Επιλογή γλώσσας

Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2023

Εκατόμβη νεκρών από τον ισχυρό σεισμό των 7,8 Ρίχτερ


Ξεπέρασαν τους χίλιους οι νεκροί στην Τουρκία και τη Συρία, από τον σεισμό των 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε στη νοτιοανατολική Τουρκία, ο οποίος έγινε αισθητός ως την Αίγυπτο και το Ιράκ.

Η AFAD, η υπηρεσία αντιμετώπισης κρίσεων της Τουρκίας, ανακοίνωσε ότι οι νεκροί στη χώρα ανέρχονται στους 1.014 ανθρώπους, ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους 2.000.

Ο απολογισμός αυτός υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να συνεχίσει να αυξάνεται με ραγδαίους ρυθμούς, λαμβανομένου υπόψη του γεγονότος πως έχουν καταρρεύσει πολυκατοικίες σε τουρκικές πόλεις όπως τα Άδανα, η Γκαζιάντεπ, η Σανλιούρφα, η Ντιγιάρμπακιρ. Ο επικεφαλής της υπηρεσίας αντιμετώπισης καταστροφών Γιουνούς Σεζέρ, δήλωσε ότι 2.824 κτίρια καταστράφηκαν.

Ο σεισμός είχε επίκεντρο την επαρχία Καχραμανμαράς και συγκλόνισε στη διάρκεια της νύκτας τη νότια Τουρκία και τη βόρεια Συρία. Ακολούθησε άλλη σεισμική δόνηση μεγέθους 7,7 Ρίχτερ στην ίδια περιοχή περίπου στις 12.25 μ.μ. (ώρα Ελλάδας).

Ήδη έχουν καταγραφεί άλλες δύο δονήσεις μεγέθους 7,6 και 7,5 Ρίχτερ, με αποτέλεσμα κτίρια που έχουν ήδη χτυπηθεί να καταρρέουν και οι επιχειρήσεις διάσωσης να διακόπτονται. Ένα 8ώροφο κτίριο κατέρρευσε στον δεύτερο σεισμό, στη Μαλάτια. Αναφέρεται ότι υπάρχουν και άλλα κτίρια που κατέρρευσαν στον δεύτερο σεισμό, ανάμεσά τους και το κτίριο της περιφερειακής τράπεζας αίματος Kizilay της Μαλάτια. Στο Ντιγιαρμπακίρ ένα ακόμη κτίριο κατέρρευσε στην περιοχή όπου συνεχίζονται οι προσπάθειες έρευνας και διάσωσης.

Μετά τον δεύτερο σεισμό, οι προσπάθειες έρευνας και διάσωσης διακόπηκαν σε ορισμένα σημεία.

Το έργο των διασωστών δυσχεραίνουν και οι καιρικές συνθήκες, καθώς από το πρωί χιονίζει σε πολλές περιοχές και η θερμοκρασία παραμένει σε χαμηλές θερμοκρασίες, με πολλούς από τους διασωθέντες να μη φορούν παρά πιτζάμες.

Πηγή: SOL Haber

Στην Ισκέντερουν (Αλεξανδρέττα) και στην Αντιγιαμάν της Τουρκίας κατέρρευσαν δημόσια νοσοκομεία εξαιτίας του σεισμού, ενώ στο λιμάνι του Ισκεντερούν, σημειώθηκε κατολίσθηση κοντέινερ.

Πηγή: SOL Haber

Σύμφωνα με μαρτυρίες, ολόκληρες συνοικίες έχουν μετατραπεί σε ερείπια. Στην συνοικία Atatürk, του Γκαζιαντέπ, ολόκληρες πολυκατοικίες έχουν καταρρεύσει. Ένας κάτοικος της περιοχής ανάρτησε βίντεο στο twitter με το οποίο ζητάει βοήθεια λέγοντας: «Υπάρχουν πολλά κατεστραμμένα διαμερίσματα. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι κάτω από τα ερείπια. Περιμένουμε επείγουσα βοήθεια».

Στο μεταξύ τουλάχιστον 592 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τον σεισμό στη γειτονική Συρία, σύμφωνα με το συριακό υπουργείο Υγείας και τους διασώστες στις περιοχές που ελέγχονται από τους αντικυβερνητικούς.

Βάσει των στοιχείων του συριακού υπουργείου Υγείας, τα οποία μετέδωσε το πρακτορείο SANA, 371 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στις περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης και άλλοι 1.089 έχουν τραυματιστεί.

Παράλληλα ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στις περιοχές της βόρειας Συρίας οι οποίες ελέγχονται από τους αντικυβερνητικούς έχουν καταγράψει τουλάχιστον 221 νεκρούς και 419 τραυματίες.

(Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Reuters», AFP, «Sol Haber», SANA)

 

Εκφράζουμε την αμέριστη αλληλεγγύη μας στους λαούς της Τουρκίας και της Συρίας που αυτή τη στιγμή χρειάζονται επείγουσα και συντονισμένη διεθνή βοήθεια για τη διάσωση των αγνοούμενων και την ουσιαστική στήριξη των πληγέντων. Απευθύνουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στις οικογένειες των αδικοχαμένων, τις ευχές για ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες.

Αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά ότι παρά την ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας, τις μεγάλες δυνατότητες της εποχής μας για την προστασία της ανθρώπινης ζωής, όλα αυτά θυσιάζονται στον βωμό των κερδών, των μεγάλων συμφερόντων, των στρατιωτικών εξοπλισμών και των ιμπεριαλιστικών πολέμων που πληρώνουν με κάθε τρόπο οι λαοί.

Αποδεικνύεται πάνω απ’ όλα ότι οι λαοί δεν έχουν τίποτε να χωρίσουν, αντίθετα τους ενώνουν τα ίδια βάσανα και προβλήματα, γι’ αυτό και πρέπει να τους ενώσει και ο κοινός αγώνας ενάντια στο σύστημα της εκμετάλλευσης και της βαρβαρότητας

O ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, εξέφρασε την αλληλεγγύη του Κόμματος στους λαούς της Τουρκίας και της Συρίας που δοκιμάζονται από τον καταστροφικό σεισμό. 

 


Σε συγκέντρωση υλικών πρώτης ανάγκης για τους σεισμοπαθείς της Τουρκίας και της Συρίας προχωρά το ΠΑΜΕ. 

«Έχουμε την πικρή πείρα από τις μεγάλες τραγωδίες και καταστροφές στην Ελλάδα, όπου όμως η αλληλεγγύη, η οργάνωση και η δράση των συνδικάτων και του λαού αποτέλεσε ασπίδα προστασίας και ουσιαστικής βοήθειας στα θύματα των καταστροφών, ότι μόνο ο λαός σώζει τον λαό. Κανείς μόνος!», σημειώνει. 

Τα υλικά που συγκεντρώνονται είναι τα εξής: Κουβέρτες, γάλα σε σκόνη, πάνες ενηλίκων/μωρών, σερβιέτες, απορρυπαντικά ρούχων, ορούς, γάζες, χανζαπλάστ, είδη ατομικής υγιεινής. 

Σημεία και ώρες παράδοσης υλικών

  • Αθήνα

Στα γραφεία του ΠΑΜΕ, Αγίας Φιλοθέης 5β, τηλ. 210-3833786 (Δευτέρα - Παρασκευή 9 π.μ. .- 7 μ.μ., Σάββατο 9 π.μ. - 1 μ.μ.). 

Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, Βερανζέρου 1, πλ. Κάνιγγος, τηλ. 210 3827122 (Δευτέρα - Παρασκευή 9 π.μ. - 1 μ.μ. και 6 μ.μ. - 8 μ.μ.).

  • Πειραιάς

Εργατικό Κέντρο, Ομ. Σκυλίτση 19, τηλ. 210 4100830 (Δευτέρα - Παρασκευή 9 π.μ. - 7 μ.μ.).

  • Λαύριο

Εργατικό Κέντρο, Δανουκάρα 7, τηλ. 2292025328 (καθημερινά 9 π.μ. - 1 μ.μ.).

  • Μυτιλήνη

Εργατικό Κέντρο Λέσβου, στη Χρυσομαλλούσα, Βαλαωρίτου και Δαβάκη γωνία (Δευτέρα - Παρασκευή 8 π.μ. - 2 μ.μ.).

  • Γιάννενα

Συγκέντρωση υλικών πρώτης ανάγκης στο Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων (Δευτέρα - Παρασκευή 9 π.μ. - 1 μ.μ. και 6 μ.μ. - 8 μ.μ.).

  • Λαμία

Συγκέντρωση υλικών πρώτης ανάγκης στο Εργατικό Κέντρο Λαμίας, Λεωσθένους 9, 1ος όροφός. Τηλέφωνα επικοινωνίας 2231181376, 6977257211, 6945896705.

1 σχόλιο:

  1. ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ Κάλεσμα στον ελληνικό λαό να εκφράσει την αλληλεγγύη του στους λαούς της Τουρκίας και της Συρίας

    https://www.902.gr/eidisi/politiki/319692/allileggyi-stoys-laoys-tis-toyrkias-kai-tis-syrias

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου