Επιλογή γλώσσας

Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2023

Οργή για την «γύμνια» του αστικού κράτους


 «Φάρος» αλληλεγγύης η δράση του ΚΚ Τουρκίας

Μεγαλώνει η οργή στην Τουρκία όσο περνάνε οι μέρες, όχι μόνο για τον αριθμό των θυμάτων που αυξάνεται συνεχώς και για τα κτίρια - τραπουλόχαρτα, αλλά και για την αδυναμία του αστικού κράτους να βοηθήσει ουσιαστικά τους σεισμόπληκτους

Ο Δημήτρης Μαβίδης, απεσταλμένος του «902.gr» και του «Ριζοσπάστη», βρέθηκε σήμερα στο Ισκεντερούν (Αλεξανδρέττα), την Οσμανίγιε και τα Άδανα, οπού κατέγραψε τα   σοβαρά προβλήματα όσων επιβίωσαν των φονικών σεισμών.

«Όλες αυτός τις μέρες είμαστε πέντε οικογένειες που ζούμε σε μια αυλή, και δεν έχει εμφανιστεί κανένας από το κράτος για να μας δώσει το οτιδήποτε», λέει μια γυναίκα με απόγνωση, ενώ μια ηλικιωμένη γυναίκα αναφέρει πως έχει δύο ημέρες να φάει!!!

Παράλληλα, όμως κατέγραψε τις τεράστιες προσπάθειες που καταβάλλουν τα μέλη του ΚΚ Τουρκίας για την οργάνωση και την ενίσχυση της λαϊκής αλληλεγγύης, για την κάλυψη των βασικών αναγκών του λαού. Προσπάθειες που έχουν μετατρέψει τα σημεία διανομής της βοήθειας σε «φάρους» οργάνωσης και αλληλεγγύης.

Την ώρα της ανταταπόκρισης, ο αριθμός των νεκρών, είχε ξεπεράσει τις 36.000, ενώ εκπρόσωποι του ΟΗΕ που βρέθηκαν στην περιοχή το Σαββατοκύριακο προειδοποίησαν ότι αυτά τα νούμερα μπορεί ακόμα και να «διπλασιαστούν, αν δεν αυξηθούν ακόμη περισσότερο», αναφέροντας ότι «δεν έχει αρχίσει ακόμα αληθινά η καταμέτρηση των νεκρών».

Συλλήψεις μετά την ...αμνηστία

Η κυβέρνηση Ερντογάν δέχεται έντονες επικρίσεις για τις απανωτές «αμνηστείες» που χορηγούσε σε επιχειρηματίες των οποίων οι κατασκευές είχε διαπιστωθεί ότι έχουν σοβαρά προβλήματα. Προσπαθώντας να εκτονώσει αντιδράσεις, διατάχτηκαν μια σειρά συλλήψεις, οι περισσότερες φυσικά με την απαραίτητη κάλυψη από τα κρατικά ΜΜΕ... Κι αυτό ενώ η τελευταία τέτοια «αμνηστεία» δόθηκε μόλις τον Ιούνη του 2018, ενώ ήταν διαρκείς οι προειδοποιήσεις επιστημόνων για τη μεγάλη σεισμική δραστηριότητα στις συγκεκριμένες επαρχίες.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τζουμχουριέτ» παλαιότερη έκθεση του Επιμελητηρίου Γεωλόγων Μηχανικών για τη «σεισμικότητα του Καχραμανμαράς» και ειδικά της περιοχής Πατζαρτσίκ (σ.σ. το επίκεντρο δηλαδή του πρώτου σεισμού της 6ης Φλεβάρη) εκτιμούσε ότι με δεδομένα τα χαρακτηριστικά του εδάφους και του «κτιριακού αποθέματος» στην περιοχή, χρειάζεται η θέσπιση νόμου για τον επανασχεδιασμό της πόλης. Μεταξύ άλλων - όπως μετέδωσε και το Sol - η έκθεση ανέφερε ότι «πολλές κατοικημένες περιοχές στο Καχραμανμαράς βρίσκονται σε επίγειες μονάδες με κακές μηχανολογικές ιδιότητες» και πρότεινε «επαναπροσδιορισμό των αναπτυξιακών και εποικιστικών στρατηγικών της πόλης» με βάση το χάρτη των ενεργών γραμμών ρηγμάτων, αλλά και να επανεξεταστούν τα υπάρχοντα κτίρια, να επιβληθεί περιορισμός δόμησης κτλ.

Ωστόσο δεν εισακούστηκαν οι σχετικές συστάσεις. Σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος, Μουράτ Κουρούμ, 24.921 κτίρια σε όλη την περιοχή κατέρρευσαν ή υπέστησαν σοβαρές ζημιές από το σεισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου