Γεννιέται ο Γερμανός φυσικός Γκέοργκ Zίμον Ομ, που διαμόρφωσε τη θεωρία των ηλεκτρικών ρευμάτων. Το όνομά του δόθηκε στη μονάδα μέτρησης της ηλεκτρικής αντίστασης.
16/03/1888
Γεννιέται ο λογοτέχνης Κοσμάς Πολίτης (πραγματικό όνομα Παρασκευάς Ταβελούδης). Εμφανίστηκε στα Γράμματα σε ηλικία 42 ετών με το μυθιστόρημα «Λεμονοδάσος». Το 1938 τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος για την «Eroica».
Έγινε μέλος του ΚΚΕ το 1944, ενώ υπήρξε επίσης ιδρυτικό μέλος της ΕΔΑ και υποψήφιος βουλευτής της το 1951. Το 1960 τιμήθηκε με το κρατικό βραβείο διηγήματος για την «Κορομηλιά», το 1961 εξελέγη επίτιμος πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών, ενώ το 1964 πήρε το Α΄ Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος για το μυθιστόρημα «Στου Χατζηφράγκου». Την περίοδο της Χούντας συνελήφθη, αλλά τελικά αφέθηκε ελεύθερος. «Έφυγε» στις 23 Φεβρουαρίου 1974.
16/03/1911
Γεννήθηκε, ο Γιόζεφ Μένγκελε, ο Γερμανός γιατρός των Ναζί, ο ενορχηστρωτής του Ολοκαυτώματος στο στρατόπεδο εξόντωσης Άουσβιτς Μπιρκενάου.
16/03/1920
Οι δυνάμεις της Αντάντ αποβιβάζουν δυνάμεις στην Κωνσταντινούπολη, διαλύουν την τουρκική Βουλή και συλλαμβάνουν την πλειοψηφία των βουλευτών, οπαδών του Κεμάλ.
16/03/1921
Υπογράφεται το Σύμφωνο Φιλίας και Αδελφότητας μεταξύ της Σοβιετικής Ρωσίας και της Τουρκίας
16/03/1926
Ο Ρόμπερτ Γκόνταρντ εκτοξεύει με επιτυχία τον πρώτο πύραυλο με υγρά καύσιμα. Η πτήση διήρκεσε μόλις δυόμισι δευτερόλεπτα, η απόσταση που διήνυσε ήταν 55 μέτρα, ενώ το μέγιστο ύψος της τροχιάς του 12,4 μέτρα.
16/03/1931
Οι αρτεργάτες της Αθήνας κατεβαίνουν σε απεργία. Η κυβέρνηση του Ελευθερίου Βενιζέλου αντιδρά επιστρατεύοντας τους απεργούς.
16/03/1935
Ο Χίτλερ καταργεί μονομερώς τη Συνθήκη των Βερσαλλιών και προχωρά στον ανασυγκρότηση των ενόπλων δυνάμεων της Γερμανίας.
16/03/1964
Οι ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ αποβιβάζονται στην Κύπρο, μετά τις διακοινοτικές ταραχές του Δεκεμβρίου και τη δημιουργία της Πράσινης Γραμμής στη Λευκωσία.
16/03/1967
Εκδίδεται η απόφαση του Στρατοδικείου για την υπόθεση της οργάνωσης «ΑΣΠΙΔΑ» («Αξιωματικοί Σώσατε Πατρίδα - Ιδέας - Δημοκρατία - Αξιοκρατία»). Η οργάνωση αυτή είχε τις ρίζες της στην περίοδο 1958-1960. Η ύπαρξη και δράση της χρησιμοποιήθηκε στις πολιτικές και στρατιωτικές ίντριγκες των αστικών κομμάτων της περιόδου 1963-1967, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο.
Η δίκη του «ΑΣΠΙΔΑ» άρχισε το Νοέμβρη του 1966. Το σκέλος της με κατηγορούμενους πολιτικά πρόσωπα, όπως ο Ανδρέας Παπανδρέου, δεν έγινε ποτέ. Από τους κατηγορούμενους οι 15 καταδικάστηκαν σε φυλάκιση, ενώ 13 απαλλάχθηκαν. Την υπόθεση της οργάνωσης «ΑΣΠΙΔΑ» καλύπτει ακόμη σκοτάδι σε στοιχεία και πηγές, ενώ συχνά συνοδεύεται από μυθιστορίες.
Υπόθεση «ΑΣΠΙΔΑ»
16/03/1968
Δίνεται στη δημοσιότητα το «Σχέδιο Συντάγματος» της Χούντας. Το ΚΚΕ, με ανακοίνωση του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος στις 27/3, το καταδικάζει.
16/03/1968
Πόλεμος Βιετνάμ: Μονάδα Αμερικανών στρατιωτών, υπό τις διαταγές του υπολοχαγού Γουίλιαμ Κάλεϊ, εισβάλλει χωρίς αντίσταση στο χωριό Μάι Λάι.
Σε ολόκληρη την περιοχή οι Αμερικανοί ακολουθούν την τακτική της «καμένης γης», ώστε να μην παρέχεται καμιά βοήθεια στους κομμουνιστές αντάρτες Βιετκόνγκ. Μόλις ο υπολοχαγός Κάλεϊ δίνει τη διαταγή, αρχίζει η σφαγή. Οι Αμερικανοί στρατιώτες γαζώνουν με αυτόματα και χειροβομβίδες τους ανυπεράσπιστους ανθρώπους. Εξοντώνονται έτσι 507 άνθρωποι - ανάμεσά τους 173 παιδιά, 76 μωρά και 60 γέροι.
Μονάδα Αμερικανών στρατιωτών, εισβάλλει, στο χωριό Μάι Λάι
16/03/1973
Πάνω από 500 φοιτητές της Πάτρας καταλαμβάνουν τη λέσχη του πανεπιστημίου και διαδηλώνουν κατά της Χούντας. Η Ασφάλεια σπάει με τσεκούρια τις πόρτες και συλλαμβάνει 30 φοιτητές.
16/03/1978
Οι «Ερυθρές Ταξιαρχίες» ανακοινώνουν την απαγωγή του πρώην πρωθυπουργού της Ιταλίας Αλντο Μόρο. Οι απαγωγείς απειλούν ότι θα εκτελέσουν τον Μόρο αν δεν απελευθερωθούν όσα μέλη της οργάνωσης είχαν συλληφθεί.
υπογράφεται το Σύμφωνο Φιλίας και Αδελφότητας μεταξύ της Σοβιετικής Ρωσίας και της Τουρκίας. Ένα Σύμφωνο που στις μέρες από διάφορες πλευρές- στο πλαίσιο της κριτικής που ασκούν στην πολιτική του Β.Ι. ΛΕΝΙΝ σε σχέση με τον Κεμάλ και γενικότερα με την Μικρασιατική εκστρατεία και καταστροφή- γίνεται αντικείμενο ανιστόρητων σχολίων. Ας γίνουμε συγκεκριμένοι, στηριγμένοι σε πλούσια βιβλιογραφία αλλά και αξιοποιώντας το αξεπέραστο ιστορικό έργο «Παγκόσμια Ιστορία» της Ακαδημίας Επιστημών της ΕΣΣΔ!
ΑπάντησηΔιαγραφήhttps://gkagkarin.blogspot.com/2023/03/blog-post_479.html
16 Μαρτίου 2003, μπουλντόζα των ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας δολοφονεί την 23χρονη Αμερικανίδα αγωνίστρια της ειρήνης Ρέιτσελ Κόρι ενώ προσπαθούσε να αποτρέψει κατεδάφιση σπιτιού Παλαιστινίων.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ Ρέιτσελ Κόρι (Rachel Aliene Corrie) γεννήθηκε το 1979 στην Ολύμπια, πρωτεύουσα της πολιτείας Ουάσινγκτον. Ήταν κοινωνικά ενεργή από τα πρώτα χρόνια της ζωής της. Από τα πρώτα φοιτητικά της χρόνια,ευαισθητοποιήθηκε πάνω σε αδύναμες κοινωνικές ομάδες και για τρία χρόνια εργάζεται ως εθελόντρια κάνοντας επισκέψεις σε ψυχικά ασθενείς, ενώ από νωρίς ήταν ακτιβίστρια υπέρ της ειρήνης.
Ενώ παρευρισκόταν στη Γάζα συμμετείχε σε μια διαδήλωση αντιπολεμικής διαμαρτυρίας ενάντια στη στρατιωτική εισβολή στο Ιράκ. Η Κόρι εντάχθηκε στο Διεθνές Κίνημα Αλληλεγγύης, μια
φιλοπαλαιστινιακή οργάνωση που ιδρύθηκε το 2001 με στόχο αγωνιστές από όλο τον κόσμο να συμμετέχουν σε ειρηνικές πράξεις διαμαρτυρίας ενάντια στην ισραηλινή κατοχή στη Λωρίδα της Γάζας και τη Δυτική Όχθη.
Στο τελευταίο έτος των σπουδών της,ταξίδεψε στη Γάζα,με σκοπό να ενωθεί με άλλους διαδηλωτές από το ISM. Κατά την πρώτη νύχτα διαμονής της Κόρι στη Ράφα, εκείνη, μαζί με δύο ακόμα μέλη του ISM, είχαν δημιουργήσει έναν καταυλισμό στο εσωτερικό Block J, μιας πυκνοκατοικημένης γειτονιάς που ήταν συχνά στόχος Ισραηλινών, τοποθετώντας τον εαυτό τους ανάχωμα μεταξύ των Παλαιστινίων και των Ισραηλινών ελεύθερων σκοπευτών.
Είχε την ελπίδα πως η σήμανσή τους με πανό ως μέλη διεθνούς κοινότητας θα αποθάρρυνε τους Ισραηλινούς στρατιώτες και θα επιτύγχαναν μια κατάπαυση του πυρός. Κάτι που τελικά δεν έγινε, αφού οι Ισραηλινοί δεν δίστασαν να ρίξουν προειδοποιητικές βολές αναγκάζοντάς τους να εγκαταλείψουν το σημείο.
Στη συνέχεια η Κόρι προσπάθησε να προστατεύσει τους Παλαιστίνιους που προσπαθούσαν να επιδιορθώσουν τις βλάβες στο δίκτυο του νερού που προξενούσαν οι Ισραηλινοί.Η πόλη της Ράφα, έπαιρνε νερό με δελτίο, αφού πάνω από το 50% του δικτύου της είχε καταστραφεί, από τις ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις.
16 Μαρτίου 2003, οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας έκαναν εκτεταμένη κατεδάφιση παλαιστινιακών σπιτιών. Η Κόρι ήταν μέρος ομάδας που αποτελούνταν από Βρετανούς και Αμερικάνους ακτιβιστές του ISM που προσπαθούσαν να αποτρέψουν τις ενέργειες των Ισραηλινών. Η ομάδα έκανε ανθρώπινη αλυσίδα μπροστά στα σπίτια για να τα διασώσουν.
Η Κόρι έχει τοποθετήσει τον εαυτό της ως ασπίδα για να εμποδίσει την κατεδάφιση ενός σπιτιού. Έχει φορέσει φωσφοριζέ γιλέκο, φωνάζει πως δε θα υποχωρήσει, το ίδιο κάνουν προειδοποιώντας τον χειριστή και οι υπόλοιποι ακτιβιστές με τις ντουντούκες τους, ενημερώνοντάς τον για τη θέση της Κόρι.
Όμως η μπουλντόζα δεν υποχωρεί και ο οδηγός περνά από πάνω της. Η μπουλντόζα που δολοφόνησε την Κόρι ήταν Αμερικάνικης κατασκευής και προμήθειας (Caterpillar D9), που τρομοκρατούσε τη Ράφα για χρόνια.
Η δολοφονία ξεσήκωσε πλήθος αντιδράσεων σε όλο τον κόσμο. Ο Γιασέρ Αραφάτ στα συλλυπητήρια του προς την οικογένειά της Κόρι δήλωσε: "Η Ρέιτσελ Κόρι είναι η κόρη σας, αλλά είναι και κόρη όλων των Παλαιστινίων".
Κανείς δεν τιμωρήθηκε για την δολοφονία. Το 2012 δικαστήριο της Χάιφα απέρριψε προσφυγή της οικογένειας εναντίον του κράτους του Ισραήλ και αποφάνθηκε ότι ο θάνατος της Ρέιτσελ Κόρι ήταν δυστύχημα και ότι δεν ευθυνόταν ο οδηγός της μπουλντόζας. Το 2015, το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ απέρριψε την έφεση που είχε καταθέσει η οικογένεια της 23χρονης: "Το κράτος δεν ευθύνεται για τις ζημίες που προκαλούνται από τον ισραηλινό στρατό εν καιρώ πολέμου"ανέφερε στην απόφασή του.
Οι γονείς της αφιερώθηκαν στην προσπάθεια να προωθήσουν την ειρήνη και να ευαισθητοποιήσουν σχετικά με την κατάσταση των Παλαιστινίων, θέλοντας να συνεχίσουν το έργο της. Πολλά μνημεία και εκδηλώσεις έγιναν στη μνήμη της Κόρι και πλήθος καλλιτεχνικών έργων και ντοκιμαντέρ δημιουργήθηκαν προς τιμήν της.
Τα γραπτά της δημοσιεύθηκαν μετά την δημοσιεύθηκαν μετά την δολοφονία και σε συνδυασμό με το θεατρικό έργο "Το όνομά μου είναι Ρέιτσελ Κόρι ", το οποίο βασίστηκε στα ημερολόγιά της, την κατέστησαν σύμβολο του παγκόσμιου αγώνα για τα δικαιώματα των Παλαιστινίων, που συνεχίζεται μέχρι σήμερα.