και το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2023 - 2026, στο οποίο θα ενσωματώνονται οι αναθεωρημένοι αντιλαϊκοί δημοσιονομικοί στόχοι για την επόμενη περίοδο.

Στόχος εδώ είναι η επιστροφή των πρωτογενών πλεονασμάτων και βέβαια η σταδιακή μείωση του κρατικού χρέους, που διογκώθηκε το τελευταίο διάστημα προκειμένου να χρηματοδοτηθούν τα κάθε είδους μέτρα στήριξης στο κεφάλαιο.

Αυτό θα συνεχιστεί με αμείωτη ένταση, αφού, όπως αναφέρεται στην έκθεση, «τα θεσμικά όργανα της ΕΕ χαιρετίζουν τη στενή και εποικοδομητική δέσμευση σε όλους τους τομείς και ενθαρρύνουν τις αρχές να συνεχίσουν και να αυξήσουν τις προσπάθειές τους, ιδίως όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις στον τομέα των πολιτικών του χρηματοοικονομικού τομέα, στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, στο Κτηματολόγιο, στην κωδικοποίηση της εργασίας και στην επίτευξη των συμφωνηθέντων στόχων για την εκκαθάριση των καθυστερούμενων οφειλών του Δημοσίου».

Με άλλα λόγια, «ενθαρρύνουν» την όποια επόμενη κυβέρνηση να συνεχίσει τις αναδιαρθρώσεις στην Υγεία, που ενισχύουν την εμπορευματοποίηση, στα Εργασιακά, και βέβαια να κλιμακώσει τη φορολεηλασία... Και για να μη μένουν αμφιβολίες για το πού πάνε τα πράγματα, μόλις τον περασμένο Νοέμβρη, η Κομισιόν κατέθεσε τις προτάσεις της για τους νέους κανόνες που θα διέπουν το Σύμφωνο Σταθερότητας.

Θυμίζουμε ότι από την άνοιξη του 2020 - εν μέσω πανδημίας - αποφασίστηκε η προσωρινή του αναστολή, για να χρηματοδοτήσουν η ΕΕ και τα κράτη - μέλη ένα εκτεταμένο σχέδιο στήριξης των ομίλων απέναντι στην κρίση. Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής ήταν η εκτίναξη του πληθωρισμού, που τώρα πληρώνει ο λαός με μεγάλη ακρίβεια και με μέτρα «αποπληθωρισμού».

Με βάση τα όσα πρότεινε η Κομισιόν, παραμένει ο στόχος για έλλειμμα μικρότερο από το 3% του ΑΕΠ. Οσον αφορά το χρέος, αν ξεπερνά το 60% του ΑΕΠ, οι χώρες θα καλούνται να υιοθετήσουν ένα 4ετές σχέδιο για τη μείωσή του με ένταση των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων. Αν ένα κράτος - μέλος δεν συμμορφωθεί, θα υπόκειται σε ισχυρότερους μηχανισμούς επιβολής, όπως η Διαδικασία Υπερβολικού Ελλείμματος.

Από το 2024 μάλιστα, οι δημοσιονομικοί κανόνες γίνονται ακόμα πιο αυστηροί, με αύξηση των στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα (στο 2%, από 0,8% του ΑΕΠ φέτος). Παράγοντες τις αγοράς προϊδεάζουν από τώρα για «σφιχτή» δημοσιονομική πολιτική από την επόμενη κυβέρνηση, που «ψαλιδίζει» ακόμα και τις όποιες εξαγγελίες γίνονται με προεκλογική σκοπιμότητα.

Σφίξε κι άλλο το ζωνάρι...

Πρόσφατα, ο ΟΟΣΑ επισφράγισε με την έκθεσή του για την Ελλάδα την «επιστροφή σε πρωτογενή πλεονάσματα», που σημαίνει ότι ο λαός θα πληρώσει πολλαπλάσια τα επόμενα χρόνια, με αύξηση της φορολογίας και παραπέρα συρρίκνωση των κρατικών δαπανών που αφορούν και τις πιο στοιχειώδεις λαϊκές ανάγκες.

Το πιο αποκαλυπτικό είναι όμως οι συστάσεις του ΟΟΣΑ για την «αποτελεσματική υλοποίηση του Σχεδίου Ανάκαμψης» και τις «μεγάλες μεταρρυθμίσεις» που το συνοδεύουν, το νέο υπερμνημόνιο στην πλάτη του λαού. Θυμίζουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υπερψήφισε τον συγκεκριμένο νόμο της ΝΔ και άνοιξαν μαζί τον δρόμο για τα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα που προϋποθέτει η εκταμίευση των δόσεων του Ταμείου.

Αλλά και σ' ό,τι αφορά τον «εθνικό» στόχο που στηρίζουν όλοι μαζί, την επιτάχυνση της λεγόμενης «πράσινης μετάβασης», ο ΟΟΣΑ προτείνει μεταξύ άλλων «αύξηση μεσοπρόθεσμα των τιμών για τα δικαιώματα των εκπομπών ρύπων τουλάχιστον στο επίπεδο (...) της Ευρωπαϊκής Ενωσης», αλλά και «προσωρινά και στοχευμένα μέτρα τα οποία θα βοηθήσουν τα νοικοκυριά να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα».

Δηλαδή, «πράσινα χαράτσια», όπως προβλέπουν οι Οδηγίες της ΕΕ, τις οποίες έχουν ψηφίσει ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ, αλλά και πανάκριβα «πράσινα» εμπορεύματα. Η άλλη όψη της ίδιας στρατηγικής είναι τα ψίχουλα για την «προσαρμογή στα νέα δεδομένα» και για να απορροφούνται οι αντιδράσεις από την ενεργειακή φτώχεια, που θα συνεχίσει να μεγαλώνει.

Ολα τα παραπάνω θα τα βρει κανείς στο πρόγραμμα της επόμενης κυβέρνησης, όποια κι αν είναι αυτή. Αλλωστε, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ έχουν «κορόνα στο κεφάλι τους» την περιβόητη «εργαλειοθήκη» του ΟΟΣΑ, που αξιοποιείται διαχρονικά ως «μπούσουλας» για αντιλαϊκά μέτρα στα Εργασιακά, στη φορολογία, στο Ασφαλιστικό, στην Υγεία, στην Εκπαίδευση, παντού.


Κ. Πασ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου