Επιλογή γλώσσας

Πέμπτη 9 Μαρτίου 2023

Γιούρι Γκαγκάριν (και 2 επιστολές Ελλήνων πολιτικών κρατουμένων)

 
Ο Γιούρι Αλεξέγιεβιτς Γκαγκάριν, ο άνθρωπος που καταξίωσε την ανθρώπινη τόλμη γεννήθηκε στις 9 Μαρτίου 1934.

Ο πατέρας του ήταν εργάτης και η μητέρα του αγρότισσα και δούλευαν μαζί σε ένα κολχόζ. Εντάχθηκε στο διαστημικό πρόγραμμα της ΕΣΣΔ και στις 12/4/1961 έγινε ο πρώτος άνθρωπος που ταξίδεψε στο διάστημα πραγματοποιώντας μια περιστροφή γύρω από τη Γη.

Χρειαζόταν πολύ θάρρος για την επανδρωμένη διαστημική αποστολή, στις 12 Απριλίου του 1961. Εκανε μια περιστροφή γύρω από τη Γη σε ύψος 302 χιλιομέτρων, ταξιδεύοντας για 108 λεπτά με ταχύτητα 27.400 χιλιομέτρων την ώρα. Κανείς δεν ήξερε πραγματικά εάν ο άνθρωπος θα μπορούσε να επιζήσει στο διάστημα. Οι πιθανότητες επιβίωσης κατά τους επιστήμονες ήταν μόλις 5%, ενώ η ασφαλής επιστροφή του στη Γη φάνταζε ως ένα μάλλον απίθανο ενδεχόμενο. Ουσιαστικά επρόκειτο για μία αποστολή αυτοκτονίας.

Τραγική ειρωνεία, ο Γιούρι Γκαγκάριν σκοτώθηκε σε αεροπορικό δυστύχημα, στις 27 Μαρτίου του 1968 και ενώ είχε επιλεχθεί να ηγηθεί της σοβιετικής αποστολής στο φεγγάρι.

***

Από τα αρχεία του ΑΣΚΙ αντλήσαμε και παρουσιάζουμε 2 επιστολές Ελλήνων πολιτικών κρατουμένων — αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, από τις Φυλακές Ηρακλείου Κρήτης.

Επικεφαλίδα στα γράμματα των πολιτικών κρατούμενων Ηρακλείου Κρήτης που στάλθηκαν στον Γιούρι Γκαγκάριν και την Ένωση Σοβιετικών Συγγραφέων



ΗρακλήςΚακαβάνης

 Γιούρι Γκαγκάριν ο άνθρωπος σύμβολο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου