Επιλογή γλώσσας

Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2023

... «έραβε» για τους ομίλους με μπαράζ φοροαπαλλαγών και προνομίων


ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ 2019 - 2022

 Με «κάβα» την «υπεραπόδοση» από τη φορολεηλασία του λαού, που είχε ψηφίσει από κοινού με ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ

Η αλήθεια είναι ότι η ΝΔ, από το 2015 κιόλας με τα συνεταιράκια της στην ψήφιση του 3ου μνημονίου, τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, είχε στρώσει το έδαφος για τη δική της διακυβέρνηση.

Είχε ψηφίσει όλο το πλέγμα των αντιλαϊκών μέτρων της φοροληστείας και είχε στηρίξει όλες τις αντιλαϊκές επιλογές. Ετσι, όταν η ΝΔ ανέλαβε την αστική διακυβέρνηση το 2019, δεν είχε παρά να εφαρμόσει το δικό της πρόγραμμα, που αρχικά ήταν το 3ο μνημόνιο και στη συνέχεια το υπερμνημόνιο του Ταμείου Ανάκαμψης, που με τη σειρά του στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Το κράτος έχει συνέχεια» και σε ό,τι αφορά τη φοροληστεία του λαού, που συνέχισε να πληρώνει τη συντριπτική πλειοψηφία έμμεσων κι άμεσων φόρων: Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2019 το σύνολο των φορολογικών εσόδων ήταν 48,85 δισ. ευρώ, ενώ το 2022 εκτοξεύτηκαν στα 55,31 δισ. ευρώ! Και εδώ αποκαλύπτεται η απάτη της ΝΔ, όταν λέει ότι δεν επέβαλε κανέναν νέο φόρο... Ο λαός συνέχισε να πληρώνει πολλαπλάσιους φόρους μέσω της αύξησης της τιμής των καταναλωτικών προϊόντων και της Ενέργειας.

Χαρακτηριστικό της κοινής γραμμής στο χαράτσωμα του λαού είναι αυτό που έγινε στις 12 Ιουλίου 2022. Τότε, στη Βουλή, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ ψήφισαν νομοσχέδιο με το οποίο ενσωματώνεται Οδηγία της Ευρωπαϊκής Ενωσης που «επικαιροποιεί» τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης στο ηλεκτρικό ρεύμα και στα «ενεργειακά προϊόντα»! Τι προέβλεπε εκείνη η Οδηγία που ψήφισαν όλοι μαζί;

Οριζε τους τρόπους που θα εισπράττονται οι ειδικοί φόροι και την ίδια στιγμή άφηνε περιθώριο το κάθε κράτος να βάζει επιπλέον φόρους, αρκεί αυτοί να είναι σύμφωνοι με τους ενωσιακούς κανόνες φορολόγησης. Στο ίδιο νομοσχέδιο προβλέπονταν και νέες φοροαπαλλαγές για τους εφοπλιστές. Δηλαδή, σε μια περίοδο που τα λαϊκά νοικοκυριά μετράνε και το τελευταίο ευρώ, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ ψηφίζουν την ενίσχυση του καθεστώτος φορολογίας στην Ενέργεια, που μαζί με τα υπόλοιπα χαράτσια εκτινάσσουν «στον θεό» τους λογαριασμούς των σπιτιών και την ακρίβεια στα βασικά είδη!

Φορολογικό νομοσχέδιο - μνημείο απαλλαγών για τους ομίλους

«Σημαία» για την κυβέρνηση της ΝΔ ήταν ευθύς εξαρχής το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, προκειμένου να θεσπίσει μια σειρά φοροελαφρύνσεις για τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.

Ας δούμε αναλυτικά:

-- Η κυβέρνηση ΝΔ μείωσε τον συντελεστή φορολογίας επιχειρήσεων από 28% σε 20% μέσα σε δύο χρόνια, κάτι που σε ένα τμήμα του ήδη είχε προνομοθετήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

-- Προχώρησε στη μείωση του φόρου επί των μερισμάτων (από 10% σε 5%), σε συνέχεια και εδώ της πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ, ενώ έδωσε ειδικά κίνητρα για προσέλκυση επενδύσεων με διπλασιασμό του χρόνου για συμψηφισμό ζημιών και δυνατότητα υπεραποσβέσεων στο 200%.

-- Καθιερώνεται «συμβολικός» φόρος (σχεδόν μηδενικός) για εταιρείες επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία, αμοιβαίου κεφαλαίου ακινήτων και εταιρείες επενδύσεων χαρτοφυλακίου.

-- Πλήρεις απαλλαγές από φόρο εισοδήματος για ΑΕ (εισηγμένες ή όχι σε χρηματιστήρια) για κεφαλαιοποιήσεις αποθεματικών.

-- Πλήρης απαλλαγή από κάθε φόρο, τέλος, εισφορά ή κράτηση για μετόχους «Εταιρειών Χαρτοφυλακίου», στην περίπτωση που αυτές κατέχουν μετοχές σε πλοιοκτήτριες εταιρείες συμβεβλημένες με το ΝΑΤ.

-- Για τους τραπεζικούς ομίλους, εξομοιώθηκε η φορολογία για τόκους «καλυμμένων ομολογιών» (όπως κρατικές εγγυήσεις και άλλες εξασφαλίσεις) με αυτές των κρατικών ομολόγων, ουσιαστικά δηλαδή «φωτογραφίζονται» οι απαλλαγές σε κατηγορίες επενδυτών που θα εμπλακούν στις τιτλοποιήσεις «κόκκινων» τραπεζικών δανείων.

-- Απαλλαγή νομικών προσώπων που είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας από τον φόρο υπεραξίας μεταβίβασης μετοχών. Ακόμα, προβλέπεται απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος και την εισφορά αλληλεγγύης των τόκων εταιρικών ομολόγων που έχουν εισαχθεί σε χρηματιστήρια.

-- Εκπτώσεις από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων για τις δαπάνες που αφορούν δράσεις της λεγόμενης «εταιρικής κοινωνικής ευθύνης».

-- Με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων, θεσπίζεται «εναλλακτικός τρόπος φορολόγησης» των εισοδημάτων αλλοδαπής προέλευσης, με πληρωμή ετήσιου κατ' αποκοπή φόρου στις περιπτώσεις επενδύσεων πάνω από 500.000 ευρώ.

Τα «έκοβε»... για να τα πάρει διπλά με «ισοδύναμες» παρεμβάσεις

Την ίδια ώρα, λοιπόν, που εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά βρίσκονταν αντιμέτωπα με τις δόσεις του ΕΝΦΙΑ, τον φόρο εισοδήματος και τα ληξιπρόθεσμα χρέη, όλα προίκα του ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ νομοθετούσε φοροαπαλλαγές για τους ομίλους.

Ενώ έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να δει κάποιος την πορεία των προϋπολογισμών της ΝΔ, η οποία και αποκαλύπτει την κοροϊδία με τα περί «μειώσεων φόρων» για τον λαό: Γιατί εκείνο που αποκαλύπτεται είναι απλά πως η κυβέρνηση εκείνα που «έκοβε» από τη μια τσέπη, τα έπαιρνε... διπλά από την άλλη.

Αλλη μια επιβεβαίωση δηλαδή ότι δεν γίνεται και «η πίτα» των κερδών ολόκληρη και ο λαός να είναι κερδισμένος. Αλλά ότι αντίθετα, για να πάρει και την παραμικρή ανάσα ο λαός, χρειάζεται να χάσει το κεφάλαιο.

Ενδεικτικό είναι το εξής: Για το 2020, ενώ υπάρχει η μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή, από το 22% στο 9% για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ, υπάρχουν ταυτόχρονα μια σειρά λεγόμενες «αντισταθμίσεις» με «ισοδύναμες» αντιλαϊκές παρεμβάσεις, τόσο από το σκέλος της φορολογίας όσο και από αυτό των κρατικών δαπανών.

Μεταξύ αυτών είναι και πηγές πρόσθετων φορολογικών εσόδων, όπως:

  • Οριζόντια αύξηση του ορίου πληρωμών με πλαστικό χρήμα στο 30% του ετήσιου εισοδήματος μισθωτών - συνταξιούχων προκειμένου να κατοχυρωθεί αφορολόγητο όριο. Το ακάλυπτο ποσό χαρατσώνεται πλέον τουλάχιστον με 20% και όχι με τον εισαγωγικό συντελεστή της φορολογικής κλίμακας (9%). Ουσιαστικά πρόκειται για ένα νέο χαράτσι, ανεξάρτητα από το «χτίσιμο» του αφορολόγητου ορίου. Και αυτό επιβάλλεται και σε αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες, που έτσι κι αλλιώς φορολογούνται από το πρώτο ευρώ εισοδήματος.
  • «Αναμόρφωση» και επέκταση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, που αποτελούν τη βάση υπολογισμού για τα χαράτσια του ΕΝΦΙΑ, καθώς και μια σειρά από ανατιμήσεις σε άλλα χαράτσια που συνδέονται με αυτές, όπως οι φόροι σε γονικές παροχές, κληρονομιές, μεταβιβάσεις, το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ) που πληρώνεται μαζί με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ κ.ά.
«Υπεραπόδοση» φοροληστείας

Στον προϋπολογισμό του 2021, τα συνολικά ποσά φόρων έφτασαν τα 47,8 δισ. το 2021 από 44,3 δισ. το 2020. Μεταξύ άλλων, ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων έφτασε τα 10,2 δισ., με αύξηση 200 εκατ. ευρώ. Ο ΦΠΑ που φορτώνεται στη λαϊκή κατανάλωση έπιασε τα 17,5 δισ. (από 15 δισ.), με απογείωση 2,5 δισ. (!), και οι «ειδικοί φόροι κατανάλωσης» τα 6,68 δισ.

Με τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού για το 2022, ουσιαστικά αποκαλύφθηκε το συνολικό μέγεθος της φορολεηλασίας σε βάρος του λαού, αφού το σύνολο των φόρων που κλήθηκαν να πληρώσουν στη συντριπτική τους πλειοψηφία τα λαϊκά νοικοκυριά έφτασε τα 55,3 δισ. ευρώ, πάνω και από τους στόχους που είχαν μπει.

Την ίδια ώρα οι επιχειρηματικοί όμιλοι για το ίδιο διάστημα, στο πλαίσιο και του Ταμείου Ανάκαμψης, λάμβαναν πάνω από 9 δισ. ευρώ, χρήματα που έχουν εκταμιευθεί αφού προηγουμένως έχουν υλοποιηθεί μια σειρά από αντιλαϊκά προαπαιτούμενα.

Επιπλέον, ο προϋπολογισμός για το 2023, που θα «παραλάβει» και θα υλοποιήσει η όποια επόμενη κυβέρνηση, κινείται ακριβώς σε αυτή την κατεύθυνση:

Σε αυτόν προβλέπεται πως το σύνολο των φόρων και των χαρατσιών, τα οποία θα επιβαρύνουν τα νοικοκυριά, θα φτάσει το 2023 αισίως τα 56,7 δισ. ευρώ, με τα φορολογικά έσοδα να αυξάνονται κατά άλλα 2 δισ. ευρώ, ενώ, με δεδομένο ότι τα στοιχεία δείχνουν μείωση στη συνολική κατανάλωση και οριακούς ρυθμούς αύξησης του ΑΕΠ, προκύπτει ότι εντέλει τα λαϊκά νοικοκυριά θα κληθούν να καταβάλουν επιπλέον 3,2 δισ. ευρώ. Και, βέβαια, διατηρείται η βαθιά αντιλαϊκή αναλογία άμεσων και έμμεσων φόρων: Πάνω από 95% των φορολογικών εσόδων το πληρώνει ο λαός, και τα νομικά πρόσωπα, δηλαδή οι επιχειρηματικοί όμιλοι, που φέτος έσπασαν νέα ρεκόρ κερδοφορίας, πληρώνουν λιγότερο και από το 5%...

Την ίδια ώρα που εκτοξεύει παραπέρα τη φοροληστεία του λαού, διατηρεί:

-- Την «εθελοντική» φορολογία των εφοπλιστών, που ψηφίζουν και εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ, κι αυτό ενώ από το 2014 μέχρι σήμερα η χωρητικότητα του ελληνόκτητου στόλου αυξήθηκε κατά 45,8% και εκτοξεύτηκαν τα κέρδη τους...

-- Τον «αναβαλλόμενο φόρο» που από κοινού ψήφισαν (το 2014 η ΝΔ, το 2017 ο ΣΥΡΙΖΑ) και εξασφαλίζει τη φοροασυλία των τραπεζών, την ώρα που εκείνες μόνο τη φετινή χρονιά κατέγραψαν κέρδη 3 δισ. ευρώ και μέσα στο 2023 ετοιμάζονται να ξεσπιτώσουν δεκάδες χιλιάδες λαϊκές οικογένειες.

-- Το καθεστώς των άδικων ειδικών φόρων κατανάλωσης στο ηλεκτρικό ρεύμα και στα «ενεργειακά προϊόντα», που από κοινού ψήφισαν ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ τον περασμένο Ιούλη, ενσωματώνοντας τη σχετική Οδηγία της ΕΕ, όπως και τις κάθε είδους σκανδαλώδεις φοροαπαλλαγές στους ομίλους, για να «θωρακιστούν» οι «πράσινες» μπίζνες τους...

 «Εκοβε» με ρεκόρ φοροληστείας...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου