Επιλογή γλώσσας

Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2023

Μια μέρα σαν τη σημερινή


 14/02/1779

Πέθανε ο Τζέιμς Κουκ, σκωτσέζος θαλασσοπόρος και εξερευνητής. 

  14/02/1884

Γεννιέται στον Πύργο (Μπουργκάς) της Βουλγαρίας ο κομμουνιστής ποιητής Κώστας Βάρναλης.

Πέθανε στις 16 Δεκέμβρη 1974, πλήρης ημερών και έργου. 

Κώστας Βάρναλης

14/02/1896

Ο εβραίος δημοσιογράφος Τέοντορ Χερτζλ δημοσιεύει το μανιφέστο Der Judenstaat (Το κράτος των Εβραίων), σηματοδοτώντας την εμφάνιση του σιωνισμού που αφορούσε τη δημιουργία στην περιοχή της Παλαιστίνης ενός νέου εβραϊκού κράτους, το οποίο θα συγκέντρωνε όλους τους Εβραίους της διασποράς.

14/02/1946

Τίθεται σε λειτουργία στο αμερικανικό Πεντάγωνο, ο πρώτος ηλεκτρονικός υπολογιστής, κατασκευασμένος από την IBM.

14/02/1950

Υπογράφεται το σινο - σοβιετικό Σύμφωνο Άμυνας και Αμοιβαίας Αλληλοβοήθειας.

14/02/1956

Αρχίζουν οι εργασίες του 20ου Συνεδρίου του Κομμουνιστικού Κόμματος της Σοβιετικής Ένωσης - ΚΚΣΕ (14 - 25/2/1956), που αποτέλεσε κομβικό σημείο στην κυριαρχία των οπορτουνιστικών-αναθεωρητικών δυνάμεων, τόσο στο ΚΚΣΕ όσο και το διεθνές κομμουνιστικό κίνημα γενικότερα. 

20ο Συνέδριο ΚΚΣΕ: Σημείο οπορτουνιστικής στροφής

14/02/1973

Συγκέντρωση των φοιτητών που απείχαν από τα μαθήματα στο Πολυτεχνείο με αίτημα την ανάκληση του διατάγματος της Χούντας για την επιστράτευση. Η αστυνομία παραβιάζει ο άσυλο και επιτίθεται βίαια εναντίον των φοιτητών.

Το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ με απόφασή του στέκεται στο πλευρό των φοιτητών, καλώντας τον εργαζόμενο λαό σε συμπαράσταση.

14/02/1973

Στη δημογραφική επετηρίδα του ΟΗΕ αναφέρεται ότι, σύμφωνα με στοιχεία του 1971, ο πληθυσμός της Γης ανέρχεται σε 3,7 δισεκατομμύρια και ότι ένα στα δύο άτομα του παγκόσμιου πληθυσμού είναι Ασιάτης.

14/02/1980

Ο τουρκικός στρατός χτυπάει τους απεργούς στη Σμύρνη. 

Ο τουρκικός στρατός χτυπάει τους απεργούς στη Σμύρνη

14/02/1984

Αστυνομικές δυνάμεις στο Άμστερνταμ συγκρούονται με χιλιάδες διαδηλωτές, πολλοί από τους οποίους είναι καταληψίες στέγης. Αφορμή της διαδήλωσης είναι η απόφαση του δημάρχου της πόλης να εκκενωθεί αποθήκη, όπου κατοικούν 400 άστεγοι, ώστε να κατεδαφιστεί και στη θέση της να χτιστεί ξενοδοχείο.

14/02/1987

Πεθαίνει ο μεγάλος Έλληνας σκηνοθέτης Κάρολος Κουν. Δημιουργός της «Λαϊκής Σκηνής» το 1933, του «Θεάτρου Τέχνης» το 1942, κλπ. 

Κάρολος Κουν

4 σχόλια:

  1. Σαν σήμερα, 14 Φεβρουαρίου 1949, οι Βρετανοί αποικιοκράτες και η Ιρακινή μοναρχία εκτελούν με απαγχονισμό τον Γραμματέα του ΚΚ Ιράκ Γ.Σ Γιούσουφ-Φαχντ.
    Είχε πρωτοσταστήσει στην μαζικοποίηση του κόμματος στην εργατική τάξη και στις αντιμπεριαλιστικές κινητοποιήσεις.
    Ήταν 48 χρονών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. 14 Φεβρουαρίου 1916. Γεννήθηκε ο Φριτς Σμένκελ ( Fritz Schmenkel) - διακεκριμένος Γερμανός αντιφασίστας και κομμουνιστής, ένας από τους Σοβιετικούς αντάρτες.
    Γεννήθηκε σε μια οικογένεια Γερμανών εργατών κομμουνιστών. Το 1932 ο πατέρας του δολοφονήθηκε από παραστρατιωτικούς των ναζιστικών ταγμάτων εφόδου της SA. Ενώ οι Ναζί ήταν ήδη στην εξουσία, ο Fritz Schmenkel εντάχθηκε στην παράνομη Ένωση Νέων Κομμουνιστών της Γερμανίας. Ενώ υπηρετούσε στην Βέρμαχτ αυτομόλησε και φυλακίστηκε για 18 μήνες. Το Νοέμβριο του 1941 αυτομόλησε ξανά από τη Βέρμαχτ, περιπλανήθηκε στα δάση της Λευκορωσίας και εντάχθηκε εκεί σε μία παρτιζάνικη ομάδα που ονομαζόταν " Θάνατος στον φασισμό" Με γερμανική στολή παριστάνοντας τον στρατηγό της Βέρμαχτ, ο Schmenkel θα οδηγούσε τις γερμανικές στρατιωτικές μονάδες στις παγίδες των παρτιζάνων Αυτό βοήθησε τους αντάρτες να συλλάβουν ολόκληρες μονάδες στρατιωτών της Βέρμαχτ, παίρνοντας και πολύτιμο στρατιωτικό εξοπλισμό όπως όπλα ,σφαίρες και τρόφιμα. Γρήγορα ανήλθε στην ιεραρχία του παρτιζάνικου κινήματος - έγινε υποδιοικητής της μονάδας παρτιζάνων της Λευκορωσίας. Βραβεύτηκε με τον τίτλο του "Ήρωα της Σοβιετικής Ένωσης" για τις παράτολμες επιθέσεις σε Ναζιστικές φρουρές. Τον Δεκέμβριο του 1943 συνελήφθη από τους Ναζί σε μια ενέδρα, καταδικάστηκε σε θάνατο και εκτελέστηκε από απόσπασμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. δολοφονείται από ιθαγενείς της Χαβάης ο Τζέιμς Κουκ. Μεγάλος Αγγλος θαλασσοπόρος και εξερευνητής. Από το 1768 ως το 1771 πραγματοποίησε με το πλοίο «Εντέιβορ» τον περίπλου της Γης, από τα δυτικά, που είχε οργανώσει το Βρετανικό Ναυαρχείο για την κατάκτηση νέων εδαφών στον Ειρηνικό Ωκεανό.

    https://gkagkarin.blogspot.com/2023/02/blog-post_176.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. 14 Φεβρουαρίου 1973, πραγματοποιείται συγκέντρωση των φοιτητών που απείχαν από τα μαθήματα στο Πολυτεχνείο, με αίτημα ανάκληση του Ν.1347 της χούντας, που προέβλεπε υποχρεωτική στράτευση των φοιτητών που ανέπτυσσαν συνδικαλιστική δράση στην διάρκεια
    των σπουδών τους.
    Η αστυνομία, παραβιάζοντας το πανεπιστημιακό άσυλο, εισέβαλε στο Πολυτεχνείο, συνέλαβε 11 φοιτητές και τους παρέπεμψε σε δίκη με την κατηγορία της"περιύβρισης αρχής".
    Λίγες μέρες μετά (21/2) οι φοιτητές της κατέλαβαν το κτίριο της Νομικής σχολής στην Αθήνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου