Επιλογή γλώσσας

Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2023

Δραματική η κατάσταση με τις ΜΕΘ για παιδιά στη Βόρεια Ελλάδα


Οι διακομιδές παιδιών από την περιφέρεια προς τα αστικά κέντρα λόγω ανυπαρξίας ΜΕΘ Παίδων δείχνει την πλήρη αποτυχία του εμπορευματοποιημένου συστήματος υγείας καθώς και το πόσο επικίνδυνο μπορεί να γίνει.

Αυτή η τραγική κατάσταση είναι αποτέλεσμα της πολιτικής όλων ανεξαιρέτως των κυβερνήσεων που υλοποίησαν τις κατευθύνσεις της ΕΕ για την Υγεία – Πρόνοια. Αυτή η πολιτική έκλεισε νοσοκομειακές μονάδες και συνέχισε την υποχρηματοδότηση των υπόλοιπων σε σημείο που να μαστίζονται από δραματική υποστελέχωση. Άλλωστε όπως καταγγέλλουν οι φορείς των υγειονομικών, ειδικά το εκρηκτικό πρόβλημα με την ανεπάρκεια των ΜΕΘ Παίδων οι οποίες έφταναν πολύ συχνά 100% πληρότητα, υπήρχε και πριν την πανδημία.

Αυτή η πολιτική έχει στόχο από τη μία να εξοικονομεί κρατικούς πόρους για να χρηματοδοτεί άμεσα τους επιχειρηματικούς ομίλους και από την άλλη να ανοίγει το δρόμο για κερδοφόρες επενδύσεις στον κλάδο της Υγείας – Πρόνοιας, ως αποτέλεσμα της υποβάθμισης του δημόσιου συστήματος, αλλά και αξιοποιώντας τις ίδιες τις δημόσιες δομές για την αύξηση των εσόδων. Αυτός ο τρόπος λειτουργίας που οδηγεί σε νέα υποβάθμιση των νοσοκομείων, θα κοστίσει περισσότερο το επόμενο διάστημα αφού με το άνοιγμα των σχολείων θα υπάρξει νέα έξαρση λοιμώξεων και αύξηση των υγειονομικών αναγκών τόσο των παιδιών όσο και του υπόλοιπου πληθυσμού.

Η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει άμεσα σε μέτρα για την ενίσχυση του ΕΣΥ και των παιδιατρικών τμημάτων σε μόνιμο προσωπικό όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων και υλικό-τεχνική υποδομή ώστε να προστατευτεί η ζωή και η υγεία των παιδιών. Πιο συγκεκριμένα πρέπει να αυξηθούν άμεσα οι κλίνες ΜΕΘ Παίδων στη Θεσσαλονίκη και να λειτουργήσουν ΜΕΘ και στα περιφερειακά νοσοκομεία ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα. Αντιστοίχως, πρέπει να ενισχυθούν οι μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας και να ανοίξουν νέες, ώστε να υπάρχει έμφαση στην πρόληψη αλλά και για να αποσυμφορυθούν τα νοσοκομεία.

Σήμερα υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για να παρέχονται πλήρεις, σύγχρονες, αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες υγείας. Υπάρχει η επιστημονική γνώση, η τεχνογνωσία καθώς και το απαραίτητο και εξειδικευμένο προσωπικό για να τις βάλει σε κίνηση. Το εμπόδιο είναι το κυνήγι του κέρδους και όσοι το υπηρετούν. Το ΚΚΕ αναδεικνύει διαχρονικά τα δραματικά κενά καθώς και τις αιτίες που τα δημιουργούν. Ο λαός και το οργανωμένο κίνημα πρέπει να βάλουν αυτές τις αιτίες στο στόχαστρο και να καταδικάσουν πολιτικά τους ενόχους. Ο λαός μπορεί να βάλει τη δική του σφραγίδα και να κατακτήσει την Υγεία – Πρόνοια που αντιστοιχεί στις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες

ΤΕ Υγείας - Πρόνοιας της Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου