Επιλογή γλώσσας

Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2023

Το ΚΚΕ γερά στην πάλη ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο


Δώδεκα μέρες πριν ο Βλ. Πούτιν ανακοινώσει την «Ειδική στρατιωτική επιχείρηση», όπως χαρακτήρισε τη ρωσική στρατιωτική εισβολή στα εδάφη της Ουκρανίας, σχολιάζαμε στον «Ριζοσπάστη» τις δηλώσεις του Αμερικανού παράγοντα Κουρτ Βόλκερ, ο οποίος ισχυριζόταν «πως "είναι πιθανό η Ρωσία να πάρει το ένα τρίτο της Ουκρανίας", εκτιμώντας ότι η Ουκρανία μπορεί να χάσει κάθε πρόσβαση στην Αζοφική Θάλασσα και να διαμορφωθεί μια χερσαία δίοδος που θα ενώσει τη Ρωσική Ομοσπονδία με την Κριμαία».

Σημειώναμε τότε μεταξύ άλλων τα εξής: «Δεν γνωρίζουμε εάν με τις παραπάνω δηλώσεις ο Αμερικανός παράγοντας υπέδειξε ποια θα είναι τα νέα σύνορα της Ουκρανίας, ή πρόκειται για συμβιβαστική πρόταση των ΗΠΑ προς τη Ρωσία σχετικά με τον διαμελισμό της Ουκρανίας και άγνωστο με τι ανταλλάγματα, ή ήταν απλώς μια άσκηση πίεσης προς τη σημερινή ηγεσία της Ουκρανίας, ωστόσο εκείνο που γνωρίζουμε είναι πως γενικά τα σύνορα δεν αλλάζουν με αναίμακτο τρόπο»1.

Σήμερα, έναν χρόνο μετά την έναρξη της σύγκρουσης που μακελεύει τους λαούς της Ουκρανίας και της Ρωσίας, έχουμε μερικές δεκάδες χιλιάδες (ή κατά άλλες εκτιμήσεις εκατοντάδες χιλιάδες) νεκρούς και ανάπηρους, όπως και την ολοκληρωτική καταστροφή δεκάδων πόλεων και χωριών. Τα ρωσο-ουκρανικά σύνορα πράγματι έχουν μετακινηθεί στο πεδίο των μαχών, αφού η Ρωσία κατάφερε να ελέγξει, εκτός από το μεγαλύτερο μέρος της περιοχής του Ντονμπάς (το 60% του Ντονιέτσκ και το 95% του Λουγκάνσκ), τη Χερσώνα (75%) και τη Ζαπορίζια (80%), που όλες τους έχουν ενσωματωθεί στη ρωσική επικράτεια, με βάση τα προεδρικά διατάγματα του Πούτιν και παρά τα αρχικά διαγγέλματά του ότι σκοπός της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» δεν είναι η κατάκτηση ουκρανικών εδαφών. Συνολικά τα ουκρανικά εδάφη που ελέγχει στρατιωτικά αυτήν τη στιγμή η Ρωσία φτάνουν το 18% (τον Μάρτη ήταν 27%) της Ουκρανίας.

Πράγματι, όπως ήταν και η «προφητεία» του παραπάνω Αμερικανού παράγοντα, η Ρωσία έχει πλήρως εξοβελίσει την Ουκρανία από την Αζοφική, έχει δημιουργήσει χερσαίο διάδρομο επικοινωνίας των εδαφών της με την Κριμαία, που είχε ενσωματώσει στην επικράτειά της από το 2014.

Οπως έγραφε περιχαρής στις 3/2/2023 ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας και πρώην Πρόεδρος της χώρας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, «η ουκρανική οικονομία μετατρέπεται γρήγορα σε βρωμερό σαπόξυλο».

Και αυτό γιατί, όπως γράφει, η Ουκρανία έχει ήδη χάσει περισσότερο από το 40% του εθνικού βιομηχανικού δυναμικού της και περίπου το 15% του προπολεμικού ΑΕΠ της και τώρα δεν έχει πρόσβαση σε πρώτες ύλες αξίας άνω των 12 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, συμπεριλαμβανομένων του 63% των κοιτασμάτων άνθρακα και του 42% των μετάλλων της2. 

Ποιος κέρδισε και ποιος έχασε;

«Τρίβει τα χέρια του» ο παραπάνω εκπρόσωπος του ρωσικού κεφαλαίου για το ότι η καπιταλιστική Ρωσία, με την «προβιά» του αντιφασισμού και το «ρόπαλο» των διώξεων σε βάρος κάθε αντιπολιτευτικής φωνής στο εσωτερικό, κατέκτησε και ελέγχει πλήρως την Αζοφική Θάλασσα, χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα εύφορου εδάφους, ορυκτού πλούτου και βιομηχανικών υποδομών που ανήκαν στην Ουκρανία, καθώς και μερικά εκατομμύρια εργατικά χέρια τα οποία περνούν στη διάθεση των ρωσικών μονοπωλίων.

«Τα χέρια τους τρίβουν» επίσης:

-- Οι ΗΠΑ, μιας και τα αμερικανικά μονοπώλια Ενέργειας στο εξής θα τροφοδοτούν την Ευρώπη με το - ακριβότερο - υγροποιημένο φυσικό αέριο, ενώ στις ΗΠΑ δόθηκε η δυνατότητα μιας σχετικής «επανασυσπείρωσης» και παραπέρα ενίσχυσης της ΝΑΤΟικής «σφηκοφωλιάς», που το προηγούμενο διάστημα «έχανε ράμματα».

-- Η ΕΕ, που βρήκε ένα ακόμα άλλοθι για να προωθήσει τη στρατηγική της «πράσινης ανάπτυξης», από την οποία κερδίζουν τα ευρωπαϊκά μονοπώλια της Ενέργειας, τόσο αυτά που ασχολούνται με τις «εναλλακτικές πηγές» (πάνελ, ανεμογεννήτριες κ.ο.κ.) όσο και τα κλασικά, και άλλα τμήματα του κεφαλαίου, π.χ. οι Ελληνες εφοπλιστές, που θησαύρισαν στον έναν χρόνο του πολέμου.

-- Οι καπιταλιστές της Κίνας, της Ινδίας, της Βραζιλίας και άλλων χωρών, που βρήκαν τρόπο να εισάγουν μισοτιμής τις ρωσικές πρώτες ύλες, κυρίως το πετρέλαιο, κερδίζοντας από τις διαφορές στη διεθνή αγορά.

-- Οι μοναρχίες του Κόλπου, που αύξησαν το «πελατολόγιό» τους, και η αστική τάξη της Τουρκίας, που παίζει ρόλο «διαμεσολαβητή» και «κόμβου» εκατέρωθεν συμφερόντων και εμπορευμάτων.

-- Ολα μαζί εκείνα τα καπιταλιστικά κράτη που έχουν ανεπτυγμένη πολεμική βιομηχανία (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Γερμανία, Τουρκία, Ιράν κ.ο.κ.), που παράγει και δοκιμάζει στα πεδία των μαχών νέες φονικές μηχανές, κερδίζοντας από το εμπόριο του θανάτου.

-- Η αστική τάξη της Ουκρανίας, που «θωράκισε» παραπέρα την εξουσία της, γιατί από τη μία συνέδεσε τα δικά της συμφέροντα στενότερα με αυτά των άλλων ισχυρών καπιταλιστικών χωρών του ευρωατλαντικού μπλοκ, ενώ από την άλλη στο εσωτερικό, στο όνομα του «πατριωτισμού», της υπεράσπισης της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας και της ανάκτησης εδαφών, πέρασε ένα κλίμα «ομοψυχίας» μπολιασμένο με μπόλικο αντικομμουνισμό, σωβινισμό, ιστορικής δικαίωσης των συνεργατών των ναζί...

Βεβαίως η πολεμική σύγκρουση ανάμεσα στις δυνάμεις του ΝΑΤΟ και τη Ρωσία συνεχίζεται, αφού το πόσο θα διαρκέσει, τα μέσα που θα χρησιμοποιηθούν και τελικά πώς θα διαμορφωθεί η εικόνα «επί του εδάφους» θα έχουν άμεση αντανάκλαση στα κέρδη και στη χασούρα της κάθε πλευράς.

Ποιοι έχασαν έως τώρα;

Υπάρχουν και μερίδες του κεφαλαίου που έχασαν, αυτήν την περίοδο. Ομως αυτή είναι μια πάγια εξέλιξη στον καπιταλισμό, όπου υπάρχει ενδοκλαδικός και διακλαδικός ανταγωνισμός, ανισόμετρη ανάπτυξη, και δεν γίνεται να κερδίζουν ταυτόχρονα όλες οι μερίδες του κεφαλαίου σε συνθήκες αναρχίας και σφοδρού ανταγωνισμού, που είναι κλασικά γνωρίσματα της καπιταλιστικής οικονομίας ακόμα και σε καιρούς ειρήνης.

Ομως οι μεγάλοι χαμένοι στον έναν χρόνο του ιμπεριαλιστικού πολέμου είναι οι λαοί, που πληρώνουν τα παραπάνω κέρδη του κεφαλαίου είτε με το αίμα των παιδιών τους είτε από την τσέπη τους, μιας και ο πόλεμος ενίσχυσε την ακρίβεια και τον πληθωρισμό, την εξανέμιση των λαϊκών εισοδημάτων.

Το σύγχρονο «χρυσόμαλλο δέρας»

Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή και χωρίς ταλαντεύσεις ανέδειξε στον λαό μας τις πραγματικές αιτίες του πολέμου. Οπως σημειώθηκε στην Απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία: «Ο λαός της Ουκρανίας πληρώνει, εδώ και μια δεκαετία τουλάχιστον, τους ανταγωνισμούς και τις επεμβάσεις για το μοίρασμα αγορών και σφαιρών επιρροής ανάμεσα στις ΗΠΑ, στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, και τη στρατηγική της "ευρωατλαντικής διεύρυνσης", από τη μια πλευρά, και από την άλλη τη στρατηγική της καπιταλιστικής Ρωσικής Ομοσπονδίας για τα δικά της εκμεταλλευτικά σχέδια σε βάρος των λαών, για να ενισχύσει τον δικό της ιμπεριαλιστικό συνασπισμό (Ευρασιατική Οικονομική Ενωση, Οργανισμός Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας) στην περιοχή της πρώην ΕΣΣΔ»3.

Το ΚΚΕ ανέδειξε ότι «η στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας ουσιαστικά σηματοδοτεί την τυπική έναρξη ενός πολέμου που προετοιμάστηκε από το εύφλεκτο υλικό που συσσωρεύτηκε σε βάθος χρόνου. Στο επίκεντρο βρίσκεται το μοίρασμα του ορυκτού πλούτου, της Ενέργειας, εδαφών και εργατικού δυναμικού, αγωγών και δικτύων μεταφοράς εμπορευμάτων, γεωπολιτικών στηριγμάτων, μεριδίων των αγορών».

Το Κόμμα μας απέρριψε τα προσχήματα που αξιοποίησαν οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, η ΕΕ, μαζί τους και η ελληνική κυβέρνηση, περί «αναθεωρητισμού», «δημοκρατίας», «ελευθερίας επιλογής συμμάχων» κ.ο.κ. για να στηρίξουν την αντιδραστική κυβέρνηση του Ζελένσκι. Ανέδειξε ότι οι «πρώτοι διδάξαντες» που έχουν κάνει κουρελόχαρτο ακόμα και ορισμένες τυπικές διατάξεις Διεθνούς Δικαίου είναι οι ΕυρωΝΑΤΟικοί ιμπεριαλιστές.

Το ΚΚΕ απέρριψε και τα προσχήματα της ρωσικής πλευράς, όπως ήταν π.χ. η επίκληση του αντιφασισμού, προκειμένου να προωθήσει τα σχέδια των δικών της μονοπωλίων στην περιοχή, εκμεταλλευόμενη το έντονο αντιφασιστικό φρόνημα των Ρώσων και όλων των λαών που πλήρωσαν με εκατομμύρια νεκρών την πάλη ενάντια στη φασιστική - ναζιστική γερμανική κατοχή και θηριωδία. «Δεν ξεχνάμε ότι η ίδια η καπιταλιστική Ρωσία, που σήμερα πρωτοστατεί στον αντικομμουνισμό, διατηρεί φιλικές σχέσεις με ακροδεξιά μορφώματα σε πολλές χώρες, ότι η ηγεσία της Ρωσίας εκθειάζει δημόσια τους ιδεολόγους του ρωσικού φασισμού», σημειώνεται στην Απόφαση της ΚΕ του ΚΚΕ.

Ο προλεταριακός διεθνισμός ενάντια στο ιμπεριαλιστικό σφαγείο

Το ΚΚΕ, από κοινού με το ΚΚ Εργαζομένων Ισπανίας, το ΚΚ Μεξικού και το ΚΚ Τουρκίας, προετοίμασε Κοινή Ανακοίνωση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων, που δημοσιοποιήθηκε άμεσα (26/2/2022) και μέχρι στιγμής στηρίζεται από 44 ΚΚ και 30 Κομμουνιστικές Νεολαίες απ' όλο τον κόσμο.

Στην πολύ σημαντική αυτή Κοινή Ανακοίνωση αναδεικνύεται ότι:

  • Η διάλυση της ΕΣΣΔ και η παλινόρθωση του καπιταλισμού σήμαναν τη διάλυση ιστορικών εργατικών και λαϊκών κατακτήσεων και επανέφεραν τους λαούς της ΕΣΣΔ στην εποχή της ταξικής εκμετάλλευσης και των ιμπεριαλιστικών πολέμων.
  • Οι εξελίξεις στην Ουκρανία διεξάγονται στο έδαφος του μονοπωλιακού καπιταλισμού, συνδέονται με τους σχεδιασμούς των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ, την επέμβασή τους στην περιοχή, στο πλαίσιο του σφοδρού ανταγωνισμού αυτών των δυνάμεων με την καπιταλιστική Ρωσία για τον έλεγχο των αγορών, των πρώτων υλών και των δικτύων μεταφοράς της χώρας.
  • Καταδικάζονται η δράση των φασιστικών, εθνικιστικών δυνάμεων στην Ουκρανία, ο αντικομμουνισμός, όπως και η ρητορική κατά του Λένιν, των μπολσεβίκων και της Σοβιετικής Ενωσης, στην οποία καταφεύγει η ρωσική ηγεσία.
  • Σημειώνεται πως οι λαοί των δύο χωρών (Ρωσίας και Ουκρανίας), που έζησαν ειρηνικά και μεγαλούργησαν από κοινού στο πλαίσιο της ΕΣΣΔ, όπως και όλοι οι λαοί δεν έχουν κανένα συμφέρον να ταχθούν με την πλευρά του ενός ή του άλλου ιμπεριαλιστή, της μίας ή της άλλης συμμαχίας που υπηρετεί τα συμφέροντα των μονοπωλίων.
  • Απορρίπτονται οι αυταπάτες που σκορπούν αστικές δυνάμεις, ότι θα μπορούσε να υπάρξει μια άλλη, «καλύτερη αρχιτεκτονική ασφάλειας» στην Ευρώπη, με παρέμβαση της ΕΕ, ένα ΝΑΤΟ «χωρίς πολεμικούς σχεδιασμούς και επιθετικά οπλικά συστήματα στα εδάφη του», μια «φιλειρηνική ΕΕ» ή ένας "ειρηνικός πολυπολικός κόσμος», και υπογραμμίζεται πως ο καπιταλισμός είναι «νύχι - κρέας» με τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους.
  • Απευθύνεται κάλεσμα στους λαούς των χωρών που οι κυβερνήσεις τους - ειδικά μέσω του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, αλλά και της Ρωσίας - εμπλέκονται στις εξελίξεις, να παλέψουν ενάντια στην προπαγάνδα των αστικών δυνάμεων, που σπρώχνουν τους λαούς στην «κρεατομηχανή» του ιμπεριαλιστικού πολέμου με διάφορα ψεύτικα προσχήματα. Να απαιτήσουν να κλείσουν οι στρατιωτικές βάσεις, να επιστρέψουν στη χώρα οι στρατιωτικές δυνάμεις που βρίσκονται εκτός συνόρων, να δυναμώσει η πάλη για να αποδεσμευτούν οι χώρες από τα ιμπεριαλιστικά σχέδια και συμμαχίες όπως το ΝΑΤΟ και η ΕΕ.
  • Τέλος, υπογραμμίζεται ότι το συμφέρον της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων επιβάλλει να ενισχυθεί το ταξικό κριτήριο στην ανάλυση των εξελίξεων, να χαράξουμε τον δικό μας, αυτοτελή δρόμο ενάντια στα μονοπώλια, στις αστικές τάξεις, για την ανατροπή του καπιταλισμού, την ενίσχυση της ταξικής πάλης ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, για τον σοσιαλισμό.
Πολύμορφη η δράση του ΚΚΕ ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο

Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή έκανε στον ελληνικό λαό με σαφήνεια την κρυστάλλινη τοποθέτησή του.

Στις 25 Φλεβάρη στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε μεγάλη συγκέντρωση και πορεία από τη ρωσική στην αμερικανική πρεσβεία ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και στη συμμετοχή της Ελλάδας σε αυτόν, στο πλευρό των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ.

Από το βήμα της Βουλής την 1η Μάρτη ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, ανέπτυξε τις θέσεις του Κόμματος, καυτηρίασε την κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα του «ΝΑΤΟικού τόξου» για τη βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στον πόλεμο, απάντησε στις αντικομμουνιστικές διαστρεβλώσεις της Ιστορίας και κάλεσε σε αγώνα για να κλείσουν οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις στη χώρα, να μη σταλούν ελληνικά οπλικά συστήματα και στρατιωτικά σώματα στη σύγκρουση, να δυναμώσει η πάλη για αποδέσμευση από τις διάφορες ιμπεριαλιστικές ενώσεις, με τον λαό πραγματικά στο τιμόνι της εξουσίας.

Το ΚΚΕ, με έργα και όχι μόνο με λόγια, έκανε σαφή στον λαό τη θέση του:

Διοργάνωσε μεγάλη εκστρατεία ενημέρωσης του λαού σε όλη τη χώρα για τις επικίνδυνες εξελίξεις. Μεγαλειώδες ήταν το αντιπολεμικό συλλαλητήριο του ΚΚΕ την 1η Απρίλη έξω από τη Βουλή.

Το Κόμμα μας οργάνωσε σημαντικές κινητοποιήσεις ενάντια στον πόλεμο, έξω από τις αμερικανικές βάσεις στην Αλεξανδρούπολη, στη Σούδα, στη Λάρισα, στο Στεφανοβίκειο κ.α. Στήριξε την ανάλογη δράση των συνδικάτων και των μαζικών οργανώσεων της χώρας. Μπλόκαρε δρόμους και σιδηροδρόμους, λιμάνια που χρησιμοποίησαν ΝΑΤΟικές δυνάμεις. Οι κομμουνιστές ήταν πρωτοπόροι στην αντιιμπεριαλιστική πάλη και γι' αυτόν τον λόγο δέχτηκαν την επίθεση των κατασταλτικών μηχανισμών του αστικού κράτους, όπως έγινε στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης στις 6 Απρίλη, όταν τα ΜΑΤ χτύπησαν την απεργιακή διαδήλωση, συλλαμβάνοντας και σέρνοντας στα δικαστήρια μέλη της ΚΕ του ΚΚΕ, του ΚΣ της ΚΝΕ, δημοσιογράφο του «Ριζοσπάστη» και συνδικαλιστές.

Το ΚΚΕ κατάφερε να λάμψει και με την απουσία του στις 7 Απρίλη, όταν παρουσία όλων των άλλων κομμάτων οργανώθηκε η ομιλία του Ζελένσκι και του νεοναζί του Τάγματος Αζόφ στην ελληνική Βουλή. Τα έδρανα του ΚΚΕ έμειναν άδεια, όταν όλα τα κόμματα του «ΝΑΤΟικού τόξου» είχαν πιάσει στασίδι.

Στο Ευρωκοινοβούλιο, όταν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ από κοινού στήριξαν το πολεμικό παραλήρημα των Ευρωπαίων ιμπεριαλιστών, που καλούσε σε μαζική αύξηση της πολεμικής στήριξης στην αντιδραστική κυβέρνηση του Ζελένσκι, το ΚΚΕ καταψήφισε και κατήγγειλε στον λαό το γεγονός.

Ταυτόχρονα, το Κόμμα «σήκωσε» σημαντικό μέρος της ιδεολογικοπολιτικής διαπάλης στο Διεθνές Κομμουνιστικό Κίνημα, όπου είναι ισχυρές οι συγχύσεις σε διάφορα κόμματα. Οπως τόνισε από το βήμα της 22ης Διεθνούς Συνάντησης των ΚΚ στην Αβάνα (28 - 30 Οκτώβρη) ο Γ. Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ: «Η στάση των κομμουνιστών απέναντι στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο είναι κρίσιμο ζήτημα. Καθορίζεται από το γεγονός ότι την εποχή του ιμπεριαλισμού, του μονοπωλιακού καπιταλισμού, οι πόλεμοι που διεξάγονται από τις αστικές τάξεις είναι πόλεμοι άδικοι, ιμπεριαλιστικοί. Οι λαοί καλούνται να τους καταδικάσουν, να δυναμώσει η αυτοτελής ιδεολογική, πολιτική και μαζική πάλη για την ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου, την εξάλειψη της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, την οικοδόμηση του σοσιαλισμού - κομμουνισμού. Κάθε παρέκκλιση από αυτήν την αρχή οδηγεί αντικειμενικά σε στοίχιση πίσω από τα συμφέροντα των αστικών τάξεων, του ενός ή του άλλου στρατοπέδου "ληστών", με οδυνηρές συνέπειες».

Το ΚΚΕ ανέδειξε στις γραμμές του Διεθνούς Κομμουνιστικού Κινήματος τη λενινιστική αντίληψη για τον ιμπεριαλισμό, που δεν ταυτίζεται απλώς με την επιθετική εξωτερική πολιτική, αλλά είναι ο μονοπωλιακός καπιταλισμός, και περιέγραψε τα βασικά σύγχρονα γνωρίσματά του. Ταυτόχρονα ανέδειξε τα ιστορικά διδάγματα του Κόμματός μας για την πάλη ενάντια στον φασισμό, που είναι γέννημα - θρέμμα του καπιταλισμού και, όπως τόνιζε ο Μπρεχτ, «ο φασισμός δεν μπορεί να πολεμηθεί παρά ως καπιταλισμός στην πιο ωμή και καταπιεστική του μορφή, ως ο πιο θρασύς και ο πιο δόλιος καπιταλισμός». Σημείωσε ότι η πάλη ενάντια στον φασισμό δεν πρέπει να στηρίζεται σε αστικές δυνάμεις ή σε συμμαχίες με αυτές, ούτε να διαχωρίζεται από την πάλη ενάντια στη «μήτρα» που τον γεννά.

Το Κόμμα μας, σε συντονισμό και με αρκετά ακόμα κόμματα, έδωσε μάχες ενάντια στη στάση στήριξης αστικών τάξεων και ιμπεριαλιστικών ενώσεων, ενάντια σε όσους διαστρεβλώνουν και αναθεωρούν τις μαρξιστικές - λενινιστικές θέσεις για τον πόλεμο και τον ιμπεριαλισμό, ανέδειξε την επικαιρότητα και αναγκαιότητα του σοσιαλισμού.

Η εκλογική ενίσχυση του ΚΚΕ, ψήφος ενάντια στο μακελειό που εγκρίνουν όλα τα άλλα κόμματα

Μπροστά στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές οι εργαζόμενοι πρέπει να σκεφτούν τι μήνυμα θα στείλουν με την ψήφο τους.

Θα ενισχύσουν εκείνες τις δυνάμεις (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ) που έχουν μετατρέψει την Ελλάδα σε ορμητήριο ιμπεριαλιστικού πολέμου, εκείνες που όλο το προηγούμενο διάστημα δεν έκαναν ούτε μία κινητοποίηση ενάντια στον πόλεμο (π.χ. ΜέΡΑ25), ή το ΚΚΕ, που με συνέπεια λόγων και έργων πάλεψε ενάντια σε αυτόν, ενάντια στη στοχοποίηση του λαού και στην εμπλοκή της χώρας στον πόλεμο;

Ας σκεφτούν: Αμέσως μετά τον πόλεμο, έναν χρόνο πριν, η Γερμανία έστελνε στην Ουκρανία στρατιωτικά κράνη, σήμερα στέλνει πλέον άρματα μάχης «Leopard». Πριν έναν χρόνο οι ΗΠΑ «έσπρωχναν» στην Ουκρανία παλαιό εξοπλισμό, στη συνέχεια έδωσαν τους εξελιγμένους πυραύλους HIMARS και τώρα ετοιμάζονται να δώσουν τα πιο σύγχρονα άρματα «Abrams». Ολοι τους (ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ) κάνουν λόγο πλέον και για ενίσχυση της Ουκρανίας και με πολεμική αεροπορία. Και οι δύο πλευρές του πολέμου, ΝΑΤΟ και Ρωσία, χρησιμοποιούν τις απειλές χρήσης πυρηνικών όπλων.

Δεν μπορεί αυτές οι εξελίξεις να μην είναι κριτήριο ψήφου.

Οι συνειδητοποιημένοι εργαζόμενοι και νέοι δεν θα ρίξουν με την ψήφο τους νέο «λάδι στη φωτιά» του ιμπεριαλιστικού μακελειού που απειλεί να «καταπιεί» κι άλλες χώρες, αλλά θα δυναμώσουν το ΚΚΕ, που παλεύει ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και αναδεικνύει τη διέξοδο για τον ελληνικό και τους άλλους λαούς: Τον δρόμο της ειρήνης και του σοσιαλισμού!

Παραπομπές:

1. Για την όξυνση ανάμεσα στις δυνάμεις του ευρωατλαντισμού και στη Ρωσία, «Ριζοσπάστης» 12/2/2022

2. Ρωσική εφημερίδα «Κομμερσάντ», 3/2/2023

3. Απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία, 12/03/22

*Ο Ελισαίος Βαγενάς είναι μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ (αναδημοσίευση από τον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου»)

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου