Επιλογή γλώσσας

Πέμπτη 30 Μαρτίου 2023

Βίνσεντ Βαν Γκογκ

 
Στις 30 Μαρτίου 1853 γεννιέται ο Βίνσεντ Βαν Γκογκ. Ολλανδός, από τους σημαντικότερους ζωγράφους όλων των εποχών.

Αφησε ανεξίτηλη τη σφραγίδα του στην εξέλιξη των εικαστικών τεχνών, ενώ άσκησε βαθύτατη επιρροή στους εξπρεσιονιστές.

Αυτό που χαρακτηρίζει τα έργα του είναι το εκτυφλωτικό φως, όπως αυτό φαίνεται στο αριστούργημά του με τίτλο «Οι ήλιοι» (ηλιοτρόπια).

Ο Βαν Γκογκ αυτοκτόνησε στις 29 Ιούλη του 1890. Κατά σύμπτωση το 1987, τη μέρα της γέννησής του, ο πίνακας «Οι ήλιοι» πουλήθηκε σε μια δημοπρασία στο Λονδίνο για 39,7 εκατομμύρια δολάρια (περίπου δέκα δισεκατομμύρια δραχμές)!

Ηρακλής Κακαβάνης

 «Οι Πατατοφάγοι»

«Έχω προσπαθήσει  να τονίσω το πως αυτοί οι άνθρωποι τρώνε πατάτες στο φως του λυχναριού, τσαπίζουν τη γη με τα ίδια χέρια που τώρα ακουμπούν το πιάτο. Στην ουσία μιλάω για τη χειρωνακτική εργασία και για το πώς αυτοί οι άνθρωποι έχουν κερδίσει τίμια το ψωμί τους. (…) O πίνακάς μου εξυμνεί τη χειρωνακτική εργασία»

(Βαν Γκογκ, Γράμματα στον αδερφό του Τεό)

Η αγροτική θεματολογία ήταν ιδιαίτερα διαδεδομένη στη ζωγραφική του 19ου αιώνα τόσο στην Ολλανδία όσο και στη Γαλλία, αλλά ζωγράφοι όπως ο Μιλέ και ο Israels απέδιδαν την αγροτική ζωή με ρομαντικό τρόπο. Αντίθετα ο Βαν Γκογκ απέρριπτε κάθε στοιχείο εξωραϊσμού, φιλοτεχνώντας έργα που διακρίνονταν για τον ωμό ρεαλισμό τους,

Ο Βαν Γκογκ είναι ο ιδανικός ζωγράφος της σκληρής ζωής των αγροτών. Αισθανόταν μεγάλη αλληλεγγύη για τους φτωχούς, και ταλαιπωρημένους ανθρώπους των οποίων η ζωή όπως και η δικιά του ‑άλλωστε- ήταν γεμάτη πόνο. Στους Πατατοφάγους το τραπέζι μετατρέπεται σε βωμό και το φαΐ σε θεία κοινωνία που μοιράζονται οι αγρότες. Το μοίρασμα του φαγητού και και του ποτού τονίζει ακόμα περισσότερα το χαρακτήρα της πνευματικής μετάληψης. Το φώς στα αντικείμενα του δωματίου είναι παρόμοιο με το φως που είδε ο Βίνσεντ στα ορυχεία, ενώ το σκοτάδι έχει μια φυσική πυκνότητα.

ΒΙΝΣΕΝΤ ΒΑΝ ΓΚΟΓΚ, «οι Πατατοφάγοι», ένας ύμνος στη χειρωνακτική εργασία και η ταύτισή του με τους ανθρώπους του μόχθου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου